Крім оригінальної зовнішності, натхненної швейцарськими годинниками, нові смартфони від Realme отримали телефотокамери, чудові екрани, підтримку швидкого заряджання та гучні стереодинаміки. Версія з плюсом трохи потужніша і краще знімає — особливо відео, тому вона й дорожча. Обидва смартфони вже продаються в українських магазинах. Про те, чим ще цікаві ці апарати та кого вони можуть розчарувати, читайте у нашому свіжому огляді.

Модель

Realme 12 Pro

Realme 12 Pro+

Габарити та вага

161,5 x 74 x 8,8 мм, 190 г

161,5 x 74 x 8,8 мм, 196 г

Захист від пилу та вологи

IP65

IP65

кольори

Синій, бежевий

Синій, бежевий

Дисплей

6,7 дюйма, AMOLED, 1080 x 2412 пікселів, 394 ppi, 120 Гц

6,7 дюйма, AMOLED, 1080 x 2412 пікселів, 394 ppi, 120 Гц

Процесор

Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1

Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2

Пам'ять

8/256 ГБ, 12/512 ГБ

12/512 ГБ

Накопичувач

Ні

Ні

Передвстановлена система

Android 14, Realme UI 5.0

Android 14, Realme UI 5.0

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, 26 мм, PDAF, OIS

Надширококутна: 8 Мп, f/2,2, 16 мм, 1,12µm

Телефото: 32 Мп, f/2,0, 47 мм, PDAF, OIS, 2-й оптичний зум

Основна: 50 Мп, f/1,8, 24 мм, 1,0 µm, multi-directional PDAF, OIS

Надширококутна: 8 Мп, f/2,2, 16 мм, 1,12µm

Телефото: 64 Мп, f/2,8, 71 мм, 0,7µm, PDAF, OIS, 3-й оптичний зум

Передня камера

16 Мп, f/2,4, 24 мм

32 Мп, f/2,4, 22 мм

Бездротовий зв'язок

2xNano-SIM, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC

2xNano-SIM, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC

Звук

Стереодинаміки

Стереодинаміки

Акумулятор

5 000 мА·год, 67 Вт

5 000 мА·год, 67 Вт

Комплектація

Смартфон, USB-кабель, адаптер живлення

Смартфон, USB-кабель, адаптер живлення

Ціна в Україні

Від 16 000 грн

Від 20 000 грн

Зовнішній вигляд

Головна особливість новинок — це, безумовно, їхній зовнішній вигляд. Для роботи над корпусами Realme 12 Pro та 12 Pro+ виробник запросив дизайнера швейцарських годинників Олів'є Савео. Ця людина доклала рук до продукції таких всесвітньо відомих брендів, як Rolex, Piaget, Quinting та Breitling. Як стверджує рекламна кампанія, у нових смартфонах майстер відтворив елегантність класичних годинників з усією притаманною йому увагою до деталей.

Окремі риси Realme 12 Pro та 12 Pro+ дійсно нагадують елементи годинника. Особливо це помітно по виступаючому блоку задніх камер. В обох апаратів він має круглу форму і прикрашений рифленим обідком — точно циферблат із безелем. До того ж всередині його вкриває переливне скло, що посилює подібність до годинника. Швидше за все, таким ефектним оздобленням компанія вирішила наголосити на камероцентричності новинок. Дизайнери навіть розмістили об'єктиви в центрі тильної панелі, щоб привернути до них додаткову увагу.

Обідок навколо блоку задніх камер пофарбований у золотистий колір і, за відчуттям, складається з металу. Рама смартфона такого ж відтінку. Їх доповнює рельєфна золотиста смуга, яка перетинає спинку смартфона зверху вниз і тим самим ділить її на дві симетричні половинки. На окрему увагу заслуговує матеріал задньої панелі — бежева або синя екошкіра. Вона добре поєднується з іншими елементами дизайну, а також приємно відчувається в руках і приховує відбитки пальців.

Ще одна примітна візуальна деталь відноситься до форми екрана. В обох смартфонів він сильно загнутий з обох боків, що створює ілюзію безрамності. Такі дисплеї у народі називають «водоспадами». Але, незважаючи на їхній ефектний вигляд, деякі користувачі вважають сильні вигини екрана незручними. Це варто мати на увазі перед покупкою.

Хоча в іншому новинки виглядають як типові смартфони, поєднання матеріалів та декору виділяє їх на тлі інших пристроїв. Якщо ви не надто консервативний користувач і любите оригінальні на вигляд гаджети, Realme 12 Pro і 12 Pro+ можуть прийтись вам до смаку. Апарати однакові зовні і розрізняються лише за вагою: 12 Pro+ на шість грамів важчий.

На жаль, захисні властивості смартфонів обмежені стандартом IP65. Пристрої не бояться проникнення всередину пилу, крапель та розлитої рідини, але не є водонепроникними. Якщо 12 Pro за це ще можна пробачити, то моделі 12 Pro+ з урахуванням її вартості не вистачає повноцінного вологозахисту. Також варто відзначити, що Realme замовчує про тип захисного скла, яке покриває екрани.

Параметри дисплеїв

Смартфони отримали однакові за розміром та характеристиками екрани. Це великі та якісні AMOLED-панелі з довжиною діагоналі 6,7 дюйма, десятибітною глибиною кольору та підтримкою частоти оновлення на рівні 120 Гц.

При роздільній здатності 1080 x 2412 пікселів щільність точок становить 394 ppi. Цього достатньо для того, щоб зображення виглядало деталізованим та чітким. З передачею кольорів теж немає проблем. Обидва дисплеї охоплюють широкий діапазон відтінків, забезпечують відмінну контрастність та широкі кути огляду. Також смартфони підтримують HDR-режим для відтворення відео з покращеною гамою. Хоча він чудово працює на YouTube, на Netflix ця функція чомусь не вмикається. З погляду яскравості екрани не ставлять рекордів, проте потужності підсвічування вистачає для використання у сонячний день.

У налаштуваннях можна вибрати режим відтворення кольорів: нейтральний або з більш насиченими відтінками. Є також можливість вручну регулювати колірну температуру. Крім того, користувачам доступні різні режими оновлення картинки: 120 Гц, 60 Гц та автоматичний. Перший забезпечує максимальну плавність, але швидше виснажує батарею. Другий працює прямо протилежним чином. Автоматичний режим регулює частоту під контент на екрані, балансуючи між плавністю та економією заряду.

Сканери відбитків пальців убудовані під скло, працюють швидко та чітко на обох смартфонах. Плюс до всього, апарати отримали сертифікати від асоціації TUV. Документи підтверджують відсутність неприємного мерехтіння, характерного для деяких AMOLED-екранів на низькому рівні підсвічування, а також ефективний захист очей від синього випромінювання.

Швидкодія та пам'ять

За швидкодію Realme 12 Pro відповідає чип Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, а моделі 12 Pro+ дісталася його розігнана версія — Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2. Процесори не найкращі в середньому класі. Але за рахунок великого обсягу оперативної пам'яті та гарної оптимізації системи апарати не гальмують. Єдине, з чим можуть виникати проблеми, це ігри з просунутою графікою: доводиться знижувати якість зображення або миритися з гальмуванням. «Плюсова» версія в цьому плані показує себе трохи краще.

На момент написання огляду Realme 12 Pro продається у двох версіях: 8/256 ГБ та 12/512 ГБ. Realme 12 Pro+ доступна лише в одній — 12/512 ГБ, але в неофіційному продажі також можна знайти варіант 8/256 ГБ. Обидва смартфони підтримують «віртуальну» оперативну пам'ять. Отже, ви можете розширити в налаштуваннях обсяг ОЗП за рахунок сховища. Це покращує загальну швидкість системи, але не сильно. Що дивно для середнього класу, новинки не оснащені слотами для знімних накопичувачів. Але доступного обсягу вбудованої пам'яті для більшості користувачів, напевно, вистачатиме.

Realme 12 Pro і 12 Pro+ продаються з передвстановленою системою Realme UI 5. Це нова версія фірмової оболонки Realme на основі Android 14. Незважаючи на хорошу оптимізацію та симпатичний дизайн, інтерфейс дещо псує враження великою кількістю програм. Причому не всі з них можна видалити. Крім того, Realme запланувала для новинок лише два повноцінні оновлення ОС та три роки підтримки рівня безпеки. Для порівняння: Samsung обіцяє користувачам середньобюджетних смартфонів чотири оновлення та п'ять років загальної підтримки.

Можливості камер

На задню панель Realme 12 Pro винесено три камери. Основний тильний модуль знімає з роздільною здатністю 50 Мп, оснащений фазовим автофокусом та підтримує оптичну стабілізацію. Його доповнює надширококутник на 8 Мп та телефотокамера на 32 Мп із двократним оптичним зумом. Спереду розміщено 16-мегапіксельний селфі-модуль. В цілому, весь набір справляє гарне враження.

Для свого рівня апарат чудово фотографує вдень, забезпечуючи високу чіткість зображення, відсутність на ньому шумів та природні відтінки. Нічна фотозйомка не може похвалитися такою ж кількістю деталей і якістю передачі кольору, але цілком укладається в рамки класу. Любителі портретів та зйомки на відстані точно будуть задоволені наявністю телевика, який дуже рідко зустрічається у середньобюджетних смартфонах. Та й надширококутна камера створює дуже непогані панорами. Особливих вражень від селфі-модуля немає — він просто стандартний.

З відеозйомкою у 12 Pro справи гірші. Відеоряд виходить дещо розмитим, шумить і часто має спотворені кольори, особливо при нестачі світла. Тут варто сказати, що проблема може бути в алгоритмі обробки зображення. У такому разі її мають виправити у майбутніх оновленнях прошивки.

Realme 12 Pro+ також має три задні камери, але дві з них не такі, як в базової моделі. Цей апарат отримав більш просунутий основний сенсор на 50 Мп, а також телевик з подвоєною до 64 Мп роздільною здатністю та посиленим до трикратного оптичним зумом. Роздільну здатність передньої камери, в порівнянні з базовою моделлю, також подвоїли — до 32 Мп.

В результаті 12 Pro+ в усіх умовах знімає на порядок краще. Це стосується як фото, так і відео: записи виглядають набагато чіткішими, природнішими і більш чистими. За рівнем камер апарат перевершує багатьох конкурентів у середній ціновій категорії та наступає на п'яти напівфлагманам. Чого тільки вартий телеоб'єктив, що дозволяє наближати віддалені об'єкти без втрати якості. Але все ж таки модель помітно програє топовим камерофонам на кшталт iPhone 15 Pro або Samsung Galaxy S24 Ultra.

Зв'язок, звук та акумулятори

Комунікаційні можливості Realme 12 Pro та 12 Pro+ відповідають середньому класу. Кожен апарат оснащений подвійним слотом для SIM-карток формату Nano-SIM, а також підтримує 5G, Wi-Fi 6 і Bluetooth 5.2. Не обійшлося і без чипа NFC для безконтактної оплати на касах. Єдине, чого не вистачає, так це сумісності з віртуальними картками eSIM.

Якщо ви любите смартфони з якісними динаміками, новинки вас не розчарують. Обидві моделі укомплектовані стереопарою з верхнього та нижнього динаміків. Тому пристрої видають об'ємний, збалансований та потужний звук. Але якщо ви користуєтеся стандартними дротовими навушниками, є й погана новина: порту 3,5 мм немає на жодному з пристроїв.

Ще одна сильна сторона Realme 12 Pro та 12 Pro+, про яку варто згадати, це підтримка 67-ватного заряджання. На максимальній потужності пристрої заряджаються лише за 40 хвилин. Щоб заповнити акумулятор наполовину, достатньо якихось 15 хвилин. Більше того, у коробці кожного смартфона ви знайдете оптимальний для нього адаптер живлення. З автономністю теж все дуже непогано. Батареї на 5 000 мА·год апаратам вистачає на день-півтора без ігор.

Підведемо підсумок

Смартфони Realme 12 Pro та 12 Pro+ виділяються насамперед незвичайним зовнішнім виглядом. Крім того, обидві моделі радують великими якісними екранами, потужними стереодинаміками та підтримкою швидкого заряджання. Якщо 12 Pro має щонайменше непогані для свого класу камери (принаймні щодо фотозйомки), то 12 Pro+ знімає краще за більшість конкурентів. З іншого боку, смартфони вразливі для води та не підтримують знімні накопичувачі. Більше того, апарати отримали посередні чипи, а тому можуть розчарувати геймерів.

Якщо ви шукаєте не найдорожчий, проте іміджевий смартфон із оригінальним дизайном та солідним набором характеристик, одна з новинок може вам підійти. Звичайно, якщо вважаєте, що перелічені вище плюси переважують мінуси. При цьому переплачувати за 12 Pro+ варто лише в тому випадку, якщо збираєтеся активно використовувати камери. Вони у цієї моделі справді дуже непогані.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA