Восени 2020 року компанія Apple остаточно розвіяла чутки про те, що в комплекті поставки смартфонів лінійки iPhone 12 не буде зарядного пристрою. Його дійсно перестали класти в коробки з новими «яблучними» апаратами. Apple пояснила таке рішення турботою про довкілля — що менше виробляється аксесуарів і що менші розміри упаковки пристроїв, тим менші викиди вуглецю в атмосферу. Звичайно, багато хто засумнівався в істинності цієї причини, але навіть якщо колись з'ясується, що Apple мала якісь меркантильні цілі, адаптер живлення в штатний комплект це не поверне. Чим же тоді заряджати щойно куплений iPhone 12?

«Зарядка» від минулого iPhone

Розглянемо ситуацію на прикладі iPhone 12 Pro, який підтримує швидку 20-ватну зарядку. Якщо його покупець раніше володів iPhone 11 Pro, то жодних проблем не буде — адаптер живлення минулого «Айфона» видає 18 Вт потужності, що в середньому лише на десяток хвилин збільшить тривалість заряджання.

Гірше ситуація, якщо до покупки iPhone 12 Pro користувач мав більш ранню модель. До 2019 року всі зарядні пристрої, що йшли в комплекті, мали потужність всього лише 5 Вт, а значить, про переваги швидкої зарядки дванадцятої моделі можна забути. Замість години з невеликим повного заповнення шкали акумулятора доведеться чекати близько трьох або навіть більше годин.

Але річ навіть не в цьому. Наші реалії такі, що рідко хто, купуючи нову модель смартфона Apple, залишає стару «про запас». Зазвичай із минулим «Айфоном» розлучаються, продаючи його на вторинному ринку або передаючи «у спадок» родичам. У разі зарядний пристрій, зрозуміло, теж передається новому власнику. Виняток становлять лише випадки, коли колишній смартфон було вкрадено, втрачено або пошкоджено до стану неремонтопридатності. «Зарядка» у такому разі залишається і може послужити новому «яблучному» апарату.

Фірмова 20-ватна «зарядка»

Всі смартфони сімейства iPhone 12 підтримують потужність заряджання 20 Вт. Це найпотужніша зарядка за всю історію «Айфонів», і при її використанні Apple обіцяє заповнення запасу енергії до 50% всього за 30 хвилин підключення до розетки. Повна зарядка займе близько години та двадцяти хвилин. Надійність, безпека та сумісність оригінального аксесуару гарантовані, але й ціна гарантована близько $30.

У продажу також є 12- та 5-ватні фірмові блоки живлення, які можуть коштувати трохи дешевше. Але на кінці, який підключається до зарядного пристрою, вони обладнані портом USB Type-A, тоді як для всіх iPhone 12 потрібно USB Type-C. Протилежний кінець кабелю, зрозуміло, повинен мати штекер Lightning, і якщо такого в господарстві не знайдеться, доведеться витрачати додаткові гроші на покупку відповідного дроту. З огляду на знижену швидкість зарядки це придбання невигідне. Наприклад, із 0 до 100% блок потужністю 12 Вт зарядить iPhone 12 приблизно за дві години.

Зарядний пристрій стороннього виробника

Дешевше оригінального зарядного пристрою Apple можна купити адаптер живлення стороннього виробника. Однак при покупці слід звертати увагу на наявність сертифікації MFi. Вона гарантує, що аксесуар буде справно та повноцінно працювати з iOS-пристроєм. Якщо такого сертифіката зарядний пристрій не отримував, після його придбання може з'ясуватися, що з iPhone 12 він не працює.

Якщо ж правильно вибрати блок живлення із сертифікацією MFi, то можна отримати додаткову функціональність. Наприклад, крім порту USB Type-C, на ньому може бути звичайний USB-роз'єм, який дозволить заряджати інші гаджети.

Зарядні пристрої для MacBook

Якщо користувач має 30-ватний зарядний пристрій MacBook Air з роз'ємом USB Type-C, жодні додаткові витрати не будуть потрібні. iPhone 12 чудово вміє заряджатися від цього блоку, так само як і від потужніших — наприклад, 96-ватного адаптера, призначеного для MacBook Pro. Побоюватися за безпеку зарядки від адаптерів, чия максимальна потужність значно перевершує підтримувану "Айфоном", не варто. Розумні контролери у фірмових зарядних пристроях та смартфоні забезпечать подачу лише потрібного струму.

Однак використання для зарядки iPhone 12 адаптера живлення від MacBook потужністю 30 Вт і більше виправдане лише тоді, коли користувач вже має MacBook з відповідною «зарядкою». Окремо купувати такий пристрій немає сенсу — воно коштує відчутно дорожче за 20-ватний прилад, а більше 20 Вт потужність все одно не видасть.

Бездротова зарядка MagSafe

Можливо, одна з реальних причин, чому Apple прибрала дротовий зарядний пристрій із комплекту поставки смартфонів родини iPhone 12, полягала в намірі просувати новий тип бездротової зарядки MagSafe.

MagSafe в iPhone 12 — це видозмінений аналог способу підключення адаптера живлення, який Apple застосовувала у ноутбуках MacBook у період з 2006 до 2016 року. Суть технології полягала в тому, що кабель живлення не вставлявся в гніздо, а примагнічувався до контактів. При випадковому зачепленні кабелю той просто від'єднувався замість того, щоб тягнути за собою дорогий лептоп на підлогу.

У iPhone 12 та зарядних пристроях MagSafe також використовуються магніти, але служать вони вже для іншого. Їхнє завдання — забезпечити максимально точне позиціонування котушок бездротового зарядного пристрою та «Айфона». Користувачеві досить легко піднести круглу пластину «зарядки» MagSafe до задньої панелі смартфона, і вона сама примагнітиться на потрібне місце для забезпечення максимально ефективної передачі енергії. Максимальна потужність бездротової зарядки при використанні аксесуарів MagSafe — 15 Вт.

Бездротова зарядка Qi

Поряд із MagSafe для заряджання iPhone 12 можна використовувати і звичайні бездротові зарядні пристрої, сумісні з технологією Qi. Щоправда, незалежно від заявленої максимальної вихідної потужності док-станції Qi, iPhone 12 зможе отримувати від неї трохи більше 7,5 Вт.

Як правильно заряджати iPhone 12

Купивши недешевий флагманський смартфон, до яких належить iPhone 12, користувач хоче максимально довше зберегти його функціональність. Насамперед це стосується акумулятора, який згодом може зноситися та вимагати більш частих підзарядок.

Старий міф про те, що батарею краще розряджати до нуля і заряджати до 100%, давно розвінчано. Для сучасних смартфонів оптимальним вважається тримати рівень заряду в межах між 20 та 80 відсотками. Але якщо користувачеві довелося зняти апарат із зарядки на рівні 50%, або він забув відключити зарядний пристрій після 100% відмітки на ніч, нічого страшного не станеться. Ресурс батарей зараз такий, що він навряд чи буде суттєво вичерпаний до того, як застаріє інше «залізо» пристрою.

Висновки

Смартфони лінійки iPhone 12 залишилися без зарядного пристрою у комплекті. Але це зовсім не привід засмучуватися. Якщо користувач звик до класичної дротової зарядки, то він завжди може придбати її як окремий аксесуар або використовувати блок живлення, що залишився від ранньої моделі «яблучного» телефону. Крім того, на ринку багато відповідних адаптерів живлення сторонніх виробників — необхідно лише звертати увагу на наявність сертифіката MFi. Якщо крім iPhone він володіє MacBook, випущеним пізніше 2016 року, то зможе скористатися блоком живлення від цього ноутбука. А можна купити бездротовий зарядний пристрій — MagSafe або звичайний Qi. Перший варіант буде швидшим, другий — дешевшим. Іншими словами, вибір є.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA