До початку пандемії коронавірусу ринок Android-планшетів скорочувався настільки стрімко, що багато виробників, таких як Asus, перестали бачити перспективу і залишили його. Проте глобальний локдаун та перехід багатьох людей на віддалену роботу та навчання довели, що для багатьох серйозних завдань смартфон не підходить. Зрештою, перегляд відео, щоб скоротити час на самоізоляції, набагато зручніше на екрані планшета, ніж на дисплеї телефону, хоч би яким великим він був. В результаті попит на планшети знову пішов вгору. При цьому бренди, що залишилися на ринку, відчували себе вільніше, ніж у часи жорсткої конкуренції в цьому сегменті. До таких виробників належить компанія Samsung Electronics. Новинками вона нас, звичайно, не засипала, але нові моделі виходять у неї регулярно, причому не тільки в преміальному сегменті, де вона цілком успішно конкурує з Apple, а й середній ціновій ніші. Це не може не тішити, адже не кожному користувачеві потрібні максимальні можливості — для більшості повсякденних завдань із запасом вистачить функціональності пристрою середнього класу. Саме до цієї категорії належить Samsung Galaxy Tab A8 10.5, який був представлений у грудні 2021 року, і якому присвячено цей огляд.

Комплектація

Планшет поставляється в лаконічно оформленій білій картонній коробці, яка не запаяна в плівку, а заклеєна двома стікерами-пломбами з двох боків. Сам планшет упакований у добротний тканинний конверт, який можна використовувати в подальшому для його зберігання, щоб він не припадав пилом, якщо довго не використовується.

Комплект постачання типовий — документація, кабель USB Type-C, блок живлення та скріпка для відкривання лотка картки пам'яті. Іншими словами, нічого особливого.

Дизайн

Виглядає Samsung Galaxy Tab A8 10.5 лаконічно та водночас стильно. Задня панель виконана з алюмінію із пластиковою смугою-вставкою, яка необхідна для коректної роботи бездротового зв'язку. Модуль тильної камери також оформлений просто — немає жодних прямокутних або квадратних блоків, із корпусу просто виступає круглий об'єктив. Матовий алюміній приємний на дотик, не ковзає та не збирає відбитки від рук.

Завдяки плоским граням та закругленим кутам тримати планшет зручно. Його вага лише трохи перевищує 500 грамів, а товщина становить менше семи міліметрів. На корпусі є всі функціональні елементи — клавіші ввімкнення/блокування та керування гучністю, порт USB Type-C, роз'єм для навушників та цілих чотири динаміки. Для любителів перегляду кіно на планшеті це великий плюс, тим більше, що звукова підсистема підтримує технологію Dolby Atmos. Загалом звук хороший, чистий та гучний, але низьких частот йому не вистачає.

Рамки навколо дисплея тонкі, але не настільки, щоб це призводило до випадкового спрацювання сенсора при утриманні пристрою двома руками.

Дисплей

Samsung Galaxy Tab A8 оснащується PLS-дисплеєм з діагоналлю 10,5 дюйма, співвідношенням сторін 16:10 та роздільною здатністю 1920х1200 пікселів (215 ppi). Частота оновлення екрана стандартна — 60 Гц. Кути огляду широкі, передача кольору природна, проте любителям насичених яскравих кольорів може не вистачити соковитості — всі відтінки натуральні, але спокійні. Тим, хто звик до HDR-контенту, буде незвично без підтримки технологій HDR10+ та Dolby Vision. Фанатам ігор, можливо, видасться незвичним відсутність підвищеної частоти оновлення екрана. Але в цілому дисплей хороший, хоч і не викликає «вау-ефект». Запас яскравості достатній, щоб без проблем зчитувати інформацію з екрана навіть під прямим сонячним промінням.

Продуктивність

Компанія Samsung Electronics є виробником процесорів для мобільних пристроїв, відомих під назвою Exynos. Логічно було б припустити, що апаратною основою Galaxy Tab A8 10.5 стане чіп із цієї лінійки. Однак виробник віддав перевагу рішенню китайського партнера — компанії Unisoc, раніше відомої як Spreadtrum. У планшеті встановлена ​​однокристальна система Tiger T618, яка була анонсована в серпні 2019 року та проводиться за 12-нанометровим техпроцесом. До складу чіпсету входять два ядра Cortex-A75 з тактовою частотою 2 ГГц та шість ядер Cortex-A55, що працюють на частоті 1,8 ГГц. За обробку графіки відповідає прискорювач ARM Mali-G52 MP2. Цей процесор дозволяє пристрою набирати понад 250000 балів у синтетичному тесті продуктивності AnTuTu 9, що є хорошим показником для повсякденних завдань і для не найвибагливіших ігор. При реальній експлуатації всі програми запускаються та функціонують швидко та плавно, хоча іноді можна помітити невеликі підгальмовування. Ймовірно, вони пов'язані з трохи гіршою оптимізацією заліза та софту, що нерідко зустрічається в пристроях на базі процесорів розробки чипмейкерів другого ешелону. Особливо це помітно в іграх. Багато релізів йдуть з меншою якістю графіки, ніж можна очікувати, хоча кадрова частота при цьому тримається на високому рівні.

Обсяг оперативної пам'яті становить 3 Гб у базовій версії та 4 Гб у топовій модифікації. Тип пам'яті — LPDDR4X. Вбудований накопичувач вміщує від 32 до 128 Гб залежно від комплектації, але через використання технології eMMC за швидкістю завантаження програм Samsung Galaxy Tab A8 відстає від конкурентів зі сховищами на основі чіпів UFS. Можна розширити місткість вбудованого накопичувача за рахунок використання картки пам'яті microSD об'ємом до 1 Тб. По можливості, звичайно ж, краще вибирати версію рівнем вище, тому що операційна система займає приблизно 1 Гб оперативної та 11 Гб постійної пам'яті. Якщо розглядати базову модифікацію, то в такому випадку у розпорядженні користувача залишаться лише 2 Гб ОЗУ та близько 21 Гб місця у сховищі. За сучасними мірками цього мало для комфортної роботи.

Щодо комунікаційних можливостей, то планшет не дивує, але й не розчаровує. Є модулі Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 та 4G-модем (не у всіх версіях). Є й навігатор із підтримкою стандартів A-GPS, GLONASS, BDS та GALILEO. А ось безконтактні платежі за допомогою NFC власнику Galaxy Tab A8 10.5 недоступні. Хоча навряд чи через це хтось засмутиться — платити, прикладаючи 10-дюймовий планшет до терміналу, є далеко не найзручнішим способом здійснення покупок. Дістати банківську картку з портмоне набагато простіше.

Samsung Galaxy Tab A8 працює під керуванням операційної системи Android 11 із фірмовою оболонкою One UI 3.0. Функціонує це поєднання швидко та стабільно, хоч і не є останньою версією програмного забезпечення.

Автономність

Samsung Galaxy Tab A8 10.5 використовує в якості джерела живлення акумуляторну батарею ємністю 7040 мАг. Її заряду вистачає на 12 годин безперервного перегляду YouTube, що є чудовим показником. В реальних умовах експлуатації це прирівнюється в середньому до двох днів використання планшета без заряджання.

Девайс підтримує швидку зарядку потужністю до 15 Вт, але відповідний адаптер живлення доведеться купувати окремо, оскільки в штатний комплект постачання входить зарядний пристрій потужністю лише 7 Вт. Щоб з його допомогою повністю зарядити планшет, потрібно 5-6 годин, тобто оптимально буде ставити Galaxy Tab A8 на зарядку на ніч. Якщо ж застосовувати 15-ватний блок, то час зарядки скоротиться до 2,5-3 годин.

Камери

Огляд фотографічних можливостей Samsung Galaxy Tab A8 10.5 почнемо з передньої камери. Для планшета це логічно, оскільки його частіше використовують для відеодзвінків, ніж фотографування. Передній фотомодуль має роздільну здатність 5 Мп і у відеочатах зі своїми обов'язками справляється непогано, хоча колірний шум та низька деталізація помітні неозброєним оком.

Тильна камера побудована на базі 8-мегапіксельного датчика, який непогано вміє фотографувати документи та робить стерпні знімки на вулиці при гарному освітленні. Проте більше розраховувати не доводиться. Планшети не прийнято розглядати як альтернативу фотоапарату — на цю роль набагато краще підходять смартфони, які легші та компактніші.

Максимальна роздільна здатність відеозапису становить 1080p при частоті 30 кадрів в секунду. При цьому жодної стабілізації не передбачено, тому зображення виходить досить смиканим. Але, знову ж таки, розглядати планшет як серйозний пристрій для зйомки навряд чи хтось буде.

Висновки

Загалом Samsung Galaxy Tab A8 10.5, представлений у грудні 2021 року, вийшов добротним планшетом середнього цінового діапазону. Модель має мінімалістичний, але стильний дизайн; простий, але чіткий та яскравий дисплей; відмінну автономність та непогану продуктивність. Однак встановлений у пристрої процесор китайської компанії Unisoc — досить спірне рішення, особливо для любителів ігор. Тим не менш, гаджет чудово справляється з усіма повсякденними завданнями. З урахуванням того, що новинки на ринку планшетів середнього класу зараз виходять далеко не так часто, як хотілося б, поява Samsung Galaxy Tab A8 — приємна у всіх відносинах подія, і сам факт існування цієї моделі не може не тішити.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA