Плутаєтесь у стандартах кабелів? USB-варіанти є найбільш доступними та популярними. Шнури Lightning необхідні для більшості моделей iPhone та iPad. А кабелі Thunderbolt — найбільш функціональні та швидкі, проте вони найдорожчі та повністю сумісні лише з обмеженим набором гаджетів.

Але це тільки те, що лежить на поверхні. Адже кожен стандарт об’єднує кабелі з різними типами портів та технічними протоколами. А ці деталі важливі. Наша стаття допоможе у всьому розібратися та підібрати правильний аксесуар для смартфона, планшета, ноутбука або іншого гаджета.

Основні поняття

Про всяк випадок давайте відразу розберемося з деякими технічними термінами, які застосовують для опису кабелів та пов'язаних з ними пристроїв.

  • Порт — це штекер на кінці кабелю, який використовується для підключення до різних апаратів. Його також називають конектором, роз'ємом або інтерфейсом. Просто майте на увазі, що все це — одне й те саме.
  • Гніздо — отвір у комп'ютері, смартфоні чи іншому гаджеті, в який вставляється порт кабелю. Цей елемент також часто називають роз'ємом і портом. Але щоб уникнути плутанини використовуватимемо лише слово «гніздо».
  • Комунікаційний протокол — це внутрішня апаратна структура кабелів і гнізд, яка відповідає за швидкість передачі даних, потужність зарядки та інші важливі параметри.

Кабелі USB

Почнемо з найбільш старого, популярного та варіативного стандарту кабелів — USB. Для підключення мобільних гаджетів до адаптерів живлення, а також периферійних пристроїв до комп'ютерів найчастіше використовуються саме USB-кабелі. Специфікації для них розробляє міжнародна некомерційна організація USB-IF.

USB-порти

Форма кожного USB-коннектора, як і дизайн будь-якого USB-гнізда, відповідає одному з трьох основних типів: A, B або C. Від цього фактора залежить фізична сумісність кабелю з тими чи іншими гаджетами. Кожен конектор можна підключити лише до пристрою з гніздом такого самого типу. Наприклад, порт USB-C сумісний лише з отвором USB-C.

USB-A (або USB Type-A). Роз'єми цього типу — одні з найпоширеніших. На всіх ноутбуках та настільних комп'ютерах, а також на багатьох адаптерах живлення та повербанках є щонайменше одне гніздо для порту USB-A. Такі конектори мають симетричну прямокутну форму і є найширшими.

Порт типу USB-A

USB-B (або USB Type-B). Ці роз'єми зустрічаються набагато рідше. Зазвичай вони слугують для підключення кабелю до гнізд принтерів, сканерів та інших великих периферійних пристроїв. Порти типу USB-B значно вужчі за конекти USB-A, проте товстіші.

Порт типу USB-B

Mini USB-A і Mini USB-B. Порти USB-A і USB-B мають міні-версії, призначені для підключення компактних пристроїв на кшталт цифрових камер. Але нині вони майже не зустрічаються.

Порти Mini USB-A та Mini USB-B

Micro USB-A і Micro USB-B. З часом на зміну міні-версіям прийшли ще більш зменшені варіанти конекторів — мікро-порти USB-A і USB-B. Гнізда для цих роз’ємів все ще використовуються в деяких мікрофонах, навушниках, повербанках, смартфонах та інших невеликих апаратах.

Порти Micro USB-A та Micro та USB-B

USB-C (або USB Type-C). Найновіший тип конекторів, який стрімко набирає популярність. Такі порти мають форму витягнутого овалу і, на відміну інших, можуть вставлятися в гнізда будь-якою стороною. Це дуже зручно.

Порт типу USB-C

Порти USB-C досить компактні, тому підходять для мобільних пристроїв. Інша перевага цього типу — сумісність із найшвидшими новими протоколами. Крім того, деякі порти USB-C підтримують режим подачі відео на монітор DisplayPort Alt Mode, а також новітні технології швидкої зарядки на кшталт Power Delivery 3.1. В силу цих особливостей конектори USB-C згодом повинні замінити всі інші.

USB-протоколи

Організація USB-IF випустила вже чотири версії (або ревізії) протоколу, призначеного для керування роботою кабелів USB. Деякі з них мають свої підверсії. Різниця між ревізіями полягає у швидкості передачі даних і сумісності з типами портів.

Можливості кожного кабелю відповідають параметрам останньої версії, яку він підтримує. Те саме стосується кожного гнізда. При цьому всі ревізії USB-протоколу зберігають сумісність із попередніми. Але щоб кабель використовував можливості підключеного пристрою наповну, він повинен підтримувати таку ж ревізію, що і гніздо цього пристрою, або новішу. В іншому випадку швидкість передачі даних може бути обмежена можливостями більш старої версії.

Кабель Samsung з портами USB-C та підтримкою протоколу USB 2.0

На окрему увагу заслуговують назви ревізій. USB-IF так часто перейменовувала деякі з них з маркетингових міркувань, що користувачі почали робити про це меми. Сподіваємося, наша таблиця допоможе вам розібратися у різних версіях USB-протоколу, у тому числі — у їхніх назвах.

Назва протоколу

Альтернативні і колишні назви

Рік виходу

Швидкість даних

Типи портів

USB 1.0

Low Speed USB

1996

До 1,5 Мбіт/с

USB-A, USB-B

USB 1.1

Full Speed USB

1998

До 12 Мбіт/с

USB-A, USB-B

USB 2.0

High Speed USB

2000

До 480 Мбіт/с

USB-A, USB-B, Mini USB-A, Mini USB-B, Micro USB-A, Micro USB-B, USB-C

USB 3.0

SuperSpeed USB
USB 3.1 Gen 1

USB 3.2 Gen 1

2008

До 5 Гбіт/с

USB-A, Micro USB-B, USB-C

USB 3.1

SuperSpeed+ USB
SuperSpeed USB 10 Gbps
USB 3.1 Gen 2

USB 3.2 Gen 2

2013

До 10 Гбіт/с

USB-A, Micro USB-B, USB-C

USB 3.2

SuperSpeed USB 20 Gbps
USB 3.2 Gen 2x2

2017

До 20 Гбіт/с

USB-C

USB 4.0

USB4

2019

До 40 Гбіт/с

USB-C

USB 4.2

USB4 Version 2

2022

До 80 Гбіт/с

USB-C

 

Кабелі Thunderbolt

Стандарт Thunderbolt з'явився внаслідок співпраці компаній Intel та Apple. Цю технологію можна розглядати як більш просунуту альтернативу USB. Кабелі Thunderbolt зазвичай швидше передають дані та відрізняються розширеною функціональністю. За допомогою них можна, наприклад, підключати до ноутбуків зовнішні відеокарти або навіть по декілька моніторів до одного гнізда через послідовне з'єднання. USB-стандарту таке не під силу. У той же час ці кабелі коштують дорожче. Та й на ринку відносно мало пристроїв, які можуть похвалитися повноцінною підтримкою Thunderbolt.

Thunderbolt-порти

Старі кабелі Thunderbolt використовували порти формату MDP (або Mini-DisplayPort). Це вузькі, але досить товсті конектори. Перші гнізда з підтримкою Thunderbolt з'явилися на ноутбуках Apple MacBook Pro.

Порти Thunderbolt MDP та USB-C

Згодом MDP замінили на конектори типу USB-C, про які ми писали вище. Таким чином, нові кабелі Thunderbolt підходять до звичайних гнізд USB-C, що значно розширює список підтримуваних пристроїв. Але в питанні сумісності Thunderbolt і USB-C є підводні камені, про які ви можете прочитати трохи нижче.

Thunderbolt-протоколи

Усі кабелі Thunderbolt підтримують не один, а кілька протоколів. Наприклад, для підключення відеокарт використовується протокол PCI Express, а для передачі відеосигналу на монітори слугує DisplayPort. Саме завдяки мультипротокольності цей стандарт пропонує більше функцій, ніж інші.

На даний момент вийшло п'ять поколінь Thunderbolt-кабелів. Вони розрізняються швидкістю передачі, типами портів і набором підтримуваних протоколів.

Кабелі та гнізда перших двох поколінь сумісні один з одним. Аналогічна сумісність спостерігається з третього по п'яте покоління Thunderbolt. Але при використанні кабелю та гнізда з різних сумісних поколінь швидкість та інші можливості підключення будуть обмежені параметрами найстарішого з них.

Версія стандарту

Рік виходу

Швидкість даних

Протоколи

Порт

Thunderbolt 1

2011

До 10 Гбіт/с

4xPCI Express 2.0
DisplayPort 1.1a

MDP

Thunderbolt 2

2013

До 20 Гбіт/с

4xPCI Express 2.0
DisplayPort 1.2

MDP

Thunderbolt 3

2015

До 40 Гбіт/с

4xPCI Express 3.0
DisplayPort 1.2
USB 3.1

USB-C

Thunderbolt 4

2020

До 40 Гбіт/с

4×PCI Express 3.0
DisplayPort 2.0
USB 4.0
USB 3.2
USB 3.1

USB-C

Thunderbolt 5

2023

До 80 Гбіт/с у стандартному режимі або до 120 Гбіт/с для подачі відео на монітор

4xPCI Express 4.0
DisplayPort 2.1
USB 4.2
USB 4.0

USB 3.2

USB 3.1

USB-C

 

Сумісність Thunderbolt та USB-C

Як уже згадувалося, шнури Thunderbolt сумісні з гніздами типу USB-C. Якщо бути точним, йдеться про кабелі третього, четвертого та п'ятого поколінь, оскільки всі вони використовують конектори USB-C.

Але ця сумісність є повноцінною лише у випадку, коли гніздо USB-C підтримує стандарт Thunderbolt, як і кабель. Поруч із такими отворами зазвичай вказують іконку у вигляді блискавки — фірмовий логотип стандарту. Інформацію про підтримку Thunderbolt можна також уточнити в характеристиках гаджета.

Комп'ютер iMac із портами USB-C, позначеними логотипом Thunderbolt

Якщо гніздо USB-C на вашому пристрої не підтримує цей стандарт, підключений до такого отвору шнур Thunderbolt працюватиме як звичайний кабель USB. Це пояснюється тим, що три останні покоління Thunderbolt можуть використовувати для передачі даних USB-протоколи версій 3.1-4.2.

Якщо версії протоколів гнізда та кабелю не збігаються, можливості підключення обмежуються параметрами найстарішої з двох версій. Наприклад, якщо до гнізда USB-C 3.2 підключити шнур Thunderbolt 4 USB 4.0, він передаватиме дані на швидкості версії 3.2: тобто до 20 Гбіт/с замість 40 Гбіт/с. Додаткові функції стандарту на кшталт підключення відеокарт теж будуть недоступні.

Кабелі Lightning

Lightning — це фірмовий стандарт Apple. Такі кабелі призначені для підключення мобільних пристроїв компанії до адаптерів живлення, комп'ютерів та іншої техніки. Більшість моделей iPhone, iPad та iPod сумісні лише зі шнурами Lightning. Але за межами екосистеми Apple цей стандарт не застосовують.

Кабель Apple з портами Lightning та USB-A

Всі кабелі Lightning використовують однойменний порт, призначений для гнізда мобільного пристрою Apple, та один із USB-протоколів. Розрізняються ці шнури лише довжиною та другим портом: зазвичай це USB-A чи USB-C.

Кабель Apple з портами Lightning та USB-C

Максимальна швидкість передачі у всіх кабелів Lightning складає всього 480 Мбіт/с. За цим параметром стандарт помітно поступається новим USB-шнурам і, тим більше, Thunderbolt. Максимальна потужність зарядки у Lightning теж значно нижча. Однак на розвиток цього стандарту сподіватися не варто — Apple від нього відмовилася на користь USB. Для всіх мобільних пристроїв компанії, що вийшли в 2023, підходять звичайні USB-кабелі з портом Type-C.

Як правильно вибрати кабель

  1. Визначтеся з портами. Конектори кабелю повинні підходити до гнізд у тих пристроях, з якими ви плануєте його використовувати. Майте на увазі, що портів може бути більше двох. Так, у продажу є гібридні кабелі з кількома конекторами одного чи різних стандартів. Такий аксесуар дозволяє підключати один до одного більше різних апаратів.

Кабель Baseus з чотирма портами

  1. Перевіряйте сумісність протоколів. Слідкуйте за тим, щоб кабель підтримував ті самі протоколи та стандарти, що й відповідні гнізда ваших пристроїв. Інакше шнур може бути занадто повільним або взагалі не підійти.
  2. Враховуйте параметри передачі енергії. Швидкість заряджання залежить не стільки від приналежності кабелю до якогось стандарту, скільки від типу його портів і підтримки технологій швидкого живлення: Power Delivery (PD), Quick Charge, SuperVooc тощо. Наприклад, кабелі з портами USB-C та підтримкою PD забезпечують швидке заряджання на вражаючій потужності до 240 Вт. Спочатку дізнайтеся, яку технологію швидкого живлення та потужність підтримує гніздо вашого гаджета, а потім вибирайте кабель з такими самими характеристиками.

Кабель 2E з портами USB-C та підтримкою Power Delivery на 240 Вт

  1. Не забувайте про додаткові особливості. Яка довжина кабелю буде для вас зручною? Чи шнур повинен бути закрученим у спіраль, що підвищує ергономічність довгих кабелів, чи звичайним? Яка форма портів вам підійде: пряма чи кутова? Звертайте увагу на ці дрібні, але важливі деталі.

Спіральний кабель Baseus з портами Lightning та USB-A

Висновок

У категорії кабелів для заряджання та передачі даних домінують три стандарти. Найбільша кількість пристроїв підтримує шнури USB, тому вони найпоширеніші, а ще — найдешевші. Кабелі стандарту Thunderbolt не такі популярні і доступні, але вони більш функціональні. Деякі з них можна використовувати замість USB. Нарешті, кабелі стандарту Lightning незамінні для більшості iPhone та iPad, проте не підходять для найновіших моделей.

Який би стандарт ви не вибрали, перед покупкою кабелю обов'язково звертайте увагу на типи його портів, а також підтримувані протоколи передачі даних і технології швидкого заряджання. Крім того, не забувайте про довжину шнура, форму портів та інші особливості конструкції.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA