Топовий смартфон із флагманської лінійки Samsung Galaxy S вже можна замовити в Україні. Новинка вийшла вдалою та зібрала масу позитивних відгуків від профільних видань. Але, як і будь-який смартфон, Galaxy S23 Ultra підходить не всім. Якщо ви вирішуєте, чи варто витрачати на нього свої гроші, ми спробуємо вам допомогти. Розповідаємо про головні переваги та недоліки пристрою.

Технічні параметри Galaxy S23 Ultra

Габарити та вага

163,4 x 78,1 x 8,9 мм, 234 г

Дисплей

6,8 дюйма, AMOLED, 1440 x 3088 пікселів

Процесор

Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2

Пам'ять

12/256 ГБ або 12/512 ГБ

Операційна система

Android 13, One UI 5,1

Задні камери

Основна: 200 Мп, f/1,7, OIS, АФ

Перископічна: 10 Мп, f/4,9, OIS, АФ, 10x зум

Телефото: 10 Мп, f/2,4, OIS, АФ, 3x зум

Надширококутна: 12 Мп, f/2,2, АФ, 120˚

Передня камера

12 Мп, f/2.2, АФ

Мережі

5G, Wi-Fi 6e, Bluetooth 5,3

Акумулятор

5000 мА·год

Комплектація

Смартфон, USB-кабель, перо S Pen

5 причин купити Galaxy S23 Ultra

Почнемо з найпривабливіших сторін, заради яких апарат варто придбати. Як ви й могли очікувати, у нового флагмана Samsung їх чимало.

Потужна та гнучка система камер

Флагман S22 Ultra був якщо не найкращим камерофоном минулого року, то точно одним із таких. Його спадкоємець S23 Ultra знімає ще крутіше, а тому має всі шанси обійти конкурентів цього року.

Samsung сильно прокачала основну камеру: максимальна роздільна здатність зросла майже вдвічі і досягає вражаючих 200 Мп. Новий фотомодуль ще краще адаптується до різних умов освітлення: головне, вибрати оптимальний для поточної обстановки режим. Крім того, виробник покращив стабілізацію та автофокус. Нові алгоритми ефективніше прибирають шуми та обробляють кольори.

Три інші задні камери перенесли з попередньої моделі в S23 Ultra без змін. Але вони зовсім не застаріли і так само добре доповнюють основний сенсор. Це перископічний об'єктив на 10 Мп із десятикратним оптичним зумом, телефотокамера на 10 Мп із трикратним оптичним зумом та надширококутна камера на 12 Мп із кутом огляду 120˚. Такий арсенал дає користувачеві рідкісну для смартфона гнучкість: можна без втрати якості знімати видалені об'єкти на різній відстані, робити ефектні портрети, широкі панорами, тощо.

Як і модель попереднього покоління, Galaxy S23 Ultra здатний знімати відео високої якості — до 8K. Більше того, максимальна частота кадрів при тій самій роздільній здатності зросла з 24 до 30 к/с. Що стосується селфі-камери, вона має роздільну здатність 12 Мп, може записувати ролики в 4К при 60 к/с і тепер підтримує зйомку в режимі підвищеної яскравості Super HDR.

Топова продуктивність

Потужність Samsung Galaxy S23 Ultra повністю відповідає преміум-сегменту. Програмний інтерфейс смартфона працює дуже плавно, швидко та чуйно. Апарат з легкістю справляється з будь-якими додатками і дозволяє з комфортом грати навіть у найвибагливіші ігри.

Насамперед, це заслуга нового чипа. Раніше смартфони з серії Galaxy S продавалися в Україні з процесорами Exynos, розробленими Samsung. Але S23 Ultra отримав чип Snapdragon 8 Gen 2 від виробника Qualcomm. Процесори з цього сімейства традиційно перевершують Exynos за енергоефективністю та продуктивністю. А Snapdragon 8 Gen 2 — взагалі один із найкращих мобільних чипів прямо зараз. Більше того, S23 Ultra отримав розігнану версію цього процесора, яка працює навіть швидше за стандартну.

Крім того, Samsung Galaxy S23 Ultra оснащується найшвидшими типами пам'яті, що теж дає істотний приріст до швидкості роботи. Так, під корпусом смартфона може бути від 12 ГБ оперативної пам'яті формату LPDDR5X та від 256 ГБ флеш-пам'яті стандарту UFS 4.0.

Величезний якісний екран

Galaxy S23 Ultra отримав такий самий дисплей, як у попередника. І це все ще один із найкращих екранів у смартфонах.

Діагональ трохи довша, ніж у більшості флагманів — 6,8 дюйма. Але завдяки високій роздільній здатності навіть на такому великому дисплеї зображення виглядає деталізованим і чітким.

Яскравості достатньо для перегляду HDR-контенту та хорошої видимості на сонці. AMOLED-матриця чудово відтворює кольори. А динамічна частота оновлення 1-120 Гц забезпечує плавні анімації і хорошу енергоефективність на додачу. Невелике, але приємне покращення: захисне скло Corning Gorilla Glass Victus тепер другого покоління.

Гідна автономність

Ємність акумулятора залишилася на рівні торішньої моделі — 5000 мА·год. При цьому автономність смартфона помітно зросла і вже не завдає дискомфорту. Наприклад, якщо заряду S22 Ultra у вас впритул вистачало на день при середньому навантаженні, то енергії S23 Ultra має ще трохи залишатися на ранок. А це вже дуже непогано навіть за флагманськими мірками.

З чим пов'язані такі позитивні зміни? Швидше за все це результат використання більш енергоефективного процесора.

Тривала підтримка

Samsung випускає регулярні оновлення для своїх флагманів протягом тривалішого терміну, ніж більшість інших виробників. Galaxy S23 Ultra не буде винятком.

Компанія обіцяє чотири роки повноцінної підтримки, у рамках якої вона випускатиме великі оновлення операційної системи до актуальних версій. А це на рік довше, ніж у смартфонів Pixel. І це незважаючи на те, що їх виготовляє сама Google, яка розробляє ОС Android.

S23 Ultra продається з попередньо встановленою системою Android 13 — найсвіжішою на даний момент. Якщо врахувати обіцяний період підтримки, смартфон щороку отримуватиме оновлення до нової версії аж до Android 17. Крім того, Samsung обіцяє протягом п'яти років випускати менші оновлення, пов'язані з безпекою.

Таким чином, власники Samsung Galaxy S23 Ultra будуть довго отримувати актуальне програмне забезпечення з новими функціями та виправленнями помилок.

3 причини не купувати Galaxy S23 Ultra

Тепер зосередимося на недоліках смартфона. Незважаючи на позитивне загальне враження, вони в S23 Ultra теж є.

Велетенський корпус

Galaxy S23 Ultra можна вважати великим навіть за сучасними стандартами. За габаритами він перевершує майже всі флагмани. Цю «лопату» і великому чоловікові не дуже зручно використовувати однією рукою, не кажучи вже про людей з дрібними ручками. До того ж смартфон досить важкий.

Порівняно низька швидкість заряджання

На максимальній потужності 45 Вт Samsung Galaxy S23 Ultra заряджається кабелем близько години. Не найгірший результат, але недостатній для флагмана. На ринку є чимало набагато дешевших смартфонів, здатних заряджатися помітно швидше.

Висока вартість

Звісно, флагмани завжди дорогі. Але цінник Samsung Galaxy S23 Ultra виділяється навіть у цій ніші. Вартість смартфона починається із 1199 доларів, в Україні — із 58000 гривень. Це на 100 доларів дорожче, ніж iPhone 14 Pro Max — топовий флагман від Apple, відомої високими цінами на техніку. Плюс до всього, зарядний пристрій не входить у комплект, його доведеться купувати окремо.

Висновок

Отже, серед головних переваг Galaxy S23 Ultra: просунута система камер, потужне «залізо», великий яскравий дисплей, висока енергоефективність та тривала підтримка ПЗ.

Можливо, для деяких користувачів суттєвим плюсом також буде наявність у комплекті стилуса. Він дозволяє легко робити нотатки від руки і малювати схеми — майже як у паперовому блокноті. Все ж таки не дуже багато смартфонів пропонують таку можливість.

З іншого боку, S23 Ultra може відштовхнути покупця своїми розмірами, низькою швидкістю заряджання та високою вартістю. Але вирішувати, звісно ж, вам.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA