Силіконовий чохол — це простий, доступний і водночас ефективний захист смартфона. Він тонкий і легкий, завдяки чому не збільшує габарити та вагу пристрою, але при цьому захищає його від негативних впливів зовнішнього середовища, приймаючи всі його удари на себе. Через це згодом аксесуар забруднюється і набуває жовтого відтінку, хоча новим він був прозорим. Багато користувачів у такому разі просто купують новий чохол. Проте насправді це поспішне рішення та зайві витрати. Замість викидати старий чохол, його потрібно просто почистити за допомогою підручних засобів. Як і чим, розповімо у цій статті.

Правила експлуатації силіконового чохла

Щоб силіконовий чохол служив довго і надійно захищав смартфон від пошкоджень, потрібно дотримуватися кількох правил при його виборі та експлуатації. Почнемо з першого етапу — покупки.

Вибираючи силіконовий чохол, не варто гнатися за дешевизною. Звичайно, завжди хочеться заощадити, але, як відомо, безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, а скупий платить двічі. Купівля копійчаного аксесуару в кращому разі призведе до того, що він дуже швидко зноситься, і його доведеться замінити на новий. За період використання одного якісного виробу, який коштує трохи дорожче, можна змінити кілька дешевих чохлів низької якості. У результаті економія виходить дуже сумнівною. У гіршому випадку низькоякісний бампер зіскочить з телефону в момент падіння останнього, а це вже загрожує пошкодженням апарату та дорогим ремонтом.

Велике значення має колір чохла. Забруднення найпомітніше на прозорих та білих аксесуарах.

Щоб бампер довго зберігав товарний вигляд і був надійним захистом для смартфона, рекомендується не залишати телефон на сонці надовго. Надмірне нагрівання може спричинити деформацію силікону та його помутніння.

Підбирайте чохол до вашої моделі смартфона. Бампер, який нещільно прилягає до корпусу пристрою, зіскокуватиме. Це не тільки незручно, але й небезпечно — у разі падіння апарата розраховувати на ефективний захист не доводиться. Якщо ж аксесуар малий, то через зайве розтягування він може деформуватися або порватися.

Не рекомендується часто знімати та надягати футляр — навіть якісний матеріал від таких маніпуляцій рано чи пізно розтягнеться та втратить захисні властивості.

Необхідно регулярно очищати поверхню чохла вологою серветкою або м'якою тканиною, змоченою у мильному розчині. Такі повсякденні процедури не дозволять накопичуватися бруду та жирним слідам від рук. Краще запобігти появі більш серйозних забруднень, ніж потім витратити більше часу на їх усунення.

Прибираємо забруднення

Силікон містить мікроскопічні пори, в які під час експлуатації набивається бруд. Тому чищення силіконового бампера необхідно проводити регулярно. Це не лише продовжить термін його служби та збереже охайний зовнішній вигляд, але й убереже користувача від небажаного контакту з бактеріями, які неминуче заведуться у місцях забруднення та утворення плям.

Якщо чохол забруднився несильно або бруд ще не в'ївся в структуру матеріалу, то можна обійтися звичайною вологою серветкою. Зовсім необов'язково, що це буде спеціальна серветка для моніторів та електроніки. Підійде й звичайна побутова для рук. Якщо ви користуєтеся смартфоном у громадських місцях, наприклад, берете його в руки в транспорті або в магазині після того, як торкалися дверей, поручнів та інших предметів, то таке очищення бажано проводити щоразу після повернення додому. Це необхідно тому, що силіконовий чохол може стати зручним «притулком» для коронавірусу. При цьому знімати аксесуар не потрібно — обробка потрібна лише для зовнішньої поверхні.

Господарське мило знадобиться для більш серйозної роботи з усунення забруднень. В цьому випадку чохол вже доведеться зняти зі смартфона. Необхідно взяти ганчірку або губку і, рясно її намиливши, ретельно протерти силіконовий бампер з усіх боків. Після цього його слід промити під проточною водою. При необхідності процедуру повторити один-два рази. На завершення протерти виріб сухою серветкою або ганчіркою і дати просохнути. У жодному разі не можна сушити силіконовий чохол на батареї або за допомогою інших нагрівальних приладів, включаючи фен. Це може призвести до усадки силікону, через що бампер не надягнеться на телефон або надягатиметься з великими труднощами.

Якщо є важкі плями, то позбутися їх допоможе рідина для зняття лаку з нігтів. Для обробки слід використовувати ватний диск змочений засобом, після чого промити очищену поверхню проточною водою. Перед початком очищення прочитайте склад рідини для зняття лаку на упаковці і переконайтеся, що в ньому немає ацетону. Також не варто замочувати чохол у рідині для зняття лаку. Краще обробити лише забруднену ділянку.

Для очищення силіконового чохла від забруднень можна використовувати звичайну зубну пасту та щітку. Бажано, щоб остання мала м'яку щетину. Вона ефективно усуне забруднення навіть у кутах бампера, звідки видалити їх зазвичай найскладніше.

Замість зубної пасти можна використовувати харчову соду. Її потрібно змішати з невеликою кількістю води та за допомогою зубної щітки з м'якою щетиною нанести отриману субстанцію на всю поверхню чохла, після чого змити.

Якщо забруднення дуже стійкі, і їх не вдається відмити переліченими вище засобами, то на допомогу прийде спирт. Або звичайна горілка з магазину, головне, щоб вона була чистою, без смакоароматичних добавок. Змочивши в ній ватяну паличку або диск, потрібно акуратно стерти плями з поверхні. Додаткове промивання водою після цього необов'язкове, але якщо є можливість, то краще зробити.

Ефірна олія та лимонний сік також допомагають прибрати застарілі забруднення з поверхні силіконового чохла, навіть якщо плями міцно в'їлися у текстуру матеріалу. Як і засіб для зняття лаку, їх бажано використовувати точково лише у місці локалізації бруду або плями. Капнувши на це місце олією або соком і злегка розтерши ватяною паличкою або диском, потрібно почекати деякий час, і коли забруднення почне розчинятися, змити його водою.

Також у продажу можна знайти спеціальні рідини для очищення силіконових чохлів. Вони ефективно справляються навіть із складними плямами, хоч і коштують дорожче, ніж підручні побутові засоби, які є у кожному будинку.

Боремося з жовтизною

Уявимо, що з брудом і плямами ми вже впоралися або їх і не було зовсім. Однак силікон має ще одну властивість — згодом він жовтіє. Особливо пожовтіння проявляється у прозорих бамперів, які виробники постачають зі своїми гаджетами. Але цю проблему можна вирішити.

Один із найпростіших і найдоступніших засобів — вже згадувана у цій статті зубна паста. З легким пожовтінням вона впорається, головне, щоб у ній не були барвників, які можуть лиш погіршити ситуацію.

Один з найефективніших засобів усунення жовтизни прозорого силіконового чохла — суміш соди, нашатирного спирту та води. Інгредієнти з'єднують в однакових пропорціях і розтираючими рухами наносять на чохол, після чого залишають приблизно на двадцять хвилин, а потім змивають.

Засіб з відмінними відбілюючими властивостями можна придбати в будь-якому продуктовому магазині. Називається він лимон. Видавивши із фрукта сік, його відразу ж потрібно нанести на всю поверхню чохла і залишити на час до п'ятнадцяти хвилин, після чого ретельно змити проточною водою та висушити аксесуар без використання нагрівальних приладів.

Ще один народний спосіб повернути первозданну прозорість силіконовому бамперу передбачає застосування оцту, розчинника для фарби, прального порошку та води. На дно пластикового контейнера кладеться шматок тканини, зверху насипається дві ложки прального порошку та вливається склянку води. Зверху кладеться ще один шматок тканини і додається оцет (приблизно одна ложка), і чохол загортається в цей компрес. Приблизно через п'ять хвилин додається розчинник для фарби і все це залишається на тридцять. Після цього бампер виймається і промивається у воді. Змиваючи залишки порошку, ви відразу помітите, наскільки прозорим став аксесуар.

Коли всі вищезазначені засоби не допомагають, можна скористатися рідкими засобами для виведення плям або відбілювачами, але тільки без вмісту хлору. При цьому повністю занурювати силіконовий виріб у розчин не рекомендується — краще нанести його за допомогою губки або шматка тканини, потім почекати хвилин десять і ретельно змити водою.

Як очистити матовий та білий (кольоровий) чохол

Більшість рекомендацій у цьому випадку збігаються з методами очищення прозорого силіконового чохла. Наприклад, використання харчової соди. Потрібно приблизно половина чайної ложки, яка заливається невеликою кількістю теплої чистої води, розмішується до стану кашки, що наноситься на пляму. При цьому сильно втирати субстанцію не потрібно, щоб на місці плями не з'явилася затерта ділянка.

Не гірше впорається із завданням лимонна кислота або лимонний сік. І той, і інший засіб додається у воду, в якій змочується ганчірка або серветка.

Можна використовувати пральний порошок без відбілювача у складі. Матовий або кольоровий силіконовий бампер замочується у розведеному теплою водою порошку та залишається на деякий час. Якщо забруднення невеликі, не застарілі і не в'їлися в матеріал, можна обійтися простим протиранням розчином прального порошку.

Ще один лайфхак для тих, хто користується матовим або кольоровим силіконовим чохлом — ластик. Він повинен бути чистим, і при його застосуванні не потрібно сильно натискати на поверхню, щоб не спровокувати появу потертостей.

Перед застосуванням оцту або рідини для зняття лаку на кольоровому бампері спочатку спробуйте ці засоби на невеликій малопримітній ділянці, щоб переконатися у стійкості фарби до цих речовин. Якщо фарба нестійка, вона може облізти.

Чим не можна чистити силіконовий чохол для телефону

Існує перелік засобів та пристроїв, які категорично не можна використовувати для очищення силіконових чохлів. До них відносяться порошки і рідини, що містять хлор. Вони лише погіршать ситуацію, прозорий аксесуар ще більше пожовкне або вицвіте, якщо йдеться про кольоровий виріб.

Під забороною будь-які абразивні матеріали, жорсткі щітки, наждачний папір. Разом із видаленням бруду вони пошкодять ніжну силіконову поверхню.

Якщо на чохол щось налипло — наприклад, засохла жувальна гумка, то є спокуса зіскребти сторонню субстанцію за допомогою ножа або іншого гострого предмета. Але робити це категорично не можна — цим ви подряпаєте силіконовий виріб. Це не тільки зіпсує зовнішній вигляд аксесуара, але й збільшить його забруднення в майбутньому, оскільки бруд набиватиметься в подряпини.

Висновки

Якщо силіконовий чохол смартфона забруднився або пожовк з часом, то не варто поспішати його викидати і купувати новий. У цій статті ми розповіли про дієві способи повернути аксесуару практично первозданний вид за допомогою доступних підручних засобів. Головне пам'ятати, що для чищення чохлів не підходять засоби, що містять ацетон, хлор, бензин, гас та абразивні частки.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA