Жоден апарат не застрахований від підвисань і повільної роботи. Ці неприємності типові для старих та бюджетних пристроїв, але вони можуть зустрічатися і серед дорогих сучасних смартфонів. Якщо ви зіткнулися з подібною проблемою, не поспішайте панікувати. У багатьох випадках її можна усунути — принаймні частково. Щоб допомогти вам у цій справі, ми зібрали найпоширеніші причини низької швидкодії смартфона. І, що значно важливіше, можливі способи їх вирішити.

Вимкніть режим енергозбереження

Однією з типових причин уповільнення смартфона є енергозберігаючий режим. Як ви напевно знаєте, він знижує навантаження на акумулятор і зустрічається як в Android, так і в iOS. Коли цей режим активний, частина функцій вимикається та смартфон перестає працювати на повну потужність. Це покращує автономність пристрою, але в той же час робить його менш швидким. Користувач може вмикати режим енергозбереження вручну. Але при сильному падінні заряду система переходить у нього автоматично.

У разі зниження швидкості смартфона перевірте, чи активний режим енергозбереження. Можливо, ви ввімкнули його випадково. Коли він активний, іконка акумулятора у верхній частині екрана забарвлюється в жовтий або помаранчевий колір. Якщо режим увімкнено, просто вимкніть його. Це може підвищити швидкість роботи пристрою. Але майте на увазі: енерговитрати також зростуть.

Щоб вимкнути режим енергозбереження на iPhone, відкрийте пункт «Пункт керування». Для цього потрібно змахнути пальцем від верхньої або нижньої межі екрана — залежно від моделі пристрою. Коли з'явиться відповідне меню, натисніть значок у вигляді акумулятора.

Кнопка режиму енергозбереження в iOS

Щоб вимкнути режим енергозбереження на Android-смартфоні, опустіть шторку повідомлень жестом від верхньої межі екрана. У меню натисніть на іконку батареї.

Кнопка режиму енергозбереження в Android

Перезавантажте смартфон

Різні збої в роботі програмного забезпечення також здатні спричинити падіння швидкодії. Вони можуть виникати як в операційній системі гаджета, так і в установлених на нього іграх та програмах. Ще одна типова причина повільної роботи смартфона — нагромадження процесів та тимчасових файлів, що відбувається в його оперативній пам'яті.

Зазвичай для вирішення цих проблем достатньо простого перезавантаження пристрою. Спробуйте вимкнути його і за кілька секунд знову ввімкнути. Цілком можливо, що цього вистачить.

Екран вимкнення iPhone

Перевірте наявність оновлень

Іноді причиною повільної роботи пристрою є різні помилки в Android або iOS. Зазвичай це відбувається після оновлень, коли користувачі отримують недоопрацьовану версію операційної системи. Таке трапляється, оскільки розробники не завжди встигають виявити всі проблеми перед випуском програмного забезпечення.

Екран перевірки оновлень в Android

Зазвичай подібні проблеми вирішують оперативним випуском нового оновлення, яке виправляє помилки старого. Тому перевірте доступність свіжої версії програмного забезпечення в налаштуваннях. Зробіть це навіть якщо ви не помічали, що ваша операційна система нещодавно оновлювалася. Адже чергова версія могла встановитися автоматично у фоновому режимі.

Видаліть зайві програми

Швидкість роботи смартфона може впасти через велику кількість встановлених ігор або програм. Будь-яка з них здатна витрачати ресурси смартфона, навіть коли ви її не використовуєте. Наприклад, на фонові оновлення та інші процеси. Чим більше таких програм на пристрої, тим вище навантаження на його процесор та оперативну пам'ять і тим нижча загальна швидкість смартфона.

Зниження швидкодії можуть викликати і окремі ігри чи програми. Це трапляється, коли розробник не приділяє належної уваги оптимізації коду або перевантажує його функціональністю. Така програма може витрачати набагато більше системних ресурсів, ніж інші.

Меню видалення програм на iPhone

Щоб прискорити смартфон, видаліть ігри та програми, які ви рідко запускаєте або не вважаєте важливими. Особливо це стосується антивірусів. Вони сильно навантажують систему, пропонуючи при цьому дуже сумнівний захист. Всі програми Google Play та App Store і без того проходять автоматичну перевірку на віруси. Для безпеки пристрою достатньо не встановлювати ігри та програми з неофіційних магазинів.

Крім того, деякі «важкі» Android-програми, які уповільнюють систему, можна замінити на їх спрощені версії. Зазвичай вони відрізняються приставкою у назві. Наприклад, Facebook Lite та Gmail Go — спрощені версії всім відомих сервісів. Вони позбавлені деяких другорядних функцій, присутніх у стандартних версіях, проте споживають набагато менше ресурсів. Використовуйте їх, якщо ваш смартфон занадто слабкий.

Приберіть непотрібні віджети

На швидкодію смартфона впливає не тільки кількість встановлених програм, а й число активних віджетів. Вони також споживають ресурси системи. Чим більше цих графічних інформерів на робочому столі та в інших розділах інтерфейсу, тим повільніше може працювати ваш гаджет.

Редагування віджетів на iPhone

Якщо ви бажаєте прискорити апарат, вимкніть віджети, в яких не бачите гострої необхідності. Якщо ви не помітите покращень, зможете швидко ввімкнути все знову: віджети деактивуються, але не видаляються з пристрою.

Щоб прибрати з екрана iPhone непотрібний віджет, затримайте на ньому палець і виберіть команду видалення. На Android достатньо затиснути віджет пальцем, після чого перетягнути його на іконку кошика. У деяких оболонках відключення віджетів може виглядати трохи інакше, але загальний принцип скрізь приблизно однаковий.

Налаштуйте ефекти інтерфейсу

Різні анімації та інші візуальні ефекти можуть сповільнювати недостатньо потужний апарат. Вся ця краса навантажує процесор, через що інтерфейс втрачає плавність чи навіть може підвисати. Хороша новина в тому, що iOS та Android дозволяють відключати деякі ефекти для підвищення швидкості.

Щоб прискорити Android-пристрій, можна деактивувати зайві анімації. Для цього зайдіть у системні налаштування та відкрийте розділ «Про цей пристрій» або «Про смартфон». Натискайте на пункт «Номер збірки», доки система не надасть вам права розробника. Після цього поверніться на головний екран налаштувань, перейдіть в розділ «Системні налаштування» — «Параметри для розробників» і прогортайте меню до налаштувань анімації. Натиснувши на певний ефект, ви зможете його вимкнути.

Налаштування ефектів інтерфейсу в Android

Щоб підвищити швидкодію iPhone, можна вимкнути анімації та прозорість інтерфейсу. Для цього відкрийте налаштування смартфона та перейдіть до розділу «Доступність». Натисніть на пункт «Рух» і активуйте опцію «Зменшення руху». Це вимкне анімації. Потім поверніться до розділу «Доступність», відкрийте пункт «Дисплей і розмір тексту» та активуйте опцію «Зменшити прозорість».

Налаштування ефектів інтерфейсу на iPhone

Звільніть місце у сховищі

Нестача вільного простору в пам'яті гаджета може суттєво сповільнювати його роботу. У критичних випадках система сама виводить на екран повідомлення із проханням очистити сховище. Але якщо пам'ять лише наближається до переповнення, швидкість смартфона може впасти без прямого сигналу про наявність проблеми.

Меню перевірки сховища на iPhone

Про всяк випадок перевірте стан сховища. В iOS для цього потрібно відкрити налаштування та перейти до розділу «Загальні» — «Сховище iPhone». В Android найзручніше скористатися програмою Google Files. Якщо на вашому пристрої вона відсутня, її можна безкоштовно завантажити з Google Play.

Меню програми Google Files

Якщо сховище буде переповненим, ви зможете очистити зайві файли за допомогою вбудованих рекомендацій. Система автоматично вибере файли, які вважає зайвими, та запропонує видалити їх.

Вимкніть цифрового асистента

Голосові помічники Siri та Google Assistant — ще один фактор, здатний знижувати швидкодію смартфона. Ці функції постійно працюють у фоні, змушуючи ваш гаджет витрачати на них апаратну потужність. В результаті її може не вистачати для інших завдань, що призводить до зниження швидкості смартфона.

На щастя, Siri та Google Assistant зовсім не складно відключити. Зробіть це, якщо швидкодія для вас важливіша за автоматизовані підказки асистентів.

Щоб деактивувати Siri, відкрийте налаштування iPhone, виберіть «Siri і Пошук» і переключіть два верхні тумблери в неактивне положення.

Меню керування Siri на iPhone

Щоб вимкнути Google Assistant, запустіть стандартний Android-додаток під назвою Google. Відкрийте його меню та перейдіть до розділу із загальними налаштуваннями. Після цього вимкніть помічника за допомогою спеціальної кнопки.

Меню керування Google Assistant в Android

Скиньте налаштування системи

Уповільнення смартфона може бути результатом серйозного збою у роботі системи або окремої програми. Якщо не допомагає звичайний перезапуск, виходом може стати скидання налаштувань апарата до заводського стану. Ця процедура стирає всі дані, які не були збережені у хмарі. Тому перед її виконанням налаштуйте синхронізацію у своєму обліковому записі Gmail / Apple ID або створіть резервну копію всієї важливої інформації на комп'ютері.

Щоб скинути iPhone, відкрийте налаштування, перейдіть до розділу «Загальні» — «Перенести дані чи скинути iPhone» — «Скинути». Виберіть команду «Скинути всі параметри» та дійте далі за допомогою підказок на екрані.

Меню скидання на iPhone

Щоб скинути Android, знайдіть відповідний розділ у налаштуваннях системи та дійте відповідно до його підказок. Назва потрібного розділу залежить від виробника смартфона та версії Android. Але в більшості випадків у ньому є слово «Скинути».

Замініть акумулятор

Іноді швидкість смартфона знижується через поганий стан батареї. Зазвичай в такому випадку акумулятор дуже швидко втрачає заряд, а при підключенні до мережі продуктивність смартфона різко зростає. Ще одна типова ознака зношеної батареї — її здуття, яке викликає щілину між рамкою та передньою панеллю смартфона.

Якщо разом із падінням продуктивності ви почали помічати перелічені симптоми, зверніться по допомогу до сервісного центру. Фахівець проведе діагностику та замінить акумулятор на новий. Ця процедура не займе багато часу та може повернути швидкість роботи апарата на колишній рівень.

Підіб'ємо підсумок: що робити з повільним смартфоном

Як бачите, в більшості випадків покращити швидкодію гаджета не так вже й складно. Для цього, в першу чергу, варто вимкнути режим енергозбереження, якщо він активний, перезапустити апарат та перевірити наявність оновлень.

Якщо проблема залишається, можна перейти до більш серйозних заходів: видалити зайві програми, вимкнути непотрібні віджети та візуальні ефекти, очистити внутрішнє сховище та деактивувати цифрового асистента.

Якщо нічого не допомагає, залишається лише скинути налаштування до заводського стану. За наявності ознак зношування батареї варто подумати над її заміною.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA