Після появи iPhone та поширення сенсорних дисплеїв телефони, з погляду форм-фактора, майже не змінилися. Прямокутна пластина з екраном у всю її довжину стала домінуючим стандартом, остаточно витіснивши слайдери та розкладачки. З того часу змінювалися лише габарити, розміри дисплея, матеріали та окремі риси дизайну.

Але останніми роками з'являється все більше пристроїв у новому форм-факторі — так звані складані смартфони. Які у них переваги та недоліки? Чи варто купувати такий смартфон уже зараз чи краще зачекати, поки концепція пройде перевірку часом? Розбираємось у цьому матеріалі.

Як влаштовані складані смартфони

Складаний смартфон нагадує старі розкладачки. Що очевидно за назвою, він теж здатний складатися. Крім того, у нього зазвичай два дисплеї: великий внутрішній і дрібніший зовнішній, яким можна користуватися в закритому стані.

Але є кілька принципових відмінностей. По-перше, внутрішній екран складаного смартфона займає не одну з його половинок, а обидві і згинається при складанні корпусу. По-друге, у розкритому стані такий телефон абсолютно плоский і виглядає майже як звичайний сучасний смартфон. Тільки може бути значно ширшим. По-третє, якщо у розкладачок зовнішній екран служив тільки для виведення повідомлень та іншої інформації, то у складаних гаджетів він інтерактивний і дозволяє взаємодіяти з системою.

«Фліпи» та «фолди»

Складані смартфони поділяють на два типи. Пристрої, які відносять до першого, складаються впоперек. Горизонтальна лінія вигину ділить такий апарат на верхню та нижню половини. У розкритому стані гаджет із цієї категорії приблизно такий самий за площею, як і звичайний смартфон, а в складеному — як його половина. Часто в назві таких пристроїв є слово «Flip». Приклади: Samsung Galaxy Flip 4, Oppo Find N2 Flip та Motorola razr 2022.

Samsung Galaxy Flip 4

Смартфони з другої категорії складаються, як книга. Лінія вигину проходить вертикально і ділить апарат на ліву та праву половини. У закритому стані такий гаджет близький за площею до стандартного телефону. У розкритому він вдвічі ширший, через що перетворюється на невеликий планшет. У назву таких пристроїв зазвичай додають слово «Fold». В якості прикладів можна навести Samsung Galaxy Fold 4, Xiaomi Mix Fold 2 та Google Pixel Fold.

Samsung Galaxy Fold 4

Два приводи купити складаний смартфон

Новий форм-фактор має свої конкурентні переваги. Їх небагато, але вони досить важливі та зрозумілі для цільової аудиторії, щоб популярність складаних смартфонів зростала.

Ергономіка

Головний плюс нового дизайну — привабливе співвідношення між розміром екрана та загальною площею пристрою. Завдяки цій особливості складані смартфони можуть бути зручнішими.

Google Pixel Fold

Так, «фліпи» дозволяють носити із собою стандартний дисплей при зменшеному вдвічі, з погляду площі, корпусі. Такий пристрій повинен поміщатися навіть у найдрібнішу кишеню, куди не засунути звичайний лопатофон.

А «фолди» дають можливість користуватися практично планшетним дисплеем при корпусі, що близький за площею до стандартного смартфона. Дивитися відео, малювати чи грати на великому екрані зручніше. Крім того, він краще підходить для багатозадачності: можна працювати з кількома програмами одночасно.

Вау-ефект

Незважаючи на зростаючу популярність, складані смартфони поки не встигли стати повсякденними. Для багатьох користувачів новий форм-фактор все ще виглядає незвичайним і здатен вразити. Тому подібні пристрої нерідко купують лише заради іміджевої складової. Адже складаний апарат відразу виділяється на тлі типових смартфонів в однотипних корпусах. Якщо ви любите привертати до себе увагу, можливо, новий форм-фактор підійде і вам.

Oppo Find N2 Flip

Чому поки не варто купувати складані смартфони

Новий дизайн не можна назвати досконалим. Складані екрани з'явилися нещодавно. Технології, що покладені в їх основу, ще сирі і тому не позбавлені певних недоліків. Крім того, нова конструкція корпусу створює певні обмеження для дизайнерів апаратної частини. Тому перед покупкою складаного смартфона обов'язково варто враховувати такі проблеми.

Складка посеред екрана

Мабуть, головний недолік складаних смартфонів — це наявність складки на екрані в місці його вигину. Вона помітна навіть у нових пристроях. А оскільки користувач щодня відкриває і закриває апарат багато разів, складка може ставати ще більш помітною. Вона, як мінімум, здатна дратувати своїм зовнішнім виглядом. Крім того, така смуга відчувається під пальцем, що може бути причиною для дискомфорту і заважати користувачу взаємодіяти з інтерфейсом.

Microsoft Surface Duo 2

Варто зазнати, що виробникам вдалося зменшити видимість складки у нових моделях. Наприклад, у HUAWEI Mate X2 вона вже практично непомітна. Тим не менш, для більшості складаних пристроїв, у тому числі для топових гаджетів на кшталт Galaxy Fold 4 та Galaxy Flip 4, ця проблема досі суттєва.

Знижена автономність

Інший суттєвий мінус нового форм-фактора пов'язаний із автономністю. Вона зазвичай нижча, ніж у звичайних смартфонів, чому є кілька причин.

Так, складана конструкція не завжди дозволяє встановити повноцінну батарею. Як результат, у більшості таких смартфонів стоять акумулятори з ємністю менше ніж 5 000 мА·год. Крім того, ці апарати зазвичай оснащують двома дисплеями замість одного. Причому внутрішній екран може бути вдвічі більшим, ніж у звичайного телефону.

Xiaomi Mix Fold 2

У результаті складані гаджети не тільки отримують урізаний запас енергії, але ще й грішать підвищеним енергоспоживанням. Тому вони не можуть так довго обходитися без підзаряджання, як стандартні смартфони.

Товщина корпуса

Наступна проблема, характерна для складаних пристроїв, це збільшена товщина корпуса. У розкритому вигляді такі смартфони найчастіше навіть тонші за звичайні. Але у складеному стані товщина подвоюється і може досягати 15 мм. Для порівняння: середня товщина корпусу стандартного телефону становить близько 8 мм. Тобто складані пристрої майже вдвічі товщі. Така особливість припаде до вподоби далеко не всім.

Motorola razr 2022

Знижена міцність екрана

Недоліком складаних пристроїв також можна вважати відносно низьку міцність внутрішнього дисплея. Щоб він міг згинатися, виробникам доводиться жертвувати захистом заради еластичності. Тому багато складаних екранів замість твердого скляного шару покривають гнучким прозорим пластиком.

HUAWEI Mate X2

Звичайно, ви навряд чи зможете пошкодити такий екран, просто відкриваючи і закриваючи пристрій. Наприклад, Samsung гарантує, що її гнучкі дисплеї можуть витримувати 200 тисяч таких дій. Крім того, екрану майже нічого не загрожує, коли пристрій закрито.

Але якщо впустити смартфон у відкритому стані або він сам розкриється від удару, то дисплей, швидше за все, пошкодиться. Звичайні екрани стійкіші до зовнішніх впливів.

Проблеми з софтом

«Фолди» мають ще один мінус, який також властивий Android-планшетам. Справа в тому, що деякі ігри та програми досі погано масштабуються під великі дисплеї. А частина додатків ще й некоректно відображається в режимі багатозадачності. Такі недоліки псують досвід користувача і тим самим дещо знецінюють переваги великого дисплея. Купуючи складаний смартфон книжкового типу, треба бути до цього готовим.

HUAWEI P50 Pocket

Висока вартість

Ще один важливий фактор, який може відлякати від покупки гаджетів зі складаним дизайном, це їхня вартість. Підвищена складність виробництва та необхідність у додаткових екранах та інших компонентах диктують свої розцінки. Тому серед складаних смартфонів немає бюджетників. Більше того, чимало з них коштують на порядок дорожче за флагмани у стандартному форм-факторі.

Висновок

Отже, складаний дизайн — відносно новий форм-фактор з очевидними перевагами. Користувач отримує пристрій з великим дисплеем, який можна носити навіть у відносно дрібних кишенях. До того ж такий дизайн досить оригінальний, щоб вирізняти власника з натовпу.

З іншого боку, перед покупкою складаного пристрою потрібно не забувати про його недоліки. Серед них — наявність складки посеред екрана, збільшена товщина корпуса деякі проблеми з міцністю дисплея і автономністю, некоректне відображення частини програм, а також висока вартість.

Більшість чи навіть усі поточні недоліки майже напевно усунуть з розвитком та здешевленням технологій. Але якщо вони вас зараз бентежать, можливо, є сенс відкласти покупку складаного смартфона на пару років.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA