T-версії недавніх флагманів Xiaomi 13 і 13 Pro мало чим поступаються оригінальним пристроям. Це такі ж стильні та чудово укомплектовані смартфони. А в чомусь новинки навіть кращі: вони отримали більш плавні екрани і вдосконалені в деяких аспектах камери. Але, що найбільш важливо, Xiaomi 13T і 13T Pro коштують помітно дешевше. Детальніше про нові смартфони, їх плюси та мінуси читайте в нашому огляді.

Модель

Xiaomi 13T

Xiaomi 13T Pro

Габарити та вага

162,2 x 75,7 x 8,5 мм, 193 г

162,2 x 75,7 x 8,5 мм, 200 г

Захист

IP68, Corning Gorilla Glass 5

IP68, Corning Gorilla Glass 5

Кольори

Чорний, блакитний, зелений

Чорний, блакитний, зелений

Дисплей

6,67 дюйма, AMOLED, 1220 x 2712 пікселів, 144 Гц, 446 ppi

6,67 дюйма, AMOLED, 1220 x 2712 пікселів, 144 Гц, 446 ppi

Процесор

Mediatek Dimensity 8200 Ultra

Mediatek Dimensity 9200+

Пам'ять

256 ГБ + 8 ГБ

256 ГБ + 12 ГБ

256 ГБ + 12 ГБ

512 ГБ + 12 ГБ

1 ТБ + 16 ГБ

Операційна система

Android 13, MIUI 14

Android 13, MIUI 14

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,9, 24 мм, 1/1,28", 1,22 µm, PDAF, OIS

Надширококутна: 12 МП, f/2.2, 15 мм, 1/3.06", 1.12 мкм

Телефотокамера: 50 Мп, f/1,9, 50 мм, 1/2,88", 0,61µm,PDAF, 2-й оптичний зум

Основна: 50 Мп, f/1,9, 24 мм, 1/1,28", 1,22 µm, PDAF, OIS

Надширококутна: 12 Мп, f/2,2, 15 мм, 1/3,06", 1,12µm

Телефотокамера: 50 Мп, f/1,9, 50 мм, 1/2,88", 0,61µm, PDAF, OIS, 2-й оптичний зум

Передня камера

20 Мп, f/2,2, 21 мм, 0.8µm

20 Мп, f/2,2, 0,8µm

Комунікації

Nano-SIM + eSIM, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 2.0

Nano-SIM + eSIM, 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 2.0

Акумулятор

5 000 мА·год, 67 Вт

5 000 мА·год, 120 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, адаптер живлення

Смартфон, зарядний кабель, адаптер живлення

Вартість

Від 26 000 грн

Від 36 000 грн (за версію 512 ГБ + 12 ГБ)

Зовнішній вигляд

Новинки виглядають однаково. Кожна модель доступна у трьох кольорах: блакитному, чорному та зеленому. Склад корпусу варіюється залежно від кольору. Так, у чорних та зелених версій задня панель покрита глянсовим склом. Матеріал виглядає ефектно, але миттєво збирає відбитки пальців. Тому його краще одразу ховати його під чохол. Спинки блакитних версій покриті синтетичною шкірою. У неї благородний вигляд, але наскільки вона стійка до зносу — питання залишається відкритим. Рами всіх апаратів виготовлені з пластику.

Габарити у Xiaomi 13T та 13T Pro теж ідентичні. Пристрої важко назвати компактними. Проте завдяки ергономічній формі вони зручно лежать у руці. У гаджетів обтічні кути, гострі передні та закруглені задні грані, а також великі плоскі екрани.

Рамки навколо дисплеїв середньої товщини. Отвори для передніх камер досить дрібні та не дратують. А задні знаходяться на квадратному блоці, який суттєво виступає над спинкою. Дисплеї пристроїв оснащені вбудованими сканерами відбитків та покриті стійким до подряпин склом Gorilla Glass 5. Корпуси новинок відповідають стандарту IP68: захищені від потрапляння всередину води та пилу.

Таким чином, з погляду дизайну T-серія багато в чому наслідує флагмани Xiaomi 13 і Xiaomi 13 Pro. Останні відрізняються хіба що алюмінієвими рамами, злегка вигнутими боками екранів та дещо іншим оформленням виступу для задніх камер.

Екрани

Дисплеї новинок однакові як за розміром, так і за характеристиками. Насамперед хочеться відзначити підтримку частоти оновлення до 144 Гц. Такий високий показник поки що рідко зустрічається навіть серед флагманів. Наприклад, в екранів тих же Xiaomi 13 і 13 Pro верхня межа становить 120 Гц.

Новинки підтримують два режими керування частотою. У користувацькому ви можете вибрати фіксоване значення: 60 Гц, щоб заощаджувати енергію, або 144 Гц для максимальної плавності анімацій. У стандартному режимі система сама керує частотою залежно від відкритих файлів та програм. Цей режим балансує між економією енергії та плавністю картинки.

Екрани сягають 6,67 дюйма по діагоналі і підтримують роздільну здатність 1 220 x 2 712 пікселів. Щільність точок складає 446 ppi. Ці параметри забезпечують дуже чітке зображення — цілком на рівні топових пристроїв. У Xiaomi 13 Pro щільність пікселів була навіть вищою — 522 ppi. Але насправді різниця непомітна

З рештою характеристик у дисплеїв теж все чудово. Завдяки якісним AMOLED-матрицям екрани прекрасно відтворюють кольори. До речі, ви можете налаштувати гаму на свій смак, вибравши в налаштуваннях той режим передачі відтінків, який вам подобається. Технології Dolby Vision та HDR10+ вичавлюють усі фарби з якісних відео. А висока яскравість дозволяє без проблем користуватися смартфонами навіть у сонячний день. Не обійшлося і без повноцінного режиму постійно активного підсвічування — Always-On Display.

Загалом, крім різниці в щільності пікселів, екрани новинок нічим не поступаються Xiaomi 13 і Xiaomi 13 Pro. І навіть перевершують їх за піковою частотою оновлення.

Система та швидкодія

Головні відмінності між Xiaomi 13T та 13T Pro криються в апаратній начинці. По-перше, смартфонам дісталися різні процесори. 13T працює на новому потужному чипі Mediatek Dimensity 8200 Ultra. У 13T Pro також встановили новинку, але ще потужнішу — Mediatek Dimensity 9200+. Цей чип можна сміливо вважати одним із найшвидших на ринку.

По-друге, смартфони розрізняються за швидкістю та кількістю доступної пам'яті. Xiaomi 13T продається з 8-12 ГБ ОЗП стандарту LPDDR5 та 256 ГБ флеш-пам'яті типу UFS 3.1. А Pro-версія пропонує швидшу пам'ять і у збільшених обсягах: 12-16 ГБ ОЗП стандарту LPDDR5X та від 256 ГБ до 1 ТБ UFS 4.0 для внутрішнього сховища. Карти пам'яті не підтримує жоден з пристроїв.

Інтерфейс працює швидко і без будь-яких посмикувань на обох смартфонах. Те саме стосується більшості ігор, причому пристрої не перегріваються під час геймплею. Але в найвибагливіших іграх на кшталт Genshin Impact все ж таки можна помітити невелику різницю: на 13T Pro за рахунок потужнішого чипа картинка виглядає більш плавною.

Повноцінні флагмани Xiaomi 13 і 13 Pro працюють на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, який ще нещодавно не мав конкурентів серед чипів для Android-пристроїв. Xiaomi 13T все ще трохи поступається цим моделям у тестах продуктивності. Але 13T Pro знаходиться на тому ж рівні, що й попередні моделі, а в деяких іграх навіть демонструє себе більш ефективно.

В якості оболонки Xiaomi 13T і 13T Pro використовують MIUI 14. Це фірмовий інтерфейс, розроблений Xiaomi на основі Android 13. Важливо відзначити, що виробник обіцяє випустити для обох пристроїв чотири повноцінні оновлення системи і протягом п'яти років постачати для неї патчі безпеки. Це значний рівень підтримки, який забезпечують далеко не всі компанії на ринку.

Камери

Смартфони одержали практично однакові набори камер. У кожного пристрою селфі-модуль на 20 Мп і три задніх об'єктиви: основний на 50 Мп, телевик з такою самою роздільною здатністю та надширококутний модуль на 12 Мп.

Селфі-камери не викликають захоплення. Зроблені з їх допомогою знімки часто виглядають недостатньо чіткими і можуть містити шуми. Навіть за хорошого освітлення.

На щастя, задні модулі справляють зовсім інше враження. Основні камери підтримують автофокус та оптичну стабілізацію. Вони чудово фотографують практично в будь-яких умовах освітлення — цілком на флагманському рівні. Зображення виходять деталізованими, в міру чіткими та практично безшумними.

Телефотокамери також підтримують автофокус, а ще й подвійний оптичний зум для зйомки без втрати якості на відстані. Надширококутні об'єктиви, призначені для зйомки пейзажів, фотографують без помітних спотворень. Ці типи модулів, звичайно ж, слабкіші за основні, особливо в темряві. Але в цілому вони дуже добре справляються зі своїми завданнями, гарно доповнюючи основні камери.

Як і попередні пристрої у цій лінійці Xiaomi 13, новинки розроблені за участю культового виробника оптики Leica. На виступі для задніх камер можна побачити характерний логотип компанії. Інженери Leica доклали руку як до лінз, так і до програмної частини. У стандартному додатку для керування камерою можна знайти фірмові режими зйомки: Leica Vibrant та Leica Authentic. Перший створює більш насичені, хоча й не надмірно, кольори, другий — максимально реалістичні. Можете користуватися ними на власний розсуд.

Обидва смартфони підтримують режим HDR10+ для запису відео в розширеному діапазоні кольорів з більш яскравими відтінками. Але якщо 13T може знімати в якості до 4К, то на 13T Pro доступна ще й роздільна здатність 8K. І це головна відмінність між новинками в плані камер.

Загалом за якістю камер новинки знаходяться приблизно на одному рівні з Xiaomi 13 та 13 Pro. Таким чином, T-серія поступається у плані зуму та можливостей селфі-модулів. Зате вона перевершує стандартні флагмани з погляду кольоровідтворення.

Комунікації та звук

Що характерно не для всіх пристроїв Xiaomi, 13T і 13T Pro на додачу до NanoSIM підтримують цифрові картки — eSIM. Крім того, смартфони укомплектовані NFC-чипами для безконтактних платежів та сумісні зі свіжим стандартом Bluetooth 5.4. Модель 13T також підтримує Wi-Fi 6, а 13T Pro — так і зовсім можна підключати до мереж Wi-Fi сьомого покоління. Загалом, гаджети обладнані із запасом на кілька років вперед, особливо Pro-версія.

Єдине, що засмучує, це зарядний порт USB Type-C 2.0. Не найновіша версія роз'єму, тому при кабельному підключенні смартфонів до ПК швидкість передачі даних буде нижчою, ніж у апаратів з портом USB Type-C 3.2.

Зате зі звуком все чудово. Обидва пристрої укомплектовані парою потужних динаміків, що розташовуються на нижньому та верхньому торцях. Технологія Dolby Atmos робить звучання об'ємним та якісним. Але порти 3.5 mini-jack для дротових навушників відсутні.

Автономність

Смартфони обладнані акумуляторами стандартної ємності — 5 000 мА·год. Кожному з них цього стабільно вистачає на день насиченої роботи. Причому Pro-версія в середньому витримує без заряджання на пару годин довше. Скоріше за все, за це можна дякувати більш економічному чипу.

Непоганий результат, але не дотягує до дня з половиною, які витримують без підзаряджання Samsung S23 Ultra і iPhone 15 Pro Max. Разом з тим Xiaomi легко виривається вперед по швидкості заряджання. 13T здатний живитись на потужності 67 Вт: батарея наповнюється з нуля всього за 40-50 хвилин. А 13T Pro підтримує потужність 120 Вт і здатний заряджатися вдвічі швидше. Необхідні для цих потужностей адаптери живлення продаються в комплекті з пристроями.

З іншого боку, новинки чомусь не підтримують бездротове заряджання. Для деяких користувачів це може бути неприємною проблемою.

Висновок

Смартфони Xiaomi 13T та 13T Pro стоять однією ногою на флагманській полиці. У них потужна начинка та гідні задні камери. Крім того, апарати обходять більшість опонентів за потужністю заряджання та частотою оновлення дисплея. Також можна відзначити нестандартний корпус із шкіряною панеллю.

Але все ж таки вважати новинки повноцінними флагманами важко. Адже у них відносно слабкі селфі-камери та застарілі зарядні порти. Також пристрої несумісні з бездротовим заряджанням. Деяким користувачам може не сподобатися і відсутність потужного оптичного зуму.

Тим не менш, з урахуванням вартості Xiaomi 13T і 13T Pro — це відмінні пристрої. Для порівняння: Xiaomi 13 і 13 Pro приблизно на десять тисяч грн дорожчі при відносно невеликій різниці в характеристиках. Якщо ви бажаєте апарат з білятоповими параметрами, але не готові переплачувати за флагман, візьміть на замітку ці новинки.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA