Зниклий Android-смартфон можна знайти, як би далеко він від вас не знаходився. Спеціально для цього завдання компанія Google розробила сервіс «Знайти пристрій». Цей інструмент показує місцезнаходження телефону, підключеного до облікового запису користувача, на цифровій мапі. За допомогою сервісу можна не тільки дізнатися координати свого пристрою, але й за необхідності — захистити його дані від сторонніх осіб. Наша інструкція допоможе вам у всьому розібратися.

Як знайти смартфон за Google-акаунтом: інструкція

Для початку коротко пояснимо, як працює сервіс «Знайти пристрій». Він доступний у вигляді сайту та мобільного додатка. Перший дозволяє шукати зниклий Android-смартфон через комп'ютер, другий — за допомогою будь-якого іншого телефону або планшета на Android. Сервіс з’єднується з апаратом через інтернет та отримує його координати.

Логотип Google-сервісу «Знайти пристрій»

У разі успіху система показує, де знаходиться зниклий смартфон на інтерактивній мапі. Щоб спростити пошук на місці, можна дистанційно активувати звуковий сигнал на смартфоні. Мелодія виклику пролунає з максимально можливою гучністю, навіть якщо на апараті увімкнено беззвучний режим.

Умови для успішного пошуку

Важливо розуміти, що сервіс «Знайти пристрій» не універсальний. Ви можете скористатися ним лише в тому разі, якщо зниклий смартфон відповідає наведеним нижче умовам.

  • Апарат працює на Android 8.0 або свіжішій версії операційної системи. На пристроях зі старими поколіннями ОС функції пошуку можуть бути відсутні або працювати з додатковими обмеженнями.
  • Смартфон не є гаджетом бренда Huawei. Через американські санкції «Знайти пристрій» та інші сервіси Google на цих апаратах не працюють. Але власникам смартфонів Huawei доступний альтернативний метод, про який ви можете прочитати нижче.
  • Телефон підключено до інтернету через стільникову мережу або Wi-Fi. Без онлайн-з'єднання сервіс просто не зможе зв'язатися з апаратом та отримати від нього актуальні геодані. Якщо зв'язок зі смартфоном зник до моменту пошуку, інструмент «Знайти пристрій» здатний показувати лише останні координати з надісланих смартфоном раніше. І лише в тому випадку, якщо в налаштуваннях активна функція «Зберігати останнє місцеположення».
  • На вашому пристрої виконано вхід в акаунт Google. Це необхідно, оскільки пошуковий сервіс ідентифікує апарат через обліковий запис.
  • На телефоні активні функції «Місцезнаходження» та «Знайти пристрій». Саме вони дозволяють передачу координатів через Google-аккаунт. На щастя, на більшості Android-смартфонів обидві функції включаються автоматично після входу в обліковий запис Google.
  • Ви не вимикали видимість пристрою в сервісі Google Play. За замовчуванням ця опція завжди активна.

Інструкція з пошуку смартфона

Щоб спробувати знайти зниклий апарат, виконайте такі дії.

  1. Відкрийте сайт або додаток сервісу «Знайти пристрій». Функціональність у них однакова, мобільна версія відрізняється лише компактнішим інтерфейсом.

  2. Увійдіть до того ж облікового запису Google, який підключено до зниклого смартфона. Якщо ви використовуєте мобільний додаток «Знайти пристрій» на гаджеті іншого користувача, виберіть гостьовий режим входу. Тоді вам не доведеться прив'язувати свій обліковий запис до чужого пристрою.

  3. Після входу переконайтеся, що у списку пристроїв у сервісі вибрано саме зниклий смартфон.

  4. Зачекайте, доки на мапі не з'явиться значок вашого гаджета. Це може зайняти від кількох секунд до пари хвилин.

  5. Використовуйте мапу для пошуку пристрою. У разі потреби регулюйте деталізацію та масштаб.

  6. Коли будете поряд з потенційним місцезнаходженням апарата, натисніть «Відтворити сигнал». Це дасть змогу знайти смартфон за звуком.

Альтернативні методи пошуку

Припустимо, сервіс «Знайти пристрій» вам не допоміг. Тоді спробуйте ці варіанти.

  • Якщо зниклий смартфон розробила компанія Huawei, скористайтеся функцією «Пошук телефону» у сервісі Huawei Cloud. Цей інструмент працює майже так само, як «Знайти пристрій». Тільки виконує пошук не за Google-акаунтом, а за обліковим записом Huawei.
  • Якщо зниклий пристрій — один зі смартфонів Samsung Galaxy, до ваших послуг сервіс SmartThings Find. Це майже повний аналог інструменту Google «Знайти пристрій», що вміє знаходити телефони за обліковим записом Samsung.
  • Зрештою, незалежно від моделі вашого апарата, не забувайте про простий дідівський спосіб — зателефонувати на смартфон з іншого пристрою. Якщо зниклий гаджет поруч, можливо, його вдасться знайти за звуком. Якщо трубку підніме стороння людина, можете запропонувати їй повернути смартфон за винагороду.

Що робити далі: захистіть особисті дані

Якщо ви побачили смартфон на мапі, але не можете повернути його протягом найближчих хвилин, подбайте про захист особистих даних. Це важливо в тих випадках, коли є можливість потрапляння пристрою в чужі руки. Щоб сторонні не змогли отримати доступ до ваших банківських рахунків та іншої важливої інформації, якнайшвидше вживіть нижченаведених заходів.

Зверніть увагу: якщо сервіс «Знайти пристрій» не знаходить смартфон, перші дві з наступних дій теж, швидше за все, не спрацюють.

1. Заблокуйте екран смартфона

Якщо ви не впевнені, чи налаштовано на зниклому пристрої автоблокування екрана, про всяк випадок активуйте блок дистанційно. В результаті дисплей вимкнеться і ніхто не зможе отримати доступ до даних гаджета без введення пароля.

Щоб дистанційно заблокувати екран, відкрийте сервіс «Знайти пристрій», виберіть у списку команд «Захистити пристрій» та дійте відповідно до наступних підказок системи. У процесі ви зможете вказати коротке повідомлення, яке відображатиметься на заблокованому екрані. Наприклад, можна написати, що апарат загублено, та вказати свій контактний номер телефону для його повернення.

2. Зітріть весь контент та налаштування

Зловмисник може вгадати пароль блокування або обійти його за допомогою спеціальних програм. Якщо дуже турбуєтеся за свої дані, розгляньте в якості більш радикального способу їх захисту дистанційне скидання пристрою. В результаті цієї процедури система повернеться до заводського стану, а вся особиста інформація з пристрою видалиться. Але, діставшись до нього, ви зможете відновити дані, які збереглися в хмарі Google. Для цього потрібно лише знову підключити до апарату свій Google-аккаунт.

Щоб виконати дистанційне скидання, відкрийте сервіс «Знайти пристрій», виберіть у списку команд «Стерти дані з пристрою» та дотримуйтеся подальших підказок системи. Майте на увазі, після скидання смартфон перестане відображатись на мапі.

3. Вживіть загальних заходів безпеки

Якщо ви сумніваєтеся, що зможете повернути пристрій, вживіть цих заходів.

  • Розкажіть знайомим та близьким про зникнення смартфона. Якщо пристрій потрапить до рук зловмисника, той може зв'язатися з вашими родичами або друзями і, наприклад, попросити грошей від вашого імені. Розкажіть цим людям про зникнення смартфона. Попередьте, щоб вони не реагували на підозрілі прохання, якщо такі будуть надходити від ваших облікових записів або номера телефону.
  • Заблокируйте SIM-карту. Щоб сторонні особи не могли використовувати ваш телефонний номер для шахрайства або входу до ваших облікових записів, зателефонуйте оператору та попросіть заблокувати SIM-картку. Вас попросять відвідати для цього найближчий салон мобільного зв'язку. Там можна буде перенести старий номер на нову картку.
  • Замініть паролі в облікових записах. Якщо до смартфону були підключені облікові записи банківських додатків, месенджерів, соцмереж та інших важливих сервісів, замініть в них паролі. Це завадить іншим людям використовувати ваші профілі.
  • Зверніться до поліції. Якщо смартфон саме вкрали, можете написати заяву до компетентних органів. Можливо, вам пощастить і апарат знайдеться.

Як заздалегідь захистити Android-смартфон від сторонніх осіб

Ніхто не застрахований від зникнення смартфона і його потрапляння до чужих рук. Але ви можете налаштувати свій апарат таким чином, щоб мати в такій ситуації більше шансів знайти його та захистити власні дані. Ось що для цього можна зробити.

Налаштуйте автоблокування екрана. В результаті через деякий час після вашої останньої взаємодії з пристроєм він буде автоматично блокувати доступ до програм і даних. Щоб налаштувати цю функцію, спочатку зайдіть у налаштування безпеки та увімкніть захист екрана за допомогою пароля, PIN-коду, графічного ключа або відбитка пальця. Потім перейдіть до параметрів дисплея та виберіть невеликий інтервал, після якого має спрацьовувати автоблокування.

Увімкніть визначення геолокації. Це дозволить вам шукати апарат за допомогою сервісу «Знайти пристрій». Для активації відкрийте параметри смартфона, виберіть «Місцезнаходження» та увімкніть цю опцію.

Активуйте функцію «Знайти пристрій». Вона також необхідна для пошуку смартфона, а також дозволяє дистанційно керувати ним: блокувати пристрій і видаляти з нього дані. Увімкнути цю функцію можна в розділі з налаштуваннями загальної безпеки або на вкладці з параметрами облікового запису Google — залежить від пристрою.

Перевірте видимість пристрою у Google Play. Як ми вже говорили, для віддаленого пошуку та керування смартфоном він повинен відображатися в налаштуваннях вашого профілю в магазині додатків Google. Для перевірки перейдіть за посиланням play.google.com/library/devices і переконайтеся, що ваш пристрій позначено галкою.

Налаштуйте автоматичне резервне копіювання. Можливо, у разі зникнення пристрою вам доведеться скинути його для захисту даних. Автоматичне резервування дозволить відновити стерту таким чином інформацію за допомогою облікового запису Google. Щоб налаштувати цю функцію, знайдіть розділ керування акаунтами в налаштуваннях смартфона та активуйте резервне копіювання в хмару Google.

Висновок

Відшукати зниклий Android-смартфон за Google-акаунтом допоможе сервіс «Знайти пристрій». Він доступний у вигляді сайту та мобільної програми, яку можна безкоштовно завантажити з Google Play.

Сервіс також дає змогу захистити дані на смартфоні від сторонніх осіб. Так, за допомогою цього інструмента можна дистанційно заблокувати екран або стерти з апарата всю особисту інформацію.

Якщо ж вам не вдасться знайти смартфон чи швидко повернути його, вживіть загальних заходів безпеки. Попередьте друзів та знайомих, що від вашого імені з ними можуть зв'язатися шахраї. Замініть важливі паролі в облікових записах, підключених до пристрою. Заблокуйте стару SIM-картку та перенесіть свій номер на нову. У разі крадіжки можете звернутися до поліції.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA