Xiaomi 14 пропонує якісний OLED-екран із діагоналлю 6,36 дюйма, топову начинку, просунуті камери та підтримку швидкої зарядки на потужності 90 Вт. І все це — у відносно компактному скляно-металевому корпусы, захищеному від води та пилу. Чим ще може порадувати новинка і які у неї є конкуренти — читайте в нашому огляді.

Габарити та вага

152,8 x 71,5 x 8,2 мм, 193 г

Захист

Corning Gorilla Glass, IP68

Кольори

Чорний, зелений, білий

Дисплей

6,36 дюйма, LTPO OLED, 1200 x 2670 пікселів, 460 ppi

Процесор

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Пам'ять

8/256 ГБ, 12/256 ГБ,12/512 ГБ, 16/512 ГБ, 16 ГБ / 1 ТБ

Передвстановлена система

Android 14, HyperOS

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,6, 23 мм, 1/1,31", 1.2µm, pixel PDAF, Laser AF, OIS

 

Надширококутна: 50 Мп, f/2,2, 14 мм, 115˚

 

Телефото: 50 Мп, f/2,0, 75 мм, PDAF (10cm - ∞), OIS, 3,2x зум

Передня камера

32 Мп, f/2,0, 22 мм, 0,7µm

Бездротовий зв'язок

Nano SIM + eSIM, 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC

Звук

Стереодинаміки, Dolby Atmos

Акумулятор

4 610 мА·год, 90 Вт

Комплектація

Смартфон, кабель USB, адаптер живлення 90 Вт

Вартість в Україні

45 000 грн (12/512 ГБ)

 

Дизайн та ергономіка

Xiaomi 14 трохи більший за своїх основних конкурентів Galaxy S24 і Apple iPhone 15 Pro. Проте він все ж таки не настільки громіздкий, як типові «лопати», що домінують в усіх сегментах ринку. Площа та товщина корпусу дозволяють з комфортом користуватися апаратом за допомогою однієї руки. Звичайно, якщо вона у вас не зовсім вже крихітна. За нинішніми стандартами пристрій цілком можна віднести до компактних пристроїв.

Зовні новинка майже не відрізняється від попередника — Xiaomi 13. Дизайн апарата не можна назвати оригінальним, але виглядає він досить привабливо. Плоский корпус з обтічними кутами оточує алюмінієва рама. Задня панель зроблена зі злегка вигнутого по краях глянсового скла — дуже маркого, але приємного на дотик і вигляд. У Китаї також продається спеціальна версія, спинка якої вкрита синтетичною шкірою, але в Україні цей варіант недоступний офіційно.

Майже всю площу передньої панелі займає плоский дисплей. Відступи навколо нього тонкі, як і личить флагманам. Фронтальна камера острівного типу — інакше кажучи, ізольована від країв екрана — і досить маленька. Тож зовсім не заважає. Від подряпин та ударів дисплей захищений міцним склом Gorilla Glass Victus. Продовжуючи тему захисту, варто відзначити відповідність Xiaomi 14 характерному для преміальних гаджетів стандарту IP68. Так що апарат не боїться пилу та води.

Блок задніх камер у новинки такий самий квадратний, як і у попередника, але ще сильніше випирає зі спинки. Крім того, трохи змінився колірний ряд. Xiaomi 13 доступний у чорному, білому, світло-зеленому та блакитному варіантах, а Xiaomi 14 продається у чорній, білій та темно-зеленій версіях. Це і є головні візуальні відмінності між поколіннями.

Параметри екрана

Xiaomi 14 оснащений чудовим дисплеєм з діагоналлю 6,36 дюйма. Якщо розмір екрана залишився на рівні попередньої моделі, то майже всі інші характеристики покращилися.

Щільність точок підняли з 414 до 460 ppi. Тому зображення виглядає ще більш чітким і насиченим дрібними деталями. Нова OLED-матриця підтримує широченний спектр кольорів, добре передає контраст і не тьмяніє під різними кутами. Як і попередник, Xiaomi 14 сумісний з технологіями HDR10+ та Dolby Vision. Вони забезпечують максимально соковиті тони під час перегляду відео на Netflix, YouTube та інших майданчиках із якісним контентом.

На додачу до всього розробники подбали про комфорт для очей. Наявність сертифікатів Low Blue Light та Flicker Free від організації TÜV Rheinland говорить про низькі рівні випромінювання синього кольору та мерехтіння. Таким чином, дисплей добре адаптований для роботи у темряві. А запасу яскравості вистачає для комфортного використання смартфона у сонячний день. Завдяки точному датчику авторегулювання підсвічування екран швидко та коректно пристосовується до будь-яких умов освітлення.

Але головною фішкою дисплея Xiaomi 14, яку не підтримує стара модель, стала технологія LTPO. Завдяки їй екран новинки може автоматично регулювати частоту оновлення в діапазоні 1-120 Гц — в залежності від поточного контенту. Наприклад, при статичному зображенні частота стає мінімальною, а під час запуску гри різко підвищується. Це забезпечує баланс між планністю анімацій та енерговитратами.

Швидкодія та пам'ять

Xiaomi 13 працює на Snapdragon 8 Gen 2, а Xiaomi 14 дісталося нове покоління цього чипа — Snapdragon 8 Gen 3. Такий апгрейд забезпечив суттєвий приріст до швидкодії та вивів новинку в ранг найпотужніших пристроїв на ринку. Як і зазвичай, смартфон випускають у кількох модифікаціях з різним об'ємом пам'яті: 8/256 ГБ, 12/256 ГБ, 12/512 ГБ, 16/512 ГБ, 16 ГБ/1 ТБ. Однак на момент написання статті офіційно в українських магазинах можна придбати лише версію 12/512 ГБ. Жоден варіант не підтримує картки пам'яті.

Що і не дивно для флагмана, на Xiaomi 14 можна спокійно грати у будь-які ігри. Наприклад, відома високими вимогами до «заліза» Genshin Impact без проблем працює на високих налаштуваннях при 60 к/с. У тривалих ігрових сесіях апарат відчутно гріється і в деяких випадках може трохи знижувати плавність графіки. Але, швидше за все, це виправлять в оновленнях.

На смартфоні встановлено HyperOS — це нова оболонка Xiaomi, що базується на Android 14. Інтерфейс дуже схожий на звичний для користувачів цього бренду MIUI, але ще більш швидкий і функціональний. До оболонки One UI 6, яку можна спостерігати на сучасних пристроях Samsung, HyperOS ще далеко. Зате Xiaomi обіцяє покупцям конкурентоспроможний рівень підтримки програмного забезпечення: чотири повноцінні оновлення системи та п'ятирічне постачання патчів для виправлення проблем безпеки.

Можливості камер

Як і попередня модель, Xiaomi 14 отримав систему камер із чотирьох модулів, оснащених оптикою від культового бренду Leica. Однак розробник замінив сенсори та лінзи на більш просунуті, тому новинка знімає на порядок краще. У апарата фронтальна камера на 32 Мп та три задніх на 50 Мп кожна: основна, надширококутна та телефотомодуль із 3,2-кратним оптичним наближенням. Останній завдяки плаваючому фокусуванню також може виконувати роль макрокамери.

Усі модулі знімають на флагманському рівні. При хорошому освітленні ви можете очікувати від них високу чіткість, велику кількість деталей та насичені, близькі до натуральних кольори. У темряві основна камера теж працює дуже добре, зберігаючи природні тони і високу деталізацію за рахунок ефективного захоплення світла. Але інші модулі при слабкому освітленні вже так не вражають: зображення суттєво втрачає фарби і наповнються шумами. Втім, як для додаткових камер, вони показують себе непогано.

Основний модуль підтримує зйомку відео в якості до 8K при 24 к/с, решта здатна працювати в роздільній здатності до 4K при 60 к/с. Ролики радують високою чіткістю та натуральними тонами. Стабілізація добре згладжує відеоряд, усуваючи ефекти тряски.

Зв'язок, звук, автономність

Xiaomi 14 добре оснащений з погляду комунікацій. Апарат підтримує новітні стандарти бездротового зв'язку на кшталт 5G, Wi-Fi 7 та Bluetooth 5.4. Присутній і NFC-модуль безконтактних платежів. Крім того, до послуг користувача слот для знімних SIM-карток формату Nano-SIM, а також вбудований чип eSIM для цифрових «сімок».

Як і попередня модель, новинка отримала гібридну систему динаміків. Один із них великий повноцінний, другий маленький і за сумісництвом використовується для телефонних розмов. Така конфігурація, хоч і поступається за якістю та гучністю звуку стереопарі хороших стандартних динаміків, все одно здатна вражати. Тут вам і глибокі баси, і підтримка об'ємного звучання Dolby Atmos. Порт 3,5 мм для дротових навушників відсутній — замість нього тільки USB-С або Bluetooth.

Незважаючи на компактний розмір, однією із найсильніших сторін апарата є автономність. Новий енергоефективний чип, LTPO-дисплей і збільшення ємності батареї з 4 500 до 4 610 мА·год зробили Xiaomi 14 витривалішим за попередника. Якщо Xiaomi 13 вистачає на день використання при середньому навантаженні, новинка спокійно витримує півтора.

Але головним козирем Xiaomi 14 є швидкість заряджання. Завдяки збільшенню максимальної потужності з 67 до 90 Вт смартфон наповнює порожню батарею лише за 35 хвилин. Небагато флагманів можуть похвалитися таким результатом. Більше того, відповідний адаптер живлення лежить у коробці зі смартфоном, що для преміальних пристроїв велика рідкість.

Підведемо підсумок

Xiaomi 14 багато в чому перевершує попередню модель і зараз його можна вважати одним з кращих компактних флагманів на ринку. У смартфона чудовий дисплей, гідні камери та потужний чип. Крім того, він пропонує чудові комунікаційні можливості та вражає швидкістю зарядки.

Головний фактор, який може відштовхнути покупця, це вартість новинки: 45 000 грн за офіційну версію 12/512 ГБ. Чи з'являться варіанти з іншими обсягами пам'яті і за скільки вони можуть продаватися — поки невідомо. У будь-якому випадку через пару місяців ціна на всі версії повинна впасти і тоді апарат точно має коштувати своїх грошей.

Якщо ви не готові витрачати таку суму або чекати на зниження цін, можете звернути увагу на більш дешеві компактні флагмани Samsung S24 і Pixel 8. Але обидва поступаються Xiaomi 14 швидкістю зарядки і рівнем камер: у «Пікселя» хоч і відмінний основний модуль, але немає телефотокамери. Якщо ж ви, навпаки, хочете топовий компактний флагман незважаючи на ціну, придивіться до iPhone 15 Pro. Він співставний за більшістю параметрів з Xiaomi, але знімає все-таки краще, особливо відео. Однак iPhone дорожчий і, знову ж таки, поступається швидкістю зарядки.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA