До презентації наступної повноцінної версії iOS залишається менше двох місяців. Хоча поки що про нову систему відомо не так вже й багато, деякі подробиці викликають непідробний інтерес. Здається, система рухається у бік Android і стане більш відкритою. Наприклад, власники iPhone можуть отримати можливість встановлювати програми не тільки з App Store. Чого ще чекати від iOS 17 — розбираємо у цій статті.

Коли вийде нова iOS і які iPhone її отримають

Apple планує показати iOS 17 у червні на заході WWDC23. Незабаром після цього компанія випустить попередню версію оновлення, яку зможуть встановити та протестувати ентузіасти. Повноцінний реліз для широкої аудиторії відбудеться у вересні, за старою традицією відразу після виходу нового покоління iPhone.

Офіційний список пристроїв, що мають підтримувати нову iOS, також опублікують під час WWDC23. Думки інсайдерів із цього приводу розділилися. Як повідомляє видання Macrumors з посиланням на одного з них, iOS 17 отримають усі iPhone, для яких доступна iOS 16. Це наступні моделі.

У той же час Macrumors наводить думку іншого джерела, згідно з яким iPhone X, iPhone 8 і iPhone 8 Plus можуть залишити без iOS 17. Так це чи ні, ми дізнаємося тільки з офіційного анонсу.

Нові функції iOS 17, про які ходять чутки

Для початку поговоримо про особливості майбутнього оновлення, які не раз спливали у ЗМІ у вигляді чуток, спекуляцій та навіть офіційних тизерів від самої Apple. Очікується, що ці функції майже напевно з'являться у новій iOS.

Встановлення програм в обхід App Store

Швидше за все, Apple нарешті дозволить користувачам встановлювати програми з зовнішніх майданчиків. Імовірно, це можна буде робити з альтернативних магазинів, які мають з'явитися на iOS, і навіть безпосередньо з сайтів сторонніх розробників.

Хоча такі можливості вже багато років доступні користувачам Android, їхня поява на iPhone стане справжньою революцією для власників смартфонів Apple. Якщо компанія дійсно піде на такий крок, імовірно, ви зможете встановлювати ігри та програми, які з тих чи інших причин недоступні в App Store. Серед них, наприклад, шалено популярна гра Fortnite, яку було видалено з офіційного магазину внаслідок скандалу між її видавцем та Apple.

Більше того, якщо сторонні розробники зможуть приймати платежі в обхід App Store, це знизить вартість програм та вбудованих покупок для користувачів. Адже в такому разі їм не доведеться платити 30% комісії Apple. Хоча компанія ще може знайти спосіб отримувати свою частку.

Весь цей час Apple забороняла встановлювати додатки із зовнішніх джерел, пояснюючи такий підхід ризиком для користувачів: мовляв, непідконтрольні їй програми можуть поширювати віруси та красти дані. Проте ухвалений в ЄС антимонопольний Закон про цифрові ринки вимагає від компанії змінити цю політику до березня 2024 року. Аналітики впевнені, що Apple не викрутитись. Тому зміни мають відбутися вже у наступній версії iOS.

Apple буде зобов'язана дотримуватися закону лише на території країн Євросоюзу. Але, напевно, ці зміни створять прецедент, який будуть наслідувати в інших регіонах.

Інтеграція з окулярами змішаної реальності

На майбутньому WWDC23 Apple може представити свої перші окуляри змішаної реальності, які підтримуватимуть функції AR та VR. Про це повідомив Марк Гурман — один із найавторитетніших журналістів, які висвітлюють продукти компанії. Разом із новинкою, швидше за все, анонсують операційну систему xrOS, під керуванням якої працюватиме новий пристрій.

У зв'язку з цим можна припустити, що Apple інтегрує окуляри в екосистему існуючих пристроїв. У такому разі iOS повинна отримати можливості, які дозволять використовувати iPhone у зв'язці з новим апаратом. Наприклад, це може бути додаток-компаньйон для налаштування окулярів або управління тими чи іншими їхніми функціями.

Розширені можливості сторонніх браузерів

Apple забороняє іншим компаніям створювати браузери для iOS на індивідуальній програмній базі або, іншими словами, на рушії власної розробки. Натомість Google, Mozilla та інші компанії повинні використовувати WebKit. Це рушій, розроблений самою Apple для браузера Safari.

Але ухвалений ЄС Закон про цифрові ринки, про який ми вже згадували, зобов'язує Apple усунути і це обмеження. На думку законодавців, компанія надто сильно контролює можливості конкурентів, що свідчить про монополію.

Таким чином, в iOS 17 Apple, швидше за все, вперше дозволить стороннім розробникам браузерів використовувати власні рушії. В результаті Google, Mozilla та інші компанії матимуть більше свободи для розвитку своїх продуктів. А це означає, що в Chrome, Firefox та інших мобільних браузерах можуть з'явитися нові функції, які не можна було реалізувати на основі WebKit.

Нове покоління CarPlay

Ще минулого року, на WWDC22, Apple показала попередню версію нового покоління CarPlay — сервісу для інтеграції iPhone з автомобілем. Реліз новинки досі не відбувся. Але, за словами компанії, перші авто з підтримкою анонсованих функцій з'являться вже наприкінці 2023 року. У такому випадку Apple повинна встигнути підготувати до цієї події iPhone, так що нова функціональність, напевно, буде доступна в iOS 17.

Очікується, що оновлений CarPlay буде відображати оптимізований для керування інтерфейс iOS на кількох екранах автомобіля. З його допомогою користувач зможе бачити всі необхідні дані про стан машини і смартфона на спеціальних віджетах. Крім навігації та дзвінків, сервіс дозволить керувати новим додатком для радіо та клімат-контролем.

Серед виробників, чиї машини підтримуватимуть нові можливості, заявлені Ford, Jaguar, Acura, Audi, Land Rover, Honda, Mercedes-Benz, Porsche, Nissan та Volvo.

Безконтактні платежі для сторонніх сервісів

Ще одна претензія європейських законодавців до Apple стосується технології NFC, яка дозволяє платити на касі у безконтактний спосіб. На iPhone її можна використовувати лише через сервіс Apple Pay. А для платіжних систем від сторонніх розробників NFC заблоковано, в чому юристи побачили зловживання монопольним становищем.

Тому Закон про цифрові ринки повинен змусити Apple відкрити доступ до NFC іншим компаніям. У такому разі безконтактний спосіб оплати буде доступний не тільки для Apple Pay, але і при використанні інших платіжних сервісів. Як ми вже говорили, Apple має виконати вимоги, викладені в законі, до березня 2024 року. Тому буде логічно, якщо це відбудеться саме у наступній версії системи — iOS 17.

Інші фішки, які б ми хотіли бачити у новій iOS

Як стверджує Марк Гурман, спочатку Apple вирішила зосередитись на окулярах доповненої реальності і тому не збиралася приділяти багато уваги наступній iOS. Але пізніше у компанії переглянули свої плани. За словами журналіста, до системи додадуть кілька «бажаних» фішок. З цієї нагоди ми вибрали найпопулярніші побажання користувачів з тематичних спільнот і додали трохи очікувань від себе.

Покращена Siri

Голосовий помічник Apple виглядає застарілим навіть на тлі свого найближчого конкурента — Google Assistant. Siri погано розпізнає мову, часто неправильно інтерпретує питання і загалом не здатна підтримувати змістовну бесіду.

А після появи ChatGPT та інших ШІ-систем нового покоління звичні нам голосові помічники взагалі стало складно сприймати всерйоз. Особливо — Siri. З точки зору розуміння та відтворення природної мови, між ними та новими ШІ — ціла технологічна прірва. Тому очевидно, що Google, Apple та інші розробники будуть впроваджувати нові ШІ-стандарти у своїх голосових помічниках, щоб з ними можна було вести повноцінну розмову. Питання тільки в тому, чи встигне Apple до виходу iOS 17.

Нові можливості «острова»

Минулого року Apple приємно здивувала користувачів нових iPhone можливостями динамічного «острова». Компанія не тільки зменшила виріз для селфі-камери, але ще й додала на звільнену область дисплея вдале інтерфейсне рішення.

Якщо ви не в курсі, «острів» служить для відображення повідомлень, статусів та іншої інформації, пов'язаної з діючими фоновими активностями. Крім того, з його допомогою можна керувати музикою, таймером, викликами тощо — залежно від того, яка програма використовується у фоні.

Але за всіх плюсів цього нововведення поки що здається, чого його потенціал не розкритий до кінця. Хотілося б, щоб у наступній версії iOS розробники додали більше функцій, зав'язаних на «острові». Наприклад, ентузіасти вже пропонують перетворити цю область на візуальний буфер обміну, щоб тут завжди можна було знайти останні скопійовані зображення і тексти. Чому ні?

Поділ екрана

iPad вже давно дозволяє виводити на дисплей дві програми одночасно. Хоча екрани iPhone менші, підтримка такої функції була б доречна і для них. Як мінімум у горизонтальному режимі у більших підсеріях: Plus та Max.

Поділ екрана дозволив би, наприклад, читати документ і одночасно робити нотатки. Або гортати сайт та паралельно вести діалог у месенджері. Загалом, сценаріїв використання смартфона, в яких може стати в нагоді багатозадачність, достатньо.

Інтерактивні віджети

Віджети заощаджують час, оскільки з їх допомогою ми можемо отримувати різноманітну інформацію без необхідності відкривати відповідні програми. Наприклад, вони дозволяють швидко переглядати прогноз погоди, список справ або останні композиції в плеєрі прямо на робочому столі.

А тепер уявіть, що віджети не просто показують вміст програм, а й дозволяють повноцінно з ним взаємодіяти. Наприклад, відзначати завдання як виконані або змінювати порядок подкастів у плейлисті. Погодьтеся, такий рівень інтерактивності може бути дуже корисним.

Кастомізація бібліотеки додатків

Як ви знаєте, iOS автоматично групує програми в бібліотеці за їхньою тематикою. Проблема в тому, що система далеко не завжди робить це вдало. Наприклад, банківська програма може потрапити до категорії «Продуктивність», а месенджер — до «Утиліт». Додатки, які відповідають декільком категоріям, можуть бути лише в одній із них.

Було б добре отримати можливість переміщувати неправильно розподілені програми вручну. Так, щоб система запам'ятовувала вибір користувача і більше їх не чіпала. Крім того, вона повинна дозволяти додавання однієї програми до кількох категорій. Тоді знаходити потрібні додатки буде набагато простіше.

Висновок

Насамперед ми очікуємо, що iOS 17 стане більш відкритою. Швидше за все, в системі з'являться альтернативні магазини програм, браузери на нових рушіях, а також безконтактні платіжні системи від сторонніх розробників. Звичайні користувачі від цього тільки виграють, оскільки отримають більше свободи щодо вибору додатків і сервісів. Повну інформацію про нову версію iOS ми дізнаємося вже у червні. Тож чекати залишилося зовсім недовго.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA