Очевидно, що покупка бюджетного гаджета — це завжди компроміс. Ви отримуєте недорогий апарат, але з певними мінусами. Ми постаралися знайти для вас смартфони до 10 000 грн, які пропонують максимум за свою ціну та виділяються на фоні конкурентів. До нашої добірки ввійшли пристрої від Samsung, Motorola, Realme, Xiaomi та Poco, які зберігатимуть актуальність ще як мінімум до середини року.

Samsung Galaxy A24: бюджетник, але не з Китаю

Як історично склалось, у бюджетному сегменті переважають китайські смартфони. Якщо вони з якоїсь причини вам не до вподоби, пропонуємо звернути увагу на продукцію Samsung. Ця корейська компанія також випускає недорогі і при цьому хороші пристрої. Наприклад, Galaxy A24. Апарат коштує трохи дорожче за китайські аналоги зі схожими характеристиками. Натомість користувач отримує всі переваги топового бренду: високу якість збирання та комплектуючих, надійний гарантійний сервіс, а також один із найбільш функціональних та зручних мобільних інтерфейсів на ринку.

В числі інших переваг Galaxy A24 можна згадати AMOLED-екран із відмінною передачею кольору. А також хороші, як для поточної цінової категорії, основну та фронтальну камери. До того ж апарат дуже економно витрачає заряд, спокійно витримуючи півтора дні використання при середньому навантаженні. А потужності пристрою вистачає для швидкої та плавної роботи всіх популярних програм. З іграми, за винятком найбільш просунутих, теж все досить непогано.

Хоча ззаду Galaxy A24 виглядає дуже ефектно і навіть нагадує сучасні флагмани Samsung, передня частина все ж таки видає бюджетність пристрою. Покупцю доведеться змиритися з досить товстою рамкою навколо екрана та застарілим краплеподібним дизайном вирізу для селфі-камери. Інший недолік — відносно низька потужність заряджання, через яку повне відновлення енергії триває півтори години. Хоча за мірками Samsung 25 Вт — ще непогано, за цим показником смартфон поступається більшості китайських аналогів. Крім того, виробник не включає адаптер живлення до комплектації.

Габарити та вага

162,1 х 77,6 х 8,3 195 г

Дисплей

6,5 дюйма, Super AMOLED, 1080 x 2340 пікселів, 396 ppi, 90 Гц

Процесор

Mediatek Helio G99

Пам'ять

6/128 ГБ + слот microSDXC

Операційна система

Передвстановлена One UI 5.1 (Android 13).

Доступно оновлення до One UI 6 (Android 14)

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF, OIS

Надширококутна: 5 Мп, f/2,2, 123˚, 1,12µm

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

13 Мп, f/2,2

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 25 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель

Кольори

Чорний, салатовий, бордовий

Ціна в Україні

8 300 грн

Motorola G54 Power: король автономності

Шукаєте смартфон, який не нагадуватиме під кінець дня про підзаряджання? Тоді вам має підійти Motorola G54 Power. Цей пристрій може похвалитися акумулятором з ємністю 6 000 мА·год. Розширений запас енергії дозволяє гаджету спокійно обходитися без джерела живлення до двох діб за помірного навантаження. Більшість інших смартфонів в аналогічному режимі використання розряджаються за день, максимум — за півтора.

Окрім чудової автономності, Motorola G54 Power може запропонувати зручну мінімалістичну оболонку, майже позбавлену непотрібних програм і налаштувань. Крім того, основна камера пристрою непогано знімає при хорошому освітленні і забезпечує добру плавність відео за рахунок оптичної стабілізації. Плюс до всього G54 Power містить вбудовану картку eSIM. Хоча потужності смартфона недостатньо для просунутої ігрової графіки, інтерфейс працює без гальм. З програмами та простими іграми «залізо» теж справляється без зауважень.

У той же час G54 Power можна дорікнути за екран. Зображення виглядає деталізованим та чітким. Але IPS-матриця все ж таки поступається за кольоропередачею AMOLED-панелям, якими оснащено багато конкурентів. Більше того, під сонячним промінням екрану явно не вистачає яскравості підсвічування. Ну і, звісно ж, масивний відступ під дисплеєм не додає смартфону елегантності. А ще хотілося б потужнішого заряджання. Так, 33 Вт — далеко не найгірший показник, але для швидкого живлення настільки ємної батареї цього недостатньо. На повне відновлення заряду йде близько 80 хвилин.

Габарити та вага

161,6 x 73,8 x 8,9 мм, 192 г

Дисплей

6,5 дюйма, IPS LCD, 1080 x 2400 пікселів, 405 ppi, 120 Гц

Процесор

Mediatek Dimensity 7020

Пам'ять

12/256 ГБ + слот microSDXC

Операційна система

Передвстановлена Android 13

Очікується оновлення до Android 14

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, 0,61µm, PDAF, OIS

Надширококутний: 8 Мп, f/2,2, 118˚, 1,12µm, AF

Передня камера

16 Мп, f/2,4, 1,0µm

Зв'язок

Nano-SIM + eSIM, 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC

Акумулятор

6 000 мА·год, 33 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Кольори

Зелений, блакитний, темно-синій

Ціна в Україні

8 500 грн

Realme 11 4G: з нестандартним дизайном

Якщо бажаєте, щоб ваш смартфон виділявся серед інших, придивіться до Realme 11 4G. Його корпус покритий незвичайною текстурою, яка ефектно сяє при попаданні світла тисячами крихітних іскор. Апарат доступний у темно-фіолетовому та золотистому кольорах. Перший викликає асоціації з нічним небом, а другий надає гаджету вигляд якоїсь казкової коштовності. Ще одна примітна деталь у дизайні смартфона — це круглий блок для задніх камер. На тлі інших смартфонів із однотипними прямокутними блоками така форма теж привертає увагу.

Переваги Realme 11 4G не обмежуються зовнішністю. Апарат трохи компактніший і легший за більшість смартфонів, а тому зручніше лежить у руці. Крім того, гаджету дістався яскравий AMOLED-екран із широким діапазоном відтінків. Швидкодія не відстає від норми у поточному ціновому сегменті: ігри без надто просунутої графіки працюють швидко та плавно. При цьому батареї вистачає на стандартний день-півтора. Але найбільше радує 67-ватна зарядка, яка наповнює акумулятор за якихось 40 хвилин.

Мабуть, найбільша вада Realme 11 4G — це камери. В апарата лише один основний модуль. Фотографує він досить непогано, але відеозаписи виходять змазаними та з великою кількістю шумів. Крім того, основну камеру доповнює лише датчик глибини. Ні надширококутною, ні макрокамерою смартфон не обладнали. Нарешті, динамік у Realme 11 4G один і в шумному середовищі він може виявитися дуже тихим.

Габарити та вага

159,9 x 73,3 x 8 мм, 178 г

Дисплей

6,4 дюйма, Super AMOLED, 1080 x 2400 пікселів, 411 ppi, 90 Гц

Процесор

Mediatek Helio G99

Пам'ять

8/256 ГБ + слот microSDXC

Операційна система

Передвстановлена Realme UI 4.0 (Android 13)

Очікується оновлення до Realme UI 5.0 (Android 14)

Задні камери

Основна: 108 Мп, f/1,8, 0,64µm, PDAF

Датчик глибини: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

16 Мп, f/2,5

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 67 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Кольори

Темно-фіолетовий, золотистий

Ціна в Україні

9 000 грн

Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G: бюджетний камерофон

Хоча за рівнем зйомки Redmi Note 12 Pro 5G помітно відстає від флагманів, для бюджетного класу його камери працюють дуже добре. Основний задній модуль чудово показує себе при яскравому денному світлі і цілком непогано знімає у темряві. Принаймні краще, ніж камери найближчих конкурентів. А завдяки оптичній стабілізації відеозаписи не страждають від трясіння. Рівень надширококутної камери теж вищий за середній. Макромодуль доволі слабкий, але очікувати за таку ціну більшого було б наївно.

Redmi Note 12 Pro 5G також приємно вражає майже флагманською якістю екрана. Смартфону дісталася плавна AMOLED-панель із підтримкою технологій HDR10+ та Dolby Vision. Цей дисплей чудово відтворює кольори та забезпечує дуже високу яскравість. Інший великий плюс — підтримка живлення на потужності 67 Вт, що дозволяє смартфону заряджатися за 40-50 хвилин. До швидкодії та автономності пристрою теж не причепитися. Плюс до всього задня панель смартфона виготовлена з приємного на дотик скла, а не дешевого пластику. Стереодинаміки забезпечують об'ємний гучний звук за допомогою технології Dolby Atmos.

Дорікти Redmi Note 12 Pro 5G можна хіба що за відсутність слота для зовнішнього накопичувача. Без нього вбудованого сховища на 128 ГБ може бути замало. Також варто додати, що модель далеко не нова — вийшла ще в 2022 році. Тому їй навряд чи світить більше одного великого оновлення програмного забезпечення.

Габарити та вага

163 x 76 x 8 мм, 187 г

Дисплей

6,67 дюйма, Super AMOLED, 1080 x 2400 пікселів, 395 ppi, 120 Гц

Процесор

Mediatek Dimensity 1080

Пам'ять

6/128 ГБ

Операційна система

Передвстановлена MIUI 13 (Android 12)

Доступно оновлення до MIUI 14 (Android 13)

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,9, 1,0µm, PDAF, OIS

Надширококутна: 8 Мп, f/2,2, 120˚, 1,12µm

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

16 Мп, f/2,5

Зв'язок

2xNano-SIM, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 67 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Кольори

Чорний, блакитний, білий

Ціна в Україні

10 000 грн

Poco X5 Pro: чемпіон за потужністю

Poco X5 Pro — якщо не найбільш потужний смартфон до 10 000 грн, то точно один із них. Тому ви можете сміливо розраховувати на плавну та стабільну роботу інтерфейсу, а також будь-яких встановлених програм. Більше того, завдяки хорошій системі охолодження смартфон підійде навіть завзятим геймерам. Майже всі ігри без проблем запускаються на високих параметрах якості, не викликаючи при цьому перегріву.

В іншому смартфон дуже схожий на Redmi Note 12 Pro 5G. У нього такий самий чудовий дисплей і якісні стереодинаміки. А ще Poco X5 Pro теж підтримує швидке 67-ватне заряджання і витрачає на поповнення енергії лише близько 50 хвилин.

Загальний рівень камер у смартфона кращий, ніж у більшості пристроїв за його ціну. Але все ж таки в цьому плані він поступається Note 12 Pro 5G. Основний модуль Poco X5 Pro не підтримує оптичну стабілізацію та захоплює менше світла, через що гірше працює у темних приміщеннях. Але апарат компенсує це більш високою потужністю. Тому можна вважати, що між цими двома смартфонами склався паритет.

З урахуванням бюджетного статусу якихось суттєвих недоліків у Poco X5 Pro немає. Мабуть, апарат можна покритикувати лише через відсутність слота для карт пам'яті. Але обсяг його внутрішнього сховища сягає 256 ГБ, чого для багатьох користувачів, напевно, буде достатньо.

Габарити та вага

162,9 x 76 x 7,9 мм, 181 г

Дисплей

6,67 дюйма, AMOLED, 1080 x 2400 пікселів, 395 ppi, 120 Гц

Процесор

Qualcomm Snapdragon 778G 5G

Пам'ять

8/256 ГБ

Операційна система

Передвстановлена MIUI 13 for Poco (Android 12)

Доступно оновлення до MIUI 14 for Poco (Android 13)

Задні камери

Основна: 108 Мп, f/1,9, PDAF

Надширококутна: 8 Мп, f/2,2, 120˚

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

16 Мп, f/2,4

Зв'язок

2xNano-SIM, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 67 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

кольори

Чорний, жовтий, блакитний

Ціна в Україні

10 000 грн

Підсумок

Якщо ви шукаєте хороші смартфони до 10 тисяч гривень, зверніть увагу на ці варіанти. Користувачам, які не люблять китайських пристроїв, може підійти Galaxy A24 від корейської компанії Samsung. Поціновувачам автономних смартфонів варто придивитися до Motorola G54 Power з батареєю на 6 000 мА·год. Естетам рекомендуємо відносно компактний Realme 11 4G із незвичайною блискучою текстурою.

Бажаєте недорогий камерофон? Тоді вам може сподобатися Redmi Note 12 Pro 5G з відмінною основною та непоганими іншими камерами. Ну а Poco X5 Pro майже напевно буде хорошим вибором для геймерів та інших користувачів, яким потрібен потужний апарат не за всі гроші світу.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA