Здавалося б, немає нічого простішого, ніж купити чохол для смартфона. На відміну від покупки самого смартфона, не потрібно вивчати та порівнювати технічні характеристики — достатньо, щоб модель апарата відповідала назві сумісного із захисним бампером пристрою. Тобто, наприклад, якщо на упаковці аксесуара написано, що він призначений для Samsung Galaxy A52, то власник даного гаджета теоретично може розраховувати на те, що чохол сяде на нього без проблем і служитиме вірою та правдою довгий час, забезпечуючи надійний захист від падінь та подряпин. Але це тільки в теорії, на практиці іноді виявляється все з точністю до навпаки.

Чому чохол може нещільно прилягати або не одягатися

Розпакувавши бампер, користувач може виявити, що він з великими труднощами натягується на телефон або навіть зовсім не надягається, або ж бовтається і зіскакує. Найчастіше такі ситуації виникають під час замовлення аксесуарів у китайських інтернет-магазинах, коли споживач не має змоги приміряти чохол до покупки. Зазвичай це відбувається через низьку якість матеріалів і заводського браку. Але футляр для смартфона може дати усадку або розтягнутися і під час експлуатації. Як вирішити цю проблему в домашніх умовах, розкажемо в цій статті.

Силіконовий чохол бовтається, нещільно прилягає

Якщо силіконовий чохол нещільно прилягає до корпусу смартфона і через це бовтається або навіть зіскакує, то його експлуатація не має сенсу, адже такий аксесуар не здатний забезпечити захист апарата у разі падіння, тому що при ударі об тверду поверхню він швидше всього, залишиться лежати окремо від телефону. Якщо бампер великий відразу після покупки, це заводський брак, ознака використання неякісних матеріалів і невідповідності лекала, яким робився цей екземпляр чи ціла партія. У такому разі можна спробувати повернути товар продавцю як бракований. Однак це не завжди виходить або виявляється невигідним через високу ціну зворотного пересилання, якщо йдеться про інтернет-магазин. У такій ситуації можна спробувати вдатися до народних засобів зменшення розмірів чохла. Відразу зазначимо, що такі маніпуляції не завжди спрацьовують, і користувач проводить їх на свій страх і ризик. Але якщо бампер все одно повернути продавцю не вдалося, його власник навіть у разі невдачі нічого вже не втратить.

Жодних спеціальних пристроїв не потрібно — потрібні тільки каструля, ложка та вода. Каструлю з водою ставлять на плиту і доводять до кипіння, після чого до неї кладуть чохол і «варять» його протягом п'яти семи хвилин, не даючи йому спливати за допомогою ложки. Якщо силіконовий бампер випливе, то «проварка» буде нерівномірною, і потрібного результату досягнуто не буде. Після закінчення зазначеного часу аксесуар витягають з окропу та відправляють остигати. Для досягнення більшого ефекту деякі користувачі на просторах інтернету радять одразу після окропу опустити чохол у крижану воду. Однак такий різкий перепад температури може призвести до помутніння прозорого силіконового бампера — пам'ятайте це, якщо вирішите вдатися до даного методу «шокової терапії».

Багато хто зараз запитає, від чого залежить успішність процедури усадки чохла. А вона залежить від складу матеріалу. Найкраще сідає у киплячій воді чистий силікон, але дуже часто бампери виготовляють з додаванням інших речовин. У такому разі успіх експерименту буде пов'язаний з тим, які матеріали були використані і в яких пропорціях. Якщо йдеться про дешеві китайські аксесуари невідомих брендів, то дуже часто склад на їх упаковці виробник не вказує, так що розраховувати в таких випадках доведеться лише на удачу.

Щодо моделей з різними візерунками, особливо кольоровими, то з ними потрібно бути особливо пильними. Під впливом окропу візерунок може розпливтися, або в його місці утворюєтиться деформація. З такими екземплярами краще експериментувати тільки в тому випадку, якщо всі спроби повернути товар, як бракований, були вичерпані і закінчилися невдачею. Або ж у разі дуже низької ціни виробу (не шкода, якщо він зіпсується) у поєднанні з непереборним бажанням дізнатися, що ж стане з ним у киплячій воді.

В інтернеті також можна зустріти інші рекомендації, як зменшити розмір чохла із силікону. Часто мережеві «експерти» пропонують нагрівати його феном або обробляти ацетоном. Можливо, у когось і виходило такими способами виправити ситуацію, але при цьому, швидше за все, вони замовчують, скільки чохлів таким чином було зіпсовано. Нагріваючи бампер феном, неможливо забезпечити стовідсоткову рівномірність впливу гарячого струменя повітря, що може спричинити деформацію аксесуара. Щодо застосування ацетону, то воно не рекомендується через те, що ацетон — це дуже сильний розчинник і з великою ймовірністю пошкодить структуру матеріалу.

Чохол не надівається, малий для смартфона

У цій частині статті мова піде про те, як розтягнути чохол, який важко надягає на смартфон або навіть не надягає зовсім через те, що він малий за розмірами. Цю проблему теж можна вирішити, але, як і у випадку з бампером, що бовтається, стовідсоткову гарантію успіху ніхто гарантувати не може — результат залежатиме, насамперед, від якості матеріалу. Відразу зазначимо, що найкраще розтягуються вироби з натуральної шкіри та шкірозамінника високої якості. Але й силікон розтягнути теж можна, причому спосіб для нього існує такий самий, як для шкіри. Однак, перш ніж починати експеримент, слід спробувати повернути аксесуар продавцю як неякісний товар, який не відповідає вашому пристрою. І лише коли стане зрозуміло, що це неможливо з якихось причин, можна приступати до маніпуляцій.

Для збільшення розміру чохла знадобиться макет смартфона, який точно відповідає вашому апарату за розмірами, і тепла вода. Якщо процес надягання йде з великими труднощами, то краще його здійснювати в теплій воді, і там же залишити на деякий час. Не слід застосовувати надмірну силу — є ризик розірвати бампер. Також важливо, щоб «болванка», що застосовується для розтяжки, не мала гострих кутів — вони можуть прорвати м'який матеріал.

Після того, як макет буде видалено, чохол має стати трохи більшим за розміром. Його слід швидко висушити і надіти на телефон, доки він не набув попередньої форми, що можливо. Але в жодному разі не можна використовувати для сушіння гарячий фен або нагрівальні прилади. Це може призвести до зворотного ефекту або деформації виробу. Краще застосовувати чисту суху ганчірку або серветку. Якщо ж хочете скористатися феном, його потрібно включати в режимі подачі холодного повітря і тримати від аксесуара на відстані приблизно 30 сантиметрів.

Висновки

Привести розміри силіконового чохла для смартфона в норму цілком реально, і для цього не потрібні складні пристрої та дії. Але водночас стовідсоткову гарантію успіху цих маніпуляцій ніхто не гарантує. Тому найкращим варіантом буде покупка бампера, який точно відповідає конкретній моделі телефону. При цьому обов'язково потрібно вибирати більш-менш відомі бренди виробників та перевірені магазини, які не продають низькоякісний товар, а якщо брак все ж таки виявиться, без проблем обміняють бракований аксесуар.

Дмитро Мякін - оглядач на Wookie.UA
Дмитро Мякін
оглядач на Wookie.UA