Доля LG Electronics на ринку смартфонів складна: випускаючи загалом досить цікаві моделі для флагманського сегмента, вона, проте, постійно опиняється в тіні інших виробників. Але покидати цю нішу вона поки не збирається, тому стабільно щорічно представляє свою головну новинку року — чергове покоління G-серії. У 2019 році воно стало вже восьмим. Зустрічайте героя сьогоднішнього огляду — LG G8 ThinQ.

Зовнішній вигляд

Компанія LG серед перших почала випускати смартфони з вертикально витягнутими дисплеями, ставши одним з родоначальників моди на них. Проте G8 ThinQ не можна назвати ультрамодною моделлю, адже, будучи випущеною навесні 2019 року, вона має дизайн однорічної давності з трапецієподібним «чубчиком». Правда, такому рішенню є цілком резонне виправдання, про яке ми поговоримо пізніше.

Нижня рамка, як завжди, трохи товща за бічні; верхній край, з якого «росте» «чубчик», теж візуально відрізняється за шириною. Але вже відставати від трендів розробники не захотіли, тому задня панель, як і передня, покрита склом Gorilla Glass 5, а між двома скляними панелями «затиснутий» алюмінієвий каркас. Із захистом від води та інших негативних зовнішніх факторів також повний порядок — апарат відповідає не лише загальноприйнятому стандарту IP68, а й армійському MIL-STD-810G.

Окрім звичних кнопок блокування та регулювання гучності на корпусі LG G8 є клавіша для запуску голосового помічника Google Assistant. Наскільки це важлива функція, кожен вирішить собі сам. Ті, кому вона не потрібна, можуть відключити кнопку, але перепризначити на неї виконання якоїсь іншої дії, наприклад, запуск іншої програми, неможливо.

Кольорів корпусу на вибір чотири — сірчаний, чорний, синій та червоний. Градієнтних відтінків серед них немає, але задня панель благородно блищить на світлі. До речі, вона практично плоска і навіть блок камер не виступає назовні.

LG G8 ThinQ отримав невеликий за сучасними мірками 6,1-дюймовий дисплей. За рахунок цього він зручно лежить у руці, не надто громіздкий і не важкий (167 г). Нижній торець трохи перевантажений, тому що там «скупчилися» порт USB Type-C, динамік, мікрофон та 3,5-мм аудіороз'єм. За останній меломани скажуть інженерам LG окреме дякую, а серед покупців G8 таких буде, швидше за все, чимало, адже модель оснащена аудіочипом рівня Hi-Fi і підтримує об'ємне звучання DTS:X. Навіть через вбудований гучномовець звук видається гучний, чистий та басовитий завдяки технології Boombox. Її хитрість полягає в тому, що внутрішній простір корпусу використовується як резонуюча камера. Розмовний динамік також незвичайний: користувач чує співрозмовника за рахунок високочастотних коливань дисплея.

 

Дисплей

Купивши LG G8 ThinQ, користувач дивитиметься на світ крізь 6,1” OLED-матрицю. На тлі якогось LG G3 п'ятирічної давності з його 5,5-дюймовою панеллю це здається величезним розміром, але насправді площа екрану зросла не так сильно. Якщо у предка 2014 вона становила 82,2 см2, то тепер дорівнює 91 см2. Таким чином, діагональ стала більшою за рахунок використання матриці дисплея формату 19,5:9 замість 16:9. Використовувати смартфон однією рукою в міру зручно.

Максимальна роздільна здатність екрана досягає 3120 х 1440 пікселів, але для економії заряду батареї за замовчуванням в налаштуваннях встановлено режим 1080p. Якщо ви використовуєте телефон на стандартній відстані від очей, то особливої необхідності перемикатися на більш високу роздільну здатність немає. Різниця для неозброєного погляду виявиться практично непомітною, а ось енергоспоживання зросте.

Модний підекранний дактилоскопічний датчик апарату не дістався, зате він має швидкий і точний класичний сканер відбитків пальців на задній панелі і систему розблокування по обличчю. Остання заслуговує на пильну увагу, оскільки, на відміну від більшості інших Android-смартфонів, тут вона функціонує на базі не фронтальної камери, а модуля Time of Flight Z, що створює докладну 3D-карту особи власника.

Працює лицьове розблокування в більшості випадків без збоїв, надійне і цілком може використовуватися як основний спосіб авторизації, хоча за своїми можливостями все ж таки поступається Face ID в Apple iPhone. Наприклад, щоб телефон дізнався господаря в окулярах, доведеться перейти в режим покращеного сканування та пройти реєстрацію в системі вже з окулярами. Також цей режим слід включати і в інших складних випадках, наприклад, коли користувач загорнувся в шарф.

А ось Hand ID створена, швидше за все, щоб власник пристрою якийсь час після його покупки справляв враження на друзів. З боку дійсно виглядає ефектно: людина підносить долоню до телефону, що лежить на столі, але не торкається його, і той «оживає». Працює Hand ID на основі сканування унікального малюнка вен на руці, і такий спосіб захисту також є надійним. Але щоденне його використання швидко втомить власника, тому що долоню потрібно підносити на відстані близько 15 см. Якщо вона буде ближче чи далі, розблокування не відбудеться.

 

Продуктивність та функціональність

Деякі спірні для флагмана моменти, про які ми говорили вище, відразу ж забуваються, коли знайомишся з апаратною платформою LG G8 ThinQ. В її основі лежить топовий процесор Qualcomm Snapdragon 855 із вісьмома ядрами Kryo 485 з тактовою частотою до 2,84 ГГц і графічний прискорювач Adreno 640. На даний момент не існує додатків та ігор, які могли б поставити цей чіпсет у скрутне становище, а тому вимірювати його швидкодію різними бенчмарками немає особливого сенсу. І так зрозуміло, що LG G8 ThinQ — один із найпотужніших Android-смартфонів у світі на сьогоднішній день.

Гнатися за величезними обсягами пам'яті виробник не став. Модель продається в єдиній версії з 6 Гбайт ОЗП та 128 Гбайт вбудованого накопичувача. Це розумне рішення, яке дозволило компанії уникнути зайвих витрат, а користувачі не переплачуватимуть за ресурси, що не використовуються. Щодо запасу на майбутнє, то на весь термін експлуатації обсягу «оперативки» вистачить з лишком, а флеш-пам'ять можна розширити за рахунок слота microSD. Жаль тільки, що він суміщений з роз'ємом для другої SIM-карти, і останньою в разі необхідності встановити змінний носій, доведеться пожертвувати.

Комунікаційні можливості у LG G8 ThinQ найтоповіші: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 та 5 ГГц), Bluetooth 5.0, NFC, FM-радіо, 4G LTE 1,6 Гбіт/ с.

Програмна платформа заснована на операційній системі Android 9.0 Pie та має фірмову оболонку. Одна з особливостей останньої — система управління жестами Air Motion без дотику до пристрою. Здійснюючи рухи в повітрі перед передньою камерою LG G8, можна регулювати гучність, видаляти повідомлення, приймати або відхиляти дзвінки, керувати плеєром. На словах виглядає захоплююче, але на практиці користуватися функцією не дуже зручно через її повільність. Перш ніж зробити жест, доведеться кілька секунд потримати долоню над гаджетом, щоб камера розпізнала її наявність. Але початок покладено, і ми сподіваємося, що в наступних девайсах компанія запропонує доопрацьований варіант Air Motion, котрим захочеться користуватися постійно.

 

Камери

Тильна камера LG G8 ThinQ досить проста, але в той же час добротна. Основний 12-Мп датчик обладнаний об'єктивом з високою світлосилою f/1,5 і містить великі 1,4-мкм пікселі, що позитивно впливає на якість зйомки в темряві. Також є автофокус Dual Pixel PDAF і оптичний стабілізатор. Другий сенсор на 16 Мп має надширококутну оптику з діафрагмою f/1,9, не має автофокусу і призначений для фотографування пейзажів.

Якість фотографій висока, знімкам властива природна передача кольору. У портретному режимі розмиття фону виконується виключно програмними засобами, але межі об'єкта визначаються точно. Щоб зімітувати студійне світло, можна скористатися функцією Studio Mode, яка є аналогом Apple Studio Lighting в iPhone. Для підвищення якості фото у темряві передбачено спеціальний нічний режим. Також порадувало те, що смартфон не нав'язує користувачеві різні «покращалки» зображення та можливості штучного інтелекту, які за замовчуванням відключені.

Селфі знімаються на 8-Мп фронтальну камеру з об'єктивом f/1,7, автофокусом та 1,22-мкм пікселями. За якістю автопортрети можна порівняти з селфі-фото, зробленими на Samsung Galaxy S10. Поруч із 8-Мп модулем розташований датчик ToF, який безпосередньо у зйомці не бере участі, але задіяний у портретному режимі з ефектом боке та служить для розблокування телефону по обличчю. Саме через цей сенсор LG не мала можливості зробити модний зараз маленький краплеподібний виріз і змушена була залишити громіздку трапецію.

 

Автономність

Акумулятор ємністю 3500 мАг забезпечує смартфону до двох днів роботи без заряджання при збалансованій експлуатації або один день при активному використанні. Підтримується швидка зарядка потужністю 21 Вт, заряджати апарат можна також «по повітрю» завдяки технології бездротової зарядки.

 

Висновки

LG G8 ThinQ — це якісний смартфон з гідним екраном, продуктивним «залізом», пристойною камерою та просунутою системою розпізнавання обличчя власника. Знайдеться чимало покупців, яким сподобається наявність класичного сканера відбитків пальців, який в інших пристроях цього класу замінили на підекранні аналоги, які поки що не дотягують за швидкістю та точністю до традиційних дактилоскопічних датчиків. Звичайно, є в моделі дивні недопрацьовані функції, які багатьма просто не використовуватимуться. Але самі по собі ці ідеї хороші, і за належної реалізації в майбутньому зможуть допомогти LG Electronics зробити прорив на ринку смартфонів.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA