Крім традиційних SIM-карток, українські оператори працюють із вбудованими «сімками» — eSIM. Це новий технологічний стандарт, за яким майбутнє мобільного зв'язку. Щороку з'являється все більше сумісних з ним смартфонів та інших гаджетів. Розповідаємо про все найважливіше, що користувачі стільникових мереж повинні знати про eSIM.

Чим eSIM відрізняється від звичайної SIM-картки

Традиційна SIM-картка, як ви знаєте, є знімною електронною схемою з унікальним номером абонента. За більш ніж тридцятирічну історію загальний принцип роботи цього пристрою залишився незмінним. Користувач купує нову картку в оператора, вставляє її у свій телефон та активує особистий номер разом із вибраним тарифом. Змінювалися лише формати електронної схеми: Mini-SIM, Micro-SIM та, нарешті, Nano-SIM. Кожен наступний тип менший за попередній за розміром.

eSIM (embedded SIM-card) розшифровується як вбудована SIM-картка. Це крихітний чип, який мають деякі сучасні смартфони. На відміну від традиційної знімної «сімки», його не можна просто так дістати і замінити. Але в цьому немає жодної потреби. Щоб такий чип запрацював, користувачу достатньо завантажити в нього eSIM-профіль — номер, тариф та інші абонентські дані оператора. Після цього eSIM стає повноцінною альтернативою звичайній SIM-картці. З його допомогою можна так само користуватися дзвінками, мобільним інтернетом та SMS.

Більшість смартфонів з чипом eSIM мають ще як мінімум один слот для встановлення звичайних SIM-карток. Власник такого пристрою може використовувати варіант, який вважає найбільш зручним. Або навіть обидва одразу. Але деякі виробники вже випускають апарати без підтримки традиційних карток. Щоправда, поки що лише в окремих регіонах. Наприклад, iPhone 14 і новіші моделі продаються в США тільки з eSIM — без слотів для звичайних «сімок».

Також варто зазначити, що eSIM можуть мати не лише смартфони. Такі чипи встановлюють, наприклад, у планшети і навіть у смарт-годинники.

Переваги eSIM

eSIM не тільки виступає повноцінною заміною звичайної SIM-картки, а ще й перевершує її у питаннях зручності використання та безпеки даних.

  • Зручність. Для покупки eSIM-профілю не потрібно йти до магазину. Його можна завантажити через інтернет і налаштувати всього за пару хвилин. Крім того, до чипа можна підключати кілька номерів одного або різних операторів і швидко перемикатися між ними. Це особливо зручно під час подорожей між країнами. До того ж тільки eSIM дозволяє підключати до стільникових мереж невеликі пристрої типу смарт-годинників. Традиційні SIM-картки в такі апарати просто не помістилися б.
  • Безпека. eSIM-профіль неможливо пошкодити або загубити, як звичайну знімну SIM-картку. Якщо ж раптом загубиться сам смартфон або його вкрадуть, зловмиснику буде дуже складно скористатися вашим номером. Достатньо попередньо захистити апарат за допомогою пароля, сканера відбитків пальців або іншого засобу безпеки.

Galaxy S23 Ultra — флагман Samsung із чипом eSIM

Недоліки eSIM

При всіх перевагах eSIM перед традиційними «сімками» ця технологія все ж має деякі слабкі місця. Вони пов'язані з новизною стандарту та певними бюрократичними процесами.

  • Обмежена розповсюдженість. Хоча eSIM набирає популярність, більшість смартфонів все ще не мають вбудованих SIM-карток. В першу чергу такі чипи одержують флагмани та апарати середньо-високого цінового сегменту, в останню — бюджетні гаджети.
  • Вибіркова підтримка пристроїв. eSIM-профілі українських операторів гарантовано працюють лише на тих смартфонах або інших гаджетах, які пройшли місцеву сертифікацію. З цієї причини в нашій країні досі не можна використовувати вбудовані SIM-картки, наприклад, у популярних годинниках Apple Watch.

Apple Watch Ultra 2 — годинник із чипом eSIM

Як налаштувати eSIM: «Київстар», lifecell, Vodafone

Усі ключові мобільні оператори України підтримують технологію eSIM. Таким чином, ви можете налаштувати вбудовану SIM-картку, вибравши будь-якого з них: «Київстар», lifecell або Vodafone.

Кожен оператор має свої нюанси, з якими можна ознайомитися на його сайті. Але загалом процес налаштування скрізь більш-менш однаковий. В якості орієнтира перерахуємо основні кроки підготовки eSIM на Android-смартфоні та iPhone.

  1. Переконайтеся, що у вашому смартфоні є чип eSIM. Ця інформація повинна бути вказана у характеристиках пристрою. Якщо у вас iPhone, все простіше: вбудовані SIM-картки є в усіх моделях, починаючи з iPhone XS, iPhone XS Max і iPhone XR, що вийшли в 2018 році.
  2. Перевірте, чи підтримує оператор ваш пристрій. На сайті кожного оператора є список сертифікованих гаджетів, які підходять для підключення за технологією eSIM. Крім того, можна скористатися формою для швидкої перевірки сумісності. Якщо ви знайдете в списку або через форму свій апарат, можете сміливо купувати eSIM-профіль.

Форма перевірки на сайті «Київстар»

  1. Придбайте eSIM-профіль у оператора. Це віртуальний стартовий пакет, призначений для вбудованої SIM-картки. Він продається на сайтах та у додатках операторів. Ви зможете вибрати профіль із уподобаним тарифом для нового номера або порожній профіль для перенесення свого старого номера та тарифу зі звичайної SIM-картки. У другому випадку оператор підкаже, як подати заявку на перенесення даних.

Зверніть увагу: eSIM-профілі часто називають віртуальними SIM-картками або просто eSIM. Тобто точно так само, як і чипи для їх зберігання. Тут важливо не заплутатися.

Варіанти eSIM-профілів на сайті Vodafone

  1. Підключіть eSIM-профіль до свого смартфона. Купивши профіль, ви отримаєте QR-код для швидкого завантаження абонентських даних у чип смартфона. Подальші дії залежать від пристрою.
  • Як додати eSIM-профіль до Android-смартфона? Відкрийте налаштування системи та виберіть «Підключення» — «Диспетчер SIM-картки» — «Додавання моб. тарифного плану» — «Додавання за QR-кодом». Відскануйте код за допомогою рамки і дотримуйтеся підказок на екрані. Назви деяких пунктів меню на вашому апараті можуть відрізнятися.
  • Як додати eSIM-профіль до iPhone? Відкрийте налаштування смартфона і виберіть «Стільникові дані» — «Додати стільниковий план». Відскануйте код eSIM-профілю за допомогою рамки і дійте відповідно до підказок на екрані.

Ілюстрація з QR-кодом для завантаження стільникового профілю. Джерело: «Київстар»

Як перенести eSIM-профіль на новий смартфон

Якщо ви вирішите поміняти смартфон, то, напевно, захочете перенести свій номер, тариф та інші абонентські дані зі старого пристрою в новий. При використанні традиційної SIM-картки для цього потрібно вилучити її з одного апарата та просто встановити в інший.

Користувачі eSIM також можуть переносити всі дані абонентського профілю з одного гаджета в інший. Тільки передача відбувається не через фізичний носій, а за допомогою серверів оператора. Звичайно, обидва апарати для цього повинні мати чип eSIM.

Для перенесення насамперед потрібно зайти в налаштування стільникових мереж на старому смартфоні та видалити з нього eSIM-профіль. Таку процедуру можна порівняти з вилученням звичайної SIM-картки. Після цього залишається лише додати той самий профіль в новий пристрій через QR-код, який оператор повинен був надіслати вам через пошту або свій додаток при покупці.

Якщо смартфон загубиться, ви все одно зможете перенести прив'язаний до нього eSIM-профіль на новий пристрій. Але оскільки у вас не буде доступу до загубленого апарата, видалити профіль для подальшого трансферу даних не вийде. Тому доведеться зв'язатися з оператором. Втім, відновити звичайну SIM-картку без його допомоги також не можна.

Як працюють кілька eSIM-профілів на одному пристрої

Користувач вбудованої SIM-картки може швидко перемикатися між різними номерами та тарифними планами. Для цього достатньо додати до смартфону кілька профілів eSIM одного або різних операторів.

У більшості апаратів чип вміщує п'ять і більше профілів. Але, як правило, активним можна залишати лише один із них. Кожен із решти профілів тимчасово блокується доти, доки не буде обраний. Хоча деякі смартфони здатні підтримувати одночасну активність двох номерів. Така пара може складатися зі звичайної SIM-картки та профілю eSIM або двох eSIM-профілів — все залежить від пристрою.

eSIM-профілі українських операторів

Керувати активністю профілів можна у налаштуваннях смартфона. Деякі апарати підтримують різні режими використання активних профілів. Наприклад, в iPhone з підтримкою eSIM можна призначити один із номерів для дзвінків, а інший — для інтернету.

Висновок: чи варто переходити на eSIM

Формат eSIM зручніший і безпечніший за звичні знімні картки. Тому він має всі шанси витіснити їх і стати основним індустріальним стандартом вже в найближчому майбутньому. Якщо ваш пристрій має чип eSIM і сумісний із потрібним оператором, можете сміливо переходити на вбудовану SIM-картку.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA