Хакери, віруси, шахраї — це постійні загрози, які можуть призвести до витоку конфіденційної інформації. Зловмисники здатні викрасти будь-які дані, що зберігаються на смартфоні: від особистого листування до паролів від банківських рахунків. А у воєнний час, коли ворог шукає будь-які способи нам нашкодити, небезпека висока як ніколи. Використовуйте ці методи для захисту інформації на своєму пристрої.

Увімкніть автоблокування екрана

Від втрати та крадіжки смартфона ніхто не застрахований. Тому потрібно заздалегідь подбати про те, щоб у разі зникнення пристрою ваші дані на ньому були надійно захищені.

Блокування екрана за допомогою пароля, сканера відбитків та інших стандартних засобів — зручний та дієвий спосіб захисту. Ця функція не дозволить стороннім отримати доступ до робочого столу та інших розділів системи, якщо апарат раптом опиниться в чужих руках.

Не нехтуйте цим методом для захисту свого пристрою. Увімкніть блокування. І, що не менш важливо, налаштувати його автоматизацію. Тоді, якщо ви забудете заблокувати екран вручну, через деякий час після останньої взаємодії зі смартфоном система зробить це за вас.

Як налаштувати автоблокування екрана на Android-смартфоні

  • Щоб увімкнути захист, відкрийте налаштування пристрою та перейдіть до розділу з параметрами безпеки. Знайдіть меню керування блокуванням та увімкніть відповідний засіб захисту: пароль, ПІН-код, графічний ключ, відбиток пальця або щось інше.
  • Щоб автоматизувати блокування, відкрийте розділ із налаштуваннями дисплея та виберіть зручний для себе інтервал, після якого система самостійно захищатиме екран.

Як налаштувати автоблокування екрана на iPhone

  • Щоб увімкнути блокування, перейдіть у налаштування смартфона та виберіть «Touch ID і код допуску» або «Face ID і код допуску». Потім натисніть «Увімкнути код допуску» та налаштуйте його за допомогою підказок на екрані.
  • Щоб автоматизувати блокування, натисніть у налаштуваннях «Дисплей і яскравість», потім «Автозамикання» та виберіть відповідний інтервал, після якого система самостійно захищатиме дисплей.

Налаштуйте дистанційне керування пристроєм

У деяких випадках одного лише блокування екрана недостатньо. Адже втрачений чи вкрадений апарат може потрапити до людини з обладнанням та навичками для обходу паролів та інших стандартних засобів захисту. Ймовірність цього невелика, але все ж таки вона існує.

Щоб максимально убезпечити свої дані на додачу до автоблокування налаштуйте дистанційне керування пристроєм. Це дозволить вам будь-якої миті стерти всю інформацію зі зниклого смартфона у віддаленому режимі за допомогою спеціального сервісу. Видалиться все: контакти, програми, файли, параметри та інше. Зловмисник нічого не зможе відновити.

Читайте наші докладні інструкції з налаштування сервісів дистанційного керування для Android-пристроїв та iPhone.

Регулярно оновлюйте операційну систему

Практично у будь-якому програмному забезпеченні зустрічаються ті чи інші вразливості, якими можуть скористатися хакери. У тому числі для крадіжки даних. І мобільні операційні системи Android та iOS тут не є винятками.

На щастя, користувачам не доводиться шукати та усувати такі вразливості самотужки. За це відповідають розробники. Вони постійно шукають різні «дірки» у своєму коді і намагаються закрити їх перш, ніж ті призведуть до біди. А готові «латки» надсилають користувачам у вигляді оновлень системи.

Щоб мінімізувати ризики, ніколи не ігноруйте повідомлення про нову версію Android або iOS на своєму пристрої. Не відкладайте, погоджуйтеся на встановлення кожного апдейта якнайшвидше. Тоді у зловмисників буде менше часу використати вразливості ПЗ проти вас.

Завантажуйте програми тільки з офіційних магазинів

На відміну від iPhone, Android-смартфони дозволяють встановлювати ігри та програми з різних джерел. За замовчанням користувачу доступне завантаження лише з офіційних магазинів на кшталт Google Play, Samsung Galaxy Store та Huawei AppGallery. Але в налаштуваннях апарата можна легко розблокувати встановлення додатків із будь-яких інших майданчиків — хоч із сайту вашого знайомого.

З одного боку, це дає можливість встановлювати ігри та програми, які з різних причин не допустили до офіційних магазинів. Наприклад, додатки з корисними функціями на зразок запису телефонних дзвінків.

З іншого боку, програма або гра з сумнівного джерела може завдати шкоди пристрою, вкрасти дані користувача або навіть списати гроші з його рахунків. Адже лише офіційні магазини ретельно перевіряють додатки перед публікацією.

Щоб зберегти свої дані, краще взагалі не дозволяти встановлення зі сторонніх майданчиків і завантажувати додатки лише з офіційних платформ. Винятком можуть бути тыльки джерела та розробники, яким ви довіряєте.

Будьте обережні з підозрілими посиланнями

Можливо, ви чули про фішинг — один із найпоширеніших видів кібер-шахрайства. Його суть полягає у крадіжці даних за допомогою фейкових сайтів.

Зловмисники використовують спеціальні програми для масового надсилання повідомлень через email, SMS та інші канали. Наприклад, ви можете отримати такий лист нібито від вашого банку, де буде посилання для участі в акції. Натиснувши на нього, ви перейдете до фальшивого банківського сайту. Він може відрізнятися від справжнього лише одним символом в адресі. Достатньо ввести свої логін і пароль для входу на такому ресурсі — і ви самі віддасте їх шахраям.

Без необхідності не натискайте на посилання, які вам відправляють. А якщо таки натисните, не вводіть свої паролі та інші особисті дані без перевірки адреси сайту. Насамперед це стосується посилань у листах від незнайомих відправників. Але іноді фішингове повідомлення можна отримати навіть від перевіреного контакту, якщо його пристрій зламаний або заражений вірусами.

Встановіть мобільний антивірус

Потрібні антивіруси на мобільних пристроях чи ні — питання дискусійне. Багато в чому це залежить від користувача.

Якщо ви вчасно оновлюєте пристрій і завантажуєте програми тільки з офіційних магазинів, гострої потреби в антивірусі немає. Таку позицію неодноразово висловлювали розробники Android. Як ми вже писали, всі програми Google Play і AppStore проходять попередню перевірку на всілякі загрози, у тому числі і на віруси. А своєчасні апдейти оперативно усувають уразливості системи.

Однак невелика ймовірність зловити вірус все ж таки присутня завжди. Адже всі слабкі місця у безпеці системи закрити неможливо. А якщо ваш пристрій старий і вже не оновлюється або ви завантажуєте програми зі сторонніх джерел, ризик суттєво зростає. У таких випадках все ж таки краще використовувати антивірус. Плюс до всього він може захистити ще й від фішингу, попереджаючи про підозрілі посилання та фейкові сайти.

ESET, Malwarebytes, Bitdefender, AVIRA, Microsoft Defender — приклади популярних антивірусів, які можна спробувати.

Не підключайтеся до публічних Wi-Fi-мереж без VPN

Кафе, салони краси, готелі та інші заклади зазвичай надають безкоштовний доступ до інтернету через публічні точки Wi-Fi. Але багато користувачів навіть не підозрюють, що підключення до такої мережі загрожує втратою особистої інформації.

Замість точки Wi-Fi закладу ви можете підключитися до мережі-двійника, яка має таку саму назву, але створена зловмисником. Крім того, хакер може зламати публічну мережу, щоб перехоплювати через неї дані користувачів. Також не варто виключати, що непорядні співробітники закладу можуть самі використовувати свою мережу для доступу до чужих даних.

Так що по можливості краще взагалі не користуватися публічним Wi-Fi, особливо для роботи з банківськими сервісами. Але якщо все-таки доведеться, обов'язково активуйте перед підключенням VPN. Ця технологія шифрує всі дані, які надсилає або отримує пристрій через інтернет. В результаті перехопити їх буде набагато складніше.

Щоб увімкнути захист, достатньо встановити одну зі спеціальних програм і активувати в ній мережу VPN. Можете використовувати будь-який з цих популярних додатків: Tunnelbear, ExpressVPN, SurfShark або NordVPN.

Навчіться грамотно користуватися паролями

Легковажне ставлення до паролів може легко обернутися втратою важливих облікових записів і витоком особистих даних. Щоб цього не сталося, важливо дотримуватись кількох простих правил.

Перш за все, використовуйте унікальний пароль для кожного облікового запису. Інакше, зламавши один ваш акаунт, зловмисник зможе отримати доступ і до інших профілів, в яких ви використовували такий самий пароль.

Крім того, намагайтеся вигадувати складні паролі, які містять не менше восьми знаків. Серед них обов'язково мають бути літери в різних регістрах, цифри та спеціальні символи на кшталт зірочки чи нижнього підкреслення.

Зрештою, зберігайте всі паролі в одному надійному місці. Це може бути, наприклад, паперовий блокнот або програма, до яких є доступ тільки у вас.

Найбільш зручний спосіб дотримуватися всіх перерахованих рекомендацій — використовувати один із цифрових менеджерів паролів. Кожен такий сервіс вміє генерувати надійні паролі, зберігає їх у зашифрованому хмарному сховищі та надає користувачу швидкий доступ до них із будь-якого пристрою: смартфона, комп'ютера чи планшета.

У Android та iOS є вбудовані менеджери паролів, які можна знайти у налаштуваннях системи. Але ви також можете використовувати сторонні сервіси на зразок LastPass, Bitwarden, 1Password і Dashlane. Вони мультиплатформні та більш функціональні, але за доступ до деяких їх можливостей потрібно платити.

Використовуйте двофакторну автентифікацію

На жаль, навіть складений за всіма правилами пароль не гарантує безпеку облікового запису. Адже навіть якщо у зловмисника не вийде підібрати потрібну комбінацію, він може обійти її за допомогою хакерських навичок або банально піддивитися через ваше плече. Ви й самі можете випадково видати свій пароль стороннім — згадайте про фішинг.

Щоб максимально убезпечити свої облікові записи на додачу до надійних паролів по можливості використовуйте двофакторну автентифікацію. При кожному вході в обліковий запис цей метод захисту запитує додатковий код. Останній автоматично надходить користувачу через пошту, SMS або певну програму. Навіть якщо стороння людина отримає ваш пароль, вона не зможе зайти в обліковий запис, оскільки не знатиме коду перевірки.

Ви, напевно, помічали, як соцмережі, месенджери та інші сервіси самі пропонують налаштувати двофакторну автентифікацію. Завжди вмикайте її, принаймні для важливих облікових записів. Якщо ж сервіс нічого такого не пропонує, спробуйте самостійно знайти додаткові методи автентифікації у його налаштуваннях.

Прив'яжіть SIM-картку до свого паспорта

Сервіси часто використовують телефонні номери для відновлення паролів. Користувачу достатньо вибрати в особистому кабінеті, що він забув свою комбінацію символів, і запросити її скидання. В результаті сервіс надішле спеціальний код або посилання для створення нового пароля.

Цей спосіб рятує забудькуватих користувачів. Але в той же час він може стати лазівкою для шахраїв. Оскільки в Україні закон не вимагає від абонентів прив'язувати SIM-картки до паспорта, це створює певні ризики.

Сторонній може зателефонувати оператору, представитися власником вашого номера та попросити перенести його на нову картку. Для цього йому достатньо переконати співробітника у втраті старої SIM-картки та відповісти на кілька не дуже складних питань. Викравши номер, шахрай зможе скинути ваші паролі та отримати таким чином доступ до потрібних йому сервісів.

Щоб застрахувати себе від подібних схем, ви можете прийти до салону оператора та попросити прив'язати свою SIM-картку до паспорта. Процедура триває кілька хвилин. Після цього співробітники більше не зможуть переносити номер без вашої особистої присутності з документом при собі.

Підведемо підсумок

Жодний спосіб не може гарантувати повний захист особистих даних на смартфоні. Але у вас є можливість значно знизити можливість їх потрапляння в руки сторонніх осіб. Використовуйте для цього такі методи.

Щоб запобігти витоку даних у разі втрати або крадіжки смартфона, налаштуйте автоблокування екрана та дистанційне керування пристроєм.

Не стати жертвою вірусів та хакерських атак допоможуть VPN-сервіси, антивіруси та менеджери паролів. Також не забувайте регулярно оновлювати пристрій та налаштуйте двофакторну автентифікацію. Крім того, встановлюйте програми лише з офіційних магазинів.

А щоб захиститися від шахраїв, уважно перевіряйте посилання у вхідних повідомленнях. Також для цього не буде зайвим прив'язати SIM-картку до паспорта.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA