Тема заряджання телефонів обросла різноманітними міфами. Але це й не дивно: вона здається простою лише на перший погляд. Але якщо поринути глибше — можна наштовхнутися на численне підводне каміння, пов'язане з тими чи іншими нюансами технологій. У цій статті ми постаралися відповісти на найпопулярніші питання стосовно заряджання, які виникають у звичайних користувачів.

Чи можна використовувати неоригінальні зарядки та кабелі

Якщо під неоригінальними аксесуарами мати на увазі підробки, замасковані під кабелі або адаптери відомих брендів, користуватися ними в жодному разі не можна. Як правило, такі товари мають дуже низьку якість. Тому вони становлять загрозу як для смартфона, так і для користувача. Адже підроблений зарядний аксесуар може стати причиною замикання схем, пожежі та навіть удару струмом.

Але найчастіше неоригінальними називають офіційні аксесуари, тільки випущені не самим виробником смартфона на зразок Apple і Samsung, а якимось іншим брендом. Наприклад, Baseus, ArmorStandard або Hoco. Продукти подібних компаній часто бувають дешевшими за оригінальні, не поступаючись їм за якістю та характеристиками. Такі пристрої можна розцінювати як вигідну альтернативу стандартним аксесуарам.

Таким чином, ви можете заряджати смартфон за допомогою кабелів та мережевих адаптерів від практично будь-якого бренда. Але важливо, щоб цей виробник був надійним, а сам пристрій не виявився підробкою. Щоб уникнути проблем просто купуйте аксесуари не на умовному AliExpress, а в магазині, якому довіряєте. Наприклад, ми у Wookie.UA продаємо лише офіційні продукти від перевірених часом компаній.

І ще один важливий момент. Перед покупкою будь-якого аксесуара — оригінального чи ні — потрібно обов'язково переглянути його характеристики та переконатися, що він підходить вашому гаджету за кількома параметрами.

Що потрібно перевірити, якщо вибираєте мережевий адаптер або повербанк:

  • Тип вихідного роз'єму. Він повинен збігатися за форматом із штекером зарядного кабелю. Більшість мережевих адаптерів та повербанків мають вихідні порти типу USB-С чи USB-A.
  • Вихідна потужність: вимірюється у ватах (Вт). Вона має бути не меншою, ніж максимальна потужність заряджання, яку підтримує ваш смартфон.
  • Підтримка технологій швидкого заряджання. Якщо ваш телефон сумісний з будь-яким стандартом прискореного живлення, адаптер або повербанк повинен підтримувати такий самий стандарт. Популярні технології: Power Delivery, Quick Charge, Fast Charge.

Що потрібно перевірити, якщо вибираєте зарядний кабель:

  • Тип першого штекера. Один із кінців кабелю повинен збігатися за форматом із вихідним роз'ємом адаптера або повербанка.
  • Тип другого штекера. Інший кінець кабелю повинен бути сумісним із зарядним роз'ємом смартфона. У більшості телефонів це порт USB-C.
  • Максимальна потужність. Якщо ви плануєте використовувати адаптер живлення або повербанк із потужністю 50 Вт і вище, переконайтеся, що кабель її витримає. Але максимальний рівень потужності, на жаль, зазначають не всі виробники кабелів.

Як заряджати смартфон, якщо він пошкоджений чи намок

Якщо на смартфоні є сліди серйозних пошкоджень, краще взагалі не підключати його до джерел живлення. Інакше він може пошкодитись ще сильніше або викликати проблеми в електромережі. Краще здати пристрій на перевірку в сервісний центр, щоб відремонтувати його або хоча б переконатися, що нутрощі цілі та заряджати апарат безпечно.

Якщо слідів пошкоджень немає, але між екраном та рамою смартфона з'явилася щілина, також не поспішайте ставити його на заряджання. Це може бути ознакою здуття акумулятора. Такий стан говорить про те, що батарея зношена або пошкоджена і потребує заміни. Цю процедуру можуть швидко виконати у сервісному центрі.

Якщо смартфон намок, у жодному разі не підключайте його до джерела живлення. Спочатку просушіть пристрій. Для цього протріть його м'якою безворсовою серветкою і покладіть в чисте сухе місце. Якщо в зарядний порт набився бруд, акуратно протріть його м'яким пензликом або шматочком вати, обгорненої навколо зубочистки. Ставити апарат на заряджання можна лише після того, як волога повністю випарувалася. Для цього може знадобитися від кількох годин до декількох днів — все залежить від кількості рідини, що потрапила всередину.

Справними та сухими повинні бути не лише смартфони, а й усі зарядні аксесуари. Інакше вони теж можуть становити небезпеку.

Що робити, якщо телефон гріється під час заряджання

І смартфон, і адаптер живлення можуть нагріватися до певної міри під час заряджання. Це природний результат передачі енергії, особливо коли йдеться про технології швидкого живлення з використанням високих потужностей.

Але навіть незначне нагрівання може шкодити батареї. Тому за можливості його бажано мінімізувати. А якщо температура смартфона стає зависокою для комфортного тримання в руках — охолодження просто необхідне.

Якщо смартфон та/або адаптер живлення, на вашу думку, стали занадто гарячими, відразу ж відключіть їх від мережі та один від одного. Вимкніть телефон і дайте йому охолонути.

Щоразу, коли апарат заряджається, дотримуйтеся цих заходів профілактики від перегріву.

  • Не навантажуйте смартфон. Намагайтеся не запускати ігри, програми для зйомки або інші вимогливі додатки. Краще взагалі відкласти пристрій та не використовувати його. Якщо не чекаєте на повідомлення та дзвінкі, можна також активувати режим «У літаку», щоб повністю вимкнути передачу даних. У такому разі апарат не тільки менше грітиметься, але ще й зарядиться швидше.
  • Вибирайте правильні місця. Не кладіть апарат на поверхню, куди потрапляють прямі сонячні промені або де є інші джерела тепла. Також подбайте про те, щоб нічого не заважало циркуляції повітря: жодні ковдри, предмети одягу та інші об'єкти не повинні заважати вентиляції. При спекотній погоді додаткове нагрівання можуть викликати занадто щільні чохли.
  • Використовуйте лише сухі та непошкоджені аксесуари від перевірених брендів. Про це ми вже згадували.
  • Не зловживайте швидким заряджанням. У спекотний літній сезон можна відкласти зарядний пристрій із підтримкою прискореного живлення та купити замість нього повербанк або інший адаптер із меншою потужністю. Смартфон заряджатиметься повільніше, зате менше грітиметься.

Чи потрібно повністю розряджати та заряджати новий смартфон

Ви могли чути, що відразу після покупки смартфона його акумулятор потрібно обов'язково розрядити «в нуль» і після цього зарядити до 100%. А дехто навіть вірить, що процедуру необхідно повторити тричі, ніби якийсь ритуал. Інакше нібито знизиться максимальна ємність батареї і вона працюватиме гірше.

Насправді це міф, хоч і дуже поширений. Деякі старі типи акумуляторів справді демонстрували так званий «ефект пам'яті». Цим терміном описували тимчасову втрату ємності, що відбувалася через неповне розряджання. Але в актуальних смартфонах давно використовують більш сучасні літій-іонні (Li-ion) і літій-полімерні (Li-Pol) батареї. Вони таких проблем не мають.

Більше того, для сучасних акумуляторів повне заряджання та розряджання не просто не потрібні, вони навіть шкідливі. Це стосується як нових пристроїв, так і тих, якими ви вже певний час користуєтеся. Виробники смартфонів рекомендують підтримувати рівень заряду у межах 20-80%. Якщо ви виходите за ці межі лише іноді — нічого страшного. Але регулярні випадки викликають різні процеси, які прискорюють зношування батареї. Інженери називають це хімічним старінням.

Після глибокого розряджання смартфон навіть може певний час не реагувати на підключення до джерела живлення. Але зазвичай протягом півгодини апарат приходить до тями.

Чи можна залишати телефон на заряджанні на всю ніч

Нічний час — один із найзручніших для заряджання смартфона. Адже доки ви спите, вам не потрібно носити апарат із собою. Він може спокійно заповнювати батарею до ранку біля розетки. А коли прокинетеся та візьмете його, він уже буде повністю готовий до роботи.

Але за ніч смартфон встигає зарядитися до 100%. А, як ви вже знаєте, це шкідливо для акумулятора. Таким чином, якщо регулярно залишати смартфон на заряджанні на всю ніч або просто протягом довгого часу, це може призвести до прискореного зношування акумулятора. Згодом він почне розряджатися швидше.

Проте виробники смартфонів намагаються вирішити цю проблему. Наприклад, всі iPhone з iOS 13 і новіше підтримують режим оптимізованого заряджання. На деяких Android-телефонах також є подібні функції. Можете пошукати їх у налаштуваннях.

Коли цей режим активовано на iPhone, спеціальний алгоритм аналізує розклад, за яким користувач заряджає смартфон. В результаті система вчиться прогнозувати тривалі сеанси заряджання та автоматично зупиняє потік енергії після заповнення батареї на 80%.

Заряджання продовжується під ранок і, коли ви прокидаєтеся, отримуєте повний акумулятор. Так, енергія все ж таки піднімається вище рекомендованих 80%. Але в такому стані батарея знаходиться на кілька годин менше, ніж може бути без оптимізації. Це до певної міри сповільнює знос. Такий режим буде ефективним тільки за більш-менш стабільного розкладу заряджань. Для нічних сеансів — те, що треба.

Короткі відповіді на інші питання про заряджання

Чи можна заряджати смартфон на холоді? Краще не підключати телефон до джерела живлення за температури нижче 10°. Холод так само негативно впливає на акумулятори, як і надмірне тепло. Коли потрібно зарядити пристрій, принесений із морозу, дайте йому час нагрітися і лише після цього ставте на заряджання.

Що відключати спочатку: зарядку від розетки або смартфон від зарядки? Порядок не має значення. Дійте, як вам зручніше.

Як правильно зберігати смартфон: з порожньою батареєю чи повною? Якщо потрібно відкласти пристрій на тривалий час, зарядіть його на 50-70% і вимкніть. Цей рівень є оптимальним для зберігання з точки зору мінімізації зносу батареї.

Чи шкідливе швидке заряджання? Як ми вже згадували, прискорене живлення сильніше нагріває пристрій. А надмірне нагрівання знижує термін служби батареї. Але якщо вживати профілактичних заходів для охолодження смартфона під час заряджання, негативний ефект має бути мінімальним.

Підведемо підсумок

Тепер ви точно знаєте, що кабелі та адаптери від сторонніх брендів можуть бути не гіршими за оригінальні. Що нагріванням смартфона під час заряджання можна і потрібно керувати. І що сучасні батареї не потрібно і навіть шкідливо розряджати і заряджати повністю. Сподіваємося, що нам вдалося розвінчати для вас хоча б частину найпоширеніших міфів, пов'язаних із живленням смартфонів. Дотримуйтеся наведених у статті рекомендацій, щоб ваші пристрої швидко заряджалися і довго тримали заряд.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA