Головний екран — один із основних розділів інтерфейсу iOS. З його допомогою користувач запускає додатки, а також отримує інформацію про погоду, час тощо. Налаштувавши цей екран на свій смак, ви можете зробити його більш привабливим на вигляд та зручним. Він дозволить вам швидше знаходити потрібні ігри та програми й ефективніше контролювати iPhone.

Змініть шпалери

Мабуть, найсильніше на візуальне сприйняття головного екрана впливає зміна фонової картинки — шпалер. В якості фону можна використовувати стандартні зображення iPhone, свої фотографії або будь-які завантажені на пристрій картинки.

Як змінити шпалери на iPhone

Щоб змінити шпалери, відкрийте налаштування iPhone, перейдіть до розділу «Шпалери» та натисніть «Додати нову шпалеру». У наступному меню виберіть будь-яку вподобану категорію стандартних зображень: «Погода», «Планетарій», Emoji або іншу. Якщо замість них хочете поставити на фон світлину або будь-яке зображення зі своєї галереї iPhone, натисніть «Фотографії».

Визначившись із картинкою, натисніть на неї та скористайтеся кнопкою «Додати» у верхньому правому кутку. Після цього виберіть потрібний варіант: «Налаштувати Початковий екран» або «Задати як пару шпалер». У першому випадку картинка стане шпалерами лише на головному екрані. У другому — і на головному, і на екрані блокування. На останньому кроці можна налаштувати ступінь розмиття та інші ефекти вибраного фону за допомогою запропонованих системою інструментів.

Як завантажити шпалери на iPhone

Якщо ні в списках стандартних шпалер, ні в галереї iPhone немає потрібних картинок, ви можете скачати нові. Для цього існує безліч додатків із безкоштовними фонами на кшталт Walli, Backdrops, Vellum, Unsplash або Zedge.

Додаток для завантаження шпалер Backdrops

Встановіть будь-яку з цих програм, виберіть в її каталозі бажані картинки і збережіть їх на iPhone. Поставити скачане зображення на фон можна описаним вище способом — через меню «Шпалери» в налаштуваннях телефону. Але ви також можете зробити це прямо у додатку «Фотографії». Просто знайдіть у ньому потрібну картинку, натисніть на значок «Поділитися» та виберіть «Зробити шпалерою».

Згрупуйте програми

Якщо програм стає багато, вони перестають поміщатися на дисплеї та переносяться на додаткові віртуальні сторінки робочого столу праворуч. В результаті для переміщення по списку доводиться гортати екран убік. А якщо сторінок декілька, ви починаєте забувати розташування своїх ігор та програм. У результаті пошук займає надто багато часу.

Зробити головний екран більш зручним для навігації можна за допомогою папок. Це прозорі контейнери, кожен із яких здатний вміщувати безліч ігор та програм. Завдяки їм ви зможете розмістити всі свої програми та ігри на першій сторінці робочого столу та швидко знаходити кожну з них. Для створення папки просто затисніть будь-який додаток, виберіть «Упорядкувати іконки» та перетягніть його на іншу програму або гру. В результаті вони опиняться у спільному контейнері.

Щоб організувати ігри та програми за допомогою папок, придумайте категорії для своїх додатків. Наприклад, це можуть бути «Ігри», «Утиліти», «Книжки» тощо. Потім створіть для кожної категорії папку з такою ж самою назвою та перемістіть до неї всі відповідні ігри та/або програми.

Додатки, які складно класифікувати, можна залишити поза папками. А програми, якими ви користуєтеся частіше за інших, можна перетягнути в закріплений ряд у нижній частині екрана. В результаті вони будуть не просто завжди на видному місці, а ще й у зоні швидкого доступу для великих пальців.

Змініть іконки

У iOS немає налаштувань, які дозволяли б швидко змінювати іконки програм на головному екрані iPhone. Але це не означає, що вам доведеться постійно дивитися на ті самі стандартні значки. Якщо вони набриднуть, можете змінити їх за допомогою обхідних шляхів.

Насамперед знайдіть нові іконки, які хочете бачити на смартфоні. Це можна зробити на сайті wallpapers-clan.com — одному з найбільших ресурсів із безкоштовними значками для iPhone. Іконки тут згруповані за наборами. Кожен із них включає значки для найпопулярніших додатків, об'єднані якоюсь однією темою чи візуальним стилем.

Набір іконок Dark Academia Aesthetic на сайті wallpapers-clan.com

Встановити іконки можна двома способами. Найпростіше завантажити спеціальне розширення, яке автоматично встановить одразу всі значки з вибраного набору. Але ви також можете скачати іконки на iPhone у вигляді звичайних картинок і призначити їх для потрібних додатків вручну через стандартну програму «Команда». Wallpapers-clan.com підтримує обидва варіанти. Розглянемо кожен із них на прикладі цього ресурсу.

Як змінити іконки на iPhone автоматично

  1. Завантажуємо розширення з wallpapers-clan.com. Для цього натискаємо на кнопку DOWNLOAD IOS PROFILE під набором іконок, що сподобався, і підтверджуємо завантаження файлу.
  2. Встановлюємо завантажений файл. Спочатку заходимо до налаштувань iPhone і вибираємо пункт «Профіль викачано». Потім натискаємо «Інсталювати», вводимо код допуску та підтверджуємо інсталяцію. Розширення встановить новий профіль налаштувань iOS.
  3. Чекаємо, поки розширення змінює іконки. У наборі можуть бути значки для додатків, якими ви не користуєтеся. У такому разі їх потрібно буде видалити з головного екрана так само, як звичайні іконки.

Якщо ви хочете повернути старі значки, зайдіть в налаштування iPhone і просто видаліть встановлений розширенням профіль.

Як змінити іконки на iPhone вручну

  1. Завантажуємо набір значків. На wallpapers-clan.com кожен набір іконок являє собою ZIP-архів. Для завантаження вибираємо DOWNLOAD ICONS під уподобаним набором, натискаємо на завантажений архів та вибираємо «Зберегти до Файлів». Потім запускаємо програму «Файли» і натискаємо в ній на завантажений архів — він автоматично розпакується в ту ж саму папку.
  2. Програмуємо першу іконку. На цьому етапі всі завантажені значки мають вигляд звичайних картинок. Нам треба зробити так, щоб вони стали іконками на головному екрані та відкривали відповідні додатки.

Для цього запускаємо стандартну програму «Команди», яка дозволяє програмувати різні дії на iPhone. Натискаємо «+» у верхньому правому кутку та додаємо нову дію типу «Відкрити програму». Потім вибираємо «Програма» та вказуємо на додаток, який має запускатися при натисканні на майбутню іконку. Після цього тиснемо на значок з повзунками вгорі і відкриваємо пункт «На Початковий екран». Вибираємо відповідну іконку з «Файлів», вводимо її назву праворуч і тиснемо «Додати». Після цього доданий значок з'явиться на головному екрані.

  1. Програмуємо інші іконки. Повторюємо кроки, перелічені у другому пункті для всіх програм, значки яких ми хочемо змінити.
  2. Видаляємо старі іконки. Щоб на головному екрані залишилися лише нові значки, затискаємо кожну стару іконку, яку потрібно замінити новою, і вибираємо «Вилучити програму» — «Видалити з Початкового екрана».

Якщо ви хочете повернути якийсь старий значок, спочатку видаліть новий. Потім прогортайте екран праворуч, щоб потрапити до бібліотеки додатків. Натисніть на відповідну програму та виберіть «На Початковий екран». Повернути всі старі іконки одразу не можна — лише по одній.

Додайте віджети

Як ви, напевно, знаєте, iOS підтримує не тільки іконки, але і віджети. Це віртуальні панелі, за допомогою яких ви можете отримувати різну інформацію із програм або навіть керувати ними прямо на головному екрані iPhone. Наприклад, віджет «Календаря» може відображати сьогоднішній розклад справ, а віджет YouTube Music — плеєр із кнопками для управління музичним треком.

Додавши віджети програм, які використовуєте найчастіше, ви позбавите себе від зайвої необхідності заходити в кожну з них для тих чи інших дій. Крім того, вся потрібна інформація буде відображатися в одному місці, що не дозволить пропустити важливі події.

Як додати віджети на iPhone

Щоб додати віджети на головний екран, затримайте палець на його порожній ділянці і натисніть на піктограму «+», що з'явиться зверху. Виберіть у списку віджет або категорію віджетів, а потім вкажіть тип або розмір і натисніть «Додати». Після цього перетягніть додану панель у відповідне місце на екрані. При необхідності додайте так само інші віджети.

Приклади віджетів

Як використовувати стоси віджетів в iOS 17

Для економії місця на головному екрані віджети можна об’єднувати в стоси. Кожен такий стос може вміщувати до 10 віджетів однакового розміру. Але одночасно відображається лише один із них. Щоб побачити решту, потрібно погортати стос пальцем. Крім того, система може чергувати віджети автоматично, показуючи кожен із них у потрібний момент. Що саме і коли відображати — вирішує спеціальний алгоритм, який підлаштовується під звички користувача.

Щоб додати стос на головний екран iPhone, просто перетягніть віджети один на одний. А якщо захочете відредагувати його, затримайте на стосі палець і оберіть «Редагувати стос». Це дозволить вам змінити склад віджетів та увімкнути або вимкнути їхню автоматичну ротацію.

Два віджети з одного стосу

І окремі віджети, і стопки видаляються так само, як і програми: затискаєте непотрібний об'єкт пальцем і вибираєте команду видалення.

Якщо вас не влаштовує стандартне оформлення віджетів, можете безкоштовно змінити його за допомогою програм на зразок Widgetsmith і Color Widgets.

Скористайтеся темами оформлення

Мабуть, найбільш зручний спосіб комплексно змінити оформлення головного екрана iPhone — за допомогою програм з темами. Наприклад, MyScreen, Themify, Brass, ScreenKit або Aesthetic Kit.

Додаток із темами для головного екрана Themify

Тема являє собою комплект зі шпалер, іконок і віджетів, намальованих в одному стилі. Вам не потрібно шукати різні елементи окремо і думати про їхню візуальну сполучність. Вибравши тему, ви отримуєте все й одразу. Але ніщо не заважає використовувати лише окремі елементи комплекту: наприклад, віджети. Більше того, багато програм із темами підтримують швидку зміну іконок за допомогою розширень.

Налаштуйте динамічний головний екран

В iOS є цікава функція «Зосередження». Вона дозволяє швидко перемикатися між різними режимами використання iPhone і автоматично підлаштовує вміст головного екрана під кожен із них. Наприклад, вмикаєте режим «Робота» — на дисплеї з'являються офісні програми та віджети, а відволікаючі фактори зникають. Активуєте «Особистий час» — і пристрій, навпаки, показує ігри, музичний плеєр та інші програми для відпочинку і розваг.

Іншими словами, вміст головного екрана стає динамічним. Ви бачите лише ті додатки та віджети, які відповідають поточній ситуації. Таким чином функція допомагає зосереджуватися на важливих і актуальних речах. А що особливо зручно, ви можете налаштувати автоматичну зміну режимів iPhone на основі часу, місця та інших умов використання.

Щоб налаштувати динамічний головний екран, зробіть ось що:

  1. Створіть новий режим використання. Зайдіть в налаштування iPhone та натисніть «Зосередження». Виберіть один із готових режимів або додайте свій, але поки що не змінюйте його параметрів.
  2. Виберіть потрібні програми та віджети. Згорніть розділ «Зосередження» та перетягніть усі ігри, програми та віджети, які мають відображатися в новому режимі, на окрему сторінку робочого столу.
  3. Налаштуйте параметри нового режиму. Поверніться до налаштувань режиму, натисніть «Початковий екран» і підключіть щойно створену сторінку. Якщо потрібно автоматизувати активацію режиму, натисніть «Додати розклад чи автоматизацію» та вкажіть відповідні параметри.

За потреби додайте інші режими та налаштуйте їх. Ви можете в будь-який момент перемикатися між ними вручну за допомогою пункту управління.

Підведемо підсумок

Якщо хочете зробити головний екран зручнішим та більш візуально привабливим, налаштуйте його оформлення. Ви можете змінити шпалери, а також зовнішній вигляд та розташування елементів робочого столу — іконок та віджетів. Для цього можна використовувати як стандартні засоби системи, так і сторонні сайти та програми. Якщо хочете, щоб вміст екрана підлаштовувався під ваші завдання, використовуйте різні режими зосередження.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA