Новинки Motorola оснащені непоганими, як для своєї вартості, чипами та якісними стереодинаміками. Крім того, смартфони працюють на свіжому програмному забезпеченні. Модель Moto G24 Power трохи дорожча, проте потужніша і укомплектована батареєю з розширеною ємністю 6 000 мА·год. Обидва смартфони вже доступні в українських магазинах. Чим ще вони відрізняються один від одного і чи варто звертати на них увагу — розповідаємо у цьому огляді.

Модель

Motorola Moto G24

Motorola Moto G24 Power

Габарити та вага

163,5 x 74,5 x 8 мм, 181 г

163,5 x 74,5 x 9 мм, 197 г

Дисплей

6,56 дюйма, IPS, 720 x 1612 пікселів, 269 ppi, 90 Гц

6,56 дюйма, IPS, 720 x 1612 пікселів, 269 ppi, 90 Гц

Процесор

Helio G85

Helio G85

Пам'ять

4/128 ГБ

8/256 ГБ

Накопичувач

microSD (до 1 ТБ)

microSD (до 1 ТБ)

Передвстановлена система

Android 14

Android 14

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Макрокамера: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

8 Мп, f/2.0

8 Мп, f/2.0

Бездротовий зв'язок

2xNano-SIM, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC

2xNano-SIM, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC

Звук

Стереодинаміки, порт 3,5 мм

Стереодинаміки, порт 3,5 мм

Акумулятор

5 000 мАг, 15 Вт

6 000 мАг, 30 Вт

Комплектація

Смартфон, USB-кабель, адаптер живлення

Смартфон, USB-кабель, адаптер живлення

Ціна в Україні

4 800 грн

5 800 грн

 

Дизайн та ергономіка

Motorola Moto G24 та Moto G24 Power виглядають як типові смартфони бюджетної категорії. У них значні за розмірами корпуси та великі екрани. Хоча верхні та бічні частини рамок навколо дисплеїв відносно непомітні, нижні відступи досить широкі — як кажуть у народі, масивні «підборіддя».

Motorola Moto G24

У апаратів плоскі грані та заокруглені кути. Задні панелі вкриті зернистою текстурою, яка приємно блищить при попаданні світлових променів і добре приховує відбитки пальців. Блок із двома тильними камерами на кожному пристрої злегка височить над спинкою.

Єдина візуальна деталь, яка виділяє новинки на тлі більшості дешевих смартфонів, це дизайн передніх камер. Вони ізольовані від країв дисплея, через що займають мінімум його площі і виглядають елегантніше.

Motorola Moto G24 Power

Як стверджує виробник, смартфони є водостійкими. Якщо докладніше, корпуси захищені від потрапляння всередину крапель дощу, бризок та невеликого об'єму пролитої рідини, але не є водонепроникними. Так що купатися з Moto G24 чи Moto G24 Power точно не варто. Проте до якості складання претензій немає: нічого не скрипить, жодних люфтів не видно.

Хоча моделі практично однакові на вигляд, Moto G24 Power на 1 мм товщий і на 16 г важчий через більш масивний акумулятор — до нього ми ще повернемося нижче. А ще задня панель цього смартфона трохи загнута по краях. Крім того, що набагато важливіше, пристрої розрізняються за кольорами. Moto G24 можна придбати у темно-сірій, зеленій та рожевій версіях, а Moto G24 Power — у сіро-блакитній та синій.

Параметри екранів

Екрани Moto G24 та Moto G24 Power ідентичні за характеристиками. Це не найкращі панелі у своїй ціновій категорії, але й не найгірші.

Motorola Moto G24

До переваг, в першу чергу, варто віднести розмір дисплеїв. Обидва екрани сягають 6,56 дюйма по діагоналі, що робить їх досить великими для комфортного браузингу та перегляду відео. Крім того, панелі підтримують частоту оновлення пікселів на рівні 90 Гц. Тому з плавністю анімацій та прокручування інтерфейсу у обох новинок все гаразд.

Головний мінус дисплеїв — відносно низька чіткість. Роздільної здатності 720 x 1612 пікселів для такої великої площі панелей замало, що негативно позначається на різкості. Загальну якість зображення не можна назвати зовсім поганою, але навіть серед бюджетників легко знайти моделі з чіткішими екранами. Ще один недолік полягає в низькій яскравості. Під променями сонця дисплеї Moto G24 та Moto G24 Power стають практично нечитабельними.

Motorola Moto G24 Power

В основі кожної панелі лежить IPS-матриця. Вони поступаються за кольоровідтворенням AMOLED-екранам, якими оснащують більш дорогі смартфони, особливо це помітно по чорним ділянкам зображення. Та для свого цінового рівня матриці працюють адекватно. Картинка виглядає соковитою та в міру контрастною, спотворення під кутами не критичні.

Moto G24 та Moto G24 Power оснащені сканерами відбитків пальців, за допомогою яких можна швидко розблокувати екран. На кожному апараті цей датчик вбудований у бічну кнопку живлення. Спрацьовує він точно, але повільніше, ніж на дорогих пристроях.

Швидкодія та пам'ять

Motorola Moto G24 використовує непоганий, як для бюджетника, чип Mediatek Helio G85. На момент написання статті офіційно в Україні доступна лише одна версія пристрою — 4/128 ГБ. Але смартфон підтримує віртуальне розширення ОЗП: в налаштуваннях обсяг оперативної пам'яті можна збільшити із чотирьох до восьми гігабайт за рахунок внутрішнього сховища. Це підвищує швидкодію апарата, хоч і не сильно.

Motorola Moto G24

Інтерфейс і більшість програм працюють плавно і не гальмують. Але деякі «важкі» програми, на зразок додатка для керування камерою, або окремі функції цих програм запускаються не так швидко, як на потужніших пристроях. Що стосується геймінгу, смартфону під силу лише проста графіка. PUBG Mobile та інші просунуті ігри працюють тільки на середніх налаштуваннях та можуть підгальмовувати.

У G24 Power встановлений такий самий чип, але ця модель отримала більше пам'яті — 8/256 ГБ. Тому смартфон демонструє більш високу швидкодію. Інтерфейс, програми і, звичайно ж, ігри працюють трохи плавніше. Крім того, як і на Moto G24, обсяг ОЗП можна подвоїти за рахунок вбудованого сховища. Після цього смартфон функціонуватиме ще трохи швидше.

Motorola Moto G24 Power

Обидва гаджети підтримують знімні накопичувачі MicroSD з ємністю до 1 ТБ. Крім того, смартфони працюють на фірмовій оболонці Motorola, заснованій на Android 14. Інтерфейс гранично простий і дуже схожий на чисту версію Android з мінімумом надбудов та встановлених програм.

Можливості камер

Ультрабюджетники — це не та категорія смартфонів, яка може похвалитися потужними камерами. І новинки від бренду Motorola у цьому плані винятком не стали. Камери у Moto G24 та Moto G24 Power однакові. Кожен апарат отримав фронтальний модуль на 8 Мп і лише два задніх: основний на 50 Мп із фазовим автофокусом та макромодуль на 2 Мп.

Motorola Moto G24

Основні тильні камери здатні видавати більш-менш якісні відеозаписи та знімки лише в ідеальних умовах освітлення. При нестачі світла рівень зображення, м'яко кажучи, не вражає. Макромодулі згодяться хіба що для фотографування документів. Фронтальні камери найпростіші, але для повсякденних Stories у Instagram та відеодзвінків їх має вистачати.

Якість відеозапису для всіх камер обмежена роздільною здатністю 1080p та швидкістю 30 к/с. Під час зйомки зі статичної позиції відеоряд виглядає відносно нормальним. Але під час руху з'являються розмиття та сліди трясіння.

Motorola Moto G24 Power

Зв'язок, звук, акумулятори

Moto G24 та Moto G24 Power підтримують Wi-Fi 5 та Bluetooth 5.0. Далеко не нові версії бездротових стандартів, але все ще актуальні для бюджетних пристроїв. Кожен смартфон обладнаний NFC-чипом для безконтактної оплати на касі та двома слотами для карток формату Nano-SIM. А ось із цифровими «сімками», як і з мережами 5G, апарати несумісні.

У плані звуку все несподівано добре. Кожен апарат має класичний порт 3,5 мм, за допомогою якого можна підключити стандартні дротові навушники. Але якщо це типовий елемент для недорогих пристроїв, то стереодинаміки з підтримкою об'ємного звучання Dolby Atmos зустрічаються у нижньому ціновому сегменті вкрай рідко. Їх отримали обидві новинки.

Motorola Moto G24

Головним фактором, що відрізняє Moto G24 від Moto G24 Power, є автономність. Перший оснащений стандартною батареєю з ємністю 5 000 мА·год. Цього смартфона вистачає на день-півтора роботи за середнього навантаження, як і більшості конкурентів. Однак Moto G24 Power отримав акумулятор із розширеною ємністю — 6 000 мА·год. Він витримує півтора-два дні, чим перевершує більшість сучасних телефонів.

Новинки також відрізняються потужністю заряджання. В Moto G24 її максимальне значення може сягати 15 Вт, що дозволяє цій моделі відновлювати енергію з нуля до 100% приблизно за дві години. Moto G24 Power підтримує 30 Вт і заряджається, незважаючи на збільшену ємність, навіть швидше — за півтори години. Непогана швидкість для 6 000 мА·год. Окремо варто зазначити, що обидва смартфони продаються з оптимальними для них адаптерами живлення.

Motorola Moto G24 Power

Висновки

Офіційні ціни на Motorola Moto G24 та Moto G24 Power в Україні становлять 4 800 грн і 5 800 грн, відповідно. До сильних сторін пристроїв варто віднести чисту оболонку на основі свіжої версії Android, відносно непогані чипи та якісні стереодинаміки. Ексклюзивні переваги Moto G24 Power: батарея на 6 000 мА·год та підвищена потужність заряджання. А до головних мінусів пристроїв відносяться низька роздільна здатність та слабка яскравість екранів.

Обидва апарати можна розглядати як надійні робочі конячки для повсякденних завдань на кшталт спілкування та інтернет-серфінгу. Але якщо Moto G24 — це просто один із багатьох дешевих смартфонів без цікавих унікальних фішок, то Moto G24 Power легко перевершує більшість конкурентів за рівнем автономності. При цьому останній коштує лише на тисячу гривень дорожче. Так що із двох пристроїв G24 Power явно виглядає більш привабливо.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA