Починаючи з 2015 року, виробники мобільних гаджетів почали використовувати у своїх продуктах фронтальні панелі із округленими краями (з так званим 2.5D ефектом). Зазначимо, що в даному випадку йдеться про фізичний вигин не самого дисплея, як на Samsung Galaxy S20 / Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro і т.д., а лише захисного скла, яке його накриває. Таке рішення несе лише естетичний ефект (обрамляюча рамка здається меншою) і практично не впливає на зручність використання апарату. 

Зазначимо, що станом на 2020 рік абсолютна більшість смартфонів постачається із округленими гранями фронтальної панелі.


 


При виборі чохла округлена кромка екрана ніякого значення не має – вибирайте той, який вам більше сподобається. Із захисним склом і плівками ситуація зовсім інша. Давайте розберемося з цими аксесуарами детальніше.

Класичні плівки

Всі класичні захисні плівки (тобто плівки із жорсткого полімеру) для смартфонів із округленими фронтальними панелями не покриватимуть їх повністю! Зазор від країв зазвичай становить близько 1-2мм. Деякі виробники попереджають це відразу, напр. Nillkin, але більшість залишає цей факт як сюрприз. У поодиноких випадках (при великій вигнутості екрану) по краю встановленої плівки можуть спостерігатися зони непроклейки. 

П: Чи будуть вони відклеюватися з часом?

В: Це звичайні плівки і поводяться вони так само, як звичайні. Грубо кажучи, при звичайному використанні на рік вам її точно має вистачити.

Силіконові (м'які) плівки

Для середньобюджетних та топових лінійок смартфонів існують спеціальні "м'які" плівки, які повністю покривають лицьову панель. Роблять їх компанії Spigen, MOMAX, IMAK, Samsung та інші. Це хороші якісні аксесуари, але їх цінник значно вищий, ніж у звичайних плівок.

Важливо відзначити, що силіконові плівки менш стійкі до пошкоджень, ніж класичні, тому їх не рекомендується використовувати одночасно зі стилусом.

2D (класичні) стекла

Ситуація з цими аксесуарами та ж сама, що і з плівками – практично всі захисні стекла на антистатичній основі не покриватимуть повністю фронтальну панель смартфона! Зазор від країв складе від 2 до 3.5 мм (залежно від моделі смартфона).

Крім того, по периметру скла можлива поява тонкої повітряної рамки. На жаль, до поклейки передбачити цей момент практично неможливо.

Деякі виробники пишуть про це прямо, деякі ні.

Переваги таких стекол:

  • Гарантують максимальне зчеплення з екраном по всій поверхні;
  • Не впливають на час відгуку екрана та його чутливість.

Недоліки:

  • Повністю не покривають фронтальну панель;
  • Можлива поява повітряних ореолів по периметру.
     

 

3D стекла (з клейовою рамкою)

Всі 3D стекла мають одну велику перевагу перед звичайними – вони повністю покривають лицьову панель апарату, навіть якщо в неї досить суттєве скруглення. 

 

В той же час, без недоліків, на жаль, не обійшлося. Елементарна фізика не дозволяє таким аксесуарам фіксуватися на екрані без використання клейкої основи. Саме клей по периметру утримує їх на смартфоні!

 

Що поганого у використанні клею як фіксатора?

  1. Так як покупець повинен зберігати можливість у будь-який момент видалити скло, виробники використовують клейовий шар за силою фіксації рівний двосторонньому скотчу. На жаль, з часом він трохи підсихає і скло може давати невеликий люфт та пропускати вологу в простір між екраном.

    Скло дуже погано переносить контакт з вологою та високими температурами, під дією цих чинників клейовий шар може порушитись!

    Також слід акуратно підбирати пару чохол + скло. Так, чохли з товстими бортами можуть "тиснути" на скло та негативно впливати на клейову основу, порушуючи її.
  2. Оскільки клейовий шар наноситься тільки по периметру, основна поверхня скла не прилипає до лицьової панелі смартфона, що може позначатися на чутливості сенсорного шару та часу відгуку (особливо після 3-4 місяців використання).
  3. Останній недолік – точкова фактура внутрішньої поверхні, яку має більшість 3D-стекол з клейовою рамкою. Наноситься вона для того, щоб між склом і фронтальною панеллю не виникали негарні розводи вологи (адже вони не приклеюються один-до-одного, пам'ятаєте?). Тому картинка на QHD-екранах буде дещо зіпсована. В окремих випадках при вимкненому дисплеї між склом та екраном можна спостерігати райдужні розводи.

 

5D Full Glue стекла

5D Full Glue стекла – це, по суті, комбінація 2D і 3D стекол. У них по прозорій частині нанесена силіконова основа, по рамці – клейова.

Головною перевагою такого типу аксесуарів є повна відсутність недоліків 3D стекол на клейовій основі (можливого зниження чутливості екрану, наявності точкової сітки, можливої появи "бензинових" плям). 

 

В той же час, при установці таких стекол можуть спостерігатися такі ж рамки непроклейки, як і у класичних 2D стекол. Це пов'язано з тим, що скло не завжди може точно повторити геометрію лицьової панелі, а силіконового шару товщини не вистачає, щоб заповнити занадто великі порожнини. Для усунення цих недоліків рекомендуємо використовувати спеціальний гель!

UV Full Glue стекла

Даний тип скла зазвичай виготовляється тільки для смартфонів з фізичним округленням дисплея (Samsung серій Galaxy S10 / S20, Huawei P30 Pro / P40 Pro, OnePlus 7T Pro / 8 Pro і т.д.), сам аксесуар також вигнутий по формі передньої панелі.

Особливість UV-стекол полягає у механізмі їх фіксації. Вона відбувається за рахунок впливу ультрафіолетового світла на спеціальний клей, який попередньо наноситься на передню панель.

Переваги таких аксесуарів:

  • Максимально надійно фіксуються на передній панелі апарата;
  • Не впливаю на час відгуку та чутливість дисплея.

Недоліки:

  • Вимагають певних навичок, складність процесу встановлення;
  • Додаткові витрати на купівлю UV-лампи;
  • При видаленні може розколотися.

 

Ми дуже не рекомендуємо намагатися самостійно встановлювати аксесуари такого типу на смартфони без вологозахисту. Якщо клей потрапить у динамік або кнопки, це може призвести до псування апарату.

 

На закінчення

На жаль, оптимального рішення для захисту екранів смартфонів із округленими фронтальними панелями не існує. Усі представлені на ринку рішення матимуть ті чи інші недоліки. Ми постаралися максимально інформувати вас про них. Сподіватимемося, ця інформація вам знадобиться!

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA