Новинку можна віднести до ніші між середнім та флагманським класами. Це найдешевший і найкомпактніший смартфон у лінійці Google Pixel 7, до якої також входять моделі Pixel 7 і Pixel 7 Pro. Пристрій чудово знімає, а також може похвалитися досить потужним процесором та яскравим, плавним екраном. Крім того, як і решта смартфонів Google, Pixel 7a працює на багатьма улюбленій «чистій» оболонці Android 13 і регулярно отримуватиме корисні оновлення. Але далеко не кожен покупець визнає ціну новинки виправданою, особливо у нас — в Україні.

Стислі характеристики

Габарити та вага

152 x 72,9 x 9 мм, 193,5 г

Дисплей

6,1 дюйма, OLED, 1080 x 2400 пікселів, 429 ppi, 90 Гц

Процесор

Google Tensor G2

Пам'ять

8/128 ГБ

Операційна система

Android 13

Задні камери

Основна: 64 Мп, f/1.9, 26 мм, 1/1.73", 0.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS

Надширококутна: 13 Мп, f/2.2, 120˚, 1.12µm

Передня камера

13 Мп, f/2.2, 20 мм, 1.12µm

Комунікації

5G, Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, NFC

Акумулятор

4 385 А·год

Комплектація

Смартфон, USB-кабель, перехідник USB-C - USB-A

Вартість в Україні

Від 23 400 грн

Зовнішній вигляд

Одна з головних фішок Pixel 7a — це компактність. Пристрій відчутно менший за більшість сучасних смартфонів. І це безперечно сподобається користувачам, втомленим від «лопат». Наприклад, новинка на цілий сантиметр коротша за старшу модель Pixel 7 Pro.

Що стосується дизайну 7a, він цілком укладається в усталені рамки лінійки Pixel. У апарата простий, але в той же час впізнаваний силует. Його візитною карткою можна вважати горизонтальний виступ для задніх камер, розтягнутий на всю ширину спинки. В іншому все стандартно. Так, у смартфона прямокутна форма зі згладженими алюмінієвими боками і пластикова задня панель. Хоча остання за тактильними відчуттями і візуально нагадує скляну.

Навколо екрана Pixel 7a є відступи середньої товщини. Дисплей та вся передня панель покриті захисним шаром Corning Gorilla Glass 3. Треба сказати, що версія технології вже встигла застаріти. Але це все одно краще, ніж нічого. Корпус захищений за стандартом IP67. Тобто теоретично смартфон можна без проблем занурювати на глибину до одного метра на час до 30 хвилин.

Якщо порівняти новинку із попередником — Pixel 6a, вони майже збігаються за габаритами. Але 7a на 15 грамів важчий, а виступ для камер у нього випирає сильніше.

Новий апарат доступний у білому, сірому та блакитному кольорах. Є ще симпатична помаранчева — або, як її називає виробник, коралова — версія. Але вона доступна лише як ексклюзив в офіційному інтернет-магазині Google. А він не здійснює доставку до України.

Параметри дисплея

Розмір дисплея у Pixel 7a такий самий, як і у попередника — 6,1 дюйма по діагоналі. Не дуже великий за сучасними мірками екран, але більшості користувачів його площі має вистачити.

За якістю дисплеї теж майже однакові. Серед плюсів можна відзначити енергоефективну OLED-матрицю з відмінною передачею кольорів, високу яскравість і чіткість зображення, а також підтримку режиму Always-on display.

Але екран Pixel 7a все ж має вагому перевагу. Якщо частота розгортки Pixel 6a була обмежена 60 Гц, то у новинки цей показник досягає 90 Гц. Таке покращення забезпечує підвищену плавність анімацій. Причому ви можете вибрати, як дисплей керуватиме частотою оновлення: завжди тримати її на максимальному рівні або автоматично знижувати, коли зображення статичне, для економії заряду.

Швидкодія та пам'ять

Google Pixel 6a мав деякі проблеми з іграми. Все через обмежений запас оперативної пам'яті та своєрідний процесор Tensor G1, який переставав працювати на повну силу через перегрівання.

Pixel 7a у цьому плані на голову вищий за попередню модель. Розробники оснастили апарат новим, більш ефективним чипом Tensor G2, який також використовується в Pixel 7 та Pixel 7 Pro. А ще розширили запас оперативної пам'яті із 6 ГБ до 8 ГБ. В результаті смартфон, хоч і не до кінця позбавлений проблем із перегрівом, працює суттєво швидше.

На Pixel 7a спокійно можна грати в більшість ігор на середніх-високих налаштуваннях графіки. Інтерфейс на новинці теж працює швидше і тепер виглядає й відчувається по-справжньому плавним.

Чого не вистачає, так це роз'єму для карт пам'яті. Адже смартфон випускається лише в одній версії — із 128 ГБ флеш-пам'яті. Активним користувачам камери цього обсягу може не вистачити.

Програмне забезпечення

Розробник Android, компанія Google, приділяє багато уваги софту на своїх смартфонах. І Pixel 7a тут не є винятком.

По-перше, як і всі «Пікселі», новинка працює на «чистій» операційній системі. Тобто без купи попередньо встановлених непотрібних програм та системних надбудов, які часто додають інші виробники смартфонів.

По-друге, чип Tensor G2 розроблений із прицілом на технології машинного навчання. Іншими словами, процесор смартфона використовує складні алгоритми, щоб краще захищати дані користувача від викрадення, підвищувати якість знімків та оптимізувати енергоспоживання.

Крім того, смартфони з серії Pixel одними з перших отримують оновлення системи. До речі, Google обіцяє надіслати Pixel 7a три повноцінні апдейти ОС і, до того ж, протягом п'яти років постачати йому оновлення з виправленням помилок. Краще свої смартфони підтримують лише Apple та Samsung.

Камери

Система камер — ще один компонент, у якому новинка перевершила торішню модель. Кількість їх така сама: одна спереду та дві ззаду. Але кожна камера Pixel 7a обходить аналогічний модуль 6a за кількістю мегапікселів та деякими іншими параметрами.

Так, основний задній модуль, судячи з характеристик, отримав новий сенсор на 64 Мп. А це навіть більше, ніж у Pixel 7 та Pixel 7 Pro. Цікаво, що в інтерфейсі камери відображаються лише 16 Мп. Мабуть, вона за замовчуванням використовує бінінг: групує кожні чотири пікселі сенсора для кращого захоплення світла.

Основна камера відмінно передає деталі та кольори, а також гармонійно розмиває задній план. У поганому освітленні якість відзнятих матеріалів помітно гірша, але теж дуже непогана. Подвійний цифровий зум дозволяє наближати віддалені об'єкти з мінімальними втратами в якості. А фазовий автофокус мінімізує розмиття.

Надширококутний модуль на 13 Мп теж вартий похвали. Шуми та спотворення в межах норми. Плюс до всього, модуль захоплює надзвичайно широкий простір — навіть для камер цього типу. Бракує тільки автофокуса.

Фронтальна камера також отримала сенсор на 13 Мп і теж викликає позитивні враження. Коротше кажучи, з селфі у користувачів не повинно бути жодних проблем.

Всі камери Google Pixel 7a здатні знімати відео в якості до 4K. Причому дві задні підтримують оптичну стабілізацію, що дозволяє плавно знімати ролики на ходу.

Комунікації та звук

Смартфон чудово обладнаний, з точки зору зв'язку. Тут вам і 5G, і NFC, і навіть підтримка eSIM. Для фізичних SIM-карток призначений одинарний слот формату NanoSIM. Крім того, апарат підтримує найсучасніші стандарти бездротових мереж, включаючи Wi-Fi 6e та Bluetooth 5.3. Загалом, тут усе на рівні флагмана.

Зі звуком теж все досить непогано. Pixel 7a оснащений стереодинаміками з гучним та чистим звучанням. Роз'єму mini-jack для дротових навушників немає. Зате є USB-порт найновішого покоління Type-C 3.2. Так що передача файлів між смартфоном та ПК працює супер-швидко.

Акумулятор

Ємність батареї Pixel 7a становить 4 385 мА·год. Можна подумати, що цього замало: справді, сьогодні майже в кожному Android-смартфоні стоїть акумулятор на 5 000 мА·год. Але завдяки економному процесору та оптимізації енерговитрат Pixel 7a при середньому навантаженні майже завжди витримує до кінця дня. Для смартфона з таким компактним корпусом, куди складно засунути велику батарею, дуже непоганий результат.

А ось зі швидкістю зарядки все не так райдужно. По кабелю смартфон може живитися з потужністю до 18 Вт. Це дуже мало. Навіть бюджетники і ті здатні на більше. Тому на повну зарядку Pixel 7a йде близько двох годин.

Смартфон підтримує бездротове живлення. Але тут потужність навіть менша: всього 7,5 Вт. Так що цей режим згодиться лише як варіант для заряджання на ніч, коли ви нікуди не поспішайте.

Висновок

Google Pixel 7a привертає увагу як добре укомплектований компактний смартфон. І він міг би стати гідним спадкоємцем торішньої моделі, оскільки обходить її за рівнем камер, плавністю екрана та продуктивністю.

Проблема в тому, що Google продає новинку на за ціною на 50 доларів дорожче, ніж Pixel 6a минулого року. А в Україні ще й діє суттєва націнка продавців. У результаті Pixel 7a зараз у нас продається за ціною Pixel 7на 128 ГБ. Останній, хоч і не такий компактний, пропонує все ж таки крутішу камеру і підвищену потужність зарядки.

Тому купувати Pixel 7a за поточну вартість немає сенсу. Якщо вам потрібен компактний гуглофон, можливо, варто почекати спаду ажіотажу і зниження ціни. Коли гроші не проблема, краще одразу взяти той же Pixel 7. Інший альтернативний варіант — купити Pixel 6a, який значно дешевший, але не дуже підходить для ігор.

Якщо ж ви просто хочете смартфон, близький за начинкою до Pixel 7a, але вас не сильно турбує розмір та виробник, зверніть увагу на Samsung Galaxy A54. Він трохи більший і поступається якістю камери. Зате цей апарат має ще більш плавний дисплей, слот для карт пам'яті та набагато привабливіший цінник.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA