До презентації нових айфонів залишаються лічені тижні. Хоча офіційної інформації про майбутні моделі поки немає, інтернет вже переповнений різними чутками і витоками. Ми зібрали все найцікавіше з розсилки Power On головного інсайдера з теми Apple — Марка Гурмана. А також доповнили його прогнози правдоподібною інформацією з інших джерел. Схоже, компанія знову випустить чотири моделі, це будуть iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro та 15 Pro Max. Розповідаємо, чого від них чекати цієї осені.

Тонкі рамки та енергоефективні екрани

Apple давно прагне, щоб дисплей у її смартфонах займав усю площу передньої панелі. За останні роки компанія пройшла серйозний шлях у цьому напрямку. І, схоже, з виходом нових пристроїв вона стане ще на один крок ближчою до заповітної мети.

Хоча товщина рамки в базових iPhone 15 та 15 Plus буде на рівні торішнього покоління, Apple майже повністю позбавить відступів навколо екрана нові Pro-моделі. За словами Гурмана, розмір рамки у 15 Pro та 15 Pro Max становитиме лише 1,5 мм. Це на 0,7 мм менше, ніж у попередників.

iPhone 14 Pro Max і iPhone 14 Pro

Крім того, ймовірно, що дисплеї всіх нових айфонів будуть економніше витрачати заряд. Як дізнався тайванський портал Economic Daily News від своїх джерел у ланцюжках постачання, пристрої з лінійки iPhone 15 отримають нові екранні чипи. Останні будуть засновані не на 40-нанометровій, а на більш просунутій 28-нанометровій архітектурі. Такий перехід дозволить покращити енергоефективність матриці.

Переконливих чуток про те, що Apple збирається змінювати розміри екранів, не було. Якщо орієнтуватися на параметри попередніх моделей, від iPhone 15 і 15 Pro можна очікувати дисплеї з діагоналлю 6,1 дюйма, а від iPhone 15 Plus і 15 Pro Max — 6,7 дюйма.

Динамічний острів на всіх моделях

Однією з найпримітніших фішок лінійки iPhone 14 став динамічний острів. Так Apple назвала альтернативу стандартному вирізу для селфі-камери, яку отримали Pro-моделі. Новий формат займає менше простору дисплея, ніж звичайний чубчик, і дозволяє виводити на екран більше інформації. Крім того, розробники гармонійно вписали острів в інтерфейс iOS.

Динамічний острів на iPhone 14 Pro

Якщо вірити Гурману, цей елемент перекочує і до наступної лінійки смартфонів. Більше того, він має з'явитися на всіх нових моделях, а не лише на iPhone 15 Pro та 15 Pro Max. При цьому дизайн острова, швидше за все, залишиться незмінним.

Нові кольори та титанові рами

У кожному поколінні iPhone компанія Apple випускає смартфони в недоступних раніше колірних варіантах, які чіткіше виділяють пристрої на тлі їхніх попередників.

За інформацією видання 9to5Mac, моделі iPhone 15 і 15 Plus, крім звичних, можуть вийти у двох спеціальних кольорах: світло-блакитному та яскраво-рожевому.

Умовні рендери iPhone 15 та iPhone 15 Plus у нових кольорах. Джерело: MacRumors

Для iPhone 15 Pro та 15 Pro Max, за даними того ж джерела, таким особливим кольором може стати темно-червоний.

Умовний рендер iPhone 15 Pro у темно-червоному кольорі. Джерело: 9to5Mac

Ще однією ексклюзивною рисою у дизайні Pro-моделей може бути титанова рама. За словами Гурмана, цей преміальний матеріал прийде на зміну нержавіючій сталі, з якої складаються торці у пристроях попереднього покоління. Крім того, інсайдер вважає, що грані на лицьовій стороні iPhone 15 Pro і 15 Pro Max будуть більш згладженими, ніж у минулорічних моделях.

Порт USB-C замість Lightning

Чимало витоків та експертних прогнозів переконують, що Apple обладнає всі моделі iPhone 15 портом формату USB-C. Досі смартфони компанії використовують для заряджання та передачі даних пропрієтарний стандарт Lightning.

Зважаючи на все, Apple буде змушена змінити тип порту, щоб відповідати нещодавно прийнятим нормам європейського законодавства. На думку регуляторів, визнання USB-C обов'язковим універсальним стандартом для всіх нових гаджетів зменшить потребу в утилізації кабелів. Адже теоретично користувачі зможуть заряджати айфони тим самим дротом, що й інші мобільні пристрої. Отже, купувати та викидати кабелі власники смартфонів будуть рідше.

Умовний рендер iPhone 15 з USB-C. Джерело: MacRumors

За інформацією аналітика Мінг-Чі Куо, нові айфони отримають порти USB-C різних поколінь. iPhone 15 і 15 Plus, швидше за все, оснастять повільнішим портом USB-C 2.0. У такому разі їхня швидкість передачі даних залишиться на рівні Lightning — до 480 Мбіт/с. А преміальні iPhone 15 Pro та 15 Pro Max можуть отримати роз'єм USB-C 3.2, який підтримує більш високу швидкість — до 20 Гбіт/с.

Апгрейд задніх камер

Згідно з ще одним інсайдом Мінг-Чі Куо, базові iPhone 15 та 15 Plus успадкують основні камери від Pro-моделей попереднього покоління. Поки не ясно, чи будуть сенсори перенесені в нові апарати взагалі без змін, чи все ж таки зазнають якоїсь переробки. Але, якщо вірити аналітику, новинки зможуть фотографувати в роздільній здатності до 48 Мп і добре зніматимуть при поганому освітленні — як iPhone 14 Pro і 14 Pro Max.

Задні камери iPhone 14

Які камери отримають нові Pro-моделі, до кінця не зрозуміло. Проте Гурман та інші інсайдери стверджують, що iPhone 15 Pro Max обладнають ексклюзивним перископічним об'єктивом. Він підтримуватиме шестикратний оптичний зум для зйомки об'єктів на великій відстані. А ось iPhone 15 Pro, скоріше за все, замість перископа отримає стару телефотокамеру з трикратним зумом, якою оснащений його попередник.

Задні камери iPhone 14 Pro Max

Кнопка дії

За словами Гурмана, Apple хоче дати власникам iPhone 15 Pro і 15 Pro Max можливість програмувати перемикач звуку/тиші, розташований на одному з торців смартфона. Простіше кажучи, користувачі зможуть вибирати, які функції виконуватиме ця кнопка.

Більше того, розробник Стів Мосер знайшов у коді iOS 17 параметри, які можуть вказувати на можливості перемикача. І вони дуже нагадують функціональність кнопки дії на Apple Watch. Схоже, що за допомогою перемикача користувачі зможуть не лише вимикати звук, а ще й запускати камеру, активувати ліхтарик, переходити в режим фокусування тощо. Дизайн кнопки також може змінитися.

Перемикач звуку/тиші на iPhone 14 Pro

Нові потужні чипи

Зміна покоління айфонів була б неповноцінною без нових чипів. Очікується, що iPhone 15 Pro та 15 Pro Max стануть першими смартфонами, які отримують наступний процесор Apple — A17 Bionic. Це чип нового покоління, що базується на тринанометровій архітектурі. Виробником традиційно виступає тайванський техногігант TSMC.

Базові iPhone 15 та 15 Plus теж не залишаться без апгрейду. Як стверджує Гурман, вони отримають A16 — топовий чип попереднього покоління, на якому працюють Pro-моделі лінійки iPhone 14.

Таким чином, всі нові айфони мають бути більш потужними та енергоефективними за попередників. Наскільки — це вже можна буде дізнатися тільки після релізу.

Дата виходу та вартість

Зазвичай презентація нової лінійки iPhone відбувається у першій половині вересня. Швидше за все, 2023 рік не стане винятком. На думку Гурмана, Apple покаже смартфони 12 або 13 числа. Незабаром після цього магазини по всьому світу, в тому числі і в Україні, почнуть приймати передзамовлення.

Інсайдер припускає, що Apple підвищить ціни як мінімум на iPhone 15 Pro та 15 Pro Max. Частково причиною може бути використання дорогого титану у корпусі обох моделей. Оскільки в Pro Max повинні додати ще й перископічну камеру, його вартість може вирости сильніше.

Популярний техноблог MacRumors дізнався ймовірні ціни від фінансового аналітика Тіма Лонга. За його словами, 15 Pro може коштувати від $1 099, а 15 Pro Max — від $1 299. Якщо це правда, нові моделі будуть дорожчими за своїх попередників на $100 і $200, відповідно.

Підведемо підсумок

Отже, швидше за все, на нас знову чекають дві категорії смартфонів. До першої ввійдуть відносно дешеві та технічно прості моделі iPhone 15 та 15 Plus. До другої — дорожчі і більш просунуті iPhone 15 Pro і 15 Pro Max. Майже напевно перший смартфон у кожній парі буде з 6,1-дюймовим екраном, а другий — з 6,7-дюймовим, як і в торішній лінійці.

Пристрої з обох категорій отримають порти USB-C та нові чипи, а також більш енергоефективні екрани, ніж попередня серія iPhone. Базові моделі на додачу повинні оснастити динамічним островом та камерами високої роздільної здатності. Айфони з підсерії Pro будуть виділятися як мінімум титановими рамами, меншими відступами навколо екранів, а також більш високими швидкістю USB-порту і потужністю. Крім того, 15 Pro Max може отримати ексклюзивну перископічну камеру.

В цілому, вимальовується стандартний для Apple набір покращень. Але поки немає більш детальної інформації про всі камери, судити про нове покоління зарано. З неприємного — ймовірне підвищення цін на iPhone 15 Pro та 15 Pro Max.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA