Дисплей — це найважливіший елемент смартфонів, планшетів та інших гаджетів. Але водночас і найбільш уразливий. Контакт із ключами та іншими твердими предметами здатний залишити на екрані неприємні подряпини. А сильний удар може розбити дисплей, пошкодивши матрицю або сенсорний шар. У найгіршому випадку апарат виявиться повністю непридатним для використання.

Щоб підвищити стійкість екрана до пошкоджень, інженери розробили скло Gorilla Glass. З цієї статті ви дізнаєтеся, що в ньому особливого, як з'явилося це скло, які версії Gorilla Glass існують і чим вони відрізняються одна від одної.

Що таке Gorilla Glass та хто його виробляє

Під брендом Gorilla Glass випускають захисне скло для різних екранів, яке вирізняється підвищеною стійкістю до ударів і подряпин. Своєю міцністю матеріал завдячує іонному обміну. Це технологія хімічного загартування, яка ущільнює структуру скла. Але важливо розуміти, що навіть такий захист не можна вважати абсолютним. Будь-яке скло Gorilla Glass можна подряпати чи розбити. Проте зробити це набагато складніше, ніж зі звичайним незагартованим склом.

Розробкою Gorilla Glass займається американська корпорація Corning, також відома як виробник оптики та спецстекол для наукових та промислових потреб. У 1960-х ця компанія створила надміцне скло Chemcor. Матеріал використовували в автомобілях, літаках та іншій техніці. А через кілька десятиліть саме він став основою для створення набагато легшого і більш тонкого скла — Gorilla Glass.

Першим гаджетом із дисплеєм від Corning став дебютний iPhone. Цікаво, що на презентації у січні 2007 року Стів Джобс тримав у руках апарат ще з пластиковим екраном. Тоді для сенсорних дисплеїв використовували саме цей матеріал. Але після заходу глава Apple помітив на екрані подряпини і вирішив замінити пластик на міцне скло — ще до надходження аппарата до магазинів. Для цього компанія зв'язалася з Corning. Та повернулася до своїх старих напрацювань і вже за шість місяців перший iPhone вийшов з екраном під захистом Gorilla Glass.

Уривок презентації оригінального iPhone, який першим отримав скло Gorilla Glass

За словами Corning, сьогодні її склом укомплектовано понад п'ять мільярдів пристроїв від різних брендів. І йдеться не лише про смартфони: Gorilla Glass також використовується для захисту екранів у планшетах, ноутбуках, смарт-годинниках та інших гаджетах. Заводи з виробництва скла знаходяться в Японії, США і на Тайвані.

Які є версії Gorilla Glass і чим вони відрізняються одна від одної

Corning виготовляє кілька різновидів захисного скла. Серед них базова версія, яка називається просто Gorilla Glass, а також її модифікації з різними приставками у назві: Victus, SR+ та DX/DX+. Розглянемо їх ключові особливості.

Gorilla Glass

В період з 2007 по 2018 роки Corning випустила шість поколінь базової версії Gorilla Glass. Можна подумати, що кожне наступне з них у всьому перевершує попередні. Але це не зовсім так.

Скло має кілька взаємозалежних характеристик. Поліпшення однієї з них часто призводить до погіршення якихось інших. Наприклад, щоб підвищити стійкість до подряпин, потрібно зробити матеріал твердішим. Але це може послабити супротив ударам, адже тверде скло втрачає еластичність і стає більш крихким. Тому Corning доводилося робити вибір на користь тієї чи іншої характеристики — іноді навіть на шкоду іншим.

Gorilla Glass 1-3. Перші три покоління виробник фокусувався на захисті від подряпин. Corning підвищувала його з кожною ітерацією, досягнувши максимуму в Gorilla Glass 3. При цьому компанія взагалі не виділяла протиударні властивості в якості переваги скла.

Смартфон Meizu MX5 зі склом Gorilla Glass 3

Скло Gorilla Glass 4-6. Після третього покоління рівень захисту від подряпин більше не зростав. А судячи з результатів незалежних тестерів, навіть дещо знизився. Все тому, що Corning дослідила ринок та вибрала інший пріоритет. Виробники смартфонів постійно намагаються зробити пристрої тоншими. Крім того, хоча найчастішим пошкодженням деслпея залишаються подряпини, користувачі все ж таки більше бояться його розбити. Тому компанія почала зменшувати товщину скла та збільшувати його стійкість до ударів. Шоста версія стала найбільш захищеною від них і може витримати падіння з висоти до 1,6 м.

Смартфон Oppo R17 зі склом Gorilla Glass 6

Gorilla Glass Victus

У 2020 та 2022 роках Corning представила два покоління нової версії скла Gorilla Glass: Victus та Victus 2. Компанія використала трохи перероблену технологію виробництва, яка нарешті дозволила підвищити стійкість одразу до двох факторів: і до подряпин, і до ударів. Причому дуже суттєво. Інші характеристики залишилися на рівні базової версії.

