Годинник Apple Watch 9 доступний в алюмінієвому і сталевому корпусах двох розмірів: 41 мм і 45 мм. Як і попередні моделі, новинка відстежує показники здоров'я та фізичної активності користувача, працюючи у парі з його iPhone. Але пристрій отримав яскравіший дисплей, покращений чип і додаткові функції.

Наскільки вдалим вийшов новий смарт-годинник Apple? На що він взагалі здатен? Чим ще Watch 9 кращий за торішню модель і чи варто переходити на нього з Watch 8, 7, 6 або старіших пристроїв? Шукайте відповіді у нашому матеріалі.

Версія

Apple Watch 9 Aluminium
(алюмінієва)

Apple Watch 9 Steel
(сталева)

Довжина та вага корпусу

41 мм — 31,9 г або 32,1 г (LTE)

45 мм — 38,7 г або 39 г (LTE)

41 мм — 42,3 г (LTE)

45 мм — 51,5 г (LTE)

Кольори корпусу

Чорний, червоний, рожевий, сріблястий, «зіркове сяйво»

Графітовий, сріблястий, золотистий

Дисплей

Розмір 41 мм: 1,7 дюйма, LTPO OLED, 352 × 430 пікселів

Розмір 45 мм: 1,9 дюйма, LTPO OLED, 396 × 484 пікселів

Розмір 41 мм: 1,7 дюйма, LTPO OLED, 352 × 430 пікселів

Розмір 45 мм: 1,9 дюйма, LTPO OLED, 396 × 484 пікселів

Датчики

Гіроскоп, акселерометр, сенсор освітлення, висотомір, GPS, сенсор температури, датчик рівня кисню в крові, електричний та оптичний датчики серцебиття

Гіроскоп, акселерометр, сенсор освітлення, висотомір, GPS, сенсор температури, датчик рівня кисню в крові, електричний та оптичний датчики серцебиття

Комунікації

Wi-Fi 4, Bluetooth 5.3, NFC, LTE (опціонально)

Wi-Fi 4, Bluetooth 5.3, NFC, LTE

Операційна система

watchOS 10. Сумісна з iPhone X або новіше

watchOS 10. Сумісна з iPhone X або новіше

Процесор

Apple S9

Apple S9

Пам'ять

64 ГБ

64 ГБ

Автономність

до 18 годин

до 18 годин

Комплектація

Годинник, ремінець, зарядний кабель

Годинник, ремінець, зарядний кабель

Вартість

Розмір 41 мм: від 19 999 грн

Розмір 45 мм: від 20 999 грн

Розмір 41 мм: 42 000 грн

Розмір 45 мм: 45 000 грн

Дизайн

Візуально Apple Watch Series 9 не відрізняється від попередньої моделі. У новинки така ж прямокутна форма із закругленими кутами та обтічними гранями. З погляду матеріалів теж без змін: доступні версії в алюмінієвому та сталевому корпусах. У кожної керамічна задня панель з елементами сапфірового скла. Обидві версії випускаються у звичних розмірах: 41 мм та 45 мм.

Алюмінієва версія продається в п'яти кольорах. Це чорний, червоний, сріблястий, «зоряне сяйво» і — єдиний новий відтінок — рожевий. Екрани алюмінієвих годинників покриті стійким до подряпин склом Ion-X.

Сталева версія доступна у трьох кольорах: сріблястому, золотистому та графітовому. Їхні дисплеї захищає міцне сапфірове скло. Пристрої зі сталі трохи важчі за аналогічні за розміром алюмінієві годинники. І дорожчі.

Стійкість до зовнішніх факторів залишилася незмінною. Таким чином, Apple Watch Series 9 захищені від пилу за стандартом IP6X та здатні витримувати занурення під воду на глибину до 50 метрів.

За традицією, разом із черговою моделлю годинника Apple випустила і нові ремінці для них. Від різноманітності кольорів та форм просто розбігаються очі. Доступні варіанти з металу, нейлону, фтореластомеру та інших матеріалів, але тепер жодної шкіри — турбота про природу. Усі нові браслети підходять до попереднього годинника. І навпаки: старі аксесуари можна причепити до Apple Watch 9.

Екрани

Усі версії Apple Watch Series 9 оснащені екранною панеллю з якісною матрицею LTPO OLED. До кольоропередачі, чіткості та деталізації зображення немає жодних питань — для годинника вистачає з головою. Завдяки режиму Always-On Display поточний час завжди залишається на дисплеї, навіть якщо ви не взаємодієте з пристроєм.

Площа і роздільна здатність екрана варіюються в залежності від розміру корпусу. У моделей 41 мм довжина діагоналі дисплея дорівнює 1,7 дюйма, а роздільна здатність сягає 352 × 430 пікселів. У годинників з корпусом 45 мм ці показники становлять 1,9 дюйма і 396 × 484 пікселів, відповідно.

Але все це ви могли бачити і в Watch Series 8. Єдине нововведення — розширений діапазон яскравості. Її пікове значення збільшили вдвічі, до 2000 ніт. Так що тепер зображення на екрані годинника буде розбірливим навіть під найяскравішим сонцем. А мінімальне значення яскравості зменшили до 1 ніта. Тому новинку комфортніше використовувати у кінотеатрах та інших темних приміщеннях.

Швидкодія

Попереднє покоління Apple Watch складно звинуватити у повільній роботі. А нова модель ще швидша. Збільшення швидкості в роботі інтерфейсу можна не відчути. Але голосовий помічник дійсно став працювати більш ефективно.

Новий годинник отримав чип Apple S9. У нього на 60% більше транзисторів і потужніший співпроцесор Neural Engine, який займається завданнями машинного навчання. За словами компанії, Siri тепер на 25% точніше розпізнає диктування і швидше обробляє команди на кшталт прохань поставити будильник або запустити таймер.

До речі, Apple обіцяє розширити список доступних голосових команд до кінця 2023 року. Користувачі зможуть ставити помічнику питання щодо свого стану, щоб не шукати ці дані вручну. Крім того, Siri має навчитися фіксувати у системі надиктовані користувачем показники. Наприклад, поточну вагу тіла.

Ще одна зміна в начинці пристрою — вдвічі збільшений обсяг вбудованої пам'яті. Тепер він складає не 32 ГБ, а 64 ГБ. Однак для годинника це не так вже й важливо.

ПЗ та фітнес-функції

Як і інші смарт-годинники, Apple Watch Series 9 допомагає користувачу стежити за станом здоров'я. Завдяки численним датчикам пристрій постійно моніторить серцевий ритм, рівень кисню в крові, якість сну та інші показники. Виявивши серйозні відхилення, годинник повідомляє про це власника.

Зібрані дані можна переглядати безпосередньо на Apple Watch 9 або на підключеному до них iPhone. З Android-смартфонами годинник не працює.

Крім того, пристрій підтримує різні режими тренувань: від бігу та їзди на велосипеді до пілатесу та медитації. У кожному з них на екран виводяться всі необхідні користувачу дані. Наприклад, інтервали, цілі тренувань, стан серця, шкала прогресу, кількість витрачених калорій тощо. Все для того, щоб ви могли тренуватися безпечно та ефективно.

Apple Watch Series 9 отримав всі нововведення, що з'явилися у watchOS 10 — свіжій версії операційної системи, яку Apple розробила спеціально для своїх годинників. Серед них перемальований інтерфейс, який ефективніше використовує обмежений простір екрана, та нові циферблати. Також розробники додали інформативні віджети, швидкий доступ до пункту управління і можливість відстеження пройдених маршрутів.

Все перераховане доступне і на старих моделях, оновлених до watchOS 10. Але новий годинник пропонує кілька ексклюзивних фішок.

Перша — це новий жест, який дозволяє виконувати різні дії без участі другої руки. З його допомогою можна, наприклад, відкрити повідомлення, відповісти на вхідний дзвінок або відтворити музику. Достатньо двічі з’єднати вказівний і великий пальці руки, на яку одягнений Apple Watch.

Друга ексклюзивна функція нового годинника являє собою покращений механізм пошуку загубленого iPhone. Apple Watch Series 9 відображає напрямок, в якому слід шукати смартфон, та відстань до гаджета. Старі годинники показували лише приблизне місцезнаходження. Але є нюанс: нова фішка працює тільки з iPhone 15.

Комунікації

Нові Apple Watch підтримують Wi-Fi 4, Bluetooth 5.3 та NFC. Ці технології бездротового зв'язку дозволяють годиннику підключатися до інтернету, під'єднуватися до навушників та iPhone, а також розплачуватися безконтактним методом на касах.

Крім того, всі сталеві та деякі алюмінієві версії годинника підтримують цифрові SIM-карти eSIM. Це дає можливість підключатися до мобільних мереж через стандарт LTE і здійснювати дзвінки по стільниковому зв'язку. Навіть коли iPhone розрядився чи його немає поряд.

На жаль, Apple Watch так і не пройшли сертифікацію eSIM в Україні. Тому у нас ці годинники поки що не можна підключати до мобільних мереж.

Автономність

Головною проблемою годинників Apple завжди була слабка автономність. На жаль, Apple Watch Series 9 не виправили цей недолік. Новинка витримує без заряджання до 18 годин використання при середньому навантаженні. Так само працювала і попередня модель. Тож ніякого прогресу не видно.

Проте годинник майже завжди доживає до кінця дня. Головне — не забувати його щовечора підзаряджати. Батарея Apple Watch Series 9 наповнюється з нуля до 100% приблизно за 75 хвилин.

Наразі єдині годинники Apple з кращою автономністю — це пристрої з більш дорогої лінійки Apple Watch Ultra. Але про неї ми ще поговоримо у майбутніх статтях.

Висновки

Якщо ви користуєтеся Apple Watch 8, переходити на новинку немає сенсу. Крім збільшеної яскравості екрана, невеликого приросту потужності та пари ексклюзивних фішок, Apple Watch 9 нічим не кращий. Власники Apple Watch 7, яким не дуже потрібен датчик температури, також можуть спокійно проігнорувати новинку.

Якщо ж у вас більш стара модель або взагалі немає смарт-годинника, справа зовсім інша: з актуальних пристроїв у поточній ціновій категорії варто вибрати саме Apple Watch 9. Зараз вони безумовно входять до числа кращих смарт-годинників для власників iPhone.

Хочете чогось більш автономного? Тоді зверніть увагу на Apple Watch Ultra 1 або 2 — проте його друге покоління значно дорожче за Watch Series 9. Також можна розглянути годинники від інших брендів. Але жоден з таких пристроїв не буде настільки ж зручно працювати з iPhone.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA