Нові планшети Xiaomi вражають потужною начинкою у витончених металевих корпусах. Апарати оснащені відмінними дисплеями та продуктивними чипами, підтримують швидке заряджання, а також сумісні з новим стилусом та клавіатурою Xiaomi. Як завжди, базова версія трохи простіша і дешевша, а варіант Pro — більш просунутий і дорогий. Обидві моделі вже продаються в Китаї, але ще не дісталися наших широт. Чим саме вони різняться і чи варто їх взагалі купувати, розбираємося в цьому огляді.

Головні характеристики

Модель

Xiaomi Pad 6

Xiaomi Pad 6 Pro

Габарити та вага

254 x 165,2 x 6,5 мм, 490 г

254 x 165,2 x 6,5 мм, 490 г

Дисплей

11 дюймів, IPS LCD, 1800 x 2880 пікселів, 144 Гц

11 дюймів, IPS LCD, 1800 x 2880 пікселів, 144 Гц

Процесор

Qualcomm Snapdragon 870

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1

Пам'ять

6/128 ГБ або 8/128 ГБ або 8/256 ГБ

8/128 ГБ або 8/256 ГБ або 12/256 ГБ або 12/512 ГБ

Операційна система

Android 13, MIUI 14

Android 13, MIUI 14

Задні камери

13 Мп, f/2.2, PDAF

Основна: 50 Мп, f/1.8, 1/2.76", 0.64µm, PDAF

Датчик глибини: 2 Мп, f/2.4

Передня камера

8 Мп, f/2.2, 1/4", 1.12 мкм

20 Мп, f/2.2, 1/3.4", 0.8 мкм

Комунікації

Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2

Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3

Акумулятор

8 840 мА·год

8 600 мА·год

Зовнішній вигляд

Xiaomi Pad 6 та Pad 6 Pro однакові за дизайном корпусу, розмірами та вагою. Варто зазначити, що виглядають пристрої дуже приємно. За традицією планшети Xiaomi Pad успадковують візуальний стиль флагманських смартфонів цієї компанії. Pad 6 і Pad 6 Pro не стали винятком, в їх дизайні легко впізнати зовнішні риси лінійки смартфонів Xiaomi 13. Це відразу помітно по оформленню виступу для задніх камер.

Апарати досить легкі та тонкі. У них елегантні гострі грані та закруглені кути. Крім того, Pad 6 та Pad 6 Pro отримали алюмінієві корпуси. Через це новинки виглядають солідніше за своїх попередників з пластиковими спинками. Обидва гаджети випустили у трьох кольорах: чорному, блакитному та золотистому.

Апарати не тільки тішать око, а й добре лежать у руках. Рамка довкола дисплея має оптимальну ширину. Вона не здається надмірно товстою, але водночас не є настільки тонкою, щоб спрацьовували випадкові натискання від рук користувача. Металева поверхня задньої панелі викликає приємні тактильні відчуття.

Параметри екранів

Екрани планшетів теж ідентичні. Розмір діагоналі становить 11 дюймів, що можна вважати золотою серединою за мірками планшетів. У минулорічній лінійці Xiaomi Pad 5 виходила версія з екраном на 12,4 дюйма. Можливо, аналогічний варіант буде випущено і для Pad 6.

Якість дисплеїв на висоті. Матриці, створені за технологією IPS LCD, видають яскраве зображення з широкими кутами огляду. Частота оновлення 144 Гц забезпечує високу плавність анімацій. На окрему увагу заслуговує щільність пікселів — 309 ppi. Це навіть більше, ніж у iPad з їх Retina-дисплеями. Тому картинка на Pad 6 та Pad 6 Pro дуже чітка та деталізована.

Колірне охоплення теж хочеться похвалити. Характеристики говорять самі за себе: підтримка 10-бітної глибини, HDR10 та Dolby Vision. Ви можете вибрати один із вбудованих режимів передачі кольору під свій смак або навіть відкалібрувати екран власними руками.

Любителі дивитися фільми на планшеті точно оцінять співвідношення сторін. Оскільки екрани більше витягнуті у довжину, ніж зазвичай, у горизонтальному положенні вони ширші. Такі пропорції найкраще підходять для широкоформатного кіно. Просто тому, що зображення виходить більшим.

Але не обійшлося і без ложки дьогтю. Сканер відбитків пальців чомусь вбудували лише у модель Pad 6 Pro. Тому автоматичне розблокування екрана у базовій версії працює лише за допомогою технології розпізнавання обличчя. Але вона не така надійна, як дактилоскопія. У цьому значна перевага Pro-моделі.

Швидкодія та пам'ять

У Xiaomi Pad 6 немає проблем із продуктивністю. Хоча чип Snapdragon 870 вже далеко не новий, він все ще добре справляється з більшістю завдань. В залежності від модифікації обсяг оперативної пам'яті може становити від 6 ГБ до 8 ГБ. За потреби в налаштуваннях можна додати до п'яти віртуальних гігабайтів. В результаті смартфон витягує практично будь-які ігри. Щоправда, у деяких найпросунутіших із них максимальна якість графіки може виявитися недоступною.

За начинкою Xiaomi Pad 6 Pro обходить базову модель. Його чип Snapdragon 8+ Gen 1 новіший і потужніший. Та й обсяг оперативної пам'яті у нього більший: від 8 ГБ до 12 ГБ. Тому на Pad 6 Pro можна з комфортом грати у все, що душа забажає. Інтерфейс та програми, само собою, працюють без будь-яких гальмувань.

Внутрішнє сховище Pad 6 може вміщувати від 128 ГБ до 256 ГБ простору для даних. Для Pad 6 Pro також є модифікація з 512 ГБ вбудованої пам'яті. Знімні накопичувачі планшети, на жаль, не підтримують.

Програмне забезпечення

Xiaomi Pad 6 і Pad 6 Pro працюють на фірмовій оболонці Xiaomi MIUI 14, що базується на останній на зараз версії Android — тринадцятій.

Помітно, що в компанії провели вагому роботу над адаптацією інтерфейсу під великий дисплей. Наприклад, користувачу доступні плаваючі вікна, можливість поділу екрана, щось на зразок віртуальних робочих столів з Windows, спеціальні жести та інші функції для багатозадачності. Програми краще масштабуються під формат екрана, ніж раніше.

У той же час Xiaomi потрібно ще чимало зробити, щоб побудувати повноцінний планшетний інтерфейс. У тієї ж iPadOS він набагато зручніший і функціональніший. Крім того, хоч на планшетах оболонка і не гальмує, вона все ж таки працює ще не так плавно, як на смартфонах лінійки Xiaomi 13.

Камери

Xiaomi Pad 6 обладнаний фронтальною та однією задньою камерами. Для планшета вони непогані: щоб фотографувати документи або говорити по Skype їх має вистачати. Фронталка знімає з роздільною здатністю 8 Мп та підтримує запис відео з якістю до 1080p при швидкості до 30 к/с. Сенсор задньої камери трохи кращий: 13 Мп, 1080p при 60 к/с або 4K при 30 к/с. Є навіть підтримка фазового автофокусування.

Pad 6 Pro отримав більш просунуті камери: передню на 20 Мп та задню на 50 Мп, доповнену датчиком глибини для розмиття фону. Загалом вони захоплюють більше деталей і краще передають кольори, ніж модулі базової моделі. Параметри запису відео приблизно такі самі. Хіба що фронталка може знімати на вищій швидкості — до 60 к/с.

Як би там не було, навіть Pad 6 Pro нескінченно далеко до якості гарного камерофону на зразок Xiaomi 13 Pro. А Pad 6 — тим паче. Але безглуздо чекати від планшета чогось більшого, все-таки камери грають у них другорядну роль.

Комунікації та звук

Можливо, найбільший мінус Pad 6 та Pad 6 Pro — відсутність підтримки стільникових мереж. Пристрої не здатні підключатися до мобільного інтернету, тому ви можете розраховувати лише на Wi-Fi або роздавати інтернет зі смартфону.

В іншому з комунікаціями в апаратів все гаразд. Pad 6 підтримує актуальні стандарти Wi-Fi 6 і Bluetooth 5.2, а Pad 6 Pro — так взагалі найпередовіші Wi-Fi 6e та Bluetooth 5.3.

Пристрої позбавлені гнізда mini-jack для підключення навушників по кабелю. Тому доведеться використовувати бездротове з'єднання або роз'єм USB Type-C 3.2. Натомість кожен планшет обладнаний аж чотирма динаміками з підтримкою Dolby Atmos. Звучать вони голосно та об'ємно.

Акумулятори

У новинок непогана автономність. Xiaomi Pad 6 і Pad 6 Pro спокійно витримують до десяти годин безперервного використання або близько одного-півтора днів інтенсивного навантаження з паузами. Базовій моделі дістався акумулятор на 8 840 мА·год. Запас ємності у батареї Pad 6 Pro трохи менший — 8 600 мА·год. Але цю різницю компенсує покращена енергоефективність чипа.

Потужність заряджання радує. У Xiaomi Pad 6 вона становить 33 Вт, а у Pad 6 Pro — вражаючі 67 Вт. Тому заряджаються планшети відносно швидко.

Аксесуари

Під час презентації Xiaomi показала нові аксесуари, призначені для Pad 6 і Pad 6 Pro. Обидва продаються в Китаї окремо, тобто в комплектацію не входять. Чи з'являться вони на українському ринку і скільки коштуватимуть у нас, поки не зрозуміло.

Один із аксесуарів — це стилус, який можна причепити до планшета за допомогою магнітів. За словами виробника, нове перо більш автономне та зносостійке у порівнянні з попередньою версією. Кнопка на стилусі може швидко відкривати програму для нотаток. Але, як стверджують перші власники, новинка не дозволяє малювати на заблокованому екрані, як Pencil для iPad. Доводиться щоразу розблоковувати дисплей вручну, що може дратувати.

Другим аксесуаром став магнітний чохол-клавіатура. З корисного: є підсвічування клавіш та вбудований тачпад. Користувачі відзначають приємний хід клавіш та можливість детального налаштування через планшет. Загалом виглядає цікаво.

Вартість та комплектація

Глобальні ціни Xiaomi ще не анонсувала. Але якщо орієнтуватися на цінники попередніх моделей в Україні, базова версія коштуватиме щонайменше 15 тисяч грн, а Pro — на 3-4 тисячі дорожче. Але це лише спекуляції, офіційні цифри мають з'явитися найближчим часом.

Про комплектацію для нашого ринку поки теж нічого не відомо. Але, знову ж таки, можна поглянути на торішнє покоління. Наприклад, у коробці Pad 5, крім самого планшета, можна знайти кабель та блок живлення.

Що в результаті

Pad 6 та Pad 6 Pro пропонують ефектний дизайн, відмінні екрани та потужну начинку за помірною ціною. Обидва пристрої чудово підходять для веб-серфінгу, споживання мультимедійного контенту та, звичайно ж, геймінгу. Для цих завдань новинки підійдуть не гірше за новий iPad, до того ж обійдуться набагато дешевше.

Більшість користувачів можуть зупинитися на базовій версії. Але затятим геймерам та всім, кому складно обійтися без сканера відбитків пальців, за можливості краще взяти Pro.

Однак новинки підійдуть не всім. По-перше, частину користувачів може відштовхнути відсутність підтримки мобільних мереж. По-друге, Pad 6 та Pad 6 Pro, як і будь-які інші планшети на Android, погано підходять для професійних занять: ілюстрації, відеомонтажу, ретуші тощо. Для цих цілей краще все-таки взяти планшет Apple, оскільки на ньому ви знайдете набагато більше відповідних програм.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA