На даний момент Watch Ultra 2 — найбільш просунутий гаджет Apple для моніторингу стану здоров'я. І зараз це найкращий смарт-годинник для власників iPhone. Новинка не так сильно відрізняється від попередньої моделі. Watch Ultra 2 успадкував від попередника надійний корпус із титана і більшість характеристик, включно з відносно високим рівнем автономності. Але різниця все ж таки є. Друга версія трохи потужніша, підтримує новий жест керування і може похвалитися ще більшою яскравістю дисплея.

Довжина та вага корпуса

49 мм, 61,4 г

Колір корпуса

Сірий (титановий)

Дисплей

1,92 дюйма, LTPO OLED, 410 × 502 пікселі

Датчики

Гіроскоп, акселерометр, сенсор освітлення, висотомір, GPS, сенсор температури, глибиномір, датчик рівня кисню в крові, електричний та оптичний датчики серцебиття

Комунікації

Wi-Fi 4, Bluetooth 5.3, NFC, LTE

Операційна система

watchOS 10. Сумісна з iPhone X і новіше

Процесор

Apple S9

Пам'ять

64 ГБ

Автономність

До 36 годин

Комплектація

Годинник, ремінець, зарядний кабель

Вартість в Україні

39 999 грн

Дизайн та ергономіка

Apple Watch Ultra 2 виглядають і відчуваються на зап'ясті так само, як попередня модель. У новинки такі ж габарити, форма, вага, склад корпуса, рівень захисту та навіть колір. Хіба що вона на 0,1 г важча. Таким чином, обидві моделі більші і міцніші за решту смарт-годинників, які Apple випустила в інших серіях, включно з Watch SE і Series 9.

Новинка доступна в єдиному розмірі — з діагоналлю екрана 1,92 дюйма та довжиною корпуса 49 мм. Для порівняння: у найбільшої версії Series 9 ці параметри становлять 1,9 дюйма та 45 мм. Тому Watch Ultra 2 може здаватися надто громіздким на тонкій руці і не таким зручним, як інші моделі.

Зате корпус годинника складається не з алюмінію або сталі, як у пристроїв Series 9, а з легшого і міцнішого металу — переробленого титана. Його припідняті бортики забезпечують додатковий захист дисплея, покритого стійким до пошкоджень сапфіровим склом. Задня панель зроблена з кераміки і також частково покрита сапфіровим склом.

Як і попередня модель, новинка успішно пройшла тести на відповідність військовому стандарту MIL-STD 810H. Вона стійка до подряпин і ударів, пиленепроникна, а також може функціонувати при температурі від -20° C до 55° C і на глибині до 100 м під водою. Пристрої з лінійки Series 9 витримують занурення лише на 50 м.

Дизайн серії Watch Ultra виглядає не таким мінімалістичним, як у інших годинників компанії. Це помітно і за складнішою формою корпусу, і за кількістю на ньому функціональних елементів. Наприклад, крім стандартних для годинників Apple коронки та бічної кнопки, на корпусі Watch Ultra 2 є так звана кнопка дії. Докладніше про неї читайте у розділі про функції. Крім того, на пристрої можна помітити додаткові отвори для динаміків.

Apple Watch Ultra 2 продаються в комплекті з ремінцем одного з трьох типів: Alpine Loop, Trail Loop та Ocean Band. Перший складається з міцної тканини з титановою застібкою та рекомендується для любителів активного відпочинку. Нейлоновий Trail Loop найтонший із усіх і краще підходить для інтенсивних вправ. Водонепроникний Ocean Band із еластичного фтореластомера, теж з титановим фіксатором, ідеальний для плавання та дайвінгу. Як завжди, користувачам доступний широкий асортимент браслетів від сторонніх виробників.

Якщо ремінці продаються в різних колірних варіантах, то сам годинник Watch Ultra 2 тільки в одному — сероматалічному з помаранчевими акцентами.

Дисплей

Екран Apple Watch Ultra 2 створений на основі технології LTPO OLED і підтримує роздільну здатність 410 × 502 пікселі. Панель видає чітку, барвисту та деталізовану картинку. Завдяки режиму постійного підсвічування циферблат може відображатися на дисплеї, коли ви не взаємодієте з пристроєм. Тому екран не потрібно щоразу вмикати кнопкою, щоб переглянути поточний час.

Все перераховане характерне і для екранів попередньої версії Watch Ultra, а також для моделей лінійки Watch Series 9. Однак новинка перевершує їх за максимальною яскравістю панелі на 1 000 нітів. Значення цього показника в екрана Watch Ultra 2 може сягати 3 000 одиниць, що робить його найбільш яскравим дисплеєм у парку всіх пристроїв Apple. Інформація на панелі залишається розбірливою навіть під прямим сонячним промінням.

Мінімальну яскравість, у свою чергу, знизили до 1 ніта. Як результат, Apple Watch Ultra 2 комфортно користуватися в темних приміщеннях на зразок кінотеатрів. Крім того, годинник не заважає під час сну.

Система та функції

Apple Watch Ultra 2 підтримує усі функції попередньої моделі. Серед іншого, годинник здатний моніторити рівень кисню в крові, серцевий ритм, якість сну, кількість витрачених калорій, рівень висоти, кількість пройдених кроків, температуру тіла та багато інших показників. Окремо варто відзначити вимірювання глибини — ця можливість недоступна пристроям з інших серій.

Стежити за даними можна прямо на годиннику або на підключеному до нього iPhone. З Android-телефонами гаджет не працює. При відхиленнях від нормальних показників система попереджає про це користувача за допомогою повідомлень.

Новий годинник так само зручно використовувати в якості помічника для підтримки фізичної форми. Користувачу Watch Ultra 2 доступно чимало режимів тренувань, у тому числі біг, плавання, йога та їзда на велосипеді. У кожному з них пристрій виводить на екран дані, необхідні для безпечного та ефективного керування навантаженням. Це може бути мета поточного тренування, рівень прогресу, стан серця, маршрут, інтервали і так далі.

Кнопка дії, яка була ексклюзивним елементом Apple Watch Ultra, перейшла і в Watch Ultra 2. Її можна запрограмувати на швидкий виклик якоїсь функції: наприклад, на перемикання маршруту, запуск тренування тощо. Довге натискання на кнопку дії вмикає дуже гучну сирену, яка лунає в радіусі 180 м. Цей звук можна використовувати в екстрених ситуаціях як сигнал про допомогу.

Всі програмні фішки, які з'явилися на Apple Watch Ultra та інших відносно нових моделях з виходом системи watchOS 10, доступні на Watch Ultra 2 із коробки. Серед них, наприклад, покращене оформлення інтерфейсу, нове меню з віджетами, швидкий виклик центру керування та додаткові циферблати.

А тепер перейдемо до відмінностей нової моделі. Перша версія Apple Watch Ultra працює на чипі S8. Однак новинці дістався покращений процесор — S9, який також використовується в лінійці Watch Series 9. Цей чип отримав на 60% більше транзисторів і новий співпроцесор Neural Engine, призначений спеціально для машинного навчання.

Чи прискорив новий чип інтерфейс, сказати складно. watchOS 10 чудово працює і на попередній моделі зі старим процесором. Але що помітно відразу, посилена апаратна частина дозволяє Watch Ultra 2 швидше та точніше обробляти голосові команди користувача. Крім того, Siri стала більш самостійною та навчилася виконувати більше завдань локально, без пошуку інформації в інтернеті.

Але головна перевага просунутого чипа — це підтримка нового жесту управління. З його допомогою можна, наприклад, прийняти дзвінок, відкрити вхідне повідомлення або зупинити таймер, взагалі не торкаючись дисплея. Для цього достатньо двічі з'єднати великий палець із вказівним. Зручно у ситуаціях, коли у вас вільна лише одна рука, другу можна не задіювати.

Новий чип також має покращувати точність функції, що дозволяє визначати розташування iPhone. На жаль, через недоступність необхідних частот передачі даних в Україні така можливість не працює.

Ще одна відмінність апаратної частини Watch Ultra 2 полягає в обсязі сховища. Його збільшили вдвічі — з 32 ГБ до 64 ГБ — на радість усім, хто зберігає музику чи інші файли на годиннику. Такий самий обсяг внутрішньої пам'яті мають пристрої Watch Series 9.

Комунікації та звук

Watch Ultra 2 підтримує такі самі технології бездротового зв'язку, як і інші більш-менш нові моделі смарт-годинників Apple. Пристрій сумісний з Wi-Fi 4, Bluetooth 5.3, NFC та eSIM. Але підключити до годинника цифрову SIM-карту в Україні, на жаль, не вийде. Справа в тому, що жоден годинник Apple так і не пройшов сертифікацію наших операторів. Чи станеться це і коли — невідомо. Отже поки виходити в мобільний інтернет і здійснювати дзвінки з годинника в стільникових мережах можна тільки за кордоном.

Як і попередня модель, новинка отримала два динаміки. Другий використовується для посилення звуку під час дзвінків. Ще одна риса серії, що перекочувала в Watch Ultra 2, це три мікрофони. У вітряну погоду алгоритм автоматично вибирає той із них, який фіксує менше перешкод. Також технологія, заснована на машинному навчанні, ще й фільтрує шуми при розмові. Годинники Apple з інших серій мають лише по одному динаміку і мікрофону.

Автономність

Нарешті, головна перевага серії Ultra — збільшена автономность. За цим параметром новинка залишилася на рівні попередньої моделі і все ще відстає від конкурентів, які виходять у інших брендів.

Тим не менш, час автономної роботи Watch Ultra 2 на порядок вищий, ніж у всіх смарт-годинників Apple з інших серій, і становить приблизно 36 годин при середньому навантаженні. І це вже досить непогано. Наприклад, ті ж Watch Series 9 витримують без підзарядки лише 18 годин. Тобто вдвічі менший проміжок часу.

Таким чином, більшості користувачів нового годинника має вистачати на півтора дні, а в режимі енергозбереження ще довше. Протягом години Watch Ultra 2 заряджається на 80%. Для повного відновлення енергії потрібно до півтори години. Кабель з безконтактною зарядною поверхнею продається в комплекті з годинником, але адаптер живлення потрібно купувати окремо.

Висновок: чи варто брати Apple Watch Ultra 2

Якщо у вас є попередня модель, купувати новинку не варто. Apple Watch Ultra 2 відрізняються лише яскравішим екраном, чипом з підтримкою додаткового жесту керування і подвоєним об'ємом пам'яті. Різниця не критична. Краще почекати наступну версію та отримати більш значний апгрейд.

У решті випадків, вибираючи смарт-годинник для iPhone, Apple Watch Ultra 2 варто розглядати в першу чергу. Він не тільки найбільш просунутий у своїй серії, а ще й перевершує за автономністю, яскравістю екрана, ступенем захисту та функціональністю всі інші смарт-годинники Apple, включно з новинками Watch Series 9.

Але треба розуміти, що Apple Watch Ultra 2 — це ще й найдорожчий годинник компанії. Найпростіша версія Series 9 обійдеться вам вдвічі дешевше. Інші бренди мають навіть дешеві варіанти з кращою автономністю. Але вони не будуть так само добре працювати в парі з iPhone, як годинник Apple.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA