Новинки компанії Google поєднують у собі якісні екрани, потужні камери, а також просунуте програмне забезпечення з унікальними функціями та безпрецедентним рівнем підтримки. Чи не єдиний компонент, який не дає назвати смартфони ідеальними, це чип Tensor 3. У більшості користувачів з цим процесором не буде жодних проблем. Але він може не підійти затятим геймерам. Докладніше — у нашому матеріалі.

Моделі

Google Pixel 8

Google Pixel 8 Pro

Габарити та вага

150,5 x 70,8 x 8,9 мм, 187 г

162,6 x 76,5 x 8,8 мм, 213 г

Кольори

чорний, рожевий, сірий

чорний, бежевий, блакитний

Дисплей

6,2 дюйми, OLED, 1080 x 2400 пікселів, 428 ppi, 120 Гц

6,7 дюйми, LTPO OLED, 1344 x 2992 пікселів, 489 ppi, 1-120 Гц

Процесор

Google Tensor G3

Google Tensor G3

Пам'ять

8 ГБ + 128 ГБ / 256 ГБ

12 ГБ + 128 ГБ / 256 ГБ / 512 ГБ / 1 ТБ

Операційна система

Android 14

Android 14

Задні камери

1. Основна: 50 Мп, f/1,7, 25 мм, 1,2 µm, dual pixel PDAF, Laser AF, OIS

2. Надширококутна: 12 Мп, f/2,2, 126˚, 1,25µm, AF

1. Основна: 50 Мп, f/1,7, 25 мм, 1,2 µm, dual pixel PDAF, multi-zone Laser AF, OIS

2. Надширококутна: 48 Мп, f/2,0, 126˚, 0,8µm, dual pixel PDAF 

3. Телефотокамера: 48 Мп, f/2,8, 113 мм, 0,7 µm, dual pixel PDAF, OIS, 5-й оптичний зум

Передня камера

10,5 Мп, f/2,2, 20 мм, 1,22 мкм

10,5 Мп, f/2,2, 20 мм, 1,22 мкм, PDAF 

Комунікації

NanoSIM + eSIM, 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 3.2

NanoSIM + eSIM, 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 3.2

Акумулятор

4 575 мА·год, 18 Вт

5 050 мА·год, 30 Вт

Комплектація

1. Смартфон
2. Кабель USB-C - USB-C
3. Перехідник USB-C – USB-A

1. Смартфон
2. Кабель USB-C - USB-C
3. Перехідник USB-C – USB-A

Ціни в Україні

Від 33 000 грн

Від 39 000 грн

Зовнішній вигляд

Корпуси новинок перейняли основні риси попередніх моделей. У тому числі — фірмовий горизонтальний виступ для камер на всю ширину спинки. Ця деталь вже кілька поколінь вирізняє смартфони Pixel на фоні конкурентів.

Pixel 8

Склад корпусів теж залишився тим самим: скляні панелі та алюмінієві рами. Обидва смартфони відповідають класу IP68, тобто не бояться пилу та води. Відступи навколо екранів не найтонші, але не дратують. Отвори для селфі-камер маленькі й не з'єднуються з полями — жодних «чубчиків». Сканери відбитків пальців вбудовані у дисплеї.

Тепер про відмінності. Форми Pixel 8 і 8 Pro більш обтічні, ніж у минулорічних смартфонів Google. Тому новинки зручніше тримати у руці. Хоча базовій моделі, як і попередникам, дісталося скло Gorilla Glass Victus, Pro-версію спереду і ззаду захищає більш міцне покриття — Gorilla Glass Victus 2. Змінився і колірний ряд. Pixel 8 продається в чорному, рожевому та сірому варіантах. А Pixel 8 Pro доступний у чорному, блакитному та бежевому кольорах.

Pixel 8 Pro

Як зазвичай, основна різниця між базовою та Pro-версією — у розмірі. Але тепер вона значніша. Якщо Pixel 8 Pro майже не відрізняється за габаритами від попередника, то базова модель на п'ять міліметрів коротша і на 10 г легша за торішній Pixel 7. Тому Pixel 8 — один із найкомпактніших флагманів на ринку.

Екрани

Google Pixel 8 оснастили екраном з довжиною діагоналі 6,2 дюйма — це на 0,1 дюйма менше, ніж у попередника. У той же час, виробник підняв максимальну частоту оновлення дисплея з 90 до 120 Гц і збільшив яскравість. Тому зображення на екрані новинки виглядає ще більш плавним та розбірливим на сонці. При роздільній здатності 1080 x 2400 пікселів щільність точок становить 428 ppi. Чіткість і деталізація гідні флагманського класу. А OLED-матриця демонструє відмінні кольори, особливо в HDR-режимі під час перегляду відео.

Pixel 8

Дисплей Pixel 8 Pro більший, ніж у базової моделі: довжина його діагоналі становить 6,7 дюйма. За якістю зображення він нічим не поступається екрану Pixel 8. І навіть трохи перевершує його за максимальною яскравістю, як і дисплей свого попередника. Плюс до всього завдяки технології LTPO OLED екран Pixel 8 Pro може ефективніше регулювати плавність анімацій, через що економніше витрачає енергію.

Обидва смартфони підтримують режим постійно активного підсвічування Always-On Display. Поки він активний, годинник, деякі віджети та різні статусні дані відображаються навіть після блокування дисплея.

Pixel 8 Pro

Таким чином, екрани дуже гарні практично у всіх аспектах. Єдиною проблемою може стати швидка втомлюваність очей у темряві, коли підсвічування знижено до мінімальних значень. На жаль, для OLED-матриць такий недолік – не рідкість. Щоправда, все залежить від чутливості конкретної людини до частоти миготіння пікселів. Більшість користувачів взагалі нічого не помітять.

Швидкодія та пам'ять

Мабуть, найбільш неоднозначною стороною нових пікселів знову виявилася апаратна начинка. Замість чипа Google Tensor 2, на якому працювали торішні моделі, Google Pixel 8 та 8 Pro отримали найновіший процесор компанії — Tensor 3.

Хоча свіжий чип потужніший за попередній, він практично у всіх тестах помітно поступається конкурентам, включаючи MediaTek Dimensity 9300, Apple A17 Pro і Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2.

Насправді, проблеми з потужністю можна відчути хіба що в іграх. Багато з них не мають жодних труднощів на пікселях. Але найпросунутіша графіка працює не так плавно, як повинна на флагманах. Подібні проблеми були і у чипа Tensor 2, проте їх частково вирішили оновлення системи. Можливо, так буде і з Tensor 3. Але поки що геймерам варто дивитися на Google Pixel 8 і 8 Pro з обережністю.

З іншого боку, до швидкості інтерфейсу та програм причепитися складно. Тут все дуже швидко та плавно. Більше того, як і попередній, новий чип спроектовано спеціально для ефективної роботи алгоритмів машинного навчання. На них зав'язано безліч програмних фішок пікселів, але про це — у наступному розділі.

Pixel 8

Pixel 8, як і його попередник, продається з 8 ГБ оперативної пам'яті та сховищем на 128-526 ГБ. Pixel 8 Pro доступний з 12 ГБ ОЗП та 128-512 ГБ або 1 ТБ пам'яті для зберігання файлів. Варіанта з 8 ГБ ОЗП, в якому випускали Pixel 7 Pro, у нової Pro-версії не буде. Картки пам'яті пікселі не підтримують.

Програмне забезпечення

За давньою традицією флагмани Google першими отримують нову версію Android. Google Pixel 8 і 8 Pro не стали винятком: апарати надійшли у продаж із встановленою системою Android 14 з усіма її нововведеннями. Жодних надбудов, типових для Android-смартфонів від інших брендів, на пікселях немає. Тому оболонка не засмічена програмами та функціями, які дублюють стандартні сервіси Google.

Виробник обіцяє власникам новинок семирічну підтримку ПЗ. Для порівняння: Pixel 7 компанія оновлюватиме п'ять років, стільки ж заявляє Samsung для своїх флагманів. В результаті нові пікселі стали єдиними Android-смартфонами, які зрівнялися за тривалістю підтримки з iPhone.

Залишається сподіватися, що потужностей процесора Tensor 3 вистачить до 2030 року і він зможе запускати нове програмне забезпечення без гальмувань. Пакет підтримки Pixel 8 та 8 Pro включає повноцінні оновлення Android, виправлення різних помилок та вразливостей системи, а також нові програмні функції.

Як ми вже згадували, новинки отримали чимало ексклюзивних фішок на основі технології машинного навчання, за які відповідає чип Google Tensor 3. Розберемо найцікавіші з них.

Magic Editor — графічний редактор, вбудований у програму Google Photos. Дозволяє регулювати розмір об'єктів на знімках та переміщувати їх, а також налаштовувати освітлення та інші параметри фону. Все це можна робити кількома дотиками.

Best Take — корекція облич на знімках. Зробивши кілька групових фотографій поспіль, ви можете швидко поєднати найвдаліші вирази облич із різних кадрів в одному. Зручно для випадків, коли хтось відвертається або заплющує очі в момент зйомки.

Audio Magic Eraser — інструмент видалення небажаних звуків із відеозаписів. З його допомогою можна прибрати шум вітру, гавкіт собаки, фонову музику та інші аудіоперешкоди.

Pixel Thermometer — ексклюзивний додаток Pixel 8 Pro для вимірювання температури навколишніх об'єктів. Наприклад, сковороди або гарячих страв. Для цього використовується термодатчик на задній панелі смартфона. Оскільки сенсор поки що не схвалено американськими органами контролю, Google не рекомендує вимірювати з його допомогою температуру тіла. Якщо ситуація зміниться, до програми можуть додати медичні функції.

На пікселях також доступні різні можливості, пов'язані з обробкою та генерацією тексту. Наприклад, система вміє перекладати, стискати та озвучувати вміст сайтів. А ще вона здатна автоматично фільтрувати дзвінки від підозрілих номерів та покращувати якість голосового зв'язку. Однак ці функції поки що або доступні тільки в США, або не підтримують українську мову.

Крім того, Google вже анонсувала деякі майбутні фішки, які мають з'явитися на Pixel 8 Pro разом із найближчими оновленнями. Серед них функція підвищення якості знімків при використанні зуму — Zoom Enhance, а також розумні покращувачі відео Night Side та Video Boost.

Також Google планує вбудувати в Pixel 8 та Pixel 8 Pro свого нового віртуального асистента Bard. Він розуміє навіть складні питання, поставлені природною мовою, і здатний давати докладні та точні відповіді. У майбутньому Bard може доповнити або замінити поточного помічника Google Assistant.

Камери

Кількість і типи камер у Pixel 8 та 8 Pro такі ж, як у попередників. Однак, Google оновила апаратну платформу кожної з них, піднявши таким чином якість зйомки.

Pixel 8 має дві задні камери. Основна знімає трохи краще за торішню. Це помітно як у сонячну погоду, так і за слабкого освітлення. Ширококутний задній модуль отримав автофокус та можливість працювати в макро-режимі. Фронтальна камера теж трохи додала в якості.

Pixel 8 Pro і Pixel 8

Pixel 8 Pro має три задніх модулі. Основна камера і тут перевершує торішню. Цей модуль такий самий, як у базового Pixel 8, тільки з більш сучасною технологією фокусування. Роздільну здатність надширококутної камери у Pro-версії підняли з 12 Мп до 48 Мп, що теж пішло на користь. Третій задній модуль новинки — телевик з п'ятикратним оптичним зумом. Він вбирає на 56% більше світла, ніж телевик Pixel 7 Pro. А селфі-камера Pixel 8 Pro, на відміну від фронталок минулорічних моделей та базового Pixel 8, підтримує автофокус.

Стандартний додаток для керування камерою отримав новий, більш інтуїтивний інтерфейс. Хоча загалом програма виглядає однаково на обох смартфонах, лише на Pixel 8 Pro відображаються ексклюзивні налаштування. З їх допомогою можна вручну керувати фокусуванням, а також регулювати швидкість затвора, ISO та роздільну здатність.

Поєднання нових камер та потужної обчислювальної платформи з просунутими алгоритмами обробки зображень роблять нові пікселі відмінними камерофонами. У цьому плані Pixel 8 та Pixel 8 Pro можуть спокійно конкурувати з апаратами з лінійок iPhone 15 та Samsung Galaxy S23.

Комунікації та звук

Google Pixel 8 і 8 Pro вирізняються чудовими комунікаційними можливостями. Пристрої підтримують актуальні стандарти бездротового зв'язку, включаючи 5G, Bluetooth 5.3 і навіть новий Wi-Fi 7, яким не можуть похвалитися торішні моделі.

Pixel 8 Pro

Крім того, обидва апарати підтримують як фізичні SIM-картки, так і цифрові — eSIM. Наявність NFC-модуля дозволяє використовувати Google Pixel 8 та 8 Pro для оплати на касі. Також пристрої оснащені портами USB-C сучасного стандарту 3.2. Втім, все це було й у гаджетах лінійки Pixel 7.

Щодо звуку: тут також без змін. У кожного смартфона по два динаміки. Це повноцінний нижній та гібридний верхній динамік, який також використовується як розмовний. Загалом звук досить гучний і якісний. Але не дотягує до рівня iPhone 15.

Автономність

Новинки отримали трохи більш місткі акумулятори, ніж їхні попередники. Ємність батареї Pixel 8 становить 4 575 мА·год, у Pixel 8 Pro цей показник дорівнює 5 050 мА·ч. Тому обидва апарати можуть спокійно витримувати без підзарядки близько півтора дня за середнього навантаження. Смартфонам з лінійки Pixel 7 це вдається важко, зазвичай вони розряджаються надвечір.

Pixel 8 Pro

Більше того, Google підвищила і потужність заряджання: з 20 до 27 Вт для базової моделі та з 23 до 30 Вт для Pro-версії. Однак, з урахуванням різниці в ємностях, нові апарати заряджаються стільки ж, скільки торішні. За 30 хвилин батареї Pixel 8 і Pixel 8 Pro відновлюються на 50%, на повне заряджання потрібно трохи більше години. Цілком конкурентоспроможний результат, хоч і поступається більшості фламанів від китайців.

Висновки

У Pixel 8 та 8 Pro чимало плюсів. Це чудові екрани, просунуті можливості камер, гідна автономність, а також свіжа та чиста ОС з оригінальними фішками та семирічною підтримкою. До переваг базової моделі також можна записати її компактність.

Які мінуси? Pixel 8 та 8 Pro можуть бути не найкращими варіантами для геймерів: принаймні якщо це не виправлять в апдейтах. Крім того, деякі ексклюзивні функції не працюють у нашому регіоні чи не підтримують українську мову.

В цілому, обидва смартфони залишають приємне враження і кожен з них може стати чудовою покупкою. Якщо ж вам потрібен топовий пристрій для ігор, можливо, краще купити апарати з таких лінійок, як Galaxy S23, Xiaomi 13 або iPhone 15.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA