Широкий асортимент бюджетних пристроїв поповнився двома смартфонами: Oppo A38 та A58. Апарати оснащені великими екранами, ємними акумуляторами та нетипово гучними динаміками. Модель Oppo A58 пропонує більше оперативної пам'яті та більш просунутий дисплей. В іншому пристрої майже ідентичні та обидва відносяться до цінової категорії до 10 000 грн. Чи варті новинки вашої уваги та грошей або краще їх уникати? Давайте розбиратися.

Модель

Oppo A38

Oppo A58

Габарити та вага

163,7 х 75 х 8,2 мм, 190 г

165,7 x 76 x 8 мм, 192 г

Дисплей

6,56 дюйма, LCD, 720 x 1 612 пікселів, 90 Гц, 269 ppi

6,72 дюйма, LCD, 1 080 x 2 400 пікселів, 60 Гц, 391 ppi

Процесор

Mediatek Helio G85

Mediatek Helio G85

Пам'ять

4 ГБ + 128 ГБ

microSDXC до 1 ТБ

8 ГБ + 128 ГБ

microSDXC до 1 ТБ

Операційна система

Android 13, ColorOS 13.1

Android 13, ColorOS 13.1

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Датчик глибини: 2 Мп, f/2,4

Основна: 50 Мп, f/1,8, AF

Датчик глибини: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

5 Мп, f/2,2

8 Мп, f/2,0

Комунікації

2 Nano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 2.0

2 Nano-SIM, 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 2.0

Акумулятор

5 000 мА·год, 33 Вт

5 000 мА·год, 33 Вт

Комплектація

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Смартфон, зарядний кабель, мережевий адаптер живлення

Офіційні ціни в Україні

7 299 грн (6 999 грн за акцією до 15 жовтня)

8 999 грн

Зовнішній вигляд

Oppo A38 — доволі великий смартфон, яким важко користуватися однією рукою. Навіть якщо вона у вас більша за середню. Апарат продається в чорному та золотистому варіантах. Дизайн є типовим для бюджетника, але може зацікавити блискучою задньою панеллю. У кожному варіанті вона переливається на світлі. Але така особливість точно не для всіх: одним подобається, інших дратує.

Oppo A38

У апарата гострі грані та закруглені кути. Над і під екраном впадають у вічі великі відступи, характерні для недорогих пристроїв. Зверху помітна старомодний чубчик для передньої камери. А задні утворюють вертикальний ряд на тильній панелі.

Корпус складається з пластику. За словами виробника, він відповідає стандартам IP5X та IPX4. Інакше кажучи, захищений від потрапляння всередину пилу та бризок води.

Oppo A58 теж досить великий апарат, навіть трохи довший і ширший. Але завдяки згладженим граням на тильній стороні в руці він відчувається приблизно так само. Цей пристрій доступний у чорному та світло-зеленому варіантах. На спинці кожного з них також є своєрідна блискуча текстура з переливом.

Oppo A58

Незважаючи на значну схожість з Oppo A38, ця модель виглядає цікавіше. Тут і відступи поруч із екраном не такі великі, і замість чубчика — сучасніший отвір для фронтальної камери. Хоча корпус такий самий пластиковий: ніякого тобі преміального металу чи скла. На офіційному сайті виробника йдеться про захист від бризок, але нічого не сказано про пиленепроникність.

Параметри дисплеїв

Oppo A38 отримав великий екран із діагоналлю 6,56 дюйма. LCD-матриця непогано справляється із відтворенням кольору, а запасу яскравості вистачає навіть для роботи під сонцем. Підтримка частоти оновлення до 90 Гц забезпечує високу плавність анімацій. Головний мінус дисплея — відносно низька роздільна здатність. Щільність точок становить лише 269 ppi, чого мало навіть у цьому ціновому сегменті. Тому зображення виглядає не таким чітким, яким воно має бути.

Oppo A58

Дисплей Oppo A58 трохи більший, розмір діагоналі дорівнює 6,72 дюйма. Але він значно чіткіший. Як-не-як, щільність точок досягає 391 ppi. З відтворенням кольорів ситуація приблизно така ж: до AMOLED-матриць далеко, але як для LCD цілком нормально. А ось із частотою оновлення справи гірші. Вона менша, ніж у Oppo A38, і не перевищує 60 Гц. Тому скролінг та анімації можуть здаватися не такими плавними.

Система та пам'ять

Смартфони працюють на однакових чипах. Це бюджетні процесори Mediatek Helio G85. А ось обсяг оперативної пам'яті різний: 4 ГБ у Oppo A38 і 8 ГБ у Oppo A58. Причому обидва пристрої дозволяють подвоїти кількість ОЗП, щоб прискорити систему, за рахунок використання флеш-пам'яті. Це можна зробити в налаштуваннях. Але на значне підвищення швидкодії розраховувати не варто.

Oppo A38

На обох апаратах встановлено ColorOS 13.1 — фірмову оболонку Oppo, в основі якої лежить Android 13. Інтерфейс на кожному пристрої працює переважно без проблем. Але інколи система може смикатися або занадто довго думати при використанні стандартної програми для керування камерою.

Якщо любите грати, можете розраховувати лише на більш-менш прості ігри. Просунуту графіку смартфони перетравлюють насилу. Особливо це стосується Oppo A38 із його 4 ГБ оперативної пам'яті.

Внутрішнє сховище кожного пристрою обмежено 128 ГБ флеш-пам'яті. Проте обидві моделі підтримують знімні накопичувачі об'ємом до 1 ТБ.

Камери

Камери Oppo A38 та A58, як і слід було очікувати від бюджетних пристроїв, не вражають. Почнемо з того, що у кожного смартфона лише одна повноцінна задня камера. Це модуль на 50 Мп із автофокусом. Її доповнює тільки сенсор глибини, що використовується для ефекту боке – розмиття фону.

Oppo A38

Тому камери смартфонів знімають не дуже якісно. Зроблені у ясний день фотографії виглядають відносно нормально. Але найменші проблеми з освітленням різко знижують чіткість та деталізацію кадру.

Фронтальні камери у смартфонів різні. Oppo A38 дістався модуль на 5 Мп, а Oppo A58 — на 8 Мп. Проте, якість у них майже однакова. Для відеозв'язку та сторіс у Instagram має бути достатньо. Але знімати якісні портрети з їхньою допомогою не вийде.

Як передні, так і задні камери обох пристроїв підтримують зйомку відео з роздільною здатністю до 1080p при 30 к/с. Тут теж все бюджетно.

Oppo A58

Комунікації та звук

Комунікаційні можливості у пристроїв однакові. Обидва смартфони сумісні з 4G, Wi-Fi 5 та Bluetooth 5.3. Крім того, кожен апарат оснащений двома слотами для карток Nano-SIM та дозволяє розраховуватися на касах за допомогою NFC-чипа.

Oppo A38

На окрему увагу заслуговують динаміки пристроїв. У рекламі виробник зосереджує увагу на режимі Ultra-Volume, який повинен збільшувати їх гучність до 300%. Звук справді виходить дуже потужним. Але через його якість цінність функції викликає сумніви. Так, смартфони не дозволяють пропустити дзвінок у галасливому місці, але переносну колонку вони навряд чи замінять.

Також хочеться відзначити наявність в обох пристроях порту 3,5 мм mini-jack для підключення дротових навушників. Цей роз'єм щороку зустрічається все рідше.

Акумулятори

Смартфони непогано показують себе з боку автономності. Кожному дісталася батарея з ємністю 5 000 мА·год, якої спокійно вистачає на півтора дні роботи за середнього навантаження.

Oppo A58

Обидва пристрої здатні заряджатися на потужності до 33 Вт. Для наповнення порожньої батареї їм потрібно близько півтори години. Для цього використовується фірмова технологія Oppo SUPERVOOC. Не рекордний результат, але для бюджетного сегменту та досить ємних акумуляторів це непогано. Що радує, в коробці разом із кожним апаратом лежить не тільки кабель USB, але і необхідний зарядний пристрій.

Висновок

Oppo A38 та A58 навряд чи стануть народними смартфонами. З одного боку, вони пропонують не зовсім стандартний дизайн, хорошу автономність та гучні динаміки. Oppo A58 також має доволі непоганий екран і великий обсяг ОЗУ. З іншої сторони, у цих апаратів посередні чіпи, слабкі камери та завищені ціни. За ті ж суми можна легко знайти альтернативи, які за сукупністю параметрів виглядають краще. Наприклад, Poco X5, пристрої з лінійки Realme 10 і Motorola Moto G32.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA