Діти менш відповідальні та дуже вразливі. Тому повна свобода дій із гаджетами здатна їм нашкодити. Залишена без нагляду дитина може побачити контент, не призначений для дитячої психіки, розтратити гроші з банківської картки або банально зловживати іграми.

На щастя, всі сучасні Android-смартфон підтримують батьківський контроль. Це набір безкоштовних функцій, за допомогою яких дорослі можуть відстежувати дії своїх дітей та обмежувати деякі можливості їхніх гаджетів дистанційно — на своєму комп'ютері або смартфоні.

З цієї статті ви дізнаєтеся, як включити та використовувати батьківський контроль в Android для безпеки дитини.

Що можна робити за допомогою батьківського контролю, а що — ні

Хоча Android надає дорослим користувачам масу можливостей для керування дитячим смартфоном, батьківський контроль все ж таки спроектований з урахуванням інтересів дитини. Система дозволяє далеко не все, щоб звести втручання у особисте життя дітей до необхідного мінімуму.

Що дозволяє батьківський контроль:

  • обмежувати час використання смартфона загалом та окремих його додатків;
  • приховувати від дитини обрані ігри та програми;
  • контролювати покупки та скачування додатків;
  • забороняти доступ до дорослого контенту;
  • відстежувати розташування дитини на цифровій карті.

Чого батьківський контроль не дозволяє:

  • бачити вміст екрана;
  • переглядати історію пошукових запитів та відвіданих сайтів;
  • читати повідомлення та перевіряти електронну пошту;
  • прослуховувати телефонні розмови;
  • змінювати пароль блокування екрана;
  • видаляти обліковий запис дитини та стирати дані з пристрою.

Деяким дітям не подобається ідея батьківського контролю. Щоб не почуватися диктатором і не тиснути на дитину, важливо пояснити їй свої мотиви. Вона повинна розуміти, що контроль необхідний виключно для її захисту. Крім того, варто одразу окреслити межі, за які ви не зможете переступити. Найкраще сказати прямо, які дії та дані ви зможете контролювати.

Як увімкнути батьківський контроль на Android-смартфоні

Процес займає кілька хвилин. Візьміть у дитини смартфон та виконайте на ньому наступні дії.

  1. Відкрийте меню керування батьківським контролем. Запустіть програму «Налаштування» та виберіть Google > «Діти та сім'я» (на деяких пристроях) > «Батьківський контроль».
  2. Увімкніть контроль за допомогою підказок на екрані. Коли система запропонує налаштувати батьківський контроль, натисніть «Почати». Далі вона попросить вибрати обліковий запис дитини, пристрій якої ви збираєтеся контролювати, а також ввести пошту та пароль від вашого облікового запису. Крім того, дитина повинна буде підтвердити активацію контролю, вказавши пароль від свого облікового запису.

Наприкінці система запропонує встановити базові налаштування для керування дитячим смартфоном. Наприклад, вибрати доступні для дитини програми та ввімкнути фільтрацію контенту. На поточному етапі ці дї можна сміливо пропустити — ви будь-якої миті зможете все налаштувати на власному пристрої. Докладніше про це ми розповіли нижче.

Зверніть увагу: якщо замість пропозиції налаштувати батьківський контроль на екрані з'являться різні елементи керування дитячим обліковим записом, контроль вже налаштований. Він міг активуватися, коли ви реєстрували обліковий запис Google для дитини. У будь-якому випадку переходьте до третього пункту.

  1. Переконайтеся, що ви контролюєте дитячий смартфон. Для цього вам знадобиться Family Link — сервіс Google для віддаленого керування Android-смартфоном дитини. Запустіть його на своєму пристрої та перевірте, чи ви отримали доступ до дитячого гаджета.

Користуватися Family Link можна на будь-якому комп'ютері за допомогою сайту familylink.google.com. Крім того, сервіс доступний у вигляді безкоштовних додатків для Android та iOS. Виберіть варіант, який вважаєте найзручнішим. Для подальших скриншотів ми використали сайт Family Link. Але інтерфейс мобільних програм влаштований майже так само.

Отже, запустіть Family Link і увійдіть за допомогою свого облікового запису, який ви вказали під час налаштування батьківського контролю. Якщо в сервісі відображається профіль дитини та її пристрій, все працює. Якщо ні, натисніть «Додати дитину» та дійте за допомогою підказок сервісу.

Після активації контролю можна використовувати Family Link для налаштування дитячого гаджета. Які функції підтримує сервіс і де їх знайти — читайте далі.

Як обмежити час використання смартфона для дитини

Android дозволяє батькам контролювати кількість часу, протягом якого діти можуть взаємодіяти з гаджетами. Така можливість стане в нагоді, якщо ваша дитина годинами не відривається від дисплея, ризикуючи зіпсувати зір, або занадто часто відволікається від уроків на смартфон. Обмеження працює дуже просто — блокує екран, не даючи користуватися пристроєм.

Ви можете налаштувати автоматичний контроль або блокувати дисплей вручну. Щоб побачити потрібні функції, відкрийте на своєму комп'ютері або мобільному пристрої Family Link, натисніть на обліковий запис дитини та виберіть пункт «Контроль».

За потреби використовуйте ручне блокування. Коли потрібно миттєво обмежити доступ дитини до функцій смартфона, кнопка «Заблокувати» до ваших послуг. Після її натискання з'являється опція «Додати час», за допомогою якої можна налаштувати відкладене блокування на заданий час.

Налаштуйте автоматичний контроль дисплея. Функція «Денне обмеження» дозволяє встановити максимальну кількість часу, яку дитина може провести за екраном до кінця поточного дня або тижня. А «Час відпочинку» містить налаштування розкладу, за яким екран апарата автоматично блокуватиметься на ніч.

У стані заблокованого екрана дитина може лише здійснювати та приймати виклики. Інші функції їй недоступні. Таке блокування не вимкнеться, якщо дитина введе пін-код або пароль. Його можете зняти лише ви. Для цього в параметрах Family Link з'являється кнопка «Розблокувати». Крім того, блокування може вимикатися автоматично — відповідно до ваших налаштувань.

Як налаштувати доступ дитини до додатків

Батьки мають можливість обмежувати час використання дитячого пристрою не тільки на рівні екрана, але й більш гнучким способом — в межах окремих додатків.

Android дозволяє задавати максимальний час використання для кожної програми або гри, повністю забороняти її або, навпаки, робити її доступною навіть після блокування смартфона. Щоб знайти функції контролю за використанням програм, відкрийте у Family Link налаштування дитячого профілю та виберіть «Обмеження додатків».

Слідкуйте за тим, які додатки використовує дитина і як довго. Для цього призначений графік над списком ігор та програм. Ви можете переглядати сасову статистику за конкретний день, а також середні значення для кожного додатка.

Обмежте час використання ігор або програм. Щоб налаштувати ліміт для додатка, виберіть його у списку, натисніть «Установити ліміт» та вкажіть прийнятну кількість годин та хвилин.

Заблокуйте небажані додатки. Ви також можете приховувати від дитини обрані ігри чи програми. Достатньо натиснути на такий додаток та вибрати «Заблокувати». Він перестане відображатися на смартфоні дитини, поки ви не відключите блокування цього додатка у Family Link. Причому прихована гра або програма не видаляється з пристрою. Отже, якщо ви передумаєте, її не доведеться встановлювати заново.

Зробіть важливі додатки завжди доступними. Як ми писали вище, у разі блокування екрана батьками система дозволяє дитині лише здійснювати та приймати дзвінки. Але ви можете дозволити використання будь-якої гри або програми навіть під блокуванням. Для цього спочатку оберіть потрібний додаток у списку та натисніть «Завжди дозволяти». За необхідності зробіть те саме з іншими додатками. Потім поверніться в меню «Контроль», натисніть зверху на пристрій дитини, потім «Параметри заблокованого екрана» і активуйте опцію «Дозволені додатки».

Як увімкнути контроль покупок та заблокувати контент для дорослих

Дорослі можуть керувати можливістю дітей купувати та завантажувати додатки з Google Play. Крім того, Android дозволяє приховувати від дитини небажані матеріали на YouTube та у пошуку Google, а також блокувати сайти для дорослих. Всі ці функції доступні у розділі «Обмеження на контент» у налаштуваннях дитячого облікового запису Family Link.

Налаштуйте контроль покупок та фільтри контенту в магазині. Перейдіть до меню Google Play. Натисніть «Потрібен дозвіл» і вкажіть, який контент дитина не зможе завантажувати або купувати без вашого дозволу: будь-який, платний або вбудований в додатки. Запити будуть надходити вам у вигляді сповіщень. Потім натисніть «Додатки й ігри» і встановіть відповідний віковий фільтр. В результаті дитина бачитиме лише ті ігри та програми, які відповідають її віку. Вибравши «Книги», ви зможете налаштувати видимість книг сексуального характеру.

Сховайте небажані відео. Виберіть YouTube та увімкніть безпечний режим відтворення. В результаті сервіс автоматично приховуватиме відео, які він вважає неприйнятними для дітей. Іноді алгоритм може помилятися, але здебільшого він працює досить точно.

Заблокуйте сайти для дорослих. Натисніть Google Chrome та виберіть режим модерації. Варіант «Блокувати сайти для дорослих» повністю заблокує для дитини інтернет-ресурси, на яких алгоритми Google розпізнали відвертий контент. А опція «Дозволити лише схвалені сайти» автоматично надсилатиме вам запит при кожному відвідуванні дитиною нового ресурсу. Відкриватимуться лише ті сайти, які ви схвалите.

Налаштуйте відображення небажаних матеріалів у пошуку. Натисніть Google Пошук. Якщо хочете, щоб Google повністю приховував зображення, посилання та тексти для дорослих з результатів пошуку, виберіть пункт «Фільтрувати». Щоб система приховувала лише зображення, але показувала решту матеріалів, натисніть «Розмивати».

Як відстежити смартфон дитини на карті

Ще одна корисна функція батьківського контролю — відображення дитячого смартфона на цифровій карті. Більше того, сервіс може повідомляти батьків, коли дитина відвідує певні місця.

Дізнавайтеся поточне місце перебування дитини. Відкрийте дитячий профіль у Family Link та виберіть «Місцезнаходження». На екрані з'явиться віртуальна мапа з координатами смартфона.

Налаштуйте повідомлення про вибрані місця. Відкрийте меню розділу «Місцезнаходження», виберіть «Сімейні місця» і складіть список цікавих для вас точок на карті. Система буде повідомляти вас про всі відвідування або відбуття дитини для кожного такого місця.

Як вимкнути батьківський контроль в Android

За правилами Google, діти віком до 13 років не можуть користуватися Android-пристроями без нагляду з боку дорослих. Якщо ваша дитина не досягла цього віку, відключити батьківський контроль на її пристрої не вдасться. Звичайно, якщо ви не зміните дату народження в налаштуваннях.

Якщо ж дитині вже виповнилося 13 років, ви можете відключити батьківський контроль у Family Link. Для цього відкрийте у сервісі профіль дитини та натисніть «Контроль» > «Вимкнути батьківський контроль». Опустіться вниз, поставте підтверджуючий прапорець і натисніть «Вимкнути батьківський контроль» в самому низу. Після цього ви не зможете керувати дитячим смартфоном. Щоб відновити батьківський контроль, вам потрібно буде взяти апарат у дитини та налаштувати все заново.

Що цікаво, після досягнення 13 років дитина отримує можливість відключити батьківський контроль самостійно. Однак після цього дорослому приходить відповідне повідомлення, а смартфон дитини блокується на 24 години. Таким чином, якщо батьки не давали на це дозвіл, вони мають добу, щоб взяти апарат дитини і заново активувати контроль. Якщо ж батьки погоджуються зняти обмеження, вони можуть достроково розблокувати смартфон. Для цього потрібно повідомити дитині код доступу, який відображається у Family Link.

Замість висновків

Як бачите, Android пропонує батькам чимало можливостей для контролю дитячих пристроїв. Дорослі можуть обмежувати час роботи екрана або вибраних програм, модерувати покупки та завантаження додатків, включати фільтрацію небажаного контенту і навіть відстежувати пересування дитини. Використовуйте ці функції для захисту своїх дітей. Але не забувайте, що надмірна опіка може бути шкідливою.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA