Ви могли помітити, що деякі телефони продаються в магазинах з маркуванням Refurbished і гарною знижкою. Ці апарати були в експлуатації, але покупці повернули їх у магазин. Потім такі гаджети пройшли спеціальну процедуру відновлення та знову надійшли у продаж.

Покупка подібного пристрою може стати вигідним рішенням, коли хочеться придбати дорогий смартфон у відмінному стані при обмеженому бюджеті. Які плюси та мінуси є у цих гаджетів і чи варто взагалі їх купляти? Розбираємось у цьому матеріалі.

Смартфони Manufacturer Refurbished

Найбільш якісні Refurbished-смартфони — це пристрої, відновлені їхніми виробниками. У Samsung, Apple, Google та деяких інших компаніях діють офіційні програми з перепродажу техніки. Повернені покупцями гаджети доводять до майже ідеального стану і потім відправляють назад на прилавки.

Відновлені iPhone на сайті Apple

Зовні такі смартфони нічим не відрізняються від нових пристроїв. Але на коробці та в документації виробник ставить характерне маркування, яке свідчить про те, що апарат було відновлено. Чесні магазини також завжди вказують цей статус у назві чи описі товару.

Зазвичай відновлені пристрої маркують одним із наступних написів: Manufacturer Refurbished (відновлено виробником), Certified Refurbished або Certified Re-Newed (проведено сертифіковане відновлення), Factory Refurbished (відновлено на заводі) або Certified Pre-Owned (сертифіковані пристрої б/в). Всі вони означають одне й те саме.

Які взагалі гаджети потрапляють до офіційних програм відновлення? Серед Refurbished-смартфонів зустрічаються апарати, повернені через брак у рамках гарантійного обслуговування. Є й такі, що були здані через процедуру обміну на нові. Це також можуть бути майже нові пристрої, від яких через різні причини в перші дні після покупки відмовилися їх власники.

Насправді передісторія того чи іншого Refurbished-смартфона не надто важлива. Адже кожен такий пристрій проходить ретельну процедуру відновлення. Після неї він не тільки виглядає недоторканим, а й перебуває у повністю робочому стані. У певних брендів цей процес може мати свої особливості, але основні етапи скрізь приблизно однакові. Розберемо їх по порядку.

Ключові етапи відновлення, перелічені на сайті Samsung

  1. Очищення. Пристрій проходить санітарну обробку з дезінфекцією. За наявності зовні чи всередині забруднень вони повністю видаляються.
  2. Тестування. Інженери перевіряють роботу кожного компонента у смартфоні за допомогою спеціального обладнання.
  3. Заміна комплектуючих. Якщо компоненти гаджета мають косметичні недоліки або ознаки зносу чи некоректної роботи, їх замінюють на нові. Це стосується як екрана з корпусом, так і нутрощів. У результаті на пристрої не повинно бути ніяких потертостей чи подряпин і навіть відбитків пальців.
  4. Перепрошивка. Виробник встановлює чисту заводську прошивку, видаляючи в процесі всі зайві дані і присвоюючи апарату новий серійний номер.
  5. Повторна перевірка. Відновлений смартфон проходить додаткове тестування, щоб інженери могли переконатися у повній відповідності до стандартів якості компанії.
  6. Перепакування. Пристрій обклеюють плівками і кладуть у нову коробку з характерним маркуванням. Усередину також вкладають нову документацію, включно з офіційним талоном із гарантією від виробника. Крім того, до комплекту можуть входити ще й нові аксесуари.

Відновлені смартфони Galaxy на сайті Samsung

Смартфони Seller Refurbished

Окрім виробників, пристрої можуть відновлювати і магазини. Такі гаджети називають Seller Refurbished, тобто відновлені продавцем.

На ці смартфони найчастіше пропонують ще більш вагомі знижки. Разом із тим їхній стан і зовнішній вигляд далеко не завжди такі ж добрі, як у відновлених виробниками пристроїв. Якщо бренди готують свої гаджети до перепродажу на заводах із чітко налагодженими технічними процесами, то магазини користуються послугами невеликих сервісних центрів.

Купуючи відновлений продавцем смартфон, ви берете кота у мішку. Фактично це звичайний вживаний апарат, який пройшов просту перевірку і, можливо, ремонт у майстерні. Він може бути в хорошому стані та прослужити вам дуже довго. А може виявитися грубо відремонтованим екземпляром або містити сильно зношені чи неякісні комплектуючі. Гарантія на такі пристрої зазвичай не довша за три місяці.

Так що смартфонів, відновлених магазинами, по можливості краще уникати. Принаймні, якщо у вас немає вагомих причин довіряти конкретному продавцю.

Чесні магазини відкрито вказують для цих гаджетів, що вони відновлені продавцем. Але деякі недобросовісні ділки можуть продавати такі товари, видаючи їх за відновлені виробником.

Щоб не стати жертвою шахраїв, важливо навчитися розрізняти Seller Refurbished та Manufacturer Refurbished. Насамперед дивіться на маркування на коробці та в документації. Крім того, офіційно відновлені апарати мають свої унікальні особливості, які залежать від бренду. Ви можете дізнатись про них на сайті виробника.

Наприклад, в налаштуваннях відновлених iPhone назва поточної моделі починається з літери F. Крім того, під час перевірки серійного номера такого пристрою через форму на сайті Apple гаджет має відображатися як неактивований.

Оскільки якість Seller Refurbished сильно варіюється, далі мова піде лише про смартфони, відновлені виробниками — Manufacturer Refurbished.

Різниця між Refurbished та новими смартфонами

Плюси

У відновлених смартфонів лише одна перевага перед новими. Але вона настільки значна, що для багатьох користувачів легко перекриває всі недоліки. Йдеться, звичайно ж, про знижену вартість. Розмір знижки залежить від бренду, новизни моделі та інших факторів і може становити від 15% до 30%.

Мінуси

І все ж у Refurbished-смартфонів є недоліки, які відсутні у нових пристроїв. Перелічимо головні з них.

Обмежений асортимент. Наявність відновлених гаджетів у магазинах залежить від кількості повернень, регіону, політики бренду та багатьох інших факторів. Крім того, продажі Refurbished-версій будь-якої нової моделі починаються лише через кілька місяців після її релізу і зазвичай такі пристрої швидко розкуповують. Тому знайти відновлений екземпляр потрібного гаджета у магазинах може бути непросто.

Неповна комплектація. Refurbished смартфони можуть продаватися з частковим набором аксесуарів або взагалі без них. Уточнюйте цю інформацію перед покупкою.

Відсутність преміум-фактора. Статус Refurbished на коробці знижує цінність смартфона як презента. Адже дарувати новий пристрій завжди більш престижно. Але якщо ви купуєте такий телефон для себе, це вже не так важливо, адже про його минуле ніхто, крім вас, не дізнається.

Складнощі перепродажу. Наявність спеціального маркування може відлякати потенційних покупців. Багато користувачів нічого не знають про відновлені пристрої і ставляться до них обережно.

Різниця між Refurbished та вживаними смартфонами

Плюси

Хоча Refurbished-смартфони також не є новими, процедура відновлення дає їм вагомі переваги перед звичайними вживаними смартфонами.

Недоторканий зовнішній вигляд. Завдяки очищенню та усуненню косметичних дефектів відновлені смартфони візуально нічим не відрізняються від нових. Це рідко характерно для вживаних гаджетів, на яких майже завжди присутні як мінімум дрібні подряпини і відбитки пальців.

Перевірена працездатність. В результаті комплексного тестування Refurbished-пристрої знаходяться у повністю робочому стані. Це стосується як апаратної частини, так і програмної.

Новий акумулятор. Уживані смартфони, які були в експлуатації більше року, часто мають зношені акумулятори. Автономність таких пристроїв менша за початкову. У той же час відновлені смартфони обов'язково одержують нові батареї.

Наявність гарантії. Вживані гаджети зазвичай перепродають вже після закінчення гарантії. Натомість Refurbished-смартфони пропонують з офіційною гарантією від виробника, як правило, терміном на один рік. Щоправда, на неї можуть поширюватись регіональні обмеження: краще уточнювати цей момент перед покупкою.

Мінуси

Єдині недоліки Refurbished-смартфонів на тлі вживаних — більш висока вартість і менший вибір. Зазвичай купити потрібну модель з рук простіше та дешевше.

Висновок: чи варто купувати відновлений смартфон

Refurbished-смартфони — це золота середина між новими та б/в пристроями. Завдяки ретельній процедурі відновлення ви отримуєте хоч і вживаний, зате недоторканий на вигляд і повністю робочий апарат з відчутною знижкою. Ще й з новим акумулятором та офіційною гарантією на додачу.

Але все це справедливо лише для смартфонів, відновлених їхніми виробниками — Manufacturer Refurbished. Апарати, відновлені продавцями, або Seller Refurbished, ще дешевші. Але вони можуть бути будь-якої якості. Якщо не готові до ризику заради економії, не купуйте їх.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA