П'яте покоління стільникових мереж може забезпечити нас безпрецедентно швидким мобільним інтернетом, стати каталізатором для розвитку нових технологій і збагатити світову економіку. Але чи правда, що 5G шкідливий для здоров'я? І чому він досі не працює в Україні? Про це та багато іншого читайте в нашому матеріалі.

Що таке 5G, 4G, 3G та інші «G»

Мобільні телефони не змогли б працювати без стільникових мереж — глобальної бездротової інфраструктури зв'язку. Адже саме завдяки їй ми можемо здійснювати дзвінки, обмінюватись SMS та користуватися інтернетом без прив'язки до конкретного місця.

Історія розвитку стільникових мереж налічує вже п'ять поколінь. Їх прийнято називати за відповідними порядковими номерами з додаванням літери G (від англ. generation — покоління): 1G, 2G, 3G, 4G та 5G. Ці позначення можна зустріти у характеристиках смартфонів та інших мобільних пристроїв. За кожним із них стоїть певний технічний стандарт зі своїми можливостями та обмеженнями.

  • 1G. Мобільні мережі першого покоління з'явилися у далеких 80-х роках. Цей стандарт забезпечував голосовий зв'язок на базі аналогового сигналу.
  • 2G. Друге покоління мереж почали запроваджувати у першій половині 90-х. Воно використовувало вже цифровий сигнал і дозволяло надсилати SMS. А пізніше отримало підтримку повільної передачі різноманітних даних — першого мобільного інтернету.
  • 3G. На початку 2000-х років почалася епоха мереж третього покоління, що вирізнялося прискореною передачею даних. Вона стала достатньо швидкою для перегляду невеликих онлайн-відео.
  • 4G. У 2010-х з'явилися мережі четвертого покоління із ще більш швидким та стабільним інтернетом на основі технології LTE. Саме цей стандарт мобільного зв'язку є найпоширенішим сьогодні і добре знайомий більшості з нас.
  • 5G. Зрештою, з 2019 року у багатьох країнах відбувається поступовий перехід на мобільні мережі п'ятого покоління.

Жоден стандарт не є власністю конкретної компанії чи людини. Специфікації для нових мереж розробляє консорціум 3GPP, який займався також попередніми поколіннями мобільного зв'язку. Це організація, до якої входять різноманітні технологічні компанії з усього світу. У тому числі розробники чипів на кшталт Qualcomm, великі телекомунікаційні оператори, виробники устаткування для мережевої інфраструктури тощо.

У чому переваги 5G

П'яте покоління стільникових мереж повинно здійснити справжній прорив у сфері мобільного інтернету. Хоча новий стандарт ще має розкрити свій потенціал у наступні роки, поточні результати вже здатні вразити.

Розгорнуті в різних країнах мережі 5G демонструють значну перевагу як мінімум за трьома показниками: швидкістю передачі даних, часом затримки сигналу і пропускною здатністю. В результаті практично всі можливості, які ми звикли отримувати від мобільного інтернету, виходять на новий рівень якості.

Підвищена швидкість. Вже зараз середня швидкість завантаження даних у мережах п'ятого покоління сягає 200 Мбіт/сек, що в 10 разів швидше за аналогічний показник у 4G. Повний фільм у високій якості завантажується лише за кілька хвилин. Причому цей результат ще неодмінно зростатиме в міру оптимізації інфраструктури. Адже теоретична пікова швидкість для 5G — тобто максимальне значення, яке досягають в ідеальних лабораторних умовах — перевищує 10 Гбіт/с.

Зменшена затримка сигналу. Ви могли помічати, що після натискання на кнопку в програмі або вибору якоїсь дії в онлайн-грі реакція відображається не одразу. Інтерфейс або персонаж виконує задану команду, але з невеликим запізненням. Навіть за високої швидкості мережі. Дуже часто причиною такої проблеми є затримка сигналу. Чим нижчий цей показник, тим плавніше і швидше працюють онлайн-сервіси. Так от, у 5G затримка кратно нижча, ніж у 4G, і теоретично може сягти зовсім не помітного значення — 1 мс.

Розширена пропускна спроможність. Як стверджує компанія Qualcomm, інфраструктура 5G у сотні разів більш стійка та ефективна, ніж мережі четвертого покоління. Тому теоретично швидкість та стабільність з'єднання не повинні знижуватися навіть при дуже високій концентрації пристроїв, одночасно підключених до одного оператора, або великих обсягах трафіку.

Як 5G може змінити світ

Очікується, що 5G не тільки покращить нашу взаємодію з уже звичними програмами та онлайн-сервісами, але також призведе до швидкого розвитку нових технологічних сфер. Наведемо кілька найбільш очевидних прикладів.

Хмарні обчислення. Зараз для ігор, монтажу відео та інших «важких» активностей користувачам доводиться купувати потужні і тому дорогі та громіздкі гаджети. Адже всі обчислення відбуваються на кінцевому пристрої. Але завдяки низькій затримці та високим швидкостям 5G дозволить непомітно перенести основне навантаження до хмари. Усі складні операції виконуватимуться на надпотужних віддалених серверах. Тому користувачу буде достатньо простих компактних смартфонів, планшетів та ноутбуків навіть для «найважчих» функцій.

Бездротовий стаціонарний інтернет. Ми звикли, що до будинків та офісів проведено кабельний інтернет. Він швидкий та надійний. 5G запропонує ті ж якості, але вже без дротів. Користувачі зможуть підключати до мережі всю стаціонарну техніку без необхідності проводити кабель. Потрібен лише спеціальний 5G-роутер. Це спростить перше підключення або заміну провайдера, особливо для мешканців орендованих квартир. Крім того, у країнах з нерівномірною щільністю населення чи складним рельєфом проводити кабельний інтернет взагалі може бути невигідно. Цю проблему теж має вирішити 5G.

Дистанційне керування пристроями. Низька затримка, стабільність та висока швидкість мереж п'ятого покоління дозволять точно керувати різною технікою дистанційно. На будь-яких відстанях і без дротів. Уявіть, наприклад, сапера, який знешкоджує вибуховий пристрій за допомогою робота, перебуваючи при цьому в іншій країні. Ще один приклад — хірург, який дистанційно виконує термінову операцію за допомогою маніпулятора. Ці та інші фахівці зможуть оперативно допомагати людям по всьому світу без необхідності витрачати час на поїздки.

Інтернет речей. З кожним роком все більше пристроїв оснащують чипами, сенсорами та модулями бездротового зв'язку. Все для того, щоб об’єднувати їх у складні автоматизовані системи. Це можуть бути розумні будинки, які самі регулюють температуру повітря і транслюють на смартфон власника відео з камер безпеки. Або групи безпілотних машин, які постійно обмінюються даними про дорожній трафік. Потужності 5G дозволять синхронізувати безліч розумних пристроїв. Це створить колосальні можливості для автоматизації різних процесів на рівні приватного житла, підприємств і цілих міст.

Розвиток комунікаційних технологій завжди веде до економічного зростання. Швидше за все, так буде і з 5G. Більше того, за прогнозом Qualcomm, позитивний вплив нового стандарту перевершить показники, які продемонстрували попередні покоління мобільних мереж. Згідно з розрахунками компанії, до 2035 року 5G може створити мільйони робочих місць у різних індустріях та збільшити світову економіку новими товарами та сервісами більш ніж на 13 трильйонів доларів.

Чи правда, що 5G шкодить здоров'ю

Навколо нових технологій часто виникають конспірологічні теорії та інші міфи. Бурхлива дискусія щодо 5G це лише підтверджує. Можливо, ви чули, що мережі п'ятого покоління нібито здатні викликати рак, вражати мозок чи навіть поширювати коронавірус.

Насправді жодних наукових досліджень, що доводять такий вплив 5G на здоров'я людини, не існує. Нова технологія, як і попередні мобільні мережі, також використовує для передачі даних радіохвилі. Просто вона працює у дещо іншому діапазоні частот. І поки немає жодних підстав стверджувати, що 5G шкідливіший за старі стандарти.

Як підключитися до 5G-мережі

З точки зору користувача підключення до 5G мало чим відрізняється від аналогічної процедури у старих мережах. Для цього потрібно мати пристрій із підтримкою 5G, а також використовувати оператора, що забезпечує зв'язок на основі нового стандарту.

Усі основні виробники смартфонів давно випускають моделі із підтримкою 5G. Можна сказати, це вже обов'язкова вимога для флагманів та інших дорогих смартфонів. Але знайти моделі, які підтримують новий стандарт, реально і серед сучасних бюджетних апаратів.

При використанні відповідного оператора такий пристрій повинен підключатися до мережі 5G автоматично. Однак поки що новий стандарт може поширюватись не на всю зону покриття. Якщо ви потрапите в область, де 5G буде недоступний, пристрій повинен самостійно перейти на мережу 4G.

Коли 5G запрацює в Україні

Першу експериментальну зону з покриттям 5G в Україні запустили у 2021 році на базі інноваційного парку UNIT.City у Києві. Але інформацію про результати та подальші перспективи майже не розголошували.

Влада планувала організувати тендер на потрібні частоти для ширшого запуску 2022 року. Проте розпочалася повномасштабна війна, яка докорінно змінила всі державні плани.

Джерело: «Мінцифри»

Восени 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Україна веде переговори щодо впровадження 5G із неназваною компанією. Чиновник сподівається, що пілотний запуск відбудеться вже у 2024 році. Потрібно розуміти, що навіть у разі успіху мережа буде доступна в дуже обмеженому стані.

Судячи з оцінки найбільшого мобільного оператора України «Київстар», підготовка до повноцінного впровадження технології може тривати кілька років. За словами представника компанії виданню Dev.ua, процес уповільнюють наступні фактори. Так, смартфони з підтримкою 5G зараз мають лише 10% абонентів. Крім того, влада має вирішити проблеми з доступністю необхідних частот. Наприклад, деякі з них використовують військові. Зрештою, операторам потрібен час на оновлення інфраструктури.

Джерело: «Київстар»

Ну і не будемо забувати, що йде війна. Кібератаки, ракетні обстріли та інші загрози можуть у будь-який момент знову перешкодити впровадженню 5G. Але сподіватимемося на краще.

Висновок

П'яте покоління стільникових мереж має забезпечити нас дуже швидким та надійним мобільним інтернетом. Очікується, що 5G не просто покращить взаємодію з вже існуючими програмами та сервісами, але також стане трампліном для розвитку нових технологій. Наприклад, майбутній стандарт може популяризувати хмарні обчислення та стати основою для інтернету речей. Залишається лише дочекатися повноцінного запуску 5G в Україні.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA