Щоб покупка телефону не викликала розчарування, потрібно врахувати чимало деталей: від розміру сховища та обсягу оперативної пам'яті до чипа та матриці екрана. За що відповідають усі ці характеристики та як у них не заплутатися? Розповідаємо простими словами.

Операційна система

Перш за все зробіть вибір між смартфонами на Android та айфонами на iOS. Хоча з кожним роком ці системи стають все більш схожими одна на одну, вони все ще зберігають деякі важливі відмінності. Обміркуйте їх та вирішіть, що підходить вам найкраще.

Android

Розробкою Android займається Google. Компанія встановлює цю систему на свої смартфони серії Pixel та дозволяє використовувати її іншим брендам. Саме тому пристрої Samsung, Xiaomi, Realme, Motorola та інших компаній також працюють на Android.

Звідси випливає основна відмінність цієї платформи. Покупцю доступний дуже широкий вибір смартфонів від багатьох виробників — на будь-який бюджет і смак.

Інша важлива риса Android — це гнучкість. Користувачі можуть налаштовувати зовнішній вигляд та поведінку інтерфейсу під свої потреби. Крім того, система дозволяє встановлювати додатки з будь-яких джерел, а не тільки з офіційного магазину Google Play. Це дає можливість користуватися іграми та програмами, які з тих чи інших причин у ньому відсутні. Наприклад, можна завантажувати недоступні в Україні додатки.

iOS

Система iOS є продуктом компанії Apple. Інші бренди не можуть використовувати цю платформу на своїх смартфонах — вона доступна ексклюзивно на iPhone.

Таким чином, шанувальники iOS можуть вибирати лише з обмеженого переліку пристроїв від одного виробника. Що важливо, всі нові смартфони Apple знаходяться у верхньому ціновому сегменті. Якщо хочете телефон на цій ОС, доведеться витратити чималі кошти або купити застарілий пристрій.

Крім того, iOS пропонує менше можливостей для зміни інтерфейсу, ніж Android. Більшість із них зводяться до дрібних косметичних налаштувань. Крім того, користувачі можуть встановлювати програми лише з офіційного магазину App Store. Хоча, якщо вірити чуткам, Apple може зняти це обмеження вже найближчим часом.

З іншого боку, iOS виділяється довгостроковою підтримкою. Apple регулярно оновлює систему на кожному iPhone протягом багатьох років. Тому смартфони компанії довго працюють на актуальному програмному забезпеченні з новітніми функціями та надійним захистом від вірусів і хакерів. Водночас багато Android-смартфонів отримують лише один-два повноцінні апдейти ОС, після чого залишаються зі старою вразливою системою.

Дисплей

Екран — головний елемент керування смартфоном та основний канал інформації для користувача. Тому приділіть дисплею особливу увагу. Врахуйте такі фактори, як розмір, матриця, роздільна здатність, щільність точок та частота оновлення екрана.

Розмір. Великі дисплеї вміщують більше візуальної інформації. На них зручніше дивитися відео, грати та читати сайти. Але крупний екран збільшує габарити телефону. Підберіть такий розмір, який буде для вас достатньо великим, але водночас і зручним. Більшість сучасних телефонів мають екрани з довжиною діагоналі понад шість дюймів. Якщо вони здаються вам надто громіздкими, погляньте на нашу добірку компактних смартфонів.

Матриця. Це світловипромінююча панель, яка становить основу дисплея. Від неї залежать такі важливі параметри, як якість передачі кольору, яскравість і енергоефективність екрана. В актуальних смартфонах найчастіше зустрічаються матриці одного з двох типів: IPS або OLED (також називають AMOLED). IPS-матриці добре відтворюють кольори, мінімально спотворюють відтінки при погляді під кутом та забезпечують високу яскравість. OLED-екрани зазвичай ще яскравіші, вони краще передають чорний колір, не спотворюють відтінки та економніше витрачають енергію. Але можуть втомлювати очі у темряві та коштують дорожче.

Роздільна здатність. Цей параметр говорить про те, скільки пікселів містить дисплей по вертикалі та горизонталі. Чим вища роздільна здатність екрана, тим більше пікселів у ньому і тим менше повинен бути кожен з них. А що менші ці точки, то вищі чіткість і деталізація зображення. Але сама по собі роздільна здатність дисплея — лише відносний орієнтир. Два екрани з однаковою роздільною здатністю, але різною площею демонструватимуть і різну якість картинки. На більшому дисплеї пікселі будуть розтягнутими, тому зображення може бути «зернистим» і менш чітким.

Тому замість роздільної здатності краще орієнтуватися на щільність точок. Цей параметр можна враховувати без огляду на загальний розмір панелі. Він характеризує кількість пікселів, що міститься в одному квадратному дюймі екрана. Щільність на рівні від 350 ppi дає досить якісне зображення, в якому складно розгледіти окремі пікселі. На екранах з 450 ppi та більше помітити «зерно» неозброєним оком практично неможливо. Вони відрізняються чудовою чіткістю та деталізацією.

Частота оновлення. Висока частота забезпечує плавні анімації та прокручування інтерфейсу. У більшості дорогих смартфонів максимальне значення цього показника сягає 120 Гц, деякі вже підтримують 144 Гц. Для апаратів середнього сегмента нормальним вважається значення 90 Гц, а для бюджетників — 60 Гц.

Якщо вирішили купити пристрій із підтримкою високої частоти, пам'ятайте: чим вона вища, тим більше навантаження на акумулятор. Але за бажанням ви можете включити адаптивний режим, в якому система автоматично керує частотою для балансу між плавністю анімацій і витратами заряду. Найкраще з цим справляються екрани, створені за технологією LTPO OLED. Але поки що ними оснащують лише флагмани.

Швидкодія

Щоб смартфон працював швидко і без гальмувань, він повинен мати потужний чип і достатній обсяг оперативної пам'яті. Ці комплектуючі особливо важливі, якщо ви плануєте грати на пристрої у вимогливі до ресурсів ігри.

Чип. Вибирати процесор зручно за допомогою рейтингів швидкодії, що базуються на спеціальних тестах. Ви можете легко знайти такі списки в інтернеті. Один із них — Smartphone Processors Ranking від ресурсу NanoReview. У ньому перераховано та відсортовано за потужністю понад сотню чипів.

Варіанти з оцінкою D можуть бути занадто слабкими, тому за можливості їх краще уникати. Чипи з рейтингом C забезпечують швидку та стабільну роботу інтерфейсу, програм та більш-менш простих ігор. Процесори з оцінкою B чудово справляються з будь-якими завданнями, включаючи просунуті ігри. Хоча не завжди витягують максимальні налаштування ігрової графіки. Для геймінгу без компромісів варто обирати чипи з категорій A та A+.

Важливо розуміти, що такі рейтинги лише приблизно оцінюють ефективність процесорів. Реальна швидкодія залежить від охолодження, оптимізації системи та інших параметрів пристрою. Щоб точніше оцінити ефективність чипа на конкретному смартфоні, краще почитати огляди цієї моделі або пошукати на YouTube тестування її роботи в іграх або інших реальних завданнях.

Об'єм оперативної пам'яті (ОЗП). Потреба оперативної пам'яті варіюється в залежності від системи. Android-смартфонам достатньо від 8 ГБ для ігор та від 6 ГБ для більшості інших завдань. iOS споживає менше оперативної пам'яті. Тому айфону вистачає від 6 ГБ для ігор та від 4 ГБ для простіших завдань. Все це мінімальні значення, необхідні для комфортної роботи, що актуальні у 2023 році. Але вимоги ігор та програм до пам'яті постійно зростають — і за рік-два вказаних значень може бути замало. Якщо купуєте смартфон на кілька років, по можливості вибирайте пристрій із запасом ОЗП.

Сховище

Щоб смартфон міг вмістити всі ваші програми та файли, врахуйте перед покупкою розмір сховища. Кожен телефон має вбудований накопичувач для зберігання даних. А деякі підтримують ще й додатковий — у вигляді знімної карти пам'яті.

Вбудоване сховище. Для музики та невеликої кількості середніх знімків може вистачити і 128 ГБ. Але якщо ви маєте намір знімати багато фото або відео в 4K або грати в просунуті ігри, варто вибрати смартфон з розміром сховища не менше 256 ГБ. Тут все індивідуальне. Головне — правильно оцінити свої потреби.

Знімний накопичувач. Якщо хочете заощадити, виберіть модель з невеликим вбудованим сховищем, але з підтримкою карт пам'яті. Звісно, накопичувач потрібного обсягу доведеться купити окремо. Але знімна пам'ять набагато дешевша за вбудовану. Щоправда, така можливість доступна переважно для недорогих Android-смартфонів. Більшість флагманів на цій ОС, як і всі iPhone, взагалі не підтримують карти пам'яті.

Камери

Якщо ви збираєтеся активно використовувати смартфон для зйомки, обов'язково звертайте увагу на кількість камер, а також на ключові характеристики кожної з них. До останніх відносяться кількість мегапікселів, фокусна відстань, зум, діафрагмове число і так далі. Докладніше про них читайте у нашому матеріалі про мобільні камери.

Але проблема в тому, що технічні характеристики дають лише приблизне уявлення про якість роботи камер. Завдяки складним сучасним алгоритмам обробки зображень навіть смартфони із посередніми сенсорами та лінзами здатні видавати вражаючі знімки.

Тому найкращий спосіб перевірити рівень камер на конкретному пристрої — взяти його в руки і трохи познімати перед покупкою. Якщо такий варіант не підходить, можете пошукати в інтернеті приклади зображень і відео, знятих на смартфон, що вам сподобався. До ваших послуг також різні добірки кращих камерофонів та рейтинги мобільних камер на зразок списку DXOMARK.

Комунікації

Оскільки смартфони використовують у першу чергу для зв'язку, не забувайте про комунікативні можливості апарата: від кількості слотів для SIM-карток до наявності NFC-чипа.

Кількість та підтримувані типи SIM-карток. Як правило, смартфони підтримують одну чи дві одночасно активні SIM-картки. Все просто: якщо ви користуєтеся єдиним номером, вам підійде перший варіант. Якщо одного номера замало, беріть пристрій із двома SIM-картками. Крім того, звертайте увагу на типи карток, що підтримуються: вони можуть бути фізичними або цифровими (eSIM). Останні більш зручні та надійні. Цифрову картку неможливо загубити і складно підробити, до того ж вона дозволяє швидко перемикатися між операторами.

4G або 5G. Ці стандарти бездротової передачі даних використовуються для мобільного інтернету. 5G забезпечує кращу стабільність та більш високу швидкість. Але цю технологію поки що не запровадили в Україні. Міністерство цифрової трансформації планує розпочати її тестування у 2024 році. Однак з урахуванням воєнних дій процес може затягнутися. Тому, якщо ви не плануєте виїжджати за кордон, буде достатньо і 4G. Цей стандарт у нас давно працює.

Wi-Fi. Популярна технологія бездротового зв'язку, необхідна для підключення до домашніх інтернет-мереж за допомогою роутерів або інших пристроїв. Чим новіша версія Wi-Fi, тим кращі швидкість і стабільність передачі даних. Усі покоління стандарту до версії Wi-Fi 5 вже можна вважати застарілими.

Bluetooth. За допомогою цієї бездротової технології смартфон може обмінюватися даними з навушниками, смарт-годинниками та іншими гаджетами. Чим новіша версія Bluetooth, тим кращі швидкість, дальність, якість та енергоефективність зв'язку. Вибирайте апарати з Bluetooth 5.1 або новіше. Більш старі версії вже не дуже актуальні.

NFC. Якщо хочете використовувати смартфон для безконтактної оплати на касах, вибирайте пристрій із підтримкою NFC. Ця технологія дозволить телефону замінити ваші банківські картки.

Автономність

Ще один важливий фактор, який потрібно обов'язково врахувати при виборі смартфона, це автономність. Вона залежить від енергоспоживання та ємності акумулятора конкретного пристрою. Але оскільки перший параметр можна оцінити лише в процесі користування, до покупки залишається орієнтуватися на другий. Місткість батареї вказується в характеристиках кожного телефону.

Більшість Android-смартфонів стандартного розміру (з екранами 6-6,7 дюйма) мають акумулятори з ємністю від 4 000 мА·год до 5 000 мА·год. Таких батарей має вистачати на день-півтора роботи в режимі середнього навантаження. Якщо вам цього замало, вибирайте смартфон з більш місткою батареєю або з меншим розміром екрана. Маленькі дисплеї економніше витрачають заряд.

Оскільки енергоспоживання iOS нижче, більшість айфонів оснащують менш ємними батареями — на 3000 – 4000 мА·год. Тому не лякайтеся: їх теж має вистачати на день-півтора автономної роботи.

Щоб смартфон не лише довго витримував без підживлення, а ще й швидко відновлював енергію, звертайте увагу на його максимальну потужність заряджання. Чим вона вища, тим швидше зможе заряджатися апарат.

Підведемо підсумок

Вибираючи смартфон, перш за все визначтеся з операційною системою. Потім обов'язково врахуйте апаратні характеристики пристрою: властивості дисплея, чип, обсяг оперативної пам'яті, розмір сховища, кількість та параметри камер, комунікаційні можливості, ємність батареї та потужність заряджання. Чим точніше ці фактори будуть відповідати вашим потребам, тим краще вам підійде обраний телефон.