Gorilla Glass Victus. За словами Corning, перше покоління Victus вдвічі краще протистоїть подряпинам, ніж Gorilla Glass 6. А максимальна висота падіння, яку скло може пережити, зросла з 1,6 м до 2 м. І якщо Gorilla Glass 6, судячи з тестів виробника, здатне витримати в середньому 15 падінь, то Victus має залишатися цілим навіть після 20 разів за такої ж самої висоти. Але, звичайно, багато залежить від того, на який саме матеріал і як впаде телефон.

Смартфон Google Pixel 7 Pro зі склом Gorilla Glass Victus

Gorilla Glass Victus 2. Друге покоління Victus зберегло всі переваги попереднього та отримало ще більш надійний захист від ударів. Якщо вірити Corning, таке скло може витримати падіння навіть на дуже жорсткі поверхні. Наприклад, на асфальт чи бетон. Щоправда, максимальна висота, на яку розраховано захист, у цьому випадку становить 1 м. Якщо ж поверхня м'якша — близько 2 м, як і для Victus 1. На момент написання статті Victus 2 вважається найбільш ударостійким варіантом Gorilla Glass.

Смартфон Samsung Galaxy S23 Ultra зі склом Gorilla Glass Victus 2

Gorilla Glass SR+

У 2016 році виробник випустив версію Gorilla Glass SR+, призначену спеціально для невеликих екранів таких пристроїв, як смарт-годинники і фітнес-трекери. Це скло поєднує стійкість до пошкоджень із покращеними оптичними властивостями.

За офіційними даними Corning, Gorilla Glass SR+ демонструє до 70% кращі показники захисту від поштовхів, ударів та подряпин у порівнянні з альтернативними стеклами від інших брендів. Крім того, завдяки антибліковим можливостям SR+ здатне забезпечувати до 25% кращу видимість зображення на сонці. Останнє особливо важливо для носимих пристроїв, з якими часто доводиться взаємодіяти під прямими сонячними променями.

Gorilla Glass DX/DX+

У 2018 році на зміну SR+ прийшла версія DX/DX+. Нове скло відрізняється ще більш досконалою оптикою. Якщо вірити компанії, Gorilla Glass DX/DX+ мають на 75% кращу прозорість і на 50% точніше передають контрастність зображення, ніж звичайне скло. При цьому їх світлопропускна спроможність сягає 98%, що вище, ніж у решти версій Gorilla Glass.

Різниця між склом DX і DX+ полягає в рівні стійкості до подряпин. DX за цим показником можна порівняти з базовою версією Gorilla Glass 6. А DX+ захищений набагато краще. За словами Corning, його стійкість до подряпин майже така ж, як у дорожчих матеріалів у преміальних смарт-годинниках. Швидше за все, виробник має на увазі сапфірове скло.

У 2021 році компанія адаптувала скло Gorilla Glass DX/DX+ для використання у камерах мобільних пристроїв. Нічого дивного, адже об'єктиви теж доволі тендітні і потребують захисту. Міцні лінзи, зроблені з Gorilla Glass DX/DX+, складніше подряпати чи розбити.

Чи існують альтернативи Gorilla Glass

Gorilla Glass — не єдине скло, яке використовують для захисту екранів. Серед відомих альтернатив можна згадати Dragontrail від японської компанії AGC, Ceramic Shield від тієї ж Corning і згадане вище сапфірове скло.

iPhone 15 та 15 Plus зі склом Ceramic Shield

На жаль, порівняти ефективність різних захисних стекол дуже важко. Швидше за все, об'єктивних та точних досліджень з тієї теми, яким можна довіряти, просто немає. Принаймні у відкритому доступі. Але, оскільки Gorilla Glass Victus 1/2 та Ceramic Shield зустрічаються в основному в преміальних смартфонах, можна припустити, що ці стекла найбільш технологічні. Dragontrail та старі версії Gorilla Glass встановлюють в дешевші пристрої.

Окремої уваги варте сапфірове скло. Воно вважається найбільш стійким до подряпин і коштує дорожче за інші. З другого боку, це скло дуже тверде і за великої площі може відносно легко розбитися. Тому воно найкраще підходить для маленьких пристроїв на кшталт смарт-годинників та майже не зустрічається в смартфонах.

Смарт-годинник Apple Watch Ultra 2 із сапфіровим склом

Висновок: що потрібно знати про Gorilla Glass

Скло Gorilla Glass поєднує відмінну прозорість, невелику товщину та високу стійкість до пошкоджень. Тому воно добре підходить для захисту екранів у смартфонах, смарт-годинниках, планшетах та інших пристроях.

Однак не можна вважати Gorilla Glass повністю невразливим. Навіть таке скло можливо подряпати або розбити. Хоча й це набагато складніше зробити, ніж зі звичайним склом. Тому для максимальної безпеки на екран варто наклеювати плівку або додаткове захисне скло.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA