Багато хто з нас звик, що в описі дисплеїв зустрічаються абревіатури на кшталт LCD, IPS, AMOLED або OLED. Пару років тому цей перелік поповнила новинка: LTPO. Що це за технологія та як вона співвідноситься з різними типами екранів? В яких смартфонах вона вже використовується і чому ви захочете побачити її в характеристиках свого наступного пристрою? Розповідаємо простими словами.

Що таке LTPO та в чому її переваги

Якщо не занурюватися в технічні подробиці, LTPO — це відносно нова технологія виробництва екранних панелей, яка дозволяє їм ефективніше витрачати заряд акумулятора.

Щоб розібратися в тому, як це працює, потрібно згадати частоту оновлення дисплея. Як ви можете знати, цей параметр характеризує, скільки разів на секунду панель здатна виводити нове статичне зображення. Чим вища частота, тим плавніше екран відображає анімації інтерфейсу, відео, ігрову графіку та будь-які інші рухомі елементи.

За останні роки виробники гаджетів збільшили цей параметр у кілька разів. Сучасні смартфони преміум-класу можуть похвалитися екранами з частотою до 120 Гц. Це означає, що вони здатні оновлюватись до 120 разів на секунду. Таким чином досягається дуже висока плавність, яка не просто тішить око, а й покращує чуйність інтерфейсу.

На жаль, висока частота оновлення екрана споживає багато енергії. Справа в тому, що кожної секунди смартфону потрібно обробляти велику кількість зображень. Це створює підвищене навантаження на чип, який, у свою чергу, швидше виснажує ресурси акумулятора.

Саме цю проблему вирішують за допомогою LTPO. Технологія дозволяє регулювати частоту оновлення екрана адаптивно — в залежності від контенту, що відображається. Коли текст, фотографія або інші статичні елементи на екрані, частота автоматично падає. Адже для відображення такого контенту немає сенсу часто оновлювати екран. Якщо ж користувач запускає, наприклад, відео, гру або інші динамічні елементи, частота миттєво підвищується.

Таким чином, LTPO дає можливість насолоджуватися підвищеною частотою оновлення, де це дійсно потрібно — без зайвого навантаження на акумулятор. Ця технологія робить екрани, за різними даними, на 10-20% більш енергоефективними. Тому поява LTPO стала важливою подією для смартфонів та інших портативних пристроїв, залежних від акумуляторів.

Перевага нової технології найбільше помітна при використанні функції Always-On. Це режим блокування екрана, в якому пікселі не вимикаються, як це заведено, а продовжують відображати віджети, повідомлення та іншу інформацію. У такому стані LTPO-панель знижує частоту до мінімуму, що дозволяє їй довго залишатися активною з відносно невеликими енерговитратами.

Які екрани кращі: OLED чи LTPO

OLED-екрани, також відомі як AMOLED, зарекомендували себе як найбільш просунуті на ринку. Серед їхніх переваг — висока яскравість і чудова передача кольорів.

Але після появи LTPO-панелей в деяких користувачів виникає питання щодо того, чи краще ці дисплеї за вже знайомі OLED? Насправді, така постановка не зовсім коректна. Адже LTPO — це не окремий тип дисплея, а лише технологія, яка може застосовуватись для виготовлення OLED-панелей. Екрани, створені з її використанням, часто так і називають: LTPO OLED. Тому, якщо вже говорити про порівняння, правильніше казати, що ми зіставляємо звичайні OLED-дисплеї з панелями LTPO OLED.

Головна різниця між ними — у тонкоплівкових транзисторах. Це напівпровідникові елементи екрана, які керують роботою пікселів.

У стандартних OLED-дисплеях транзистори створюються за технологією LTPS. Тобто з низькотемпературного полікристалічного кремнію (low-temperature polycrystalline silicon). Недоліком цього матеріалу є те, що зроблені з нього транзистори не можуть змінювати частоту оновлення. У деяких пристроях ця функція реалізована на програмному рівні. Але вона не така енергоефективна, оскільки дозволяє перемикатися лише між декількома фіксованими значеннями: наприклад, 30 Гц, 60 Гц і 90 Гц.

Смартфон Poco X5 підтримує два режими з фіксованою частотою оновлення на 60 Гц та 120 Гц

Транзистори панелей LTPO OLED відрізняються тим, що складаються з гібридного матеріалу, що поєднує кремній з оксидом індію, галію та цинку. Тому назва технології розшифровується як низькотемпературний полікристалічний оксид (low-temperature polycrystalline oxide). Саме цей компонент дозволяє транзисторам змінювати частоту оновлення в динамічному режимі. У вже доступних на ринку пристроях вона може набувати будь-якого значення в діапазоні від 1 до 120 Гц. Така гнучкість забезпечує максимальну енергоефективність.

Таким чином, екрани LTPO OLED більш досконалі з технічної точки зору. Вони мають всі переваги звичайних OLED-дисплеїв і до того ж — знижують енерговитрати за рахунок динамічної зміни частоти оновлення.

Водночас виробництво LTPO OLED обходиться дорожче. Тому поки що такі екрани зустрічаються лише у пристроях флагманського класу.

Хто стоїть за новою технологією

LTPO розробили інженери Apple. Першим пристроєм з такою панеллю став розумний годинник Apple Watch 4, реліз якого відбувся в 2018 році. Впровадження нової технології дозволило компанії збільшити дисплей пристрою та зменшити розмір його акумулятора без зниження рівня автономності.

Apple Watch 4

Невдовзі Samsung скопіювала LTPO і в 2020 випустила перший смартфон, здатний динамічно змінювати частоту оновлення дисплея. Ним став Galaxy Note 20 Ultra. Оскільки патент на LTPO належить Apple, для вільного використання технології корейській компанії довелося внести в неї деякі зміни. Але загальний принцип роботи та можливості у розробки Samsung приблизно такі самі.

Galaxy Note 20 Ultra

Більше того, Samsung дала своїй технології іншу назву — HOP. Вона, як і LTPO, також відсилає до гібридного матеріалу, що поєднує оксид індію, галію та цинку з полікристалічним кремнієм (hybrid-oxide and polycrystalline silicon). Що цікаво, ця назва так і не закріпилася. Прості користувачі і навіть багато оглядачів часто називають обидві технології LTPO.

5 смартфонів з LTPO-дисплеями

Як ви вже знаєте, поки що список смартфонів із LTPO-панелями складається з пристроїв флагманського або близького до нього рівня. Якщо хочете собі такий апарат та готові за нього заплатити, рекомендуємо звернути увагу на ці варіанти.

OnePlus 11

  • Дисплей: 6,7 дюйма, 1440 x 3216 пікселів, 525 ppi
  • Вартість в Україні: від 28 000 грн за версію 8/128 ГБ

OnePlus 11 — один із найдоступніших флагманів із LTPO-екраном, його можна розглядати як компромісний варіант. Смартфон максимально близький до пристроїв преміум-класу. Але все ж таки поступається їм за деякими важливими параметрами в обмін на більш прийнятну ціну.

З одного боку, апарат може запропонувати чудовий дисплей, потужне залізо з найновішим чипом Qualcomm SM8550 Snapdragon 8 Gen 2, ємну батарею на 5 000 мА год і швидку зарядку на 100 Вт.

З іншого боку, OnePlus 11 не підтримує бездротову зарядку і позбавлений захисту від вологи та пилу. І, найголовніше, йому дісталася нехай і не погана, але далеко не найкраща на тлі інших флагманів система задніх камер.

Google Pixel 7 Pro

  • Дисплей: 6,7 дюйма, 1440 x 3120 пікселів, 512 ppi
  • Вартість в Україні: від 28 000 грн за версію 12/128 ГБ

Ще один відносно недорогий апарат флагманського класу. В цілому, Google Pixel 7 Pro — дуже непоганий смартфон, особливо з урахуванням вартості. Але є нюанси, через які він підходить не всім користувачам.

До основних плюсів гаджета можна віднести яскравий екран з високою роздільною здатністю, гідну автономність та потужний процесор Tensor G2, розроблений компанією Google з прицілом на машинне навчання. Цей чип, серед іншого, забезпечує підвищений захист даних користувача, оптимізує енерговитрати акумулятора та допомагає камерам робити дуже якісні записи та знімки.

На жаль, процесор Google Pixel 7 Pro сильно гріється під час ігор, тому не підійде геймерам. Також у мінуси пристрою можна записати низьку, як для флагмана, потужність зарядки: лише 23 Вт.

iPhone 14 Pro

  • Дисплей: 6,1 дюйма, 1179 x 2556 пікселів, 460 ppi
  • Вартість в Україні: від 49 999 грн за версію 6/128 ГБ

Хоча LTPO розробила Apple, підтримкою цієї технології поки що можуть похвалитися лише деякі смартфони компанії. Серед них — iPhone 14 Pro. На даний момент це один із найпросунутіших айфонів і водночас один із найдорожчих.

Крім крутого дисплея, iPhone 14 Pro отримав потужний чип Apple A16 Bionic, який легко справляється з найвибагливішими програмами та іграми. Крім того, пристрою дісталася просунута система камер. Вони чудово знімають при будь-якому освітленні та підтримують вражаючий режим стабілізації відео. Ще один плюс смартфона в тому, що він менший за більшість флагманів, за рахунок чого може бути зручнішим.

Мабуть, головний недолік iPhone 14 Pro — у невеликій ємності батареї. Вона вміщує лише 3 200 мА·ч. Але треба сказати, що за рахунок енергоефективності екрана та процесора при середньому навантаженні смартфон все-таки доживає до кінця дня, що не так уже й погано. Детальніше про цю та інші актуальні моделі читайте у нашій статті з рекомендаціями щодо вибору iPhone.

Xiaomi 13 Pro

  • Дисплей: 6,73 дюйми, 1440 x 3200 пікселів, 522 ppi
  • Вартість в Україні: 51 999 грн за версію 12/256 ГБ

Минулого року компанія Xiaomi перевершила себе, випустивши дуже сильний смартфон Xiaomi 13 Pro. Апарат підняв планку якості для своєї серії і став в один ряд із найкращими флагманами від топових брендів. Але це спричинило різке підвищення ціни.

Серед переваг Xiaomi 13 Pro — потужний чип Snapdragon 8 Gen 2, великий чіткий екран з вигнутими краями і значний запас оперативної пам'яті. З автономністю, за яку відповідає батарея на 4 820 мА·год, теж немає жодних проблем.

На окрему увагу заслуговує система камер з оптикою від культового бренду Leica. Вони чудово знімають при яскравому денному світлі і показують досить непогані результати при слабкому освітленні. Отже, є всі підстави розглядати Xiaomi 13 Pro в якості гарного камерофона.

З мінусів хочеться відзначити хіба що високу вартість. Шанувальники Xiaomi не звикли до таких цін.

Samsung Galaxy S23 Ultra

  • Дисплей: 6,8 дюйма, 1440 x 3088 пікселів, 500 ppi
  • Вартість в Україні: від 57 999 грн за версію 12/256 ГБ

Galaxy S23 Ultra очолює флагманську лінійку смартфонів Samsung і укомплектований краще, ніж будь-який інший телефон компанії. Але й ціна апарата відповідна.

Смартфону дістався величезний екран із вигнутими краями і, можливо, найкраща система задніх камер на ринку. Основний модуль на 200 Мп відмінно працює навіть у темряві. А завдяки парі телефотооб'єктивів із три- та десятикратним оптичним зумом ви можете робити якісні знімки віддалених об'єктів.

Розігнаний процесор Snapdragon 8 Gen 2 забезпечує відмінну швидкодію. Крім того, в комплектацію S23 Ultra входить стилус, за допомогою якого зручно анотувати документи та малювати на екрані.

Але, як ми вже сказали, апарат дуже дорогий навіть для флагмана і досить великий. Тому він підійде далеко не кожному користувачу.

Що в підсумку

Отже, ми з'ясували, що LTPO — це нова перспективна технологія виробництва OLED-панелей. Завдяки їй екрани можуть динамічно керувати частотою оновлення, що дозволяє їм споживати менше енергії. Такі дисплеї називають LTPO OLED.

Технологію розробила Apple, але незабаром з'явився її перший аналог — HOP від Samsung, який в народі також називають LTPO. Сьогодні дисплеї з динамічною частотою оновлення зустрічаються в смартфонах, годинниках та інших пристроях багатьох брендів.

Через дороге виробництво таких екранів їх поки що встановлюють лише в апарати преміум-сегмента. Серед них такі смартфони, як OnePlus 11, Google Pixel 7 Pro, iPhone 14 Pro, Xiaomi 13 Pro та Samsung Galaxy S23 Ultra.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA