Навесні 2023 року Xiaomi показала Mi Band 8 — свій перший фітнес-браслет восьмого покоління. Пристрій запам'ятався новим зручним кріпленням для ремінців, якісним дисплеєм та гарною автономністю при традиційно невисокій ціні. У цьому огляді ми розглянемо Xiaomi Mi Band 8 Pro. Це покращений варіант браслета, який компанія позиціонує в якості пристрої преміум-класу. Новинка відрізняється більшим екраном, розширеною ємністю акумулятора та підтримкою GPS.

Відразу зазначимо, що мова піде про китайську версію Mi Band 8 Pro. Вона вже доступна в українських магазинах. Судячи з графіка виходу попередніх моделей, глобальний варіант має надійти у продаж на початку 2024 року і може мати деякі програмні відмінності. Проте, жодної офіційної інформації про міжнародну версію на момент написання статті ще не надходило.

Габарити та вага

46 x 33,4 x 9,9 мм, 22,5 г (без ремінця)

Кольори

Чорний, сріблястий

Матеріали корпуса

Пластик, метал

Вологозахист

5АТМ

Дисплей

1,74 дюйма, AMOLED, 336 x 480 пікселів, 336 ppi, 60 Гц, 600 ніт

Датчики

Сенсор освітлення, оптичний датчик серцевого ритму, акселерометр, гіроскоп

Сумісність

Android 6+ або iOS 12+

Комунікації

Bluetooth 5.3, GPS, NFC

Функції

Вимірювання пульсу, рівня кисню в крові, кількості кроків, якості сну, рівня стресу та калорій.

Більше 150 режимів тренувань, Always-On Display, дублювання повідомлень, керування музикою

Акумулятор

289 мА·год

Комплектація

Годинник, ремінець, зарядний кабель

Вартість в Україні

Від 2 850 грн (китайська версія)

Дизайн та ергономіка

Pro-версії браслетів Xiaomi і раніше вирізнялися з погляду дизайну збільшеною шириною корпуса. Mi Band 8 Pro продовжує цей тренд. Пристрій у вигляді широкої плитки з обтічніми гранями більше нагадує смарт-годинник, ніж класичний фітнес-браслет видовженої форми. Більше того, нова модель навіть трохи ширша за свого прямого попередника Mi Band 7 Pro.

Рамки довкола дисплея, на жаль, залишилися товстими. Але це типова історія для Mi Band. А ось сам екран новинки зробили повністю плоским, прибравши характерні для попередньої моделі вигини з обох боків. Щоправда, на досвід використання цей нюанс не впливає — суто косметична деталь.

Базова модель Xiaomi Mi Band 8

Тильна сторона корпуса зроблена з чорного пластику. Верхня покрита металом, але компанія не уточнює яким, і може бути сріблястою або чорною. Корпус захищений від пилу та води. За словами Xiaomi, у браслеті можна плавати в басейні або у природних водоймах. У той же час, компанія не рекомендує занурювати пристрій на глибину більше 50 метрів, а також брати його в душ, сауну або інші місця з підвищеною температурою.

Mi Band 8 Pro отримав міцні та зручні кріплення для ремінців — такі ж, як у базової моделі. Фіксація відбувається автоматично, достатньо вставити аксесуар у корпус. Щоб відчепити ремінець, потрібно лише натиснути на спеціальну кнопку. Mi Band 7 Pro використовує схожий механізм. Але фіксатори були не всередині корпусу, а виступали з нього назовні. Теоретично це робило їх менш надійними.

Новинка поставляється із силіконовим ремінцем у комплекті. Окремо продаються варіанти з натуральної та екошкіри, а також металу, нейлону та інших матеріалів — як від самої Xiaomi, так і від інших брендів.

Дисплей

Xiaomi Mi Band 8 Pro може похвалитися найбільшим екраном за всю історію серії. Його діагональ сягає 1,74 дюйма. Наприклад, у Band 8 цей параметр дорівнює 1,62 дюйма при значно меншій ширині, а у Band 7 Pro — 1,64 дюйма. Взаємодіяти з таким дисплеєм значно зручніше, ніж з вузьким.

В іншому характеристики екрану майже такі ж, як у Band 8: AMOLED-матриця з якісним відтворенням кольорів, режим постійно активного підсвічування Always-On Display, щільність точок на рівні 336 ppi. Якості зображення цілком достатньо для фітнес-браслету.

Якщо порівнювати з дисплеєм Mi Band 7 Pro, екран новинки краще працює на сонці: пікову яскравість підняли з 500 до 600 ніт. Анімації інтерфейсу на ньому теж виглядають плавніше. Очевидно, річ у тому, що виробник підвищив частоту оновлення дисплея на Mi Band 8 Pro до 60 Гц. Хоча для попередньої моделі цей показник Xiaomi не розкрила, за відчуттями там не більше ніж 30 Гц.

Система та функції

Зазначимо, що інтерфейс китайської версії Xiaomi Mi Band 8 Pro доступний лише англійською та, власне, китайською мовами. У глобальному варіанті, напевно, будуть інші опції. Але додадуть українську чи ні — невідомо.

Як і належить фітнес-браслету, Xiaomi Mi Band 8 Pro здатний моніторити показники здоров'я. Серед іншого, пристрій вміє вимірювати пульс, рівень кисню в крові, кількість пройдених кроків, якість сну, рівень стресу та витрачені калорії. Нічого нового для серії Mi Band. Проте виробник каже, що точність датчиків у нової моделі вища. Значить, у показниках має бути ще менше помилок, ніж у Mi Band 7 Pro.

Гаджет підтримує понад 150 режимів для різноманітних тренувань. Це біг, плавання, піша прогулянка, їзда на велосипеді, силові вправи, йога та багато інших. У кожному режимі браслет відображає метрики, необхідні для безпечного керування фізичним навантаженням та відстеження прогресу: швидкість, час тренування, частоту серцевих скорочень тощо. Загалом, тут все приблизно на рівні Band 8 і Band 7 Pro, без нових унікальних функцій.

Як і інші фітнес-браслети Xiaomi, новинка сумісна і з Android-смартфонами, і з iPhone. Підключивши її до свого телефону через Bluetooth, ви зможете переглядати зібрані дані про здоров'я у спеціальному додатку Xiaomi. Крім того, браслет дозволяє керувати музикою, яка грає на смартфоні, а також дублює повідомлення про SMS, дзвінки та інші події. Щоправда, динаміків на пристрої немає — звукові сигнали замінює вібрація.

Інтерфейс на Mi Band 8 Pro стандартний для серії: акуратні іконки та меню, змінні циферблати, інтуїтивні жести. Однак працює він не тільки плавніше, а й набагато швидше, ніж на попередній моделі. Мабуть, пристрій отримав потужніший чіп. Як би там не було, офіційно дані про начинку Xiaomi не розкриває. Хоча швидкість інтерфейсу ще не така, як на сучасних смартфонах, вона вже не напружує.

За традицією, Pro-версії фітнес-браслетів Xiaomi отримують деякі додаткові функції, більш характерні для смарт-годинників. Наприклад, підтримку GPS та NFC. Все це є і у Mi Band 8 Pro. Але в Україні вони не дуже корисні. NFC-чип сумісний лише з китайськими платіжними системами. А GPS не будує маршрутів і взагалі не зовсім коректно працює в нашому регіоні. Можливо, після оновлення програмного забезпечення або в глобальній версії браслета ситуація буде іншою. Але поки що на ці функції орієнтуватися немає сенсу.

Автономність

Автономність завжди була сильною стороною фітнес-браслетів від Xiaomi. І Mi Band 8 Pro це тільки підтверджує. Новинка отримала акумулятор на 289 мА·год, що дозволяє їй обходитися без підживлення до двох тижнів у режимі ощадливого використання. Mi Band 7 Pro при аналогічному навантаженні вистачає приблизно на 12 днів.

Якщо ж увімкнути функцію Always-On Display і активно використовувати браслет, час автономної роботи скорочується до п'яти-шести днів, що також дуже непогано. Наприклад, ті ж Apple Watch Series 9 розряджаються лише за день.

Для повного відновлення енергії Xiaomi Mi Band 8 Pro потрібно трохи більше години. Зарядний кабель продається в комплекті з браслетом.

Висновки

Xiaomi Mi Band 8 Pro привертає увагу ємною батареєю, якісним екраном, можливістю швидкої заміни ремінців та невисоким цінником.

Якщо вам потрібен класичний фітнес-браслет з маленьким дисплеєм, замість новинки можна спокійно брати базовий Mi Band 8. Ви отримаєте такий же за функціональністю, але ще компактніший і автономніший пристрій, в якому зручніше тренуватися або займатися спортом.

Якщо ж ви хочете саме великий екран, але не бажаєте переплачувати за повноцінний смарт-годинник, Xiaomi Mi Band 8 Pro може стати оптимальним вибором. З таким же розміром дисплея та аналогічними характеристиками ви навряд чи знайдете щось дешевше.

Однак пам'ятайте про відсутність української мови та некоректну роботу GPS у китайській версії браслета. У глобальному варіанті ці проблеми можуть усунути.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA