Як годинники, так і браслети при носінні на руці неминуче покриваються пилом і потом. До цього набору може додаватися тей чи інший бруд. Особливо якщо носій веде активний спосіб життя чи просто не відрізняється охайністю. Без належного догляду все це призводить до неестетичного вигляду аксесуара, а також появи на ньому бактерій і навіть неприємного запаху. Тому щонайменше раз на два тижні користувач повинен чистити годинник та браслет.

Якщо з доглядом за годинником все більш-менш зрозуміло — необхідні інструкції зазвичай доступні на сайті бренда, — чищення ремінців може викликати більше запитань. Адже практично для будь-якого пристрою можна знайти купу браслетів із різних матеріалів. І кожен з них має певні нюанси.

Тому ми зібрали все найважливіше, що потрібно знати про чищення ремінців, в одному тексті. Якщо ви збираєтеся зайнятися цією процедурою, не забудьте від'єднати браслет від годинника. Після цього дотримуйтесь інструкції для свого матеріалу.

Як почистити шкіряний ремінець

Шкіра давно стала одним із найбільш затребуваних матеріалів для одягу та аксесуарів. І на це є як мінімум три вагомі причини: приємні тактильні відчуття, привабливий запах і стильний зовнішній вигляд.

Шкіряний ремінець UniCase Leather Strap для годинника Garmin 26 мм

З іншого боку, натуральна шкіра вимагає від користувача дуже делікатного догляду. Грубе очищення може зіпсувати матеріал або скоротити термін його служби. Це стосується і ремінців для годинника.

Найкращий варіант для регулярного догляду за таким браслетом — придбати спеціальний засіб для очищення шкіри. Подібні продукти доступні у вигляді спреїв, шампунів та просочених різними розчинами серветок. Їх склад підібраний таким чином, щоб забезпечити найкращий очищуючий ефект без шкоди для матеріалу. Просто виберіть один із цих засобів і дійте за інструкцією виробника. Ціни стартують із позначки в сотню гривень.

Шкіряний ремінець Deexe Classic 22 мм

Але в якості винятку, коли спеціальних продуктів немає під рукою, можна обмежитися і водою з милом. А для синтетичної шкіри такий варіант очищення взагалі зійде як основний.

  1. Змочіть серветку з мікрофібри або іншої м'якої тканини водою кімнатної температури. Тканина повинна бути вологою — проте не настільки, щоб з неї капала вода.
  2. Нанесіть пару крапель нейтрального мила на серветку і розітріть його поверхнею тканини.
  3. Акуратно протріть ремінець годинника мильною серветкою. Шкіра боїться тривалого проникаючого впливу рідин, тому її не можна занурювати у воду або мити під напором. Але швидке та дбайливе очищення вологою тканиною матеріалу не зашкодить.
  4. Промийте мильну серветку в трохи теплій воді і вичавіть тканину, щоб в ній залишилася лише невелика кількість вологи.
  5. Знову протріть ремінець серветкою, щоб витерти мило.

Коли закінчите, покладіть або повісьте браслет у сухому місці та дочекайтеся, поки волога не випарується. У жодному разі не використовуйте фени та батареї, а також не допускайте потрапляння прямих сонячних променів на ремінець. Інакше шкіра може пересохнути та потріскатися.

Шкіряний ремінець Deexe Leather Band 20 мм

Якщо бажаєте, щоб браслет якомога довше зберігав привабливий вигляд, після миття використовуйте кондиціонер для шкіри. Спеціальні засоби для очищення, про які ми згадували, також можуть виконувати функції кондиціонерів. Зазвичай виробник вказує це на упаковці чи описі.

Як почистити нейлоновий ремінець

Нейлонові ремінці не настільки стильні та приємні на дотик, як шкіряні. Крім того, при активному способі життя між волокнами нейлону може швидко накопичуватися бруд.

Нейлоновий ремінець Deexe Knitted Strap 20 мм

Проте цей матеріал краще пропускає повітря, дозволяючи руці користувача дихати. В результаті шкіра зап'ястя виділяє менше поту та браслет довше залишається свіжим. Тому такі ремінці оптимально підходять для спорту. Але головна їх перевага в тому, що нейлон менш вибагливий у плані догляду, ніж шкіра.

Відмити такий браслет від поту, неприємного запаху та бруду, як і будь-яку іншу синтетичну тканину, може пральна машина. Але важливо пам'ятати кілька нюансів. Щоб не пошкодити ремінець, потрібно вибирати делікатну програму прання, яка використовує холодну воду. Гаряча може зіпсувати нейлон. А щоб металеві застібки не пошкодили машинку, краще попередньо покласти браслет в сітчастий мішок для прання.

Нейлоновий ремінець UniCase Nylon 20 мм

Якщо не хочете возитися з машинкою, можете почистити нейлоновий ремінець вручну. Це справа на кілька хвилин.

  1. Наберіть у невелику ємність теплу воду. Температура має бути комфортною для рук, а об'єм ємності — достатнім для повного занурення ремінця.
  2. Додайте у воду кілька крапель будь-якого рідкого мила або засобу для миття посуду та розмішайте її.
  3. Занурьте браслет у ємність і залиште його там на п'ять хвилин, щоб він просочився водою.
  4. Дістаньте ремінець і ретельно прополощіть його під напором чистої теплої води, щоб змити мило та частинки бруду.
  5. Якщо між волокнами залишиться видимий бруд, можете очистити його м'якою щіткою. В ідеалі для цього варто купити окрему зубну.

Коли закінчите, покладіть або повісьте браслет у сухому місці, щоб дати йому можливість повністю висохнути. За потреби можна прискорити процес за допомогою фена для волосся. Але не вибирайте високу температуру повітряного потоку та тримайте пристрій подалі від тканини.

Як почистити силіконовий або гумовий ремінець

Браслети із силікону та гуми навряд чи здатні вразити когось зовнішнім виглядом. До того ж вони сильніше за інших змушують шкіру пітніти. Особливо коли ремінець затісний.

Силіконовий ремінець Deexe Soft Silicone 20 мм

З іншого боку, ці матеріали найпростіше доглядати. І силікон, і гума абсолютно не бояться вологи, мають гладку поверхню, яка не сильно покривається брудом, і легко миються вручну. Все, що вам потрібно, це лише мильна вода та губка.

  1. Знайдіть ємність, в яку можна повністю занурити ремінець, та заповніть її теплою водою.
  2. Додайте трохи мила або засобу для миття посуду у воду і розмішайте її.
  3. Занурьте ремінець у воду і залиште на п'ять хвилин, щоб бруд на поверхні браслета зміг розчинитися.
  4. Дістаньте ремінець та ретельно помийте його під напором теплої чистої води. За потреби можете протерти браслет м'якою стороною губки для посуду.
  5. Протріть аксесуар будь-якою чистою сухою серветкою або рушником.

Силіконовий ремінець UniCase Soft Texture 20 мм

Як тільки ви переконаєтеся, що ремінець висох, можете причепити його до годинника і надіти на зап'ястя. Оскільки силікон та гума не вбирають воду, вони висихають майже миттєво.

Як почистити металевий ремінець

Браслети зі сталі, титану та інших металів виглядають не гірше за шкіряні, а для багатьох користувачів — ще більш благородно і вишукано. І хоча металеві ремінці не бояться води, чистити їх може бути навіть складніше. Все через конструкцію, яка складається з великої кількості дрібних деталей. Але при правильному підході із цим не повинно бути проблем.

Металевий ремінець Deexe Metal Bracelet 22 мм

Якщо металевий ремінець виглядає відносно чистим, але ви хочете продезінфікувати та освіжити поверхню ланок:

  1. Змочіть серветку з мікрофібри або іншої м'якої тканини без ворсу в невеликій кількості спирту. Найкраще взяти 75-відсотковий етиловий або 70-відсотковий ізопропіловий спирт. Якщо ремінець зроблений із срібла, золота або іншого дорогоцінного металу, можете використовувати спецзасіб для його очищення замість спирту. Їх нескладно знайти у магазинах.
  2. Акуратно протріть усі ланки браслета серветкою. Якщо на них є видимі піщинки та інше тверде сміття, не натискайте на нього. Інакше можете залишити подряпини.

Металевий ремінець UniCase Space Stainless Steel 20 мм

Якщо металева поверхня не протирається повністю серветкою, між ланками видно бруд або ви просто довго не мили браслет:

  1. Розмішайте кілька крапель мила у невеликій ємності з теплою водою.
  2. Опустіть браслет на пару хвилин під воду, щоб бруд міг у ній розчинитися.
  3. Дістаньте браслет і акуратно протріть його між ланками будь-яким м'яким пензликом.
  4. Промийте ремінець під напором чистої теплої води, щоб змити бруд та мило.

Коли закінчите, протріть браслет сухою серветкою із мікрофібри або іншої м'якої тканини.

Підведемо підсумок

Як бачите, почистити ремінець для годинника не так вже й складно. Хоча для шкіри бажано використовувати спеціальні засоби, для інших матеріалів достатньо підручних ресурсів на зразок мила, серветок, щіток та теплої води.

Не забувайте регулярно доглядати свій ремінець. І тоді він постійно радуватиме вас зовнішнім виглядом і не змусить червоніти перед людьми.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA