Недорогі новинки Redmi 13C та POCO C65 — це практично однакові смартфони, випущені під різними суббрендами китайської компанії Xiaomi. Апарати отримали приємний на вигляд дизайн, гарну автономність та великі плавні екрани. POCO C65 виділяється наявністю NFC-чипа для безконтактних платежів та дещо зміненою системною оболонкою. Інші відмінності між пристроями суто косметичні. Чи зможуть нові смартфони підкорити бюджетний сегмент? Розбираємось у цьому огляді.

Модель

Xiaomi Redmi 13C

POCO C65

Габарити та вага

168 x 78 x 8,1 мм, 192 г

168 x 78 x 8,1 мм, 192 г

Дисплей

6,74 дюйма, IPS LCD, 720 x 1600 пікселів, 90 Гц, 260 ppi

6,74 дюйма, IPS LCD, 720 x 1600 пікселів, 90 Гц, 260 ppi

Процесор

Mediatek Helio G85

Mediatek Helio G85

Пам'ять

6 ГБ + 128 ГБ

8 ГБ + 256 ГБ

Карта microSD до 1 ТБ

6 ГБ + 128 ГБ

8 ГБ + 256 ГБ

Карта microSD до 1 ТБ

Операційна система

Android 13, MIUI 14

Android 13, MIUI 14 for POCO

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Допоміжна: 0,08 Мп

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Допоміжна: 0,08 Мп

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

8 Мп, f/2,0

8 Мп, f/2,0

Комунікації

4G, 2 Nano-SIM, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0

4G, 2 Nano-SIM, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 18 Вт

5 000 мА·год, 18 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Ціни в Україні

Від 5 199 грн

Від 5 299 грн

Зовнішній вигляд

Корпуси Xiaomi Redmi 13C та POCO C65 ідентичні за вагою та розміром. Смартфони досить габаритні — типові «лопати». Цьому сприяють великі дисплеї та товсті рамки навколо них, характерні для бюджетного класу. Найсильніше у вічі кидаються масивні виступи під екранами. Але значну площу корпусів компенсує відносно невелика товщина. Тому тримати апарати в руках доволі зручно.

Xiaomi Redmi 13C (ліворуч) та POCO C65 (праворуч)

Форми корпусів, матеріали, розташування кнопок і портів — тут також все однаково. Плоскі задні панелі та рами смартфонів зроблені із пластику. На правому торці кожного пристрою розміщено кнопку живлення з гойдалкою гучності над нею. На лівому можна побачити слот для SIM-карток, а знизу знаходяться USB-порт і динамік. Екрани новинок вкриті склом неназваної версії Gorilla Glass. У верхній частині кожного з них розташована краплеподібно оформлена селфі-камера. Захисту від пилу та вологи не передбачено.

Пластик не ковзає в руках і майже не покривається помітними відбитками пальців. А його незвичайна блискуча текстура ефектно переливається на світлі. Ця деталь надає пристроям солідного вигляду і вирізняє їх на тлі більшості подібних смартфонів.

Xiaomi Redmi 13C

Головна візуальна розбіжність між новинками полягає в оформленні блоку задніх камер. У обох моделей він зроблений у вигляді плоскої глянсової пластини. Але у Redmi 13C вона займає трохи більше половини задньої панелі пристрою. А у POCO C65 ця пластина покриває майже всю ширину спинки та містить великий логотип бренду праворуч від камер.

POCO C65

Крім того, моделі відрізняються за кольорами. Redmi 13C доступний у трьох однотонних варіантах: чорному, синьому та світло-зеленому. Ще одна версія поєднує біло-блакитний градієнт з абстрактним візерунком, що нагадує малюнок морозу на склі. Ну а POCO C65 продається в чорному, синьому та фіолетовому кольорах.

Параметри дисплеїв

Redmi 13C та POCO C65 отримали екрани з діагоналлю 6,74 дюйма. Роздільної здатності 720 x 1600 пікселів для такої великої площі явно недостатньо. Тому зображенню не вистачає деталізації та чіткості. Хоча для дешевих смартфонів це нормально, серед них все ж таки можна відшукати варіанти з більш чіткими екранами.

Xiaomi Redmi 13C

Натомість із частотою оновлення ситуація протилежна. Дисплеї новинок підтримують не 60 Гц, як заведено в бюджетному сегменті, а 90 Гц. Тому анімації та прокручування інтерфейсу на них виглядають плавніше.

LCD-матриці екранів забезпечують досить непогану якість відтворення кольорів. Користувачі можуть перемикатися між різними колірними режимами, таким чином налаштовуючи комфортну насиченість тонів. З яскравістю також все добре: екран залишається читабельним під променями сонця. Але HDR та інші покращувачі колірного діапазону, очікувано, не підтримуються.

POCO C65

Обидва смартфони оснащені сканерами відбитків пальців, які можна використовувати для швидкого розблокування дисплея. Сенсори вбудовані у бічні кнопки живлення. Працюють вони досить швидко та точно.

Таким чином, екрани смартфонів цілком відповідають ціновій категорії. Недостатню чіткість компенсують непогана передача кольору, висока плавність і хороша яскравість.

Система та пам'ять

Смартфони отримали старі чипи Mediatek Helio G85. Кожна модель доступна в двох версіях: з 6 або 8 ГБ оперативної пам'яті. У налаштуваннях можна подвоїти обсяг ОЗП за рахунок вбудованої пам'яті, щоб збільшити швидкодію. Але ефект буде мінімальним. Розмір сховища може становити 128 чи 256 ГБ. Також обидві моделі підтримують знімні накопичувачі з ємністю до 1 ТБ.

Xiaomi Redmi 13C

Redmi 13C працює на стандартній для більшості смартфонів Xiaomi оболонці MIUI 14. А на POCO C65 встановлена її модифікована версія — MIUI 14 for POCO. В останній можна виявити кілька невеликих відмінностей. Наприклад, замість квадратних тут круглі іконки, подвійне торкання робочого столу блокує екран тощо. Але загалом оформлення та функціональність інтерфейсів дуже подібні.

Обидві оболонки, як і більшість програм, працюють на смартфонах достатньо спритно, щоб користувач не відчував дискомфорту. Але все ж таки іноді можна помітити короткочасні посмикування. Швидше за все, справа у неідеальній оптимізації системи. Що стосується геймінгу, ігри рівня Call of Duty та PUBG Mobile вдасться пограти лише на середніх налаштуваннях графіки.

POCO C65

Загалом продуктивність смартфонів стандартна за мірками бюджетних пристроїв. З більшістю типових завдань у користувача не повинно бути суттєвих проблем. Але ігрові можливості апаратів доволі скромні.

Камери

Redmi 13C та POCO C65 отримали ідентичні фронтальні камери з роздільною здатністю 8 Мп. Селфі досить точно передають відтінки шкіри, вирізняються непоганою деталізацією і в цілому виглядають напрочуд добре. Для відеозв'язку передні модулі теж підходять без жодних проблем.

Крім того, смартфонам дісталися однакові набори задніх камер. У кожному з них основний модуль та два додаткові. Головні камери мають роздільну здатність 50 Мп. Створені з їх допомогою знімки найчастіше виходять чіткими, в міру яскравими та контрастними. Але грішать великою кількістю шумів у темних ділянках, особливо при слабкому освітленні. Загалом для бюджетного рівня непогано. Але не більше того.

Xiaomi Redmi 13C

Одна з додаткових камер має роздільну здатність 2 Мп і призначається для макрозйомки. Працює вона краще за більшість аналогічних модулів у бюджетниках: сфотографовані поблизу документи та інші об'єкти виходять деталізованими та різкими. Другий додатковий модуль отримав крихітну роздільну здатність — всього 0,08 Мп. Виробник не уточнює його функцій, але це явно не повноцінний сенсор. Він лише так чи інакше допомагає основній камері. Можливо, використовується як датчик глибини для розмиття фону.

Передні та задні камери обох смартфонів здатні записувати відео в якості до 1080P на швидкості 30 к/с. Підтримки 60 к/с чомусь немає, хоча цей режим доступний багатьом конкурентам. Стабілізація відео також не підтримується, але тут вже немає нічого дивного.

POCO C65

З урахуванням вартості можна сказати, що новинкам дісталися непогані камери. Проте до апаратів середнього цінового сегмента їм далеко, а до флагманів — тим паче.

Комунікації та звук

Комунікаційні можливості смартфонів багато в чому збігаються. Обидва апарати обладнані двома слотами для SIM-карток формату Nano-SIM, а також підтримують актуальні стандарти бездротової передачі даних Wi-Fi 5 і Bluetooth 5.3.

Однак, NFC-модуль є лише у POCO C65. Так що він дозволяє розплачуватись безконтактним методом на касах, а Redmi 13C — ні. Принаймні, NFC-чип відсутній у глобальній версії 13C, яка зараз продається в українських магазинах. Якщо ж у майбутньому у продаж надійде спеціальна версія для нашого регіону, ситуація може змінитися.

Новинки отримали по одному динаміку. Звук не дуже гучний і, скажімо прямо, не вражає якістю. Натомість смартфони оснащені портами формату 3.5 jack — на радість власникам дротових навушників.

Акумулятори

Ємність батарей Redmi 13C та POCO C65 становить 5 000 мА·год. Оскільки смартфони позбавлені чітких екранів і потужного «заліза», цього запасу енергії їм вистачає надовго. Обидва пристрої спокійно витримують півтора-два дні автономної роботи за середнього навантаження.

Новинки оснащені портами USB Type-C 2.0 та підтримують 18-ватне заряджання. З адаптером живлення, що відповідає цій потужності, кожен смартфон заряджається близько двох годин. За сучасними мірками це довго. Проблему ускладнюють адаптери на 10 Вт, які входять до комплектації. З таким аксесуаром наповнення батареї розтягується до двох із половиною годин.

Що в підсумку

До головних плюсів Redmi 13C та POCO C65 можна віднести цікавий дизайн, відмінну автономність, великі плавні екрани та відносно непогані камери. Список мінусів включає низьку роздільну здатність дисплеїв, слабкі динаміки, повільне заряджання та відсутність NFC у Redmi 13C.

Для бюджетної категорії смартфонів таке співвідношення цілком адекватне. Новинки коштують приблизно однаково — трохи більше ніж 5 000 гривень. З таким цінником апарати мають всі шанси зайняти свою нішу. Якщо ж якийсь із перерахованих недоліків здається вам неприйнятним, можете пошукати альтернативи серед конкурентів. Їх у цьому сегменті чимало. Але ідеальних бюджетників немає, кожен містить у собі компроміси.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA