Прийнято вважати, що оригінальна продукція Apple хоч і коштує недешево, зате якісна і довговічна.  Наскільки це вірно по відношенню до iPhone, і як часто «яблучні» смартфони потрапляють у сервісні центри через заводський брак, у цій статті ми не з'ясовуватимемо — це тема іншого, окремого матеріалу. А ось той факт, що «Айфони» часто виявляються в ремонті через розбитий внаслідок падіння дисплей або скляну задню панель, підтверджений статистикою. І яке б міцне скло не застосовував виробник, покупкою захисного чохла нехтувати не варто. Адже чим міцніше скло, тим дорожче обійдеться його заміна.

Багато власників гаджетів від Купертіно впевнені, що немає нічого кращого за оригінальні чохли Apple. З цим твердженням можна посперечатися, адже існує чимало відомих виробників аксесуарів, які на їх випуску «собаку з'їли» і роблять продукцію нітрохи не гірше, ніж сама «яблучна» компанія. Але справжнього фаната електроніки Apple змусити змінити його думку складно, тому в цій статті йтиметься не про те, які чохли для iPhone краще — фірмові або сторонні бренди, а про те, як відрізнити оригінальний аксесуар від копії.

Копія або підробка: розуміємо терміни

Темою цього матеріалу є чохли, представлені на ринку як копії оригіналів. Тобто це не підробка у прямому значенні цього слова. Звичайно, знайдуться ті, хто захоче подискутувати, але ми все ж таки визначимося з термінологією. Підробка — це коли той чи інший товар, вироблений не компанією, що володіє правами на цей виріб, але при цьому продається під виглядом і за ціною оригіналу. Це відвертий обман покупця, і опинитися на місці останнього вкрай неприємно. Насамперед, через те, що виробники підробок мають на меті швидку наживу і використовують найдешевші матеріали та технології виробництва, а значить, про якість та тривалий термін служби можна не мріяти.

Та продукція, яку ми називаємо копією чи реплікою, також випускається не компанією Apple і навіть не її партнерами. Але при цьому якісну копію недосвідчений користувач може не відрізнити від фірмового чохла навіть після того, як потримає її в руках. При цьому вона буде коштувати щонайменше вдвічі дешевше за оригінал.

Ознака копії #1. Ціна

Репліки оригінальних чохлів Apple проектуються і випускаються здебільшого в Китаї, тому вони мають низьку собівартість і невелику націнку. Китайські виробники неоригінальних аксесуарів не витрачають величезних грошей на рекламу, маркетинг і фірмові магазини. А ось якість останніми роками у них помітно зросла. Якщо раніше все, що було випущено в Піднебесній, апріорі вважалося низькоякісним ширвжитком, то тепер такі екземпляри зустрічаються рідше. Проте надто низька ціна все ж таки повинна насторожити. Якісні матеріали, які б добрі не були у компанії постачальники, не дістаються їй безкоштовно. Та й якою б дешевою не була робоча сила в КНР, зарплату робітникам таки з чогось платити треба. Якщо ж чохол непристойно дешевий навіть для китайського виробу, то швидше за все на ньому сильно економили.

Ознака копії #2. Упаковка

Виявити китайську копію фірмового чохла можна ще на етапі візуального огляду коробки. Картон має бути щільним та білим. Усі зображення та написи мають бути рівними та чіткими. На упаковці оригінальних аксесуарів Apple не може бути помилок та помилок, а також ієрогліфів, якщо тільки товар не призначений для продажу на внутрішньому ринку Китаю.

Написи на коробці мають бути нанесені шрифтом San Francisco. Цей шрифт застосовується в маркуванні й іншої продукції бренду. Щоб дізнатися, як той виглядає, користувачеві достатньо подивитися на його упаковку «Айфона».

Також важливо, щоб усі зображення відповідали моделі товару. Наприклад, якщо на коробці написано, що чохол призначений для iPhone 13 Pro Max , а на малюнку зображено iPhone 13, то перед нами неоригінальна копія, причому швидше всього, не найвищої якості, оскільки виробник не приділив увагу таким простим дрібницям.

Далі слідує розпакування. Усередині коробки обов'язково повинні бути порядок, акуратність і охайність, адже Apple дуже ретельно ставиться до таких моментів. А ось деякі китайські виробники реплік іноді бувають недбалі, очевидно, вважаючи, що споживач закриє на це очі завдяки нижчій, ніж у оригіналу, ціні.

Ознака копії #3. Якість матеріалів та виготовлення

Як ми вже відзначили вище, китайські копії фірмових чохлів Apple останнім часом настільки підтягнулися, що нерідко побачити різницю буває складно. При цьому, якщо репліка не поступається своїми експлуатаційними властивостями оригіналу, але коштує на порядок дешевше, то за її покупця можна тільки порадіти. Але поки що так буває ще далеко не завжди. На перший погляд китайський виріб може не відрізнятися від купертинського, але в нього можуть бути видно не дуже акуратні шви, недбало склеєні стики з підтіканнями клею, важче читані, відсутні або розташовані не в тих місцях написи з внутрішньої сторони. Мікрофібра зсередини може мати більш жорстку текстуру і відрізнятися кольором. У зовсім недбалих копій вирізи і кнопки можуть відрізнятися за розмірами, або бути виконані менш акуратно, ніж у справжньої продукції.

Але навіть якщо якість виготовлення аксесуара претензій не викликає, це ще не привід розслаблятися. Виробник міг використовувати дешевші матеріали, які зносяться швидше, ніж оригінальні. Одна з явних ознак економії може стати швидким забрудненням чохла. Якщо він буквально притягує до себе пил і відбитки від рук, існує ймовірність, що такий захист не проіснує довго.

Ще однією ознакою оригінальності чохла Apple є логотип у вигляді надкусаного яблука, що відрізняється за текстурою від іншої поверхні аксесуара. Це легко перевірити, провівши по логотипу пальцем. При цьому жодних швів, грубих стиків і задирок бути не повинно. У китайських копіях емблема Apple нерідко просто намальована. Це також відчувається під час пальцевого тесту.

І останній момент — оригінальний чохол для iPhone не має різкого запаху. Якщо ж відразу після розкриття упаковки споживачеві в ніс б'є їдкий хімічний аромат, то це відразу видає не найвдалішу китайську копію, зроблену з низькоякісних матеріалів. Такий бампер навіть може бути шкідливим для здоров'я.

Висновки

Оригінальний чохол для iPhone — це гарантія якості фірмової продукції Apple. Однак не всі зупиняють свій вибір на таких рішеннях. Головна причина — висока ціна. Китайські копії можуть коштувати вдвічі дорожче і при цьому за експлуатаційними властивостями не поступатись або майже не поступатись оригіналу. Саме про те, на що звертати увагу при покупці чохла, щоб не нарватися на підробку низького ґатунку, ми розповіли у цій статті. Сподіваємося, що матеріал буде корисний нашим читачам.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA