Широкий асортимент браслетів для Apple Watch може запросто збити з пантелику. Насамперед вам потрібно зрозуміти, які взагалі браслети підходять вашій моделі. А потім вибрати серед них той, який максимально відповідає вашим потребам. Для цього необхідно розібратися в різних аспектах від сумісності кріплень до довжини ремінців. Для зручності ми зібрали всі найважливіші деталі в докладному матеріалі.

Врахуйте сумісність із годинником

Перед покупкою обов'язково перевіряйте сумісність ремінців зі своєю моделлю Apple Watch. Кожен такий аксесуар підходить лише для годинників певних розмірів. Якщо проігнорувати цей нюанс, кріплення купленого браслета можуть виявитися занадто дрібними або великими для ваших Apple Watch. Як результат, ремінець просто не можна буде надійно причепити до пристрою.

Зпершу дізнайтеся розмір своєї версії годинника. Він визначається довжиною корпусу і має бути вказаний у документації та вигравіруваний на задній панелі пристрою. Наприклад, Apple Watch SE продаються у двох розмірах: 40 мм та 44 мм. Apple Watch Series 9 теж у двох, але інших: 41 мм та 45 мм. А Apple Watch Ultra і Ultra 2 доступні в єдиному і найбільшому розмірі — 49 мм.

Дізнавшись розмір, просто вибирайте ремінці, які йому підходять. У каталозі Wookie.UA поряд з назвою кожного браслета для зручності вказані параметри всіх сумісних з ним годинників. Все просто: якщо серед них є розмір вашої моделі, цей аксесуар їй підійде.

Визначтеся з матеріалом ремінця

Зручність використання, міцність та зовнішній вигляд ремінця багато в чому залежать від матеріалу, з якого він складається. Найчастіше браслети виробляють із різних металів, шкіри, нейлону та силікону. Кожен із цих матеріалів має свої особливості. Пам'ятайте про них під час вибору ремінця.

  1. Металеві ремінці. Оптимально підходять для офісної, міської та іншої спокійної обстановки. Але можуть бути недостатньо комфортними для інтенсивних вправ, спорту та активного відпочинку, а також холодної погоди.

Більшість металевих браслетів складаються з нержавіючої сталі чи алюмінію. Є жорсткіші варіанти з великими ланками (Link Bracelet) і відносно м'які моделі з сітчастою структурою, схожою на мініатюрну кольчугу — міланське плетіння (Milanese Loop).

Ремінці з металу вирізняються високою міцністю і благородно виглядають на руці. Але для деяких користувачів вони можуть бути занадто грубими для постійного контакту зі шкірою або навіть надмірно важкими. Особливо це відчутно під час тренувань чи в інших ситуаціях, коли доводиться активно рухати руками. А в мороз метал швидко остигає і може неприємно холодити шкіру. Крім того, такі браслети складаються з великої кількості дрібних елементів, що ускладнює їх очищення.

  1. Шкіряні ремінці. Добре показують себе у більшості буденних ситуацій. У тому числі підходять для легких фізичних активностей на кшталт ранкової гімнастики, пробіжки та їзди на велосипеді. Але такі браслети не рекомендується мочити.

Ці аксесуари можуть виглядати так само ефектно, як металеві. Залежно від походження та способу обробки шкіри вони сильно різняться за своєю текстурою. Такі ремінці бувають рельєфними та гладкими, візерунчастими та однотонними. Вони досить міцні, але при цьому гнучкі та приємні з погляду тактильних відчуттів.

З іншого боку, шкіряні браслети псуються від контакту з вологою. Тому в них небажано, наприклад, плавати, потрапляти під зливу або займатися в залі до сьомого поту. Крім того, ремінці з натуральної шкіри не з дешевих і потребують делікатного догляду за допомогою спеціальних засобів.

Існують і браслети із синтетичної шкіри. Найчастіше вона виглядає так само, як натуральна, а коштує при цьому дешевше. Але може поступатися якістю.

  1. Нейлонові ремінці. Майже універсальні: підходять і для повсякденного носіння практично у будь-яких місцях, і для більшості фізичних активностей. У той же час такі аксесуари легко забруднити і складно відмити.

Нейлон — це тканина з синтетичних волокон. Вона, хоч і позбавлена преміальності металу чи шкіри, все одно здатна притягувати погляд. Головне — підібрати цікаве поєднання кольору та текстури. Більшість таких ремінців доволі щільні, але деякі вирізняються великим плетінням (Braided Loop). Останні виглядають так, ніби зв'язані вручну.

Нейлонові браслети міцні, але разом з тим м'які, легкі, добре пропускають повітря і не затримують піт. Тому в них дуже комфортно займатися фізкультурою та спортом. Нейлон не боїться води, тож у цих браслетах ще й можна плавати. Висихають вони не миттєво, але досить швидко.

Головний мінус дається взнаки при попаданні на нейлонові ремінці бруду. Коли його частинки забиваються між волокнами, відмити їх буває непросто. У важких випадках залишається лише прати аксесуар. Бажано у машинці. Тому нейлонові браслети краще не брати із собою на піщаний пляж.

  1. Силіконові ремінці. Ідеальні для плавання, пірнання та водних видів спорту. Також підходять для будь-якої іншої фізичної активності та носіння в буденних місцях. Але не варто випробовувати ці браслети на міцність.

Силікон виділяється дуже гладкою поверхнею, що не ковзає. Цей матеріал може бути будь-якого кольору або обходитися взагалі без забарвлення: зустрічаються і прозорі ремінці. Деякі консервативні користувачі нехтують силіконом. Мовляв, він нарочито штучний і надто дешевий на вигляд. У той же час цей матеріал популярний серед шанувальників мінімалізму та футуристичного дизайну.

Силіконові ремінці водонепроникні. Тому вони абсолютно не бояться контакту з вологою і до того ж миттєво висихають. Хоча через недостатню вентиляцію під браслетом може швидко накопичуватися піт, аксесуар легко та швидко миється звичайною водою з милом.

Інша важлива особливість матеріалу — висока еластичність. Це водночас і перевага, і недолік. З одного боку силіконові браслети дуже м'які, що приємно для шкіри рук. Ще вони можуть обходитися без застібок, що може бути дуже зручно. З іншого боку, при частих або надмірних розтягуваннях ці аксесуари іноді втрачають необхідну пружність і стають занадто вільними.

Силіконовий браслет може злетіти з руки або навіть порватися. Але таке можливе лише внаслідок дуже активних вправ або участі в екстремальних видах спорту.

Виберіть тип застібки

Зручність регулювання довжини та фіксації ремінця на руці залежить від типу застібки. Нижче — найбільш популярні варіанти. Ознайомтеся з їхніми особливостями та враховуйте їх під час вибору браслета.

Класична пряжка. Одна з найстаріших застібок, яку ви напевно не раз бачили як на браслетах годинника, так і на ременях для штанів. Для регулювання довжини та фіксації ремінця потрібно потягнути за його кінець і вставити металевий стрижень в один з отворів. Це простий, зручний і водночас досить надійний механізм.

Пін-ап. Ця застібка нагадує класичну пряжку. Але стрижень пін-апу не такий гострий, найчастіше з «капелюшком» на кінці. Проходячи через отвір, цей «капелюх» розтягує його, після чого чіпляється за краї на зворотній стороні ремінця. Таким чином відбувається фіксація. Пін-ап зручний у використанні, але не дуже надійний. Якщо за годинник або ремінець сильно смикнути, кріплення може зірватися.

Класична пряжка (ліворуч) та пін-ап (праворуч)

Липучка. Ще один добре знайомий багатьом механізм. Навіть якщо ви не зустрічали його на ремінцях для годинника, напевно бачили на взутті чи одязі. Все просто: для фіксації ремінця достатньо з'єднати його кінці у потрібному положенні. Вони склеяться за допомогою крихітних гачків та петель, якими усіяні їхні поверхні. Все працює чітко, швидко та легко. Кріплення досить надійне, але з ахіллесовою п'ятою у вигляді кінчика ремінця, що злегка стирчить. Якщо зачепитися ним за що-небудь, годинник може злетіти з руки.

Магніти. Деякі браслети застібаються за допомогою вбудованих у них магнітів. Для фіксації достатньо налаштувати довжину та притулити один кінець ремінця до іншого. Працює все так само просто, як і звучить. Це один із найшвидших і найзручніших механізмів. Але й найменш надійний. Хоча сили магнітів достатньо для спокійного повсякденного носіння, при активних рухах її може не вистачити. Для вправ та спорту такий тип застібки точно не підходить.

Липучка (ліворуч) та магнітне кріплення (праворуч)

Кліпса. Цей тип поєднує різні за дизайном застібки, які використовують для фіксації ремінця затискний механізм. Як правило, браслети з кліпсами не поділені на дві частини. Для регулювання довжини в них передбачені різні рухомі деталі, які зазвичай ховаються під ремінець. Ці застібки найчастіше зустрічаються на металевих браслетах. Властивості кліпс варіюються в залежності від дизайну. Але більшість із них дуже надійні та міцні. Хоча фіксація відбувається швидко, для налаштування довжини може знадобитися деякий час та вправність. А іноді — додаткові ланки та інші деталі, що постачаються у комплекті.

Без застібки. Як ми вже згадували, деякі браслети можуть обходитися без фіксатора. Серед них силіконові, нейлонові і навіть металеві ремінці з еластичними або рухомими елементами. Розтягуєте ремінець, просовуєте руку, відпускаєте — і він на зап'ясті. Дуже зручно. Але важливо правильно підібрати довжину.

Кліпса (ліворуч) та ремінець без застібки (праворуч)

Розрахуйте довжину ремінця

Якщо хочете браслет без застібки, пам'ятайте: на відміну від інших ремінців, такий аксесуар не дозволяє налаштовувати і фіксувати довжину. Тому в нього більше шансів виявитися завеликим чи надто тісним. Щоб цього не сталося, заздалегідь розрахуйте довжину ремінця, яка вам потрібна.

Насамперед виміряйте обхват зап'ястя. Для цього зручно використати рулетку. Якщо її немає, візьміть будь-яку нитку, оберніть навколо руки, а потім виміряйте звичайною лінійкою весь витрачений на це фрагмент нитки. Дізнавшись обхват зап'ястя, відніміть від нього довжину корпусу годинника. В результаті отримаєте оптимальну для вас довжину ремінця.

Оскільки еластичні браслети розтягуються, найчастіше виробники вказують у характеристиках максимальну і мінімальну довжину. Логіка підбору наступна. Якщо результат обчислень потрапляє в цей проміжок, аксесуар підходить. Але бажано, щоб розрахована довжина була ближчою до мінімальної із зазначених величин — інакше ремінець може давити.

Іноді у характеристиках браслета можна побачити сумісні з ним розміри зап'ясть. У такому разі все ще простіше. Достатньо зіставити їх із величиною вашого зап'ястя. Якщо вона вписується в наведені рамки поруч із мінімальним значенням, аксесуар можна брати.

Варто додати, що Apple використовує для вимірювання ремінців спеціальну шкалу. Сторінка будь-якого браслета без застібки (Solo Loop) на сайті компанії містить інтерактивну форму. Якщо ви вкажете в ній обхват свого зап'ястя, вона відобразить номер від 1 до 12. Це і буде потрібний розмір браслета. Але, крім самої Apple, лише небагато виробників ремінців вказують розмір у такому ж форматі. Тому краще використовувати спосіб, описаний вище.

Подумайте про додатковий захист

Хоча Apple Watch стійкі до пошкоджень, подряпати чи навіть розбити їх все-таки можливо. Погодьтеся, годинник із тріщинами, потертостями та сколами носити не так приємно, як цілий та неушкоджений.

Щоб убезпечити пристрій, ви можете придбати для нього чохол та захисне скло. Перший кріпиться на корпус Apple Watch і захищає його від зовнішніх дій. Дисплей, елементи керування та динамік залишаються відкритими – нічого не заважає використовувати годинник. Скло, своєю чергою, клеїться на екран. Разом ці аксесуари забезпечують всебічний захист пристрою.

Деякі браслети продаються разом із чохлами та захисними стеклами. Вибравши один із таких наборів, ви отримаєте ультимативний комплект аксесуарів для свого Apple Watch. Що важливо, товари в наборі поєднуються за дизайном.

Висновок

При виборі ремінця для Apple Watch передусім перевіряйте сумісність аксесуара з годинником. Крім того, враховуйте особливості матеріалів та застібок. Якщо хочете купити браслет, що розтягується, обов'язково розрахуйте необхідну вам довжину. А щоб максимально захистити годинник від пошкоджень, можете купити набір з ремінця та чохла.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA