Минулорічний смартфон Nothing Phone (1) став успішним дебютом нового бренда. Компанії Nothing вдалося не просто створити добре збалансований апарат середнього класу, але й зробити його оригінальним з точки зору дизайну. А це нечасто виходить навіть у ветеранів ринку, давно забитого майже однаковими на вигляд гаджетами.

Nothing Phone (2) — це спроба закріпити здобутий успіх. Виробник знову використав прозору задню панель зі світлодіодами, що вирізняла дебютний апарат на фоні конкурентів. У той же час, Nothing прокачала «залізо», наблизивши новинку до рівня флагманів. На жаль, разом із цим зросла і ціна.

Стислі характеристики

Габарити та вага

162,1 x 76,4 x 8,6 мм, 201,2 г

Дисплей

6,7 дюйма, LTPO OLED, 1080 x 2412 пікселів, 394 ppi, 120 Гц

Процесор

Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1

Пам'ять

8-12 ГБ ОЗП, 128-512 ГБ для зберігання даних

Операційна система

Android 13, Nothing OS 2

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,9, 24 мм, 1/1,56", 1,0 µm, PDAF, OIS

Надширококутна: 50 МП, f/2.2, 114˚, 1/2.76", 0.64 µm, AF

Передня камера

32 Мп, f/2,5, 1/2,74", 0,8 µm

Комунікації

2х Nano-SIM, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, Type-C 2.0

Акумулятор

4 700 мА·год

Комплектація

Смартфон, зарядний USB-кабель

Вартість в Україні

Від 31 900 грн (за версію 12/256 ГБ)

Зовнішній вигляд

Задня панель Nothing Phone (2), як і у попередника, зроблена зі стійкого до подряпин прозорого скла. Але мікросхем крізь нього не видно, оскільки між скляною кришкою та нутрощами апарата знаходиться спеціальний прошарок. Він складається з фрагментів різної текстури та форми, прикрашених білими лініями світлодіодів. Розробник називає їх гліфами. Всі ці деталі надають смартфону дуже незвичайний футуристичний вигляд.

Гліфи здатні блимати під ритм мелодії дзвінка, що виглядає дуже гарно. Але вони грають не тільки естетичну, а ще й функціональну роль. Наприклад, світлодіоди можуть сигналізувати про нові повідомлення, запуск камери та інші події. Деякі світлові лінії також відображають рівень гучності під час регулювання або показують прогрес активного таймера. Користувач може програмувати яскравість та інші параметри підсвічування або повністю його вимикати.

Виробник не став змінювати розташування гліфів, але збільшив кількість самостійних зон підсвічування з 12 до 33. В результаті діоди на Nothing Phone (2) здатні створювати більш складні світлові візерунки.

Боки новинки захищені алюмінієвою рамкою. Поєднання металу та скла, підкріплене оригінальним дизайном та якісною збіркою, створюють відчуття, що перед вами смартфон преміум-класу. Але його дещо псує слабка стійкість до зовнішніх впливів. На жаль, як і попередня модель, Nothing Phone (2) не отримав стандартного для флагманів вологозахисту. Клас IP54 передбачає, що апарат може переносити лише попадання бризок — ніяких серйозніших контактів із рідинами.

Новинка трохи більша і важча за попередника. Але завдяки закругленим краям задньої панелі її так само зручно тримати в руці. Інша зміна, яка точно, пішла ергономіці на користь, це зменшення відступів навколо дисплея. Вони у Nothing Phone (2) такі ж вузькі, як і у топових флагманів. Тож ніяких підборідь. Чубчика теж немає: виріз для фронтальної камери не виходить за межі дисплея.

Ще одна візуальна відмінність — у кольорах корпусу. Nothing Phone (1) продавався в білій та чорній версіях. Нова ж модель доступна в білому та темно-сірому варіантах.

Параметри дисплея

Nothing Phone (2) має великий екран з довжиною діагоналі 6,7 дюйма. Якість хочеться лише хвалити. Сучасна матриця LTPO OLED з 10-бітною глибиною кольору видає широкий діапазон відтінків та не допускає спотворень при погляді під кутом. Яскравості достатньо для комфортного використання смартфона навіть у ясний сонячний день. А підтримка технології HDR10+ вичавлює всі фарби із якісного відеоконтенту.

Оскільки панель спроектована за технологією LTPO, дисплей здатний автоматично регулювати плавність анімацій у діапазоні 10-120 Гц. Це знижує навантаження на процесор, коли на екрані виводиться статичне зображення. Як результат, режим AlwaysOn, що підтримує підсвічування на заблокованому дисплеї, споживає мінімум ресурсів батареї.

Причепитися можна хіба що до роздільної здатності. Щільність пікселів екрана Nothing Phone (2) становить 394 ppi, що менше, ніж у більшості флагманів. Але на практиці ви навряд чи помітите різницю. З чіткістю зображення апарат не має жодних проблем.

Якщо порівнювати з попередньою моделлю, екран новинки при такій самій роздільній здатності на 0,2 дюйма довший по діагоналі. Крім того, його LTPO OLED матриця яскравіша і енергоефективніша, ніж звичайна OLED в Nothing Phone (1).

Швидкодія та пам'ять

Якщо під корпусом у попередника був досить скромний чип Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G, то Nothing Phone (2) отримав набагато більш сучасний процесор — Snapdragon 8+ Gen 1. Такі ж встановлювали в минулорічні флагмани.

Смартфон демонструє відмінну продуктивність у будь-яких задачах. У тому числі на Nothing Phone (2) можна спокійно грати в просунуті ігри. Щоправда, є кілька нюансів. При тривалих сесіях у вимогливих іграх чип може відчутно нагріватися. Але нічого критичного. Крім того, виробник чомусь обмежив частоту кадрів в іграх: ви не можете вибирати в налаштуваннях більше за 60 fps. Хоча цього рівня плавності буде достатньо для переважної більшості геймерів.

Інтерфейс працює гранично швидко та плавно. До речі, в якості оболонки виступає Nothing OS 2. Це продукт на основі Android 13, який компанія Nothing розробила ексклюзивно для своїх смартфонів. За дизайном система нагадує інтерфейс апаратів Pixel: такий самий простий та мінімалістичний. Але у колірній схемі домінують білий, чорний та сірий кольори, а червоний використовується для акцентів.

Nothing обіцяє протягом трьох років надсилати на апарат повноцінні оновлення системи, і протягом чотирьох років — постачати патчі безпеки. Це дуже добрий рівень підтримки.

Nothing Phone (2) доступний у різних версіях з такими конфігураціями пам'яті: 8/128 ГБ, 12/256 ГБ та 12/512 ГБ. На момент написання статті в українських магазинах можна знайти лише два останніх варіанти. Картки пам'яті смартфон не підтримує.

Камери

У Nothing Phone (2) всього дві задні камери: основна та надширококутна. Телевика для зйомки віддалених об'єктів немає. Зате обидва наявні модулі добре знімають при яскравому освітленні і досить непогано у темряві. Не настільки, як камери флагманів, але точно краще за більшість апаратів середнього класу.

Задні камери новинки такі ж за характеристиками, як у попередньої моделі: кожна працює з роздільною здатністю до 50 Мп. У той же час основний модуль Nothing Phone (2) отримав новий сенсор, тому знімає помітно краще.

І основна, і надширококутна камера здатні знімати відео з роздільною здатністю до 4K при 60 к/с, підтримують стабілізацію зображення та функції автофокусу.

Фронтальна камера Nothing Phone (2) теж непогана. Принаймні відповідає ціновому сегменту смартфона. У неї також встановили новий сенсор на 32 Мп, тому селфі новинка робить краще за попередню модель із фронталкою на 16 Мп. З іншого боку, нова камера наближає сильніше, ніж зазвичай. Тому при зйомці вам може знадобитися тримати смартфон далі, ніж ви того хотіли б.

Комунікації та звук

Nothing Phone (2) дозволяє використовувати дві SIM-картки формату NanoSIM. А ось цифрова картка eSIM чомусь не підтримується. Апарат сумісний із такими стандартами бездротових мереж, як 5G, LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 та NFC. Для зарядки та дротової передачі даних є роз'єм актуального формату Type-C. Хоча не останньої версії, а лише 2.0. Тому швидкість передачі файлів кабелем не буде максимальною.

Смартфон оснащено двома стереодинаміками. Верхній — гібридний, який одночасно виступає розмовним динаміком. На нижньому торці розташовано другий динамік, повноцінний. Він гучніший і краще відтворює баси. Динаміки добре доповнюють один одного, тому звук виходить збалансованим та досить гучним.

Акумулятор

Nothing Phone (1) при середньому навантаженні спокійно доживає до кінця дня. Друга модель витримує до півтора днів, адже розробники збільшили ємність батареї з 4 500 мА·год до 4 700 мА·год. Не так уже й багато за сучасними стандартами. Але завдяки економічному процесору та хорошій оптимізації ПЗ Nothing Phone (2) дуже ощадливо витрачає ресурс батареї. Потужність зарядки у новинки також збільшили — із 33 Вт до 45 Вт. Смартфону потрібно близько години, щоб зарядитися з нуля до 100%.

Висновок

Nothing Phone (2) став логічним розвитком першої моделі. Він не пропонує нічого кардинально нового, зате перевершує попередника у кількох важливих аспектах. Новинка потужніша і автономніша, вона краще знімає та обладнана більш якісним екраном.

Головний недолік смартфона — його вартість, яка зараз значно перевершує стартову ціну торішньої моделі. Якщо за Nothing Phone (1) просили від €469, то мінімальний цінник Nothing Phone (2) у Європі сягає €679.

На момент написання статті ціни на пристрій в Україні починаються з 31 900 грн. Ви легко зможете знайти апарат з таким самим рівнем начинки, але дешевший — щоправда, більш стандартний на вигляд. Якщо ж принципово хочете смартфон з унікальним дизайном, то краще візьміть торішню модель за половину вартості нової. Або дочекайтеся спаду ажіотажу навколо Nothing Phone (2) та зниження його ціни.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA