Починаючи з iPhone 12, Apple не кладе в коробку зі смартфоном зарядний пристрій. Компанія пояснює це турботою про екологію: мовляв, вона мінімізує виробництво пластику, щоб не шкодити планеті. Передбачається, що покупець використовуватимете вже наявну в нього зарядку від інших пристроїв або придбає нову окремо.

Отже, якщо ви купили один із iPhone 14-го покоління (базовий iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro або 14 Pro Max), то отримали в комплекті тільки кабель живлення формату USB-C/Lightning. До якого зарядного аксесуара його підключати — вам доведеться вирішити самостійно. У цій статті ми розібрали можливі варіанти: від адаптерів живлення до повербанків. Про бездротову зарядку також не забули розказати.

Офіційний адаптер живлення Apple

Мабуть, найбільш очевидний варіант для зарядки будь-якого iPhone — використовувати мережевий адаптер Apple. Це стандартний зарядний пристрій, який вставляється в розетку. Для iPhone 14 підійде будь-який адаптер компанії з потужністю від 20 Вт та вище, оснащений портом формату USB-C.

Мережевий адаптер живлення Apple на 20 Вт

Якщо у вас вже є такий аксесуар, куплений для iPad, MacBook, AirPods, Apple Watch або іншої моделі iPhone, можна використовувати його: адаптер підтримує різні пристрої. Якщо його немає, доведеться придбати новий.

Всі зарядні пристрої Apple з USB-C роз'ємом гарантовано сумісні з iPhone 14 і відповідають усім необхідним стандартам безпеки. З іншого боку, офіційні аксесуари компанії коштують дорожче за більшість альтернатив від сторонніх брендів.

Адаптер живлення від іншого виробника

Для зарядки iPhone 14 можна використовувати адаптер, розроблений сторонньою компанією. Підійде будь-який аксесуар, що має порт USB-C, а також підтримує стандарт прискореного живлення Power Delivery (PD) та вихідну потужність не менше 20 Вт. Всі ці параметри мають бути зазначені в характеристиках.

Мережевий адаптер живлення Samsung на 35 Вт

Можливо, у вас вже є адаптер для заряджання планшета, ноутбука або інших пристроїв, який відповідає цим вимогам. У такому разі можете більше нічого не купувати. Просто підключіть до нього свій новий iPhone за допомогою комплектного кабелю — і все буде працювати.

Адаптери сторонніх брендів різні за вартістю, але більшість з них коштує дешевше, ніж офіційні аксесуари Apple. Крім того, такі пристрої бувають різних типів. Наприклад, ви можете купити не лише стандартний мережевий адаптер, а й автомобільний — для зарядки iPhone у машині.

Автомобільний адаптер живлення Baseus на 30 Вт

Монітор або комп'ютер із портом USB-C

Якщо ваш монітор має порт формату USB-С, він теж повинен підійти для живлення iPhone 14. Останнім часом просунуті монітори все частіше пропонують користувачам таку можливість. Причому вони, як правило, підтримують Power Delivery та забезпечують достатню потужність для швидкого живлення смартфона. Але є й мінус: заряджати iPhone можна лише поряд із монітором.

Зарядні порти USB-С є також у багатьох стаціонарних комп'ютерів та ноутбуків. На останніх такий роз'єм зазвичай використовують для живлення самого ноутбука від мережі. Але на деяких апаратах порт USB-С підтримує зарядку зовнішніх гаджетів, у тому числі iPhone 14. Ви можете це легко перевірити, підключивши смартфон до відповідного роз'єму за допомогою кабелю.

Монітор Samsung S27A800UNI із зарядним портом USB-C на 90 Вт

На жаль, комп'ютерні порти зазвичай мають низьку вихідну потужність. Якщо живити таким чином iPhone 14, скоріше за все, швидкість заряджання буде нижчою, ніж через адаптер. Крім того, якщо йдеться про від'єднаний від мережі ноутбук, під час зарядки зовнішнього пристрою він виснажуватиме свій внутрішній акумулятор. Це також варто враховувати.

Таким чином, живлення iPhone через ноутбук чи стаціонарний комп'ютер працює не так ефективно. Але якщо раптом у будинку вимкнуть електрику або під рукою просто не буде адаптера, такий запасний варіант може стати в нагоді.

Портативний акумулятор, він же повербанк

Якщо ви шукаєте можливість заряджати смартфон на ходу, придивіться до повербанків. Переносний акумулятор здатний живити iPhone 14 так само швидко, як адаптер. Але для цього аксесуар повинен відповідати тим самим вимогам: тобто мати вихідний порт USB-C, а також підтримувати стандарт Power Delivery та рівень вихідної потужності від 20 Вт та вище.

Повербанк (30 000 мА·год) на 20 Вт

Хоча повербанк має очевидну перевагу — портативність, навряд чи цей аксесуар варто розглядати як повноцінну альтернативу адаптеру. Адже, на відміну від останнього, зовнішня батарея сама потребує заряджання. Її також потрібно періодично підживлювати від мережі за допомогою того ж адаптера або іншого пристрою, що створює додаткові труднощі.

Тим не менш, повної батареї повербанка може вистачати для кількох заряджань смартфона. Для цього ємність портативного акумулятора повинна кратно перевищувати об'єм внутрішньої батареї iPhone. Так, повербанка з ємністю 20 000 мА·год має вистачати на три-чотири повні зарядки iPhone 14 і 14 Pro і на дві-три зарядки iPhone 14 Plus і 14 Pro Max, у яких більш ємні батареї.

Повербанк Xiaomi (10 000 мА·год) на 22,5 Вт

Варіанти бездротового заряджання

У всіх способах, які ми розглянули вище, для підключення смартфона до джерела живлення використовується кабель USB-C/Lightning. Але iPhone також підтримує бездротові зарядні пристрої та повербанки. Замість кабелю вони підключаються до смартфона та передають йому енергію за допомогою спеціальної зарядної поверхні.

Бездротовий зарядний пристрій являє собою невелику намагнічену пластину, зазвичай з вбудованим кабелем. Для початку зарядки потрібно притулити до неї iPhone та підключити кабель до розетки за допомогою одного з адаптерів, про які ми вже згадували. У сам смартфон жодних дротів вставляти не потрібно.

Бездротовий зарядний пристрій Apple MagSafe на 15 Вт

З iPhone 14 буде працювати будь-який бездротовий зарядний пристрій, який сумісний зі стандартом передачі енергії MagSafe та підтримує вихідну потужність від 15 Вт і вище. Зарядки, що базуються на старій технології Qi, теж підходять. Але вони зовсім повільні. Також зазначимо, що деякі пристрої на кшталт Apple MagSafe Duo дозволяють одночасно з iPhone заряджати навушники AirPods або годинник Apple Watch.

Тепер про бездротові акумулятори. Для зарядки iPhone згодиться будь-який повербанк, сумісний зі стандартом MagSafe. Щоб розпочати заряджання, потрібно просто причепити зовнішній акумулятор до задньої кришки смартфона. Аксесуар триматиметься на вбудованих магнітах. Однак, не забувайте, що повербанк теж потрібно буде періодично заряджати.

Бездротовий повербанк Apple MagSafe

В цілому, бездротове заряджання зручніше, оскільки позбавляє необхідності постійно вставляти в iPhone USB-кабель. Але воно поступається дротовому способу за швидкістю, навіть при використанні нового стандарту MagSafe. Потужність цієї технології обмежена 15 Вт, тоді як при використанні кабелю цей показник може перевищувати 20 Вт. Крім того, набір аксесуарів для бездротового заряджання обходиться дорожче: крім самого зарядного пристрою або повербанка, потрібно купувати для нього адаптер живлення.

Як правильно заряджати iPhone 14

Щоб батарея смартфона якомога довше зберігала ефективність, а заряджання було безпечним та швидким, намагайтеся дотримуватися цих простих рекомендацій.

  1. Використовуйте лише оригінальні кабелі, повербанки та зарядні пристрої від перевірених часом компаній на кшталт Apple, Belkin, Baseus, Nillkin, Samsung та Spigen. Їхня продукція проходить усі необхідні перевірки та відповідає потрібним стандартам безпеки. Це допоможе вам мінімізувати потенційні ризики, пов'язані з роботою електрики.

Заряджання iPhone за допомогою бездротового пристрою Apple MagSafe

  1. Під час заряджання не запускайте вимогливі до «заліза» програми та ігри. Інакше вони можуть призвести до перегріву пристрою і, зокрема, батареї, що точно не піде їй на користь. З тієї ж причини не заряджайте смартфон у жаркому приміщенні або під променями сонця. У деяких випадках такі дії можуть призвести навіть до пожежі.
  2. Не підключайте iPhone до джерела живлення, якщо на смартфоні або зарядних аксесуарах помітні сліди вологи або пошкодження. Це може призвести до поломки пристроїв або навіть замикання в енергомережі.

Заряджання iPhone за допомогою повербанка Apple MagSafe

  1. Щоб сповільнити знос батареї, намагайтеся якомога рідше допускати її повне розряджання. В ідеалі рівень енергії не повинен опускатися нижче за 20%. Винятки допустимі, але не повинні бути регулярними.

Підведемо підсумок

Для дротової зарядки iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro і 14 Pro Max можна використовувати наведені нижче види пристроїв. Загальні вимоги для всіх: наявність вихідного порту USB-C та потужність від 20 Вт. Крім того, сторонні адаптери, повербанки та монітори повинні підтримувати стандарт Power Delivery.

  • Адаптери живлення Apple. Якісні, але дорогі.
  • Адаптери живлення інших брендів. Дуже різні за якістю, характеристиками та вартістю. Є мережеві та автомобільні варіанти.
  • Монітори. Багато сучасних моделей середнього та преміум-класу здатні ефективно живити iPhone. Мінус у тому, що заряджатися можна лише в одному місці — поряд із монітором.
  • Стаціонарні комп'ютери та ноутбуки. Також підійдуть, але заряджання, скоріше за все, буде повільним. Можно розглядати як непоганий запасний варіант.
  • Повербанки. Відмінно підходять для зарядки на ходу, але самі теж періодично потребують підживлення.

Для бездротового заряджання всіх моделей iPhone 14-го покоління підходять будь-які зарядні пристрої та повербанки з підтримкою стандарту MagSafe та вихідною потужністю від 15 Вт.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA