Google активно працює над черговою версією своєї операційної системи. Зважаючи на все, від оновлення не варто очікувати кардинальних змін зовнішнього вигляду і ключових принципів платформи. Однак розробники все ж таки готують чимало дрібних, але цікавих апгрейдів. У цій статті ми відібрали головні фішки Android 14: Upside Down Cake («Перевернутий торт»), про які вже відомо.

Коли вийде Android 14 та які пристрої її отримають

Як ви можете знати, перед повноцінним релізом кожної версії операційної системи Google випускає кілька попередніх збірок. За допомогою них розробники можуть заздалегідь підготувати свої додатки до нових особливостей платформи, а ентузіасти — просто скласти перше враження про майбутнє ОС.

Upside Down Cake йде цією ж второваною стежкою. Так, у лютому та березні компанія вже опублікувала дві прев'ю-збірки Android 14 для розробників: Developer Preview 1 і 2. А у квітні вийшла перша Beta — рання публічна збірка, яку можуть встановити всі бажаючі власники смартфонів Google Pixel.

Найближчими місяцями Google випустить ще кілька проміжних збірок, у кожній з яких буде чергова порція виправлень та нововведень.

Офіційна шкала готовності Android 14

Дата фінального релізу оновлення поки що не анонсована. Але якщо дивитися на графік попередніх версій, Android 14 має вийти наприкінці літа чи восени 2023 року.

За традицією, свіжа Android насамперед з'явиться на смартфонах Google. Швидше за все, її отримають усі апарати, для яких зараз доступні попередні збірки: тобто Pixel 4a 5G та новіші моделі.

Які гаджети інших брендів і коли оновляться до Android 14 — залежить від їх виробників. Зазвичай компанії публікують списки своїх апаратів, які вони планують оновлювати, разом із датами їхнього оновлення незадовго до релізу свіжої версії ОС.

Найкращі з уже анонсованих фішок Android 14 Upside Down Cake

Ми ознайомилися з нововведеннями, про які вже відомо з трьох перших збірок Android 14, а також з коментарів Google, і вибрали найцікавіше. Але відразу попередимо, що компанія все ще працює над оновленням, тому не всі ці фішки можуть потрапити до фінального релізу Android Upside Down Cake.

Клонування програм

Напевно, вам хоч раз доводилося використовувати кілька акаунтів для однієї програми. Наприклад, звичайний та робочий профілі в месенджері, щоб не змішувати особисті контакти з діловими.

Проблема в тому, що не всі програми дозволяють легко та швидко перемикатися між різними обліковими записами. Через це користувачам доводиться виконувати зайві дії: постійно виходити з одного профілю та вводити дані для входу до іншого.

Схоже, це незабаром зміниться. У налаштуваннях збірки Android 14 Developer Preview 1 виявили функцію клонування програм. Ви можете створити кілька копій вибраної програми, щоб використовувати їх для різних облікових записів. Для зміни профілю достатньо згорнути одну копію програми та увійти до іншої.

Подібна функція вже давно зустрічається на апаратах Samsung та деяких інших компаній, які вбудовують її у свої інтерфейси. Тепер така можливість може стати доступною для всіх пристроїв з Android 14.

Нові сигнали для повідомлень

Користувачі, які страждають від порушень слуху або просто змушені регулярно включати беззвучний режим, частіше за інших пропускають вхідні повідомлення. Адже короткий звуковий сигнал легко не почути, а нетривалу анімацію на екрані можна прогавити.

Щоб допомогти таким людям, Google додала в Android 14 Developer Preview 2 нові типи сигналів для вхідних повідомлень. Перший — блимання екрана. Коли він діє, інтерфейс періодично забарвлюється у певний колір, який ви можете попередньо вказати в налаштуваннях.

Другий тип використовує для привернення уваги спалах камери. Цей варіант ефективний не тільки коли пристрій знаходиться в беззвучному режимі, але й якщо він лежить дисплеєм донизу.

За замовчуванням ці додаткові типи сигналів вимкнені. Користувач може активувати будь-який з них або відразу обидва.

Інтеграція Health Connect

У Google Play є безліч програм для відстежування показників здоров'я та фізичної активності. Це Fitbit, Cardiogram, Google Fit та інші трекери. Користувачі можуть встановлювати по декілька таких додатків. Наприклад, один — для моніторингу навантажень та сну, інший — для слідкування за серцевим ритмом тощо.

Щоб ви могли ефективно управляти зібраною різними програмами інформацією, Google створила Health Connect. Ця платформа дозволяє переглядати усі накопичені дані в єдиному інтерфейсі. Крім того, за її допомогою можна відкривати доступ до цих даних для вибраних сервісів. Наприклад, для таких, які складають тренування та дієти.

Зараз Health Connect доступна у вигляді окремої програми, яку за бажання можна встановити з Google Play. Через це багато користувачів навіть не знають про її існування.

Але, судячи з деяких фрагментів у коді Android 14 Developer Preview 1, у майбутній версії ОС платформа Health Connect може з'явитися у вигляді попередньо встановленої програми. В результаті користувачі отримають зручний вбудований хаб для керування даними про стан здоров'я. А глибока інтеграція в систему напевно дозволить додати до Health Connect раніше недоступні можливості.

Покращене меню «Поділитися»

Як відомо, практично в будь-якому Android-додатку є кнопка «Поділитися». Вона відкриває меню, за допомогою якого можна надіслати файл, посилання, текст або інший вибраний елемент вашим контактам у цій самій або зовнішніх програмах.

Але стандартна функціональність цього меню обмежена. У ньому не вистачає індивідуальних опцій, необхідних багатьом програмам. Наприклад, браузеру не завадить можливість генерувати QR-код для відправки посилання, а фотогалереї — завантажити знімок до хмарного сховища. Деякі розробники створюють власне меню «Поділитися» для своїх програм з усіма необхідними можливостями, в інших програмах воно залишається обмеженим.

І ось, нарешті, цією проблемою зайнялася сама Google. У збірці Android 14 Beta 1 розробники програм отримали можливість додавати потрібні їм опції у стандартне меню «Поділитися». В результаті цей компонент системи має стати зручнішим для кінцевого користувача. Google навіть обіцяє покращити автоматичний вибір додатків і контактів, які відображаються зверху в цьому меню. У такому разі вам не доведеться подовгу шукати потрібні програми або адресатів — вони відразу відображатимуться на найвиднішому місці.

Роздільне регулювання гучності

На деяких Android-пристроях гучність дзвінка та сповіщень давно можна регулювати незалежно одна від одної. Але ця функціональність доступна не всім. За замовчуванням Android пропонує лише загальний слайдер гучності, що не завжди доречно.

В Android 14 Developer Preview 1 з'явилася можливість налаштовувати гучність виклику та повідомлень окремо. Тепер усі власники пристроїв зі свіжою Android зможуть приглушувати один із цих сигналів, не чіпаючи гучності іншого. Дрібниця, але іноді може бути дуже корисною. Не дарма ж користувачі так довго просили Google про таку можливість.

Допрацьований жест повернення

Звичний жест повернення тепер працюватиме інакше. Якщо ви не в курсі, свайп у бік від краю екрана повертає користувача до попереднього розділу інтерфейсу. Таким чином можна повернутися до відкритого раніше меню як поточної програми, так і іншої, яку ви перед цим використовували.

У попередніх збірках Android 14 цей жест став показувати, куди саме він веде. Як тільки ви починаєте характерний рух пальцем, поточне меню зменшується. У цей момент поруч із ним можна побачити фрагмент попереднього розділу, який має відкритися після завершення жесту. Якщо палець вчасно зупинити, переходу не відбудеться.

Ця зміна підвищує зручність навігації. Раніше після жесту користувачі випадково поверталися на робочий стіл або інші непотрібні розділи. Просто тому, що забували свій шлях до поточного місця. Тепер користувачу буде простіше зрозуміти, в який розділ він повернеться. Тому помилкових переходів має поменшати.

Автоматичне розблокування під час введення PIN-коду

Вас ніколи не дратувала необхідність натискати кнопку підтвердження після коректного введення PIN-коду? В Android 14 цього робити більше не доведеться. Користувачеві буде достатньо правильно набрати потрібну комбінацію — і система розблокує екран автоматично. Дивно, що Google прийшла до цього лише зараз. Адже в iOS автоматичне розблокування працює не перший рік.

Судячи з Android 14 Beta 1, на нас чекає ще одне нововведення, пов'язане з введенням PIN-коду. У цій збірці користувач може вимкнути анімацію натискання цифр на клавіатурі, а також їхнє відображення в першу секунду в полі введення. Під час набору замість чисел відображатимуться лише кружки. Все це має завадити стороннім підглядати за комбінацією, яку ви вводите.

Заборона встановлення застарілих програм

Підтримка старих додатків знижує загальну безпеку системи. Такі ігри та програми написані без урахування актуальних засобів захисту і, як наслідок, дуже вразливі для хакерів, вірусів та іншого шкідливого ПЗ.

Тому Android 14 блокуватиме встановлення додатків, заснованих на компонентах Android 5.1 Lollipop і старіше. Такі ігри та програми більше не можна буде завантажити з Google Play. Принаймні, якщо їх не оновлять розробники. У той же час, якщо застарілі додатки будуть встановлені на смартфон перед оновленням Android 14, вони продовжать працювати.

Втім, Android 5.1 вийшла у 2015 році. Розроблених під неї ігор та програм залишилося не так уже й багато.

Вибірковий доступ до медіафайлів

Для багатьох користувачів особисті фотографії та знімки — це чутливі дані, якими не завжди хочеться ділитися зі сторонніми. Як мінімум, не всіма з них.

Розуміючи це занепокоєння, Google збирається посилити безпеку медіафайлів. В Android 13 і старіших версіях системи, коли якась програма просить доступ до галереї, їй можна відповісти тільки «так» чи «ні». У разі позитивної відповіді програма отримує доступ до всіх медіафайлів одразу. А в Android 14 ви зможете відкривати для кожної програми лише окремі фотографії та відео — які ви самі оберете. Зчитувати інші файли програма не зможе.

Підтримка супутникового зв'язку

Минулого року Apple представила нові iPhone 14 із підтримкою супутникових систем. Якщо користувач такого пристрою опиниться поза зоною покриття стільникових та WiFi-мереж, він зможе надіслати сигнал SOS через супутники.

Подібна функція може з'явитися і в Android 14. Доступні на даний момент збірки цього не підтверджують. Натомість про плани впровадження підтримки супутникового зв'язку згадував один із ключових співробітників у команді розробки Android — Хіросі Локхаймер. Восени минулого року він заявив про це у Twitter. Цілком можливо, що нова функціональність з'явиться вже у наступній версії ОС.

Висновки: чого ми чекаємо від Android 14

Поки що немає підстав вважати, що наступна версія системи стане революційною. Жодна з попередніх збірок не містить якихось проривних ідей, що повністю змінюють зовнішній вигляд та функціональність Android.

З іншого боку, ми бачимо чимало невеликих, але корисних нововведень. У тому числі, клонування програм та розділення налаштувань гучності, про які так довго просили користувачі.

Крім того, ми майже не торкнулися великої кількості «підкапотних» змін у сферах оптимізації та безпеки, які помітні лише розробникам. Тут теж зроблена величезна робота, яка точно покращить майбутній користувацький досвід.

Цілком можливо, що найцікавіші фішки Google приберегла для наступних збірок чи фінального релізу Android 14. Як кажуть, поживемо – побачимо.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA