На даний момент актуальні три версії Wi-Fi: 5, 6 та 6E. Усі попередні покоління технології вважаються застарілими. При цьому організація Wi-Fi Alliance, яка займається розвитком стандартів Wi-Fi, представила вже сьому версію. Чим вони відрізняються одна від одної і якої з них буде достатньо для вашого смартфона, планшета, ноутбука або іншого гаджета — читайте в нашому матеріалі.

Чим розрізняються версії Wi-Fi

Перед тим, як перейти до конкретних версій Wi-Fi, давайте розберемося із загальними характеристиками цієї технології бездротового зв'язку. Ознайомившись із ними, ви зможете оцінити можливості кожної версії та зрозуміти, чим вона відрізняється від інших.

  1. Пропускна спроможність. В першу чергу, версії Wi-Fi розрізняються за швидкістю передачі даних між мережевим пристроєм (наприклад, роутером або точкою доступу) та кінцевими гаджетами користувача (смартфонами, планшетами, ноутбуками тощо).

Для кожної версії відома приблизна пропускна спроможність — максимальна швидкість даних, яку можна отримати в ідеальних лабораторних умовах. Саме її беруть за орієнтир у порівнянні різних поколінь Wi-Fi. Однак реальні швидкості набагато нижчі і залежать від фізичних відстаней, наявності перешкод, числа підключених до мережі гаджетів, частот, кількості потоків та інших змінних. У будь-якому випадку чим вища пропускна здатність версії, тим вища її середня реальна швидкість.

  1. Частоти та ширина каналів. Сигнал Wi-Fi проходить на певних радіочастотах. Усередині кожної з них є кілька каналів різної ширини, якими передаються дані. Деякі версії Wi-Fi можуть працювати лише на одній частоті, інші — на кількох одночасно. Чим більше частот підтримує конкретна версія і чим ширше її канали, тим вища швидкість передачі. Ці параметри особливо важливі при значних обсягах трафіку або великій кількості підключених пристроїв, коли потрібно якнайбільше вільного радіопростору для обміну даними.
  2. Кількість потоків. Wi-Fi дозволяє маршрутизатору розділяти сигнал на кілька потоків даних та відправляти/отримувати їх паралельно. Це дає можливість підключеним пристроям використовувати доступну ширину каналів з максимальною ефективністю, передаючи якомога більше даних за кожну одиницю часу. Таку технологію назвали MIMO (Multiple-Input, Multiple-Output — кілька входів, кілька виходів).

Спочатку маршрутизатори могли використовувати всі доступні їм потоки лише з одним гаджетом одномоментно. Якщо до мережі були підключені інші апарати, їм доводилося чекати своєї черги. Пізніші версії Wi-Fi отримали підтримку MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input, Multiple-Output — кілька входів та кілька виходів для кількох користувачів). Ця технологія дозволяє маршрутизатору використовувати потоки для одночасного обміну даними з кількома пристроями. Чим більше потоків підтримує конкретна версія, тим швидше інтернет на кожному підключеному до мережі апараті.

  1. Щільність модуляції. Процес «пакування» цифрових даних у радіосигнал називають модуляцією. Версії Wi-Fi справляються з цим завданням із різною ефективністю. Чим щільніша модуляція — тобто чим більше біт даних «пакується» в кожну одиницю інформації, — тим вища фактична швидкість передачі. Сучасні схеми модуляції також підвищують стабільність мережі, зменшуючи кількість колізій між різними потоками даних.

Насправді характеристик Wi-Fi, які змінюються в залежності від версії, набагато більші. Ми перерахували лише ключові з них. Але цього достатньо, щоб отримати загальне уявлення про можливості кожної конкретної версії та порівняти її з іншими.

Можливості Wi-Fi 5 (802.11ac)

Версія Wi-Fi 5 була представлена у 2013 році. Головним досягненням цього стандарту стало значне збільшення пропускної спроможності. Її оцінюють у 3,5 Гбіт/с, тоді як швидкість Wi-Fi 4 не перевищує 600 Мбіт/с.

Такого приросту вдалося досягти за рахунок більш просунутої схеми модуляції: 256-QAM (8 біт) замість 64-QAM (6 біт). Хоча п'ята версія використовує всього лише одну частоту — 5 ГГц, максимальна ширина її каналу в чотири рази більша, ніж у Wi-Fi 4, і сягає 160 МГц. Цей фактор також позитивно вплинув на швидкість, особливо у завантажених мережах.

Смартфон із підтримкою Wi-Fi 5: Samsung Galaxy M14

Нарешті Wi-Fi 5 набагато швидше обслуговує кілька пристроїв в одній мережі. Справа в тому, що ця версія першою отримала підтримку технології MU-MIMO. З її допомогою маршрутизатор може створювати до чотирьох потоків для одночасного надсилання даних відповідній кількості гаджетів.

Можливостей Wi-Fi 5 вистачає для комфортного споживання HD-контенту та виконання типових офісних завдань за невеликої кількості підключених гаджетів. Багатьом користувачам і досі цілком достатньо цієї версії для домашніх інтернет-мереж.

Можливості Wi-Fi 6 та 6E (802.11ax)

Після виходу Wi-Fi 5 кількість бездротових пристроїв продовжувала зростати, як і якість мультимедійного контенту. Крім того, онлайн-ігри та багато хмарних сервісів ставали все більш інтерактивними та чутливими до затримок. Все це збільшувало навантаження на бездротові мережі, і обмеження п'ятої версії з кожним роком проявлялися дедалі сильніше.

У відповідь на ці виклики у 2019 році представили Wi-Fi 6. У шостій версії пропускна спроможність сягнула 9,6 Гбіт/с. Це не настільки вражаючий стрибок, який зробила Wi-Fi 5. Натомість новий стандарт зробив роботу мереж ефективнішою. Інакше кажучи, Wi-Fi 6 дозволяє підтримувати високу швидкість на всіх пристроях мережі навіть за інтенсивного використання інтернет-сервісів. Для цього розробники додали підтримку додаткової частоти — 2,4 ГГц, яка була недоступна в Wi-Fi 5. Крім того, щільність модуляції підвищили з 256-QAM (8 біт) до 1024-QAM (10 біт).

Смартфони з підтримкою Wi-Fi 6E: iPhone 15 Pro Max та iPhone 15 Pro

А ще інженери збільшили кількість потоків до восьми. Причому у Wi-Fi 6 вони дозволяють передавати дані в обидві сторони: не тільки з роутера на підключені пристрої, як у п'ятій версії, а й навпаки. Таким чином, гаджети можуть виконувати ще більше операцій паралельно та рідше простоюють в очікуванні своєї черги, що суттєво знижує затримки сигналу в завантажених мережах.

У 2021 році з’явилася Wi-Fi 6E. Ця версія заснована на тому самому технічному стандарті — 802.11ax і позиціонується як розширення Wi-Fi 6, а не принципово нове покоління. Головною відмінністю Wi-Fi 6E стала підтримка ще однієї частоти — 6 ГГц. Таким чином, ця версія може використовувати три частоти одночасно: 2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц. Хоча її пропускна здатність залишилася на рівні Wi-Fi 6, розширення робочого діапазону частот робить 6E ще більш ефективною за великих навантажень. Крім того, оскільки цю частоту поки підтримує відносно мало пристроїв, на ній рідше зустрічаються перешкоди.

Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6E добре підходять для мереж із великою кількістю підключених апаратів, тому ці версії оптимально використовувати в офісах, кафе, коворкінгах, залах очікування та інших подібних місцях. Однак обидві версії можуть бути дуже корисними і вдома. Особливо, якщо ви граєте в онлайн-ігри, дивитеся 4K-відео або користуєтеся програмами та пристроями на основі віртуальної реальності.

Крім того, Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6E відрізняються підвищеною енергоефективністю, а тому економніше витрачають ресурси акумуляторів у мобільних пристроях.

Можливості Wi-Fi 7 (802.11be)

Смартфони з підтримкою Wi-Fi 7: Google Pixel 8 Pro та Google Pixel 8

Wi-Fi 7 — це нова версія, використання якої тільки почалося. На ринку вже є перші роутери та мобільні пристрої, які підтримують цей стандарт. Серед них, наприклад, смартфони Google Pixel 8 і Google Pixel 8 Pro, які вийшли наприкінці 2023 року. Але загальна кількість таких апаратів поки що дуже скромна.

Як і Wi-Fi 6E, новий стандарт може використовувати одночасно три частоти: 2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц. Однак він у два рази перевершує попередню версію за максимальною шириною каналу, яка у Wi-Fi 7 становить аж 320 МГц. Щільність модуляції збільшили до 4096 QAM (12 біт), а її схему вдосконалили. Кількість потоків подвоїли: із 8 до 16.

Роутер із підтримкою Wi-Fi 7: TP-Link Archer BE800

В результаті сьома версія має значно вищу пропускну спроможність Wi-Fi. За даними виробника мережевого обладнання TP-Link Corporation, новий стандарт в 5 разів швидше за Wi-Fi 6E і в 13 разів — за WiFi 5. Пікова швидкість Wi-Fi 7 становить 46 Гбіт/с. Крім того, нова версвя повинна забезпечувати безпрецедентну стабільність та ефективність роботи для мереж із великою кількістю пристроїв. Як заявляє компанія, Wi-Fi 7 у 100 разів зменшує середній час затримки.

Навіщо ж потрібні такі потужності? Wi-Fi 7 розроблено з прицілом на найближче майбутнє. Очікується, що стандарт буде оптимальним рішенням для стрімінгу відео в якості 8К, хмарного геймінгу, масових багатокористувацьких онлайн-ігор, сервісів для розумного дому і промислового інтернету речей, а також додатків для віртуальної і доповненої реальності. Оскільки сьома версія має ще краще працювати з великою кількістю пристроїв, вона може ідеально підійти для публічних інтернет-зон і великих компаній з багатьма співробітниками.

Порівняння Wi-Fi 5, 6, 6e, 7 та сумісність версій

Для наочного порівняння актуальних стандартів Wi-Fi зручно використовувати таблицю з їхніми головними характеристиками.

Версія

Wi-Fi 5

Wi-Fi 6

Wi-Fi 6E

Wi-Fi 7

Кодова назва стандарту

802.11ac

802.11ax

802.11ax

802.11be

Рік виходу

2013 рік

2019 рік

2021 рік

2023-24

Пропускна спроможність

3,5 Гбіт/с

9,6 Гбіт/с

9,6 Гбіт/с

46 Гбіт/с

Щільність модуляції

256-QAM (8 біт)

1024-QAM (10 біт)

1024-QAM (10 біт)

4096-QAM (12 біт)

Частоти

5 ГГц

2,4 ГГц та 5 ГГц

2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц

2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц

Максимальна ширина каналів

160 МГц

160 МГц

160 МГц

320 МГц

Кількість та напрямок потоків

4 (відправлення)

8 (відправлення та прийом)

8 (відправлення та прийом)

16 (відправлення та прийом)

Як бачите, майже кожна наступна версія перевершує попередню за більшістю технічних характеристик. Насправді весь прогрес між поколіннями зводиться до підвищення швидкості та ефективності мереж при великих навантаженнях. Оскільки Wi-Fi 6 і Wi-Fi 6E засновані на одному технічному стандарті, різниця між ними найменша.

Усі пристрої Wi-Fi сумісні незалежно від версій технології. Іншими словами, будь-який роутер та смартфон можна підключити один до одного. Але при з'єднанні двох апаратів, які підтримують різні стандарти Wi-Fi, можливості мережі завжди будуть обмежені характеристиками найстарішого з цих стандартів. Наприклад, якщо підключити смартфон з підтримкою Wi-Fi 5 до роутера з Wi-Fi 6E, швидкість та ефективність з'єднання будуть відповідати п'ятій версії. І навпаки.

Висновки

Кожна версія Wi-Fi перевершує попередню за швидкістю передачі даних і ефективніше працює з великою кількістю пристроїв. Але це не означає, що всім потрібно обов'язково ганятися за гаджетами, які підтримують останню версію.

Все залежить від того, як і для чого ви використовуєте свої апарати. Для стрімінгу HD-відео та простих офісних завдань при невеликій кількості користувачів мережі достатньо і Wi-Fi 5. Для трансляції відео в 4K, онлайн-ігор, торентів або для роботи в мережах зі значною кількістю підключених пристроїв краще підійде Wi-Fi 6 або, в ідеалі, Wi-Fi 6E. Сьома версія поки виглядає надмірною, але може стати в нагоді для хмарного геймінгу, VR або інших вимогливих до ресурсів мережі активностей вже через кілька років.

У будь-якому випадку не варто забувати про сумісність. Переваги будь-якої версії Wi-Fi для вас будуть доступними лише в тому випадку, якщо її підтримує і кінцевий гаджет, і ваш роутер.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA