Під час тривалого вимкнення світла або поїздок вбудованої батареї ноутбука може не вистачати для всіх завдань користувача. У таких ситуаціях приходять на допомогу зовнішні мобільні акумулятори — повербанки. Ці корисні пристрої здатні підживлювати на ходу не лише смартфони, а й ноутбуки. Водночас далеко не кожен повербанк підходить для заряджання портативного комп'ютера. З цієї статті ви дізнаєтесь, як вибрати оптимальну зовнішню батарею для ноутбука і не помилитися.

Порти

При виборі зовнішнього акумулятора обов'язково звертайте увагу на його вхідні та вихідні роз'єми.

Вхідний порт повербанка

Цей порт служить для заряджання самого зовнішнього акумулятора від розетки або іншого джерела живлення. Може позначатися в характеристиках або на самому повербанку як IN або INPUT. Популярні формати роз'єму: micro-USB, Lightning та USB Type-C.

Вхідний порт повербанка не впливає на сумісність із ноутбуками. Але від нього залежить, які аксесуари знадобляться для заряджання зовнішньої батареї.

Вибирайте повербанк із вхідним роз'ємом такого формату, для якого підійде вже наявний у вас зарядний пристрій. Наприклад, від того ж ноутбука чи телефону. Інакше доведеться купувати нову зарядку спеціально для повербанка, оскільки в комплектацію вона, як правило, не входить.

Багато повербанків мають більше одного вхідного порту. Наприклад, відразу два: micro-USB та USB Type-C. У такому випадку для заряджання зовнішнього акумулятора можна використовувати будь-який із присутніх вхідних роз'ємів.

Повербанк Baseus з двома вхідними портами: Type-C та microUSB

Вихідний порт повербанка

Цей порт дозволяє зовнішньому акумулятору заряджати ноутбуки або інші підключені пристрої. Маркується як OUT чи OUTPUT. Популярні формати роз'єму: USB Type-A та USB Type-C. Один і той самий порт може працювати і на вихід, і на вхід. У такому разі його підписують як IN/OUT.

Для ноутбука вибирайте повербанк із вихідним роз'ємом формату USB Type-C. Це сучасний швидкий стандарт, здатний забезпечити усю необхідну потужність.

Повербанк Baseus з двома вихідними портами: USB Type-A та USB Type-C

Якщо плануєте заряджати від повербанка не тільки ноутбук, а й інші гаджети, можете взяти модель із кількома вихідними портами. Але переконайтеся, що їх формати сумісні з цими пристроями.

Кабель

Перед покупкою зовнішньої батареї потрібно розібратися, який тип кабелю знадобиться для підключення її вихідного роз'єму до ноутбука. Все залежить від типу зарядного порту у вашому портативному комп'ютері. Це може бути роз'єм такого ж формату, як і на повербанку — USB Type-C. Або зовсім іншого — DC.

Якщо ноутбук заряджається через порт USB Type-C

У такому випадку все легко і просто: ви зможете підключати зовнішній акумулятор до ноутбука за допомогою стандартного кабелю типу USB Type-C, яким заряджаєте свій ноутбук від розетки. Крім того, ці кабелі часто продаються в комплекті з повербанками.

Повербанк Baseus із вбудованим кабелем USB Type-C

Важливо, щоб порт USB Type-C на ноутбуку був призначений саме для заряджання. Інакше до нього не можна буде підключити повербанк. Якщо ви сумніваєтесь, уточніть можливість передачі заряду через USB Type-C в характеристиках свого портативного комп'ютера. Справа в тому, що на деяких ноутбуках цей роз'єм використовується лише для передачі даних, а для заряджання служить порт іншого формату.

Хоча на цьому ноутбуку Acer є порт USB Type-C (праворуч), пристрій заряджається тільки через роз'єм DC (ліворуч)

Якщо ноутбук заряджається через порт DC

Старіші ноутбуки зазвичай підключаються до джерела живлення через роз'єм формату DC. Призначений для нього зарядний кабель легко впізнати за штекером у вигляді короткої зазвичай круглої трубки.

Якщо ваш комп'ютер використовує порт DC, до нього також можна підключити повербанк. Але це буде складніше, оскільки знадобиться не тільки провід USB Type-C - USB Type-C, а й насадка-перехідник із USB Type-C на DC. Або два в одному: кабель USB Type-C - DC із вбудованим перехідником. Такі аксесуари рідко продаються у комплекті з повербанками. Тому, найімовірніше, перехідник доведеться купувати окремо.

Проблема в тому, що є безліч варіантів формату DC із різними параметрами. Необхідно підібрати такий перехідник, який підходить саме вашому ноутбуку. Інакше повербанк не підключиться. Тому перед покупкою перехідника USB Type-C - DC дивіться в його описі, з ноутбуками яких брендів та серій він сумісний.

Приклад кабелю USB Type-C - DC із вбудованим перехідником

Якщо не знайдете перехідник, сумісний із вашим ноутбуком, можете принести свій комп'ютер до магазину та вибрати перехідник методом підбору разом із продавцем. Альтернативний варіант купити універсальний набір перехідників USB Type-C - DC для різних ноутбуків. Один із них має підійти.

Вихідна потужність

Ще один дуже важливий параметр повербанка — максимальна вихідна потужність. Від неї залежить швидкість, з якою зовнішній акумулятор зможе заряджати ноутбук.

Максимальна вихідна потужність повербанка повинна відповідати аналогічному показнику блока живлення ноутбука або перевищувати його. Зовнішній акумулятор з меншою потужністю або взагалі не зможе заряджати портативний комп'ютер, або буде робити це занадто повільно.

Вихідну потужність, необхідну для заряджання ноутбука, можна дізнатись у його характеристиках або прямо на блоці живлення в пункті OUTPUT. Показник вимірюється у ватах (Вт або W).

Вихідна потужність, необхідна для заряджання ноутбука, вказана на блоці живлення

Максимальну вихідну потужність повербанка вказують у його характеристиках, а нерідко — і поряд із вихідним портом на корпусі зовнішнього акумулятора.

Зверніть увагу: якщо у повербанка кілька вихідних портів, то кожен з них має своє значення максимальної вихідної потужності. У такому разі вам потрібно дивитися на потужність саме того роз'єму, через який ви плануєте заряджати ноутбук. Крім того, не плутайте максимальну вихідну потужність конкретного порту із сумарною потужністю всіх роз'ємів повербанка.

Також варто зазначити, що кабель для підключення повербанка повинен витримувати потрібну вам потужність. Тому звертайте увагу на цей параметр у його характеристиках.

Ємність повербанка

Ємність зовнішнього акумулятора визначає, який обсяг енергії він здатний вміщувати для заряджання зовнішніх пристроїв. Цей показник вимірюють у міліампер-годинах (мА·год або mAh).

Повербанк Xiaomi з ємністю 20 000 мА·год

Ємність акумулятора потрібно підбирати з огляду на тип вашого комп'ютера. Наприклад, 20 000 мА·год має вистачати для двох повних зарядів ультрабука.

Повербанк Usams з ємністю 30 000 мА·год

Ємності 30 000 мА·год буде достатньо, щоб щонайменше один раз зарядити середній за потужністю ноутбук. Від 40 000 мА·год має вистачити для повного заряджання навіть потужного ігрового ноутбука.

Але чим вища ємність повербанка, тим він дорожчий, більший і важчий. Наприклад, акумулятор на 72 000 мА·год здатний зарядити майже будь-який пристрій кілька разів, але може важити стільки ж, скільки деякі ноутбуки.

Додаткові особливості

Не варто забувати і про різні другорядні функції повербанків. Деякі з них можуть бути дуже корисними.

Наприклад, будь-якому повербанку стане в нагоді вбудований захист від стрибків напруги, перегріву, надмірного заряджання, короткого замикання та інших негативних факторів. Для мандрівників також буде не зайвим захист від пилу та вологи.

Крім того, не завадить наявність на повербанку світлових індикаторів або екрану. За допомогою них пристрій може відображати стан батареї, статус заряджання, вибрану потужність або інші важливі дані.

Повербанк Usams із вбудованим дисплеєм

Бренд

Powerbank не застрахований від різних технічних проблем, як і будь-який електронний пристрій. Щоб звести їх до мінімуму, дотримуйтесь правил використання. А крім того — уникайте неякісних підробок.

У нашому магазині можна знайти оригінальні повербанки для ноутбуків від таких перевірених часом брендів, як, наприклад, Baseus, Xiaomi і Usams.

Висновок

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам вибрати хороший повербанк для ноутбука. Для зручності ми склали короткий список з усім, на що треба звернути увагу перед покупкою.

  • Вхідний порт повербанка: в ідеалі повинен підходити до наявного у вас зарядного пристрою від смартфона, ноутбука або іншого гаджета.
  • Вихідний порт: вибирайте повербанк з USB Type-C. Якщо ноутбук заряджається через роз'єм іншого формату, знадобиться перехідник USB Type-C - DC.
  • Максимальна вихідна потужність повербанка: повинна бути не меншою за потужність, вказану на блоці живлення ноутбука.
  • Ємність повербанка: від 20 000 мА·год і вище — залежно від типу ноутбука.
  • Додатково: для зручності вибирайте повербанк зі світловим індикатором, а краще — дисплеєм. Також перевірте наявність захисту від перепадів напруги, вологи та інших несприятливих факторів.
Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA