Купуючи дешевий смартфон, не варто розраховувати на преміальний дизайн, просунуті камери і потужне «залізо». Проте в цьому класі можна знайти прості, але хороші пристрої для базових завдань: спілкування, споживання контенту і навіть геймінгу. Ми постаралися вибрати найкращі бюджетні смартфони, які будуть актуальні щонайменше до середини 2024 року. У списку ви знайдете пристрої від Realme, ZTE, Motorola, Xiaomi та Samsung.

Realme C51: зі швидким заряджанням

Якщо ви шукаєте смартфон, який не доведеться подовгу тримати біля розетки, зверніть увагу на Realme C51. Завдяки технології SuperVOOC модель заряджається з нуля до 100% всього за годину та 10 хвилин. Що особливо тішить, необхідний для цього 33-ватний адаптер живлення входить до комплектації.

Серед інших плюсів апарата варто відзначити великий плавний екран та гучний звук динаміка. Хоча у гаджета всього лише одна повноцінна задня камера (два інших модулі на спинці — це датчик глибини та спалах), для бюджетника вона досить непогана. Крім того, смартфон отримав приємний на вигляд мінімалістичний корпус. Нарешті, батареї з ємністю 5 000 мА·год у середньому вистачає на півтора дні автономної роботи, що також досить добре.

Апарату можна дорікнути за низьку роздільну здатність дисплея: загалом зображення виглядає нормально, але дещо поступається багатьом конкурентам за чіткістю та кількістю деталей. Крім того, ігрові можливості пристрою обмежені. У нього доволі слабкий процесор і мінімум оперативної пам'яті — лише 4 ГБ. Однак оболонка добре оптимізована. До того ж система може задіяти ще чотири віртуальні гігабайти ОЗП за рахунок внутрішнього сховища. У результаті інтерфейс працює швидко та не глючить.

Найдешевша версія Realme C51 коштує 4 000 грн і пропонує всього 64 ГБ вбудованої флеш-пам'яті. Цього дуже мало, але ви можете докупити знімний накопичувач або додати 800 грн за варіант зі сховищем на 128 ГБ.

Модель

Realme C51

Габарити та вага

167,2 x 76,7 x 8 мм, 186 г

Дисплей

6,74 дюйма, IPS, 720 x 1600 пікселів, 260 ppi, 90 Гц

Процесор

Unisoc Tiger T612

Пам'ять

4/64 ГБ або 4/128 ГБ

Знімний накопичувач

microSDXC

Передвстановлена ОС

Realme UI T (Android 13)

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, 27 мм, 0,64µm, PDAF

Датчик глибини: 0,08 Мп, f/3,0

Передня камера

5 Мп, f/2,2, 28 мм, 1,12µm

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 33 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, адаптер живлення

Кольори

Чорний, бірюзовий

Ціна в Україні

Від 4 000 грн

ZTE Blade V50 Vita: автономний

ZTE Blade V50 Vita виділяється на тлі більшості смартфонів ємним акумулятором на 6 000 мА·год. З цієї причини апарат витримує без підзарядки довше за багатьох конкурентів. Повного запасу енергії смартфону спокійно вистачає на два з половиною дні за середнього навантаження. Комплектний адаптер живлення з потужністю 22,5 Вт повністю відновлює заряд за півтори-дві години, що для такої ємної батареї дуже непогано.

Смартфон можна похвалити за гідну швидкодію. ZTE Blade V50 Vita не гальмує в інтерфейсі та програмах. Більше того, на низьких-середніх налаштуваннях якості апарат дозволяє грати у багато вимогливих ігор. Користувачу доступно 6 ГБ ОЗП та ще стільки ж віртуальної оперативної пам'яті, яка використовує вбудоване сховище. До речі, обсяг останнього сягає 128 ГБ і може бути розширений знімним накопичувачем. Хоча основна камера і доповнюючий її макромодуль знімають посередньо — на рівні камер більшості бюджетників, передня добре передає кольори і навіть оснащена спалахом.

Тепер про мінуси. Дисплей апарата великий і тішить плавністю анімацій, але йому не вистачає різкості, а в сонячні дні — ще й яскравості підсвічування. Інша спірна деталь пристрою полягає в оболонці. Інтерфейс MyOS 13 не найбільш зручний і візуально привабливий. Хоча це суб'єктивна думка і може відрізнятися від вашої.

Модель

ZTE Blade V50 Vita

Габарити та вага

167,4 x 76 x 8,3 мм, 204 г

Дисплей

6,75 дюйма, IPS, 720 x 1600 пікселів, 260 ppi, 90 Гц

Процесор

Unisoc T606

Пам'ять

6/128 ГБ

Знімний накопичувач

microSDXC

Передвстановлена ОС

MyOS 13 (Android 13)

Задні камери

Основна: 50 Мп, PDAF

Макрокамера: 2 Мп

Датчик глибини: 2 Мп

Передня камера

8 Мп

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, NFC

Акумулятор

6 000 мА·год, 22,5 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, адаптер живлення

Кольори

Чорний, блакитний

Ціна в Україні

4 400 грн

Motorola Moto G14: тонкий та легкий

Хоча Motorola Moto G14 складно назвати компактним смартфоном, він все ж таки помітно тонший і легший за більшість апаратів із дисплеєм від шести дюймів. Як результат, цей гаджет зручніше лежить у руці та елегантніше виглядає, ніж типові «лопати». До того ж це один із небагатьох смартфонів у своєму класі не з краплеподібним, а з більш сучасним острівним вирізом для фронтальної камери. Ця невелика деталь також вигідно виділяє зовнішність апарату серед інших бюджетників.

Ще одна фішка смартфона — гучні стереодинаміки з підтримкою об'ємного звучання Dolby Atmos. Такий потужний та якісний звук, як у Moto G14, вкрай рідко зустрічається у сегменті до 5 000 грн. Але це ще не все. Апарату дістався нехай не найплавніший, зате дуже чіткий дисплей з високою яскравістю та чудовим відтворенням кольорів. Ну а шанувальники чистого Android напевно оцінять мінімалістичний інтерфейс без нав'язаних виробником програм та налаштувань.

Moto G14 отримав фронтальну камеру на 8 Мп та дві задніх: основну на 50 Мп та макрокамеру на 2 Мп. Загалом усі вони відповідають ціновій категорії: для відеозв’язку, а також контенту для домашньої галереї чи соцмереж якості зйомки має вистачати. Але не більше. Щодо автономності, повний заряд вичерпується за стандартні день-півтора.

Напевно, головною вадою смартфона можна вважати низьку потужність комплектного адаптера. Вона складає лише 10 Вт, через що апарат заряджається близько трьох годин. І це дивно, адже сам Moto G14 підтримує 20-ватне заряджання. Купивши відповідний за потужністю адаптер, ви зможете скоротити час відновлення енергії майже вдвічі. Але доведеться витратити гроші на відповідний аксесуар.

У продажу є дві версії Moto G14 із різним запасом пам'яті: 4/128 ГБ за 4 500 грн та 8/256 ГБ за 5 000 грн. Обидві досить потужні для швидкої роботи інтерфейсу та більшості програм. Але перша підходить тільки для найпростіших ігор, а друга здатна витягувати навіть просунуту графіку, але лише на середніх налаштуваннях якості.

Модель

Motorola Moto G14

Габарити та вага

161,5 x 73,8 x 8 мм, 177 г

Дисплей

6,5 дюйма, IPS, 1080 x 2400 пікселів, 405 ppi, 60 Гц

Процесор

Unisoc Tiger T616

Пам'ять

4/128 ГБ або 8/256 ГБ

Знімний накопичувач

microSDXC

Передвстановлена ОС

Android 13

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, 0,64µm, PDAF

Надширококутна: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

8 Мп, f/2.0, 1,12µm

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 20 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, адаптер живлення

Кольори

Темно-сірий, кремовий, синій, бузковий

Ціна в Україні

Від 4 500 грн

Xiaomi POCO M5: потужний

POCO M5 отримав нетипово потужний для бюджетника шестинанометровий чип Mediatek Helio G99. Тому, якщо ви шукаєте недорогий смартфон для ігор, обов'язково придивіться до цієї моделі. Найдешевша версія апарата має лише 4 ГБ оперативної пам'яті. Але за рахунок процесора спокійно справляється з іграми рівня World of Tanks та PUBG на середніх-високих налаштуваннях графіки. Ефективне охолодження не дозволяє пристрою перегріватись.

До сильних сторін POCO M5 також можна віднести плавний дисплей з високою роздільною здатністю, захищений склом Gorilla Glass 3. Ще одна цікава фішка пристрою — задня пластикова панель, стилізована під шкіру. Її шорстка текстура приємна на дотик, не ковзає в руках і не покривається відбитками пальців.

POCO M5 витримує півтора дні автономної роботи — як і більшість пристроїв із батареєю на 5 000 мА·год. Камери смартфона стандартні для бюджетної категорії. Головна непогано знімає вдень, але темнить і розмиває зображення за слабкого освітлення. Селфі-модуля вистачає для пересічних селфі. Але макрокамера та датчик глибини дуже простенькі.

Найбільший недолік апарата — це швидкість заряджання. Максимальна потужність, на якій живиться смартфон, складає лише 18 Вт. Тому для повного відновлення енергії пристрою потрібно більше двох годин.

Модель

Xiaomi Poco M5

Габарити та вага

164 x 76,1 x 8,9 мм, 201 г

Дисплей

6,58 дюйма, IPS, 1080 x 2408 пікселів, 401 ppi, 90 Гц

Процесор

Mediatek Helio G99

Пам'ять

4/128 ГБ або 6/128 ГБ

Знімний накопичувач

microSDXC

Передвстановлена ОС

MIUI 13 для POCO (Android 12)

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Датчик глибини: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

5 Мп, f/2,2, 1,12µm

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 18 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, адаптер живлення

Кольори

Чорний, зелений, жовтий

Ціна в Україні

Від 5 000 грн

Samsung Galaxy A05S: від преміум-бренду

Користувачам, які не люблять китайських пристроїв, може підійти Galaxy A05S. Це один із найдешевших смартфонів корейської компанії Samsung. Проте він втілює в собі важливі якості, характерні для продукції топових брендів. Серед них першокласний рівень складання, надійне гарантійне обслуговування та зручний функціональний інтерфейс із довгостроковою програмною підтримкою.

Крім того, апарат перевершує більшість конкурентів за рівнем камер. Хоча смартфон не має надширококутного модуля, основна камера непогано знімає в різних умовах освітлення. І навіть здатна записувати плавні відео зі швидкістю 60 к/с в якості 1080p. Роздільна здатність фронтальної камери вища, ніж у середньому в цьому ціновому сегменті, тому вона видає більш чіткі зображення з підвищеною кількістю деталей.

До переваг смартфона також варто додати великий, плавний і чіткий PLS-дисплей. Корпус пристрою хоч і дратує товстими відступами з лицьового боку, ззаду виглядає доволі привабливо. Плоска панель із вертикальним рядом задніх камер нагадує дизайн флагманських смартфонів Samsung. Як і більшості аналогів, Galaxy A05S вистачає на півтора дні роботи при помірному навантаженні. Але заряджається апарат трохи швидше за середній бюджетник — близько півтори години.

Смартфон працює на чипі Qualcomm Snapdragon 680. Це гарний бюджетний процесор, який забезпечує швидку роботу інтерфейсу. Але 4 ГБ оперативної пам'яті замало для вимогливих ігор. Крім того, смартфон продається взагалі без адаптера живлення — його доведеться купувати окремо. Ще один негативний момент: лише 64 ГБ для зберігання даних. Але цей обсяг можна розширити за допомогою накопичувача.

На момент написання статті вартість найдешевшої версії апарату трохи виходить за зазначені 5 000, але лише на 100 грн. А найближчими місяцями вона майже напевно опуститься ще нижче.

Модель

Samsung Galaxy A05S

Габарити та вага

168 x 77,8 x 8,8 мм, 195 г

Дисплей

6,7 дюйма, PLS, 1080 x 2400 пікселів, 90 Гц, 393 ppi

Процесор

Qualcomm Snapdragon 680

Пам'ять

4/64 ГБ або 4/128 ГБ

Знімний накопичувач

microSDXC

Передвстановлена ОС

One UI Core 5.1 (Android 13)

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, AF

Датчик глибини: 2 Мп, f/2,4

Макро: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

13 Мп, f/2,0

Зв'язок

2xNano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год, 25 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель

Кольори

Чорний, салатовий, сріблястий, бузковий

Ціна в Україні

Від 5 100 грн

Підведемо підсумок

Отже, якщо ви вибираєте смартфон за обмеженого бюджету, зверніть увагу на наступні пристрої. Користувачам, які цінують швидке заряджання, може сподобатися Realme C51. Модель ZTE Blade V50 Vita має підійти шанувальникам підвищеної автономності. Motorola Moto G14 може стати чудовим варіантом для людей, які віддають перевагу більш тонким і легким смартфонам. А геймерам можемо рекомендувати потужний Xiaomi POCO M5. Якщо ж ви не любите китайські гаджети, обов'язково розгляньте покупку Samsung Galaxy A05S.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA