Розповідаємо, які адаптери, повербанки та інші зарядні аксесуари сумісні з новими айфонами. Усі перелічені у статті пристрої та способи підходять для кожної моделі з нової лінійки: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max.

Інформація буде корисною не лише для новачків, які тільки знайомляться з телефонами Apple, але і для користувачів старих iPhone. Адже моделі 15-го покоління відрізняються від усіх попередніх портами стандарту USB-С та підтримкою трохи вищої потужності заряджання.

Чим заряджати iPhone 15 від розетки

Для живлення смартфона від розетки, крім стандартного комплектного кабелю, вам знадобиться відповідний мережевий адаптер. Його також називають блоком живлення, зарядним пристроєм або просто зарядкою. Такі аксесуари виготовляє не тільки Apple, але й інші бренди.

Мережеві адаптери Apple. Оригінальні блоки живлення дорогі, але якісні — як і практично вся продукція компанії. Для iPhone 15 підійде будь-який адаптер Apple із портом USB-C. Найдешевший варіант підтримує потужність 20 Вт. Але для максимально швидкого заряджання потрібно використовувати 30-ватний аксесуар. Більш потужні адаптери Apple на кшталт варіанта на 70 Вт, яким комплектують нові ноутбуки Macbook Pro, теж підходять для iPhone 15. Але оскільки сам смартфон підтримує максимум 27 Вт, навіть найпотужніші зарядки живлять його з тією ж швидкістю, що і адаптери на 30 Вт.

Оригінальні мережеві адаптери живлення Apple на 20 Вт, 30 Вт та 70 Вт

Мережеві адаптери інших виробників. Зарядні пристрої відомих брендів на кшталт Baseus, Hoco і Ugreen часто не поступаються якістю оригінальним аксесуарам Apple, але коштують помітно дешевше. Заряджати iPhone 15 можна за допомогою будь-якого адаптера з вихідним портом USB-C, підтримкою стандарту Power Delivery (PD) та потужністю від 20 Вт. Оптимально використовувати аксесуари на 30 Вт — вони живлять апарат трохи швидше. Більш потужні адаптери теж підходять, але вони не заряджатимуть смартфон швидше за 30-ватні.

Мережеві адаптери живлення Hoco на 20 Вт, Baseus на 30 Вт та Ugreen на 65 Вт

Як заряджати iPhone 15 в автомобілі

Як і будь-який інший смартфон, iPhone 15 також можна заряджати в машині. Але для цього вона має бути правильно обладнаною.

Від автомобільної панелі. Якщо в бортовому комп'ютері, магнітолі або іншому місці на панелі авто присутній порт USB-C, швидше за все, вам більше нічого не знадобиться. Просто підключіть до нього iPhone 15 за допомогою стандартного кабелю та оцініть швидкість заряджання.

Від автомобільного адаптера живлення. Якщо на панелі немає порту USB-C або він працює занадто повільно, вам знадобиться автомобільний зарядний пристрій. Він функціонує приблизно так, як і звичайний мережевий адаптер. Тільки замість розетки вставляється в прикурювач. Сама Apple таких аксесуарів не виготовляє. Але до ваших послуг багато варіантів від інших брендів. Підійде будь-який автомобільний адаптер із портом USB-C, підтримкою технології Power Delivery та потужністю від 20 Вт. Для швидкого заряджання оптимально 30 Вт.

Автомобільні адаптери живлення Intaleo на 20 Вт, Baseus на 30 Вт та Hoco на 65 Вт

Чи можна заряджати iPhone 15 від ноутбука чи настільного ПК

iPhone 15 можна заряджати від деяких ноутбуків із портом USB-C та підтримкою Power Delivery. Іноді такі роз'єми пристосовані лише для заряджання самого портативного комп'ютера. Але в багатьох моделях вони здатні живити зовнішні гаджети, в тому числі iPhone 15. Щоб перевірити порт, просто підключіть до нього смартфон за допомогою комплектного кабелю і погляньте на індикатор батареї iPhone. Якщо він покаже заряджання, ви зможете живити телефон від свого ноутбука.

Macbook Pro (2023) — один із ноутбуків, здатних заряджати iPhone 15

Так чи інакше, порти переносних комп'ютерів часто віддають енергію занадто повільно через низьку вихідну потужність. До того ж часте підживлення від ноутбука прискорює зношування його власної батареї. Так що цей спосіб можна розглядати, скоріше, як додатковий, коли мережевого або автомобільного адаптера немає під рукою.

Для зарядки iPhone 15 можна використовувати системний блок настільного комп'ютера і навіть монітор. Але, знову ж таки, для цього такі пристрої мають бути обладнані портом USB-C, який підтримує заряджання підключених гаджетів за стандартом Power Delivery. Для сучасних блоків та моніторів це вже не рідкість. Причому їх часто оснащують більш потужними портами USB-C, ніж ноутбуки. Якщо вихідна потужність такого порту становить 20 Вт або вище, швидкість живлення від нього буде приблизно такою самою, як при зарядженні від розетки.

MSI Modern MD271UL з портом USB-C на 65 Вт — приклад монітора, що підходить для заряджання iPhone 15

Які повербанки підходять для iPhone 15

Переносна зовнішня батарея — вона ж повербанк — допоможе послабити залежність iPhone 15 від стаціонарних джерел живлення. Такі пристрої особливо корисні при частих відключення світла або в подорожах. Дістали повербанк із кишені чи рюкзака, підключили до нього смартфон через комплектний кабель — і про заряд можна не перейматися. Але важливо не забувати при можливості підживлювати саму зовнішню батарею.

Для iPhone 15 підійде будь-який повербанк із вихідним портом USB-C, який підтримує Power Delivery і видає потужність від 20 Вт. Якщо хочете заряджати смартфон на максимальній швидкості, беріть аксесуар із портом на 30 Вт або вище. Зовнішня батарея з ємністю 10 000 мА·год повинна забезпечувати до двох повних заряджань iPhone 15 або iPhone 15 Pro та одне з невеликим залишком енергії для iPhone 15 Plus або iPhone 15 Pro Max. Якщо вам цього мало, візьміть більш ємний повербанк.

Повербанки Xiaomi (10 000 мА·год), Hoco (10 000 мА·год) та Baseus (20 000 мА·год) — усі на 22,5 Вт

Як вибрати бездротову зарядку для iPhone 15

Усі вищезазначені способи заряджання передбачають підключення iPhone 15 до джерела живлення за допомогою комплектного кабелю. Однак усі моделі в лінійці iPhone 15 підтримують і бездротове заряджання. Воно працює повільніше, проте вам не потрібно постійно вставляти в смартфон USB-кабель.

Бездротові зарядки Baseus (MagSafe), Apple (MagSafe) і Nillkin (Qi)

Як і звичайні адаптери, бездротові зарядні пристрої можуть отримувати енергію від розетки або прикурювача автомобіля. Деякі заряджаються від комп'ютера через USB-порт. Передача заряду смартфону відбувається через спеціальну магнітну поверхню аксесуара. Для початку заряджання достатньо притулити до неї смартфон. Причому деякі бездротові пристрої можуть живити кілька гаджетів одночасно. Наприклад, iPhone, годинник Apple Watch та навушники AirPods.

Бездротова зарядка Hoco (Qi) з можливістю живити кілька пристроїв одночасно

Не варто забувати і про бездротові повербанки. Вони заряджаються, як звичайні зовнішні батареї, але можуть кріпитися до задньої стінки смартфона і передавати йому накопичений заряд без кабелю.

Бездротовий повербанк із присосками Gelius (10 000 мА·год, Qi)

iPhone 15 сумісні з усіма бездротовими зарядними пристроями та повербанками, які підтримують як мінімум один із двох стандартів: MagSafe або Qi. Обидві технології поступаються за ефективністю дротовому заряджанню, але MagSafe все ж таки працює швидше за Qi. Для оптимальної ефективності вибирайте пристрій із вихідною потужністю від 15 Вт.

Перед використанням будь-якого бездротового зарядного пристрою переконайтеся, що процесу не заважатиме надягнений на смартфон чохол. Деякі з цих аксесуарів занадто товсті для того, щоб швидко пропускати енергію через себе. Якщо ж в характеристиках або описі чохла вказана сумісність із бездротовим заряджанням, проблем бути не повинно.

Як заряджати iPhone 15 правильно

Якщо не дотримуватись базових правил заряджання, батарея iPhone 15 може швидко зноситися. В результаті пристрій стане гірше тримати заряд. А грубе порушення техніки безпеки заряджання взагалі може пошкодити апарат. Щоб уникнути подібних проблем, дотримуйтесь цих простих рекомендацій.

  • Використовуйте лише офіційні зарядні аксесуари від відомих брендів. В каталозі Wookie.UA до ваших послуг широкий вибір адаптерів живлення та повербанків для iPhone 15. Тільки якісна продукція без підробок.
  • Не під’єднуйте до джерел живлення мокрий або пошкоджений смартфон. Вологий апарат спочатку потрібно ретельно просушити. А пошкоджений краще віднести до сервісного центру на діагностику. Інакше ви можете не тільки остаточно зіпсувати апарат, але ще й ризикуєте викликати замикання в енергомережі або навіть удар струмом. Всі зарядні аксесуари також повинні бути сухими та неушкодженими.
  • Не перевантажуйте пристрій під час заряджання. Подача енергії підвищує температуру смартфона — це нормально. Але якщо в цей час грати, завантажувати об'ємні файли або використовувати вимогливі до ресурсів програми, таке інтенсивне навантаження може призвести до перегрівання. А висока температура прискорює зношування акумулятора. Тому під час живлення використання смартфона варто обмежувати.
  • Намагайтеся не допускати повного розрядження батареї. Літій-іонні та літій-полімерні акумулятори, які використовуються у смартфонах, погано переносять низький рівень енергії. Заряджайте iPhone 15 так, щоб вона якомога рідше опускалася нижче 20%.
  • Використовуйте оптимізацію живлення. Сучасним акумуляторам шкодить не лише надто низький, а й зависокий рівень енергії. Тому фахівці радять не заряджати батареї більше, ніж на 80%. iPhone 15 навіть підтримує функцію «Оптимізація заряджання», яка автоматично зупиняє живлення в потрібний момент. Щоб увімкнути її, зайдіть у налаштування, натисніть «Акумулятор» — «Заряд і справність акумулятора» — «Оптимізація заряджання» та встановіть ліміт на рівні 80%.

Висновок

Заряджати iPhone 15 можна за допомогою мережевого або автомобільного адаптера живлення, а також від ноутбука, настільного комп'ютера та повербанка. Головні вимоги для всіх цих пристроїв такі: наявність порту USB-C, підтримка стандарту Power Delivery і максимальна вихідна потужність від 20 Вт. Щоб швидкість була оптимальною, бажано 30 Вт або вище. Для бездротового заряджання підійдуть будь-які пристрої, що підтримують стандарт MagSafe або Qi.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA