Power Delivery — він же PD або USB-PD — це популярна технологія швидкого заряджання, сумісна зі смартфонами, планшетами, ноутбуками та іншими гаджетами. Вона дозволяє значно прискорити живлення апарата від зарядного пристрою чи повербанка. Але однією лише швидкістю переваги Power Delivery не обмежуються. Чим ще корисний цей стандарт і як правильно його використовувати — читайте в нашому матеріалі.

Переваги технології Power Delivery

Стандарт Power Delivery вирізняється високою швидкістю заряджання, поширеністю та безпекою використання. Розглянемо кожну з цих особливостей.

Висока швидкість заряджання

Швидкість заряджання безпосередньо залежить від потужності струму. Чим більша потужність, тим швидше енергія надходить із зовнішнього джерела до акумулятора.

Гаджети, що не підтримують стандарти швидкого живлення, здатні заряджатися лише на невеликій потужності: менше 15 Вт. Як результат, наповнення акумулятора такого пристрою відбувається дуже повільно і може займати три, чотири, а то й більше годин — залежно від ємності батареї.

Стандарт Power Delivery здатний збільшувати потужність заряджання до 100 Вт. Це значно підвищує швидкість заповнення акумулятора. Більше того, виробники потроху починають представляти гаджети з підтримкою нової ревізії PD. Вона забезпечує потужність до 240 Вт, що прискорює заряджання ще сильніше.

Поширеність

Окрім Power Delivery, є інші стандарти швидкого заряджання. Наприклад, Qualcomm Quick Charge, Warp Charge та SuperVOOC. Але вони не настільки поширені. Серед усіх гаджетів, що взагалі підтримують швидке живлення, з PD сумісно більше апаратів, ніж з будь-яким іншим стандартом. Так, Power Delivery підтримують багато смартфонів і планшетів на Android, а також iPhone разом із iPad і навіть ноутбуки на Windows та macOS.

Чому це важливо? Якщо у вас кілька гаджетів з підтримкою швидкого заряджання, то як мінімум більшість з них буде сумісна з Power Delivery. Це означає, що ви можете використовувати один і той самий зарядний пристрій або повербанк для всіх цих апаратів, а не купувати окремі аксесуари для кожного з них.

Крім того, технологію PD підтримує величезна кількість адаптерів живлення та повербанків від різних виробників. Отже, ви легко можете підібрати зарядний аксесуар з необхідними параметрами, про що ми докладніше розповідаємо нижче.

Безпека

Зарядні пристрої та повербанки з підтримкою Power Delivery оснащені вбудованим контролером. Він автоматично керує живленням, враховуючи характеристики джерела енергії та підключеного до нього гаджета, а також поточну температуру та деякі інші параметри.

В результаті контролер забезпечує захист від перенапруги, струмового перевантаження, перегріву та інших потенційно небезпечних проблем, які можуть виникати під час швидкого заряджання.

Зокрема, ви можете не боятися, що зарядний пристрій великої потужності пошкодить смартфон. Контролер просто підбере напругу та силу струму так, щоб живити гаджет з оптимальною для нього потужністю. А якщо під час заряджання сильно підніметься температура задіяних пристроїв, контролер зменшить швидкість передачі енергії або взагалі зупинить процес.

Як дізнатися, чи підтримує гаджет PD

Як зрозуміти, чи підтримує ваш смартфон, планшет, ноутбук або інший гаджет стандарт Power Delivery? Ця інформація має бути вказана в інструкції до апарата або на сайті виробника. Зрештою, можете просто пошукати її у Google, вказавши в запиті назву конкретної моделі гаджета.

Google Pixel 7 Pro з підтримкою Power Delivery 3.0 та PPS

Якщо ваш пристрій таки підтримує PD, звертайте увагу на версію стандарту — вона також має бути вказана в характеристиках гаджета. Актуальними на даний момент є Power Delivery 2.0 та Power Delivery 3.0. Обидві версії забезпечують потужність заряджання до 100 Вт.

Головна різниця між ними полягає в тому, що Power Delivery 3.0 може використовувати протокол PPS (Programmable Power Supply). Він ефективніше підбирає оптимальні параметри живлення для кожного гаджета, щоб забезпечити максимально можливу швидкість заряджання. Але поки що PPS підтримує відносно невелика кількість пристроїв. Серед них, наприклад, свіжі смартфони з лінійок Samsung Galaxy та Google Pixel.

Samsung Galaxy S23 Ultra з підтримкою Power Delivery 3.0 та PPS

Версії Power Delivery зворотно сумісні. Наприклад, гаджет із підтримкою PD 2.0 може заряджатися від пристрою з PD 3.0 і навпаки. У таких випадках під час заряджання будуть використовуватися можливості більш старої з двох версій.

У травні 2021 року організація USB-IF, яка займається підтримкою USB-стандартів, представила версію Power Delivery 3.1. Нова ревізія збільшує максимальну потужність заряджання до 240 Вт, але поки не набула широкого поширення на ринку.

Як працює Power Delivery

PD включається автоматично: як тільки починається заряджання, контролер встановлює максимально можливу потужність. Але стандарт працює тільки в тому випадку, коли його підтримує як саме джерело живлення, так і підключений до нього пристрій-приймач. Коли ці умови не виконуються, запускається стандартний режим заряджання зі зниженою потужністю.

Якщо вам здається, що живлення працює в повільному режимі, перевірте пристрій, що заряджається. Можливо, режим швидкого живлення просто вимкнений у налаштуваннях. Зазвичай його можна активувати в розділі, який відповідає за керування вбудованим акумулятором.

Крім того, режим швидкого заряджання може не працювати в дуже спекотну погоду, коли пристрої сильно гріються.

Як вибрати зарядний пристрій або повербанк із підтримкою PD

Виробники не завжди кладуть до коробки з гаджетом аксесуар для швидкого заряджання, навіть якщо апарат підтримує цю технологію. А останнім часом компанії все частіше взагалі не включають адаптери живлення до комплектації. На щастя, в магазинах доступний великий вибір різних аксесуарів для швидкого заряджання за технологією PD. Якщо хочете вибрати серед них варіант, що підійде саме вам, звертайте увагу на ці деталі.

Тип аксесуара

Повербанк Hoco (PD 3.0) на 22,5 Вт

Якщо плануєте заряджати гаджети на ходу, придбайте портативний зовнішній акумулятор — повербанк. Шукаєте звичайний адаптер для підключення до розетки? Тоді виберіть мережевий зарядний пристрій. Якщо ж вас цікавить можливість швидко підживлювати гаджети в машині, зверніть увагу на автомобільні зарядні пристрої.

Версія Power Delivery

Зарядний пристрій Samsung (PD 3.0) на 20 Вт.

Вибирайте аксесуар, який підтримує таку ж версію PD, як і ваші гаджети, або новішу. Якщо один або кілька з ваших апаратів сумісні з PPS, шукайте повербанк або зарядний пристрій, який теж працює з цим протоколом — він забезпечить найкращу швидкість живлення.

Максимальна вихідна потужність

Повербанк Baseus (PD 3.0) на 65 Вт

Цей параметр аксесуара повинен відповідати максимальній вхідній потужності, яку підтримує гаджет, або перевищувати її. Якщо цього не дотримуватися, шкоди не буде, але заряджання може працювати повільно. Значення максимальних вихідних і вхідних потужностей можна дізнатися в характеристиках аксесуара і гаджета, відповідно.

Якщо у вас кілька апаратів, орієнтуйтеся на той із них, який підтримує найвищу вхідну потужність. Припустимо, у вашому парку пристроїв є смартфон на 18 Вт, планшет на 27 Вт та ультрабук на 45 Вт. Щоб аксесуар міг швидко заряджати кожен із цих пристроїв, його потужність повинна бути не меншою за 45 Вт.

Кількість вихідних портів

Зарядний пристрій Spigen (PD 3.0) з двома портами на 40 Вт і 25 Вт

Аксесуар може бути оснащений як одним, так і кількома USB-роз'ємами для заряджання зовнішніх пристроїв за технологією PD. Щоб живити один гаджет або кілька, але по черзі, достатньо єдиного вихідного порту.

Якщо ви збираєтеся заряджати кілька пристроїв паралельно, вибирайте аксесуар із відповідною кількістю PD-роз'ємів. Але перевіряйте не лише його загальну максимальну вихідну потужність, а й пікову потужність усіх портів окремо — у кожного з них вона може бути індивідуальною.

Крім того, при одночасному заряджанні кількох гаджетів роз'єми часто працюють не так ефективно, як окремо. Тому для паралельного живлення кількох пристроїв краще вибирати аксесуар із запасом потужності.

Кабель

Автомобільний зарядний пристрій Intaleo (PD 3.0) з кабелем Type-C — Lightning

Для підключення аксесуара до гаджета знадобиться відповідний USB-кабель. По-перше, він повинен витримувати максимальну потужність, яку здатний передавати обраний вами адаптер живлення або повербанк. Перевіряйте це у характеристиках дроту.

По-друге, кабель повинен мати відповідні порти. Один із них — USB Type-C, оскільки саме цей тип відповідає вихідним PD-роз'ємам повербанків та адаптерів живлення. Другий порт повинен відповідати зарядному порту вашого гаджета. У Android-пристроїв та ноутбуків це теж USB Type-C, а у iPhone та iPad — це Lightning.

Якщо необхідний вам кабель не продається в комплекті з аксесуаром, його доведеться придбати окремо. А якщо ви збираєтеся заряджати кілька пристроїв з різними зарядними портами, вам знадобляться окремі USB-дроти для кожного типу роз'ємів.

Бренд

Автомобільний зарядний пристрій Baseus (PD 3.0 + PPS)

Купуйте зарядні пристрої, повербанки та кабелі лише від відомих, перевірених часом виробників. Наприклад, від Spigen, Samsung, Baseus, Apple чи Ugreen. Продукція цих компаній проходить всі необхідні перевірки та відповідає суворим вимогам безпеки. Такий підхід знижує потенційні ризики, пов'язані з роботою електрики.

Підведемо підсумок

Power Delivery — це популярний стандарт прискореного заряджання, який вирізняється підтримкою великої потужності, широтою розповсюдження та безпекою експлуатації. З цією технологією сумісні планшети, смартфони, ноутбуки та інші гаджети.

PD працює автоматично: якщо і зарядний пристрій, і підключений до нього апарат підтримують цей стандарт, швидкість заряджання підвищується за рахунок збільшення потужності струму.

Щоб дізнатися, чи сумісний ваш гаджет із цією технологією, достатньо перевірити його характеристики. Це можна зробити, наприклад, за допомогою офіційної інструкції чи сайту виробника.

При виборі зарядного аксесуара з підтримкою PD насамперед визначтеся з його типом: це може бути мережевий чи автомобільний підживлювач або повербанк. Також обов'язково зверніть увагу на такі параметри, як версія Power Delivery та підтримка протоколу PPS, максимальна вихідна потужність, кількість портів, тип кабелю та бренд.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA