Хороший чохол може освіжити зовнішній вигляд планшета та захистити його від пошкоджень і бруду, а в деяких випадках — навіть зробити пристрій більш функціональним і зручним. Але щоб правильно підібрати такий аксесуар, потрібно врахувати безліч факторів: від бренду та формату до кольору та складу. Ця стаття допоможе вам швидко у всьому розібратися.

Бренд

Багато виробників планшетів самі випускають чохли для своїх пристроїв під власною торговою маркою. Такі аксесуари часто називають оригінальними чи офіційними. Крім них, майже для кожного планшета можна легко знайти чохли від сторонніх компаній.

Оригінальні чохли. Боїтеся потонути в безкрайньому морі аксесуарів від різних брендів? Тоді можете просто вибрати один із чохлів, які випускає виробник вашого планшета. Такі аксесуари доступні для Apple, Samsung, Xiaomi та інших великих компаній. Але майте на увазі: великі бренди часто завищують ціни.

Чохли від сторонніх виробників. Деякі користувачі вважають, що ці аксесуари поступаються якістю перед оригінальними. Насправді багато з них нічим не гірші або навіть кращі. А їх ціни найчастіше нижчі. У той же час асортимент неоригінальних чохлів набагато ширший, що ускладнює вибір. Зате ви майже напевно зможете підібрати такий варіант, який буде відповідати всім вашим потребам.

Форм-фактор

Під форм-фактором мають на увазі тип конструкції, що лежить в основі чохла. Він визначає зовнішній вигляд аксесуара, а також впливає на його зручність та захисні властивості. В залежності від форм-фактора чохли для планшетів ділять на бампери, книжки та чохли-клавіатури.

Бампери (накладки). Складаються з рамки, яка захищає з усіх боків торці планшета, та задньої панелі, що оберігає спинку пристрою. Ці чохли дуже прості, зручні та порівняно недорогі. У той же час вони зовсім не покривають екран планшета. Тому їх краще використовувати разом із захисним склом або плівкою для екрана.

Бампер Deexe Silicone Shell для Apple iPad Pro 11

Чохли-книжки. Такий аксесуар можна описати як бампер, доповнений кришкою для безпеки дисплея. Зовні він нагадує книжку, чим і заслужив свою назву. З одного боку, ці чохли забезпечують всебічний захист пристрою. З іншого, кришка може дратувати: щоразу, коли ви хочете скористатися планшетом, її потрібно піднімати. Крім того, у відкинутому вигляді кришка може затуляти собою задні камери пристрою.

Оригінальний чохол-книжка для Samsung Galaxy Tab A8

Чохли-клавіатури. Мають вигляд книжки, в кришку якої вбудована тонка клавіатура. Планшет у цьому чохлі нагадує ноутбук. Кришка-клавіатура може бути як знімною, так і невід'ємною частиною аксесуара. Такий чохол не тільки захищає пристрій з усіх боків, а й дозволяє швидко друкувати текст. Однак вбудована клавіатура збільшує та потовщує аксесуар, що знижує зручність використання. Крім того, чохли цього форм-фактора найдорожчі.

Оригінальний чохол-клавіатура для Xiaomi Pad 6/6 Pro

Матеріали

Стійкість до зношення, рівень захисту, зручність та зовнішній вигляд аксесуара багато в чому залежать від його складу. Найчастіше чохли для планшетів виготовляють зі шкіри, силікону та пластику. Вони можуть поєднувати різні компоненти або повністю складатися з одного матеріалу.

Шкіра. Шкіряні чохли виділяються ефектним зовнішнім виглядом та приємно відчуваються в руках. У той же час цьому матеріалу потрібен особливий догляд. Його не можна мити під водою — необхідно використовувати спеціальні засоби для делікатного очищення. Крім того, натуральна шкіра дорого коштує. Синтетичні шкірозамінники зазвичай дешевші, але не завжди відповідають такому ж рівню якості.

Чохол із синтетичної шкіри UniCase Slim для Samsung Galaxy Tab A8

Силікон. Дуже еластичний матеріал, що забезпечує відмінну стійкість до ударів. Силіконові чохли зручно надягати та знімати, ними практично неможливо подряпати або пошкодити поверхню планшета. А ще цей матеріал не ковзає в руках, що знижує шанси впустити пристрій. З недоліків силікону можна відзначити схильність до розтягування і, отже, спотворення первісної форми. Крім того, на матеріал можуть налипати пил, ворс та інше дрібне сміття.

Силіконовий чохол Deexe Silicone Shell для Samsung Galaxy Tab A8

Пластик. Для виробництва чохлів використовують різні види пластику. Найчастіше це полікарбонат та поліуретан. Перший — жорсткіший. Чохли з полікарбонату не розтягуються та стійкі до подряпин. Але їх не завжди зручно надягати, і вони можуть тріскатися через падіння. Поліуретан м'якше і за властивостями є чимось середнім між полікарбонатом і силіконом. Чохли з цього матеріалу непогано тримають форму, але в той же час добре амортизують удари і не тріскаються. Однак вони не люблять вологу.

Пластиковий чохол UniCase Life Style для Apple iPad Pro 11

Комбо. Багато чохлів комбінують кілька матеріалів, поєднуючи їх властивості для оптимальної користі. Наприклад, жорсткі полікарбонатні чохли часто оснащують підкладкою з мікрофібри або іншої м'якої тканини, яка не дає їм дряпати планшет. Шкіряні варіанти зазвичай мають поліуретановий каркас, щоб тримати форму. Зустрічаються і пластикові чохли з металевими вставками, які облагороджують зовнішній вигляд аксесуара. Комбінації бувають дуже різні.

Комбінований чохол Spigen Ultra Hybrid Pro для Apple iPad Pro 11

Особливості

Багато чохлів мають різноманітні особливості, які підвищують їх зручність та розширюють функціональність. Розглянемо найпопулярніші з них.

Підставка. Наявність такого елемента дозволяє ставити планшет на стіл чи іншу рівну поверхню. В більшості чохлів-книжок функцію підставки виконує кришка, яка складається для цього спеціальним чином за спинкою пристрою. Але іноді цей елемент має вигляд кільця чи висувної ніжки, вбудованих у задню панель чохла. Деякі підставки фіксують планшет лише в одній позиції, інші підтримують кілька положень із різними кутами нахилу. Є й такі, що дозволяють обертати апарат навколо своєї осі.

Чохол з підставкою та ремінцем Deexe Rotation Hybrid для Samsung Galaxy Tab A8

Ремінець. Деякі чохли оснащені ремінцем, який кріпиться до задньої панелі та допомагає надійніше утримувати апарат у руці. Достатньо просунути в нього долоню чи пальці. Рідше зустрічаються моделі, в яких ремінець використовується для зручного носіння на зап’ясті або навіть плечі — як у сумочках.

Фіксатор кришки. Приємною особливістю будь-якого чохла з кришкою може стати механізм, здатний утримувати її у закритому та відкритому положеннях. Завдяки йому кришка не бовтається та не заважає користуватися планшетом. Для фіксації найчастіше задіюють вбудовані в чохол магніти.

Автоконтроль дисплея. Багато чохлів можуть автоматично блокувати екран при опусканні кришки і знімати блокування при її піднятті. Це позбавляє користувача необхідності постійно натискати на кнопку. А оскільки підсвічування завжди вимикається відразу після закриття чохла, це ще й знижує витрати енергії. Функція автоконтролю, як і механізм фіксації кришки, ґрунтується на дії вбудованих магнітів.

Чохол з функцією автоконтролю екрана ArmorStandart Smart Case для Xiaomi Pad 6/6 Pro

Кріплення для стилусу. Цифрове перо легко загубити, якщо носити його окремо від планшета. Щоб знизити цей ризик, варто купити чохол із надійним кріпленням для стилусу. Воно може мати вигляд зовнішнього фіксатора або являти собою внутрішній відсік, в який вставляється перо.

Посилений захист. Користувачі, які хочуть максимально убезпечити планшет від забруднень, пошкоджень та інших зовнішніх впливів, можуть вибрати чохол із посиленим захистом. Такі аксесуари часто оснащують прогумованими куточками, виступаючими над екраном бортиками і багатошаровими амортизуючими панелями. Багато з цих чохлів призначені для дітей, але є й варіанти із дизайном для дорослих.

Кишеня для банківських карток. Якщо ви плануєте постійно носити планшет із собою, можливо, варто розглянути покупку чохла з гаманцем для банківських та інших карток. Найчастіше таке відділення вбудовують у кришку аксесуара.

Чохол з відділенням для банківських карток Deexe Butterfly для Xiaomi Pad 6 / 6 Pro

Кольори

І ще один важливий фактор, на який варто звертати увагу, це, звичайно ж, забарвлення чохла. Майже кожен аксесуар продається в кількох колірних варіантах. Не забувайте переглядати їх перед покупкою, інакше ризикуєте упустити найпривабливіший.

Чохли можуть бути однотонними і різнокольоровими, з візерунками і різними принтами. Якщо ви в захваті від дизайну свого планшета, можете вибрати повністю або частково прозорий чохол, який не буде закривати собою красу пристрою.

Висновок

Вибираючи чохол для планшета, спочатку визначтеся з брендом. Якщо не готові перебирати безліч варіантів, можете зупинитися на оригінальних чохлах від виробника вашого пристрою. Якщо ж ви не проти витратити трохи більше часу, перегляньте альтернативи від сторонніх брендів. Серед них можна знайти щось більш оригінальне або дешевше.

Обов'язково врахуйте форм-фактор. Бампери простіші і подобаються користувачам, які не люблять рухомих елементів, що можуть бовтатися. А книжки та чохли-клавіатури добрі тим, що забезпечують додатковий захист для екрана. Останні також здатні перетворювати планшет на щось подібне до ноутбука.

Зверніть увагу на склад чохла. Шляхетна на вигляд, але примхлива шкіра? Або більш практичні матеріали: жорсткий міцний пластик чи м'який силікон? А може краще комбінований чохол, який поєднує переваги різних компонентів? Подумайте, що підійде вам краще.

Не завадить врахувати і додаткові особливості чохла. Наприклад, вам може знадобитися підставка, кріплення для стилусу або кишеня для банківських карток. Крім того, не забудьте перевірити перед покупкою всі колірні варіанти вподобаного аксесуару — щоб не пропустити кращий.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA