Нерідко після наклеювання захисного скла користувачі помічають на ньому райдужні розводи, схожі на пляму бензину на поверхні води. Видалити їх шляхом протирання зовнішньої сторони скла не вдається. Чому з'являються ці розводи, чи є вони заводським браком, і чи можна їх позбутися, розповімо в цій статті.

Це не брак, а особливість

Якщо на захисному склі для смартфона після наклейки стали помітні райдужні розводи, які видно переважно на темному тлі, то цілком імовірно, що це ефект, який викликається спеціальним покриттям, необхідним для того, щоб скло не знижувало чутливість сенсорного шару екрана телефону. Найчастіше цей ефект спостерігається у стекол, що мають клейовий шар по краях, а не по всій площі.

Якщо ви виявили подібний «дефект», то не потрібно засмучуватися та бігти повертати аксесуар за гарантією. Це не є браком, це лише особливість певного типу захисних покриттів. І навіть якщо вам вдасться його обміняти на екземпляр тієї ж моделі, то, швидше за все, розводи знову появляться. Однак вони, як уже було зазначено вище, помітні лише на темному тлі, особливо при вимкненому екрані. При повсякденній роботі зі смартфоном вони не заважатимуть — Користувач їх просто не побачить. Переклеювати скло в даному випадку теж не має сенсу — ця процедура від розводі не позбавить, проте підвищить ризик зламати аксесуар.

Якщо ж власник апарату все ж таки хоче уникнути появи ефекту бензинової плями, то йому слід вибирати моделі скла з клейким шаром по всій поверхні, а не тільки по краях. Або уточнювати у продавця інформацію про те, чи є у виробу покриття, що посилює чутливість сенсора.

Поганий контакт скла та дисплея

Проте, поява райдужних розводів може бути і наслідком неправильного приклеювання захисного скла та, як результат, поганого контакту між ним та дисплеєм смартфона. На відміну від описаного вище випадку, коли через спеціальний шар ефект проявляється на значній площі екрана, у цій ситуації «бензинова» пляма менша за розміром і більш помітна при увімкненому дисплеї.

Щоб позбавитися проблеми, насамперед слід спробувати просто «видавити» райдужний розвод, проводячи серветкою по поверхні екрана від плями до країв скла. Якщо ж це не допомогло, доведеться зняти захисний аксесуар, щоб очистити дотичні поверхні. Зняти скло легко та безпечно, приклеївши дві смужки канцелярського скотчу до двох його верхніх кутів та потягнувши на себе. При цьому важливо бути обережними, не допускаючи сильного вигину захисту, адже ми маємо справу не з гнучкою плівкою, а з більш твердим, але і більш ламким матеріалом. Тому при відклеюванні можна додатково злегка допомагати процесу пластиковою карткою, використовуючи її як лопатку. Скотч з успіхом здатна замінити присоску.

Знявши скло, його внутрішню поверхню та поверхню дисплея необхідно обробити засобом для чищення або спиртовою серветкою. Потім потрібно ретельно переконатися в чистоті оброблених площин, і якщо все гаразд, завершити обробку сухою тканиною. Після цього можна приступати до повторного наклеювання захисного скла на екран смартфона, дотримуючись інструкцій.

Заводський брак або пошкодження

У більшості випадків райдужні розводи на захисному склі не потребують усунення, тому що не заважають повсякденному використанню смартфона, або легко усуваються в домашніх умовах, оскільки є наслідком недбалої початкової наклейки. Однак можлива поява ефекту бензинової плями і в результаті заводського браку, а саме деформації скла через недотримання технологічного процесу при виробництві. Найчастіше цим грішать дешеві моделі. Такі екземпляри за наявності можливості слід міняти за гарантією, а ще краще не вестись на дуже низьку ціну та купувати якісні аксесуари, навіть якщо доведеться трохи переплатити. Невелика переплата з лишком буде компенсована якістю виробу та відсутністю проблем із ним.

Розводи можуть утворитися як результат пошкодження захисного скла внаслідок механічного впливу або невдалого переклеювання. У такому разі, на жаль, товар повернути за гарантією не вдасться. Доведеться або миритися з дефектом, або купувати нове скло і надалі бути акуратнішим.

Висновки

Як і будь-яка проблема, райдужні розводи на захисному склі смартфона мають кілька причин. Найнешкідливіша з них — це коли ефект бензинової плями обумовлений наявністю спеціального покриття, помітний лише при вимкненому екрані та не впливає на роботу з пристроєм. Якщо причина криється в некоректному наклеюванні аксесуара, то на її усунення знадобиться деякий час і вправність, але в цілому «хвороба» виліковна. Прояв дефекту через заводський брак — теж не проблема, якщо аксесуар купувався у перевіреному чесному магазині, де його без питань замінять за гарантією. А якщо розвод утворилися після пошкодження захисного шару, то допоможе тільки придбання нового скла. При цьому нехтувати заміною небажано — вже пошкоджений захист може не спрацювати при повторному механічному впливі.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA