Багато сучасних смартфонів оснащуються загартованим склом лицьової панелі, причому флагманські моделі, як правило, мають захист останнього покоління, такий як Corning Gorilla Glass Victus. Але навіть такий рівень міцності не може гарантувати, що при ударі по гаджету твердим предметом або його падінні на жорстку поверхню екран залишиться цілим. Адже дисплей — це один з найдорожчих компонентів телефону, тому його негарантійна заміна може зашкодити бюджету власника гаджета. Саме тому для всіх смартфонів рекомендовано використання захисного скла. Їх вартість набагато нижча за ціну заміни розбитого дисплея, а ефективність якісних аксесуарів доведена численними тестами та особистим досвідом багатьох користувачів. Як купити якісне захисне скло — тема для окремої статті, а в даному матеріалі йтиметься про поширену проблему, з якою нерідко стикаються власники телефонів, які намагаються наклеїти скло самостійно в домашніх умовах. Досить часто зробити це ідеально з першого разу виходить не завжди, і після наклейки виявляється, що під склом утворилися бульбашки повітря. Вони не тільки псують зовнішній вигляд пристрою, але й можуть перешкоджати його зручному використанню. На щастя, в більшості випадків проблема досить легко та швидко вирішується.

Спосіб 1. Серветка з мікрофібри

Це найпростіший спосіб прибрати бульбашки повітря з-під захисного скла. Теоретично можна використовувати суху серветку з будь-якого матеріалу, але мікрофібра вважається найбільш м'якою та безпечною для захисної поверхні. Злегка натискаючи на екран (не потрібно застосовувати надмірну силу – так можна пошкодити дисплей), слід проводити серветкою від краю повітряної бульбашки, який ближче до центру екрана, у бік найближчого торця. Чим більший за площею прошарок повітря між склом і екраном, тим більше рухів доведеться здійснити. Даний спосіб найбільш ефективний відразу після поклейки скла, коли клейовий шар ще до кінця не «схопився».

Спосіб 2. Кредитка

Якщо серветка з мікрофібри не допомогла, то можна спробувати витіснити бульбашку повітря з-під захисного скла за допомогою банківської картки або будь-якого схожого предмета із пластику — підійдуть знижкові картки з магазинів, пластикові посвідчення та інші аналогічні підручні засоби. Тримаючи картку під кутом приблизно 45 градусів щодо поверхні екрана, прикладаємо її до скла і, злегка натискаючи (знову ж таки без застосування зайвої фізичної сили), робимо рухи в тому ж напрямку, в якому ми робили їх у випадку з серветкою з мікрофібри. >

Спосіб 3. Голка

Коли з серветкою та пластиковою карткою нічого не вийшло, то доведеться вдатися до «хірургічного» методу видалення повітряного міхура. Для цього потрібно користуватися голкою. З її допомогою підчіпаємо край захисного скла, ближче до якого під ним скопилася порожнеча, і злегка піднімаємо його (але несильно, щоб скло не зламалося або не відклеїлося повністю), даючи повітрю вийти. Після цього акуратно притискаємо захисне скло погладжуючими рухами від центру до краю, щоб уникнути появи нових бульбашок. Для цієї операції підійде звичайна швейна голка або тонка голка від медичного шприца. При цьому всі маніпуляції з гострим інструментом слід проводити дуже обережно, щоб випадково не зашкодити смартфону.

Спосіб 4. Фен

Цей лайфхак — єдиний у цій добірці, що передбачає використання технічних засобів, а саме фена для сушіння волосся. Прилад необхідно увімкнути в режимі подачі гарячого потоку та направити на лицьову поверхню телефону. При цьому не можна підносити його надто близько — відстань має бути приблизно 25-30 сантиметрів. Прогрівання рекомендується проводити протягом декількох хвилин, після чого потрібно покласти апарат на рівну поверхню (наприклад, стіл), а зверху розмістити вантаж із кількох важких книг. У такому положенні смартфон повинен пролежати близько шести-восьми годин, після чого бульбашки повітря зникнуть, ніби їх не було зовсім.

Спосіб 5. Переклеювання

Якщо повітряна бульбашка дуже велика за площею або бульбашок декілька, то простіше буде повторно переклеїти захисне скло. Для цього можна скористатися скотчем. Дві смужки скотчу наклеюються на кути верхньої частини скла і користувач тягне їх на себе. Замість скотчу підійде присоска. Тут важливо не поспішати, не здійснювати різких рухів і не допускати сильного вигину скла, щоб воно не зламалося. Краще допомагати склу відклеїтися, підчіпаючи його пластиковою карткою. Після повного зняття захисного скла його та поверхню екрана необхідно повторно обробити вологою спиртовою серветкою для знежирення та видалення пилу, просушити чистою мікрофіброю і лише після цього приступати до повторного наклеювання.

Спосіб 6. Нове скло

Якщо власник смартфона погнався за дешевизною та придбав копійчане китайське захисне скло, та ще й у неперевіреному магазині, то цілком імовірно, що утворення бульбашок повітря під ним є наслідком заводського браку. Через кривизну аксесуар нещільно прилягає до дисплея, що призводить до формування повітряного прошарку. Прибрати його перерахованими способами не вийде, тому єдиний вихід у такій ситуації — придбати нове, тепер уже якісне захисне скло. А старе можна спробувати повернути продавцю як бракований товар або, за неможливості це зробити, просто викинути в смітник, згадавши прислів'я про те, що скупий платить двічі.

Як уникнути утворення бульбашок повітря під захисним склом

Як відомо, будь-яку проблему легше запобігти, ніж усунути, тому краще спочатку не допускати утворення бульбашок при наклеюванні скла. Нічого складно у цьому немає — достатньо дотримуватися лише кількох простих правил.

Насамперед, ні до наклеювання, ні в його процесі не можна торкатися клейкої сторони аксесуара та поверхні екрана. Всі маніпуляції краще проводити в хірургічних рукавичках, а в приміщенні попередньо зробити вологе прибирання та прибирання пилососом. Перед наклейкою скла дисплей обов'язково обробляється м'якою чистою тканиною, змоченою у спирті або спиртовою серветкою. Підійдуть спиртові серветки для ін'єкцій, що продаються в будь-якій аптеці, але найчастіше сумлінні виробники захисного скла поставляють таку серветку в комплекті. Спирт не тільки очищає екран від забруднень, але й знежирює, забезпечуючи щільніше прилягання захисту. І, звичайно ж, потрібно вибирати аксесуари лише перевірених брендів, купуючи їх у надійних магазинах, щоб унеможливити підробки. Ну а якщо користувач не впевнений у своїх силах самостійно правильно наклеїти захисне скло з першого разу, то краще звернутися до фахівця, який виконає цю роботу швидко, якісно та за невелику плату.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